Uživatel s deaktivovaným účtem

Já to řešila tak, že jsem sledovala pozorně, jestli chce trknout a když se blížila, otočila jsem se. Nikdy mě netrkla z očí do očí. Prostě změnila směr a už nešla na mě. Lilo píše "praštit", ale to slovo je silné , spíš dát herdu do boku, aby to cítila a rozzlobeně na ni křiknout. A když to nedělá, zase ji chválit a drbat. Rozhodně ji nedávejte nic na zub, pokud jste ve výběhu, jinak si to bude vyžadovat.
Naše 2 rohaté kozy jsou na mě v pohodě, ale trkají se mezi sebou (je to dcera s matkou), resp. že trkaj do kůzlat té druhé, to je asi celkem normální, ale ta dcera je opravdu velmi dominantní - nenechá matku nažrat. Dávám jim trávu nebo šrot na 2 místa, čím dál více vzdálená od sebe, ale ta mrcha prohání matku tak, že si prostě nestíhá ani z jedné hromádky vzít a trochu se nažrat.. Přeci nemůžu pokaždé stát mezi nimi a hlídat je, nebo jim dělat 3 a více hromádek, aby se stihla matka trochu nažrat. Na čerstvou trávu jsem jim koupila drahou síť, je to super, že skoro nic nevytahají, všechno ale sežere jen dcera, přeci nebudu kvůli dvěma kozám kupovat další drahou síť...Ve výběhu jsou jinak jakžtakž v pohodě.. Neměl byste někdo radu?
Mrhavce řešící

XXX.XXX.167.224
Nemohla byste dát odkaz na tu síť? Nejlépe i fotku jak to celé vypadá?
Možná ještě otázka. Když teď nemrhají, nevytahají si trávu a necuchají, začala jste dávat trávy méně? Není nějaký problém se zapařením?
Děkuji.
Koupila jsem na zkoušku síť právě jen pro 2 kozy (i když z ní nakonec může žrát kvůli dominanci jen jedna+ její kůzlata) a dávám trávu v množství, které mají tak na dopoledne.. Kvůli tomu zapaření myslím, že to bude použitelnější spíš na to seno, ale je to opravdu fajn, ztráty na krmivu víceméně žádné..Koupila jsem trochu jinou - větší, ale oka mají také 4,5 cm. https://www.kamir.cz/sit-na-seno-oka-45-x-45-cm.
lilo
napsal(a):
Kazde zvire ma tendenci upevnovat si postaveni ve skupine... zvlast od pohledu rozmazlena koza jedinacek...pokud je clanek slabsi, koza to vyciti a trkne ho.. snad si domyslite co musi slabsi clanek udelat aby ho koza netrkla? Nebat se a prastit ji driv nez ona trkne...
Odkoukal jsem u našich koz, že maminy své odrostlé potomky vychovávají nejdřív "po dobrém", až v druhé fázi následuje herda do boku.
Nevím, jestli to je specialita našich koz, nebo jste si toho zatím nevšimli, ale ony se tahají za uši - nekecám, normálně tlamajznou pevně skousnou špičku ucha a cukají s ním do stran. Takže to praktikuju taky - když si koza nějak dovoluje, tak ji bafnu za ucho a silně zatáhnu.
Skoro vždycky to zabere, a kozeny to chápou líp než když ji praštím - to poskakujou, uhýbaj, a to se k dojnicím moc nehodí. Zatahání za ucho chápou jako "přiměřený kozí trest" od nadřízeného, ucuknou, ale za pět minut mi zase hledají po kapsách nějakou špičku suchého rohlíku:).

janau.
napsal(a):
Koupila jsem na zkoušku síť právě jen pro 2 kozy (i když z ní nakonec může žrát kvůli dominanci jen jedna+ její kůzlata) a dávám trávu v množství, které mají tak na dopoledne.. Kvůli tomu zapaření myslím, že to bude použitelnější spíš na to seno, ale je to opravdu fajn, ztráty na krmivu víceméně žádné..Koupila jsem trochu jinou - větší, ale oka mají také 4,5 cm. https://www.kamir.cz/sit-na-seno-oka-45-x-45-cm.
Já tuhle síť hodně rychle zahodil. Kozy jí hned rozkousaly a strkaly by do otvoru celou hlavu. A vlastně všechny z nylonu hodně rychle zničily. Za mě jedině ty z equility z bezuzlovýho poplypropelenu. Ale daj se sehnat mnohem levnějc v místech kde se prodávaj sítě třeba na ohraničení tenisovejch kurtů a pak si provázkem z 2D sítě smotat 3D síť
http://www.equility.eu/eshop/produkt/3-sit-na-seno-mala.html#desc.
Niektoré nielen šticujú, ale aj hryzú :) Takto dávno Peggy doštikala Micu :).(najskôr tam boli len "ryhy" od zubov, až jej nakoniec špičky odpadli).
napsal(a):
Já tuhle síť hodně rychle zahodil. Kozy jí hned rozkousaly a strkaly by do otvoru celou hlavu. A vlastně všechny z nylonu hodně rychle zničily. Za mě jedině ty z equility z bezuzlovýho poplypropelenu. Ale daj se sehnat mnohem levnějc v místech kde se prodávaj sítě třeba na ohraničení tenisovejch kurtů a pak si provázkem z 2D sítě smotat 3D síť
http://www.equility.eu/eshop/produkt/3-sit-na-seno-mala.html#desc.
Já ji právě chci vyzkoušet a pokud se systém osvědčí, chtěla bych si uplést vlastní a z jiného materiálu. Na internetu jsem našla spousty návodů jak na to.. Máme jinou, ze silnějšího materiálu s malými oky a zatím nejeví žádné známky opotřebení, ale zatím ji používáme asi 1,5 měsíce. No uvidíme. Ty ztráty sena / trávy jsou na druhou stranu opravdu nulové..

profesor1
napsal(a):
Mě zase dominantní koza už druhým rokem cca ve třech měsících odstaví mladé a začne si vynucovat dojení. Když pak dojím koz víc, tak tu potvoru musím vydojit první, jinak do mě naráží a je schoipná mě vyskočit za krk. Do těch uší se koušou taky.
To s těma ušima u nás není, ale pořadí při dojení je podle pořadí ve stádu. Vůdkyně jde první atd. od nejstarších po nejmladší. Jeden rok jsem uměle udržovala jednu starou kozu jako vůdkyni, protože mladá ještě neměla zkušenosti, ale chtěla už vládnout, právě tím, že jsem starou dojila jako první. Druhý rok už ji ta mladá vůdkyně před sebe nepustila a ujala se vedení ve stádu.

Voloďa
napsal(a):
Dojiť by sa malo od najmladšej.
Skúste.
Proč?
(Zkoušet to rozhodně nebudu, protože mají své pořadí a nebudu ho každý rok měnit. Takhle se mladé postupně přidávají na konec.).
Voloďa
napsal(a):
Dojiť by sa malo od najmladšej.
Skúste.
Nebudu to zkoušet - všechny její "nadřízený" mně budou otravovat, kdy už přijdou na řadu s dojením (netěší se pochopitelně na dojení, ale na kýbl, kterej vyžerou během dojení), mladou budou znervózňovat, takže budu pokopanej já, půlka mlíka bude vylitá, a mladá se kvůli tomu nenaučí pěkně stát při dojení.
Dojím podle jejich hodnostního žebříčku - začínám od šéfové, končím nejmladším přírůstkem. Ta aspoň vidí, že ostatní to berou v pohodě a neskotačí tolik.
Podle mých zkušeností se dojí od nejvýše postavené kozy.
igor
napsal(a):
Nebudu to zkoušet - všechny její "nadřízený" mně budou otravovat, kdy už přijdou na řadu s dojením (netěší se pochopitelně na dojení, ale na kýbl, kterej vyžerou během dojení), mladou budou znervózňovat, takže budu pokopanej já, půlka mlíka bude vylitá, a mladá se kvůli tomu nenaučí pěkně stát při dojení.
Dojím podle jejich hodnostního žebříčku - začínám od šéfové, končím nejmladším přírůstkem. Ta aspoň vidí, že ostatní to berou v pohodě a neskotačí tolik.
Podle mých zkušeností se dojí od nejvýše postavené kozy.
Skúšať to nemusíte, je to vaša vec, no pričítajte si toto:
http://www.zootechnika.cz/clanky/chov-koz/dojeni-koz/dojeni-koz.html.
Voloďa
napsal(a):
Skúšať to nemusíte, je to vaša vec, no pričítajte si toto:
http://www.zootechnika.cz/clanky/chov-koz/dojeni-koz/dojeni-koz.html.
Tak si to zkuste přečíst sám, hlavně poslední větu prvního odstavce. Pro vaše pohodlí to sem nakopíruju: "Koza, která je zvířetem velmi sociálním si ve stádě mimo vlastní hierarchii, tvoří také hierarchii resp. pořadí při dojení, které je velmi striktně dodržováno."
A to je to, na co jsem přišel já praktický při chovu koz.
Co se týče mastitidy, leda blb by to bral jako normální mlíko.
igor
napsal(a):
Tak si to zkuste přečíst sám, hlavně poslední větu prvního odstavce. Pro vaše pohodlí to sem nakopíruju: "Koza, která je zvířetem velmi sociálním si ve stádě mimo vlastní hierarchii, tvoří také hierarchii resp. pořadí při dojení, které je velmi striktně dodržováno."
A to je to, na co jsem přišel já praktický při chovu koz.
Co se týče mastitidy, leda blb by to bral jako normální mlíko.
Taktiež je v článku napísané toto:
nezvládnutý management dojení - nevhodné pořadí skupin - nejdříve dojíme vždy kozičky - prvničky, poté starší kozy a jako zcela poslední dojíme kozy nemocné, které jsou léčeny s mastitidou, nebo u nich toto podezření existuje - prevence přenosu mastitidy mezi zvířaty ve stádě,
Ale ako dojíte vy, je len a len vaša vec.

Protože v nějakém článku je něco napsáno, nemusí to být vždy použitelné a hodit se pro každého. Je lepší využít herarchii při dojení, naprosto souhlasím s Igorem. Asi to tak dělá většina chovatelů. Nebudeme vnucovat kozám něco pro ně nepřirozeného, když nám to nic nepřinese, jen zlobení. Zdravotní přínos by při ručním dojení nebyl žádný.