Kozám dávám klasiku seno a mačkaný ječmen, dvouletému kozlovi jsem začala míchat ječmen s ovsem, no nevím, jestli ještě něco udělá, podcenila jsem to... Pastvu mám nic moc, takže seno add libitum. Občas mladým koupím granule, ale potřebuji aby mi právě povyrostl, zesílil kozel a mám i nějaká kůzlata, co bych chtěla podpořit v růstu... Tak jsem koupila vojtěškové granule a sladový květ, zvažuji řepné pelety k tomu květu, ale co ještě k tomu, nechci to přepálit a střílet od boku a způsobit jim nějaké dietické potíže. Měla jsem takovou chytrou tabulku, co s čím ano a co zas nekombinovat, ale nemůžu ji najít. Poradíte, kolik na kozla, kozu v laktaci a kůzlata? A pak mám ještě ovce, některé jsou s kozama... a budu pořizovat mladého beránka do chovu. Případně jestli mám ještě něco dokoupit. Dívala jsem se tady na diskuzi, ale nějak se v tom strácím a někdy si ty komentáře i docela protiřečí a někdo to míchá hlava nehlava...
Co s tim kozlem... jsou mu dva roky, jake je to plemeno, je plemenny, kolik vazi... na tohle bych si odpovedela... a pripadne premyslela nad tim zda krmit kozla ktery evidentne bude z hlediska chovnych predpokladu pouze zdrojem nekvalitnich kuzlat... asi tak... myslete ekonomicky... pekacovej patri na pekac...
PavkaK

XXX.XXX.204.55
Je stovkovej AN, bez PoP, dala jsem ho jako malýho do stáda, nekrmila jinak...to jsem podcenila nedostatkem zkušeností... což na geny vliv nemá můj názor. Kůzlata po něm nejsou špatný. Víte, já kozla za x tisíc fakt nechci a s kozama jezdit na skok už taky ne, to už máme taky za sebou. Ne vždy se povedlo.. Teď mi pohubnul, měl srajdu, tahala jsem ho hrobníkovi z lopaty. Odhadem má 50 kilo.
Vojtěškové úsušky
-obsah dusíkatých látek 12%
-nízký obsah cukru a škrobů
-obsah stravitelné energie (SE) = 9,7 MJ
-vysoký podíl vápníku (Ca) a zároveň nízký podíl fosforu (P) - poměr 5:1 = nevyvážený poměr!, proto je vhodné vojtěškové úsušky (granule) vyvážit vhodným doplňkem, např. -pšen. otrubami s obráceným poměrem Ca:P (1:7)
-bohaté na: Fe, Mg, Na, K, Si
-vitaminy: A, B, C, E i K.
Cukrovarské řízky
-vysoký obsah vlákniny
-malé množství cukrů (3-7%)
-velmi nízký obsah bílkovin
-bohaté na: Ca, Na, Mg, J a Fe
Sladový květ
-obsah dusíkatých látek 26 %
-nízký obsah škrobů
-vitaminy: A, B1, B2, B6, kyselinu pantotenovou, nikotinovou, nikotinamid, biotin, inositol, kyselinu p aminobenzoovou, kyselinu listovou, Lactobacillus cassei faktor, rhizopterin a dále vitaminy C, D a E.
-z enzymů obsahuje sladový květ hlavně proteoloytické a amylolytické enzymy
Jinak ještě pro bližší info o jednotlivých krmivech je dobrá tato stránka:
http://web2.mendelu.cz/af_222_multitext/cvicebnice/krmiva.php
Je tam i stanovení energie, stravitelnost atd...