Pozdní plemeno - připouštění

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

15.5.2017 22:40

Protože jsem nenašla nic na toto téma, zakládám nové vlákno.

Prosím zkušené, kteří chovají čistokrevné ovce pozdních plemen, o informaci, kdy připouštějí. Jestli se drží nějakého doporučeného měsíce / podle hmotnosti (% z předpokládané finální váhy) nebo to berou podle kondice konkrétní ovce.

Mám ovce "pozdní" s asezonní říjí, narozené jsou v loňském březnu (tedy cca 14 měsíců), mají teď cca více než 80 % odhadované hmotnosti, na kterou by měly narůst. Tak řeším, kdy je připustit. Pokud to zvládnu s managementem rozdělení zvířat (beran mi bourá chlívek... ), chtěla bych je připustit v červnu...

Předem děkuji za názor a zkušenosti.

16.5.2017 08:20

Nejsem zkusenejch chovatel cistokrevneho pozdniho plemena, ale jestli maj uz ted 80% tak neni co resit.

16.5.2017 11:38

Mno, při vážení v 8 měsících měly 45 a 50 kg. Teď je jim 14 měsíců, tak předpokládám, že ještě něco dotáhly a finální váha tohoto plemene by měla být u samic 60 - 80 kg (takže předpokládám tu nižší váhu, když jsem viděla jejich matky a otce, tak rozhodně měli spíš kolem těch 60-70 kg...).

16.5.2017 11:39

Já spíš měla na mysli, jestli je něco jiného, co tomu brání, přestože jsou "váhově" dorostlé...nebo je to jen o tom, aby se brzkým zabřeznutím nepodtrhly. Upřímně bych opravdu nerada na těchhle něco zkoušela pokusně... chci, aby z nich vypadla stoprocentní a vitální mláďata!

16.5.2017 12:50
mirdok

XXX.XXX.18.181

Ja mislim ze1,5-2 mozne pockat a budete met mlade v prosince, tak to budou velice zdravejse, a matky taky hodneji a zdravej.

16.5.2017 13:57
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Mno, při vážení v 8 měsících měly 45 a 50 kg. Teď je jim 14 měsíců, tak předpokládám, že ještě něco dotáhly a finální váha tohoto plemene by měla být u samic 60 - 80 kg (takže předpokládám tu nižší váhu, když jsem viděla jejich matky a otce, tak rozhodně měli spíš kolem těch 60-70 kg...).

S tímhle plemenem zkušenosti nemám. Chovám suffolky a romanovky. Podle zkušeností co mám - co naroste jehnice do podzimu, to naroste. V zimě se tzv. krmí zima. To přibírají minimálně. Na jaře, jak začne pastva zase začnou pořádně růst. No a na podzim už je nejde rozeznat od dospělých ovcí.
Měla jsem jehničku z vícečetného vrhu. Tam vládne pozice silnějšího. Ta se napila jen když ovce měly ve žlabu nasypané jádro. To šla potom po řadě a od každé ovce si zezadu trochu cucla, než dostala kopanec. Na 100 dnech neměla ani celých 10 kg. Byla určená na pekáč. Až doroste, tak doroste. Nejprve šli na řadu beránci a nějak se stalo, že zůstala až když jí bylo 1 a 1/2 roku. Pak jsem začala sestavovat připouštěcí skupiny a tuhle ovečku jsem měla za jinou. Měla podobnou kresbu na hlavě. A tak jsem udělala pokus. Připustila jsem ji a čekala co to udělá. Obahnila se normálně sama bez pomoci a dvojčata uživila do normální velikosti. A jiná zkušenost s jehnicí jak stodola, která byla tak mizerná matka, že s bídou odchovala 1 jehně.

17.5.2017 12:20

Jj, děkuji.

Snad se ozve ještě někdo...

17.5.2017 13:14

Nás na fakultě učili, že chovatelská dospělost je, když mají zvířata váhu. a raná a pozdní plemena se od sebe liší prostě tím, jak rychle potřebné váhy dosáhnou.

17.5.2017 14:47
mirdok

XXX.XXX.18.181

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Nás na fakultě učili, že chovatelská dospělost je, když mají zvířata váhu. a raná a pozdní plemena se od sebe liší prostě tím, jak rychle potřebné váhy dosáhnou.

Ja s tym uplne ne souhlasim. Ne muze to byt' tak ze by holka ve veku 13 let a hmotnosti 60-70 kg uz bylo dospele pro dalsi generace. Optimalne je vek a hmotnost!

17.5.2017 14:53

U čistejch texelek asi takhle: Co se mi z jehňat na podzim nelíbí to snim, co se mi líbí, tak nechám nepřipuštěné do dalšího roku a další podzim před připouštěnim se rozhodnu jestli to snim, nebo pošlu k beranoj. Ty co byly hezké už první podzim a připustil jsem je, tak z nich nikdy nevyrostly tak dobré ovce jako z těch co jsem připouštěl v roce a půl. Pokud maj tvoje ovce 80% hmotnosti tak bych to připustil. Moje ovce 80% za rok, ani za 14 měsíců nedostáhnou. Rostou mi fakt 3 roky.

17.5.2017 17:51
vn

XXX.XXX.92.46

Nejdříve jde ovce připouštět až po slunovratu. S výjimkou plodných plemen. Jinak jak píše kostey ideálně v roce a půl s ostatními bahnicemi.
Vašek.

17.5.2017 17:56

vn napsal(a):
Nejdříve jde ovce připouštět až po slunovratu. S výjimkou plodných plemen. Jinak jak píše kostey ideálně v roce a půl s ostatními bahnicemi.
Vašek.

Mno, zadavatelka píše, že má plemeno s asezónní říjí, takže klidně může připouštět kdy chce.

Přidejte reakci

Přidat smajlík