Chtěli by jsme začít chovat oveky

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

zeidlerov

8.9.2017 17:22
zeidlerov

XXX.XXX.223.214

Dobrý den, mam dotez. Chtěli by jsme si pořídit tak dvě ovečky a beránka aby spásali nevyužité prostory zahrady. Jak je to s registrací oveček. Nechceme to na kšeft jen tak pro nás pro masíčko a zábavu. Vím že jsou okolo toho spíše starosti než zábava, ale máme zvířátka radi. Než se do něčeho pustíme radi by jsme si zjistili více informací. Děkuji.

Uživatel s deaktivovaným účtem

8.9.2017 17:45

zeidlerov napsal(a):
Dobrý den, mam dotez. Chtěli by jsme si pořídit tak dvě ovečky a beránka aby spásali nevyužité prostory zahrady. Jak je to s registrací oveček. Nechceme to na kšeft jen tak pro nás pro masíčko a zábavu. Vím že jsou okolo toho spíše starosti než zábava, ale máme zvířátka radi. Než se do něčeho pustíme radi by jsme si zjistili více informací. Děkuji.

Musíte mít zaregistrované hospodářství.

pak bych ráda dodala, že ovce sežere denně 10 kg zelenýho. opravdu je ten nevyužitý prostor tak velký, aby se tam uživily tři ovce?

zeidlerov

8.9.2017 18:04
zeidlerov

XXX.XXX.223.214

Máme tu 1,5ha což si myslím zě by mělo stačit, navíc tu protéká potok což je velká výhoda.Ale ráda si nechám poradit než něco podniknem.děkuji.

8.9.2017 20:10

zeidlerov napsal(a):
Máme tu 1,5ha což si myslím zě by mělo stačit, navíc tu protéká potok což je velká výhoda.Ale ráda si nechám poradit než něco podniknem.děkuji.

A, tak na hektar a půl se vejde leccos.

ale potok na pozemku výhoda není, kvůli motoličnatosti. stejně k němu zvířata nemůžete pouštět.

8.9.2017 21:35
JanaKostelec

XXX.XXX.117.11

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
A, tak na hektar a půl se vejde leccos.

ale potok na pozemku výhoda není, kvůli motoličnatosti. stejně k němu zvířata nemůžete pouštět.

Máme jednu pastvinu, kde protéká potok, paseme tam už třetí rok vždy červen, červenec, srpen. Máme pět oven a berana. Zatím se nic nepřihodilo. Proč hrozí motoličnatost? Proč nemohou oveny z potoka pít? Vystrašila jste mne děkuji za info.

8.9.2017 21:46

JanaKostelec napsal(a):
Máme jednu pastvinu, kde protéká potok, paseme tam už třetí rok vždy červen, červenec, srpen. Máme pět oven a berana. Zatím se nic nepřihodilo. Proč hrozí motoličnatost? Proč nemohou oveny z potoka pít? Vystrašila jste mne děkuji za info.

Protože motolice jaterní potřebuje mezihostitele a tím je vodní šnek. z vodního šneka se malé motoličky usazují na rostlinách v okolí vody.

no a když tam pasete...

8.9.2017 22:00
JanaKostelec

XXX.XXX.117.11

Protože motolice jaterní potřebuje mezihostitele a tím je vodní šnek. z vodního šneka se malé motoličky usazují na rostlinách v okolí vody.

no a když tam pasete...

Jak mám vyšetřit oveny, zda mají motolice?

8.9.2017 22:08
profesor1

XXX.XXX.192.98

Při zabití rozřízněte játra, tam to poznáte storprocentně. Po rozříznutí se jakoby rosypou.

8.9.2017 22:13

profesor1 napsal(a):
Při zabití rozřízněte játra, tam to poznáte storprocentně. Po rozříznutí se jakoby rosypou.

Se nemusí rozsypávat, stačí si říznout přes žlučovody a tak se dají zjistit i jednotlivé kusy, aniž by játra ještě byla na kaši.

nebo koprologické vyšetření. to ale zjistí jen dospělé motolice.

a u ovcí umí motoličnatost udělat největší paseku při migraci nedospělých motolic ze střeva do těch žlučovodů, berou to přímo přes jaterní parenchym. když jich je víc než malé množství, na ovci to fakt poznáte.

vtip je v tom, co pak s tím, je jen málo antiparazitik, které berou i nezralé motolice. a pokud pasete u vody, okamžitě dojte k reinfekci. nejlepší je na takových místech prostě NEPÁST.

8.9.2017 22:14
JanaKostelec

XXX.XXX.117.11

profesor1 napsal(a):

V pondělí jsme zabíjeli první letošní jehně, byl to takovej nerost, připosr., ani odčervení nezabralo. Játra i jiné vnitřnosti měl v pohodě. Uvařili jsme je psům. Ale mám na mysli dospělé oveny. Jak vyšetřit. Zabít a rozříznout játra je až poslední možnost.

8.9.2017 22:17
JanaKostelec

XXX.XXX.117.11

Jo, už to vidím. Děkuji. No za tu chvilku jsem o tom na netu ledacos načetla a není to moc povzbudivé.

8.9.2017 22:20
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

Natáhněte hadici do žlabu a přepad zpět do potoka.

8.9.2017 22:41
profesor1

XXX.XXX.192.98

Jezdil jsem zabíjet ovce, +/- půlroční jeňata jednomu známému, kterému pastvinou protékal potok. Játra měly všechny vždy na kaši, přesto byly celkem dost zmasilé a na pohled zdravé. Nechápal jsem to.

9.9.2017 08:00

profesor1 napsal(a):
Jezdil jsem zabíjet ovce, +/- půlroční jeňata jednomu známému, kterému pastvinou protékal potok. Játra měly všechny vždy na kaši, přesto byly celkem dost zmasilé a na pohled zdravé. Nechápal jsem to.

Stavím přístřešek u malého rybníčku, aby v zimě měly ovce přístup k vodě. Přístup budou mít asi tak 2m na šířku. Chovám kameurnky, tak si myslím, že to bude stačit. Na spásání tam nebude nic je to pod stromami a navíc, přístup tam budou mít jen přes zimu. Hrozí jim něco?

A ještě mám další dotaz. Na louce mám pramen ze kterého bych chtěla udělat studánku a napájet z ní přes léto ovce, může je voda ze studánky taky ohrozit? Poraďte mi, jak na to, aby to bylo pro ovce bezpečné. Děkuji.

9.9.2017 08:20
JanaKostelec

XXX.XXX.117.11

Http://www.zemedelskekomodity.cz/index.php/zivocisna-vyroba/chov-ovci/infekcni-nakazy-ovci/parazitozy-ovci
Koukám, že našim ovcím potažno králíkům i slepicím hrozí všechno. Zvažuji, že se stanu vegetariánem. Ale musím vlastnoručně vypěstovanou zeleninu a ovoce důkladně a dlouze omývat. Nemyslím to ironicky.

9.9.2017 12:45

Stavím přístřešek u malého rybníčku, aby v zimě měly ovce přístup k vodě. Přístup budou mít asi tak 2m na šířku. Chovám kameurnky, tak si myslím, že to bude stačit. Na spásání tam nebude nic je to pod stromami a navíc, přístup tam budou mít jen přes zimu. Hrozí jim něco?

A ještě mám další dotaz. Na louce mám pramen ze kterého bych chtěla udělat studánku a napájet z ní přes léto ovce, může je voda ze studánky taky ohrozit? Poraďte mi, jak na to, aby to bylo pro ovce bezpečné. Děkuji.

Potřebujete to udělat tak, aby ovce neměly přístup tam, kde můžou žít vodní šneci. tzn. rybník není úplně dobrý nápad a taky oni ten vstup velmi rychle rozbahní, bude to nechutné a budete mít problémy s paznehty.

z pramenu napáječku udělat můžete, ale opět, nemůže to být rybníček, ke kterému mají přístup ovce. prostě chce to normální napáječky, akorát nemusíte řešit zdroj vody. pokud je ta voda teda pitná.

KarelBro22

9.9.2017 13:02
KarelBro22

XXX.XXX.89.231

Dobrý den, chci se zeptat také máme pastvinu u potoka - máme ale ohradník cca 0,5m od potoka. Stačí to nebo radši máme předělat např. na 2 metry od potoka? Ale ovce nemají přístup vodě do potoka ani z něho nepijí - vodu jim vozím z domu. předem děkuji všem za odpověď.

9.9.2017 13:30

KarelBro22 napsal(a):
Dobrý den, chci se zeptat také máme pastvinu u potoka - máme ale ohradník cca 0,5m od potoka. Stačí to nebo radši máme předělat např. na 2 metry od potoka? Ale ovce nemají přístup vodě do potoka ani z něho nepijí - vodu jim vozím z domu. předem děkuji všem za odpověď.

To se takhle nedá říct. vadí prostě místa, kde žijí ti šneci a kde je dostatečně vlhko na to, aby mladé motolice přežily na vegetaci.

kolikrát tam ani nemusí být potok, stačí podmáčená část pastviny a už je problém.

KarelBro22

9.9.2017 13:57
KarelBro22

XXX.XXX.89.231

Aha tak to je blbé máme jen pastviny u potoka. Ale zatím nebyl problém. Tak se uvidí dál no.

9.9.2017 17:46

Potřebujete to udělat tak, aby ovce neměly přístup tam, kde můžou žít vodní šneci. tzn. rybník není úplně dobrý nápad a taky oni ten vstup velmi rychle rozbahní, bude to nechutné a budete mít problémy s paznehty.

z pramenu napáječku udělat můžete, ale opět, nemůže to být rybníček, ke kterému mají přístup ovce. prostě chce to normální napáječky, akorát nemusíte řešit zdroj vody. pokud je ta voda teda pitná.

Bodlinko, díky za radu. Jen tak zkusmo jsem přes prázdniny udělala z toho pramínku malou studánku, ale ovce tam pít nechodily. Asi proto, že kolem bylo vlhko. Na jaře jim tu vodu svedu do koryta na suché místo. Ještě nevím, jak vyřeším odtok, aby neměly pod noha mokro. Pramínek vyvěrá pod stromem, tak snad bude voda v pořádku. Rozbor se dělat nechystám.

9.9.2017 19:10

Jinak všichni úplně v tichosti přešli podotek Bodlinky, "že stejně je k potoku nesmíte pouštět".
Toto nebylo myšleno kvůli začervení, ale je na to nějaká zákonná klauzule o ochraně vodních toků (paragraf po mě nechtějte, ale jistě to lze na netu vyhledat), že by se hospodářská zvířata neměla dostat k vodním zdrojům kvůli jejich znečištění...

9.9.2017 21:20
Massaro

XXX.XXX.205.119

Bodlinko, díky za radu. Jen tak zkusmo jsem přes prázdniny udělala z toho pramínku malou studánku, ale ovce tam pít nechodily. Asi proto, že kolem bylo vlhko. Na jaře jim tu vodu svedu do koryta na suché místo. Ještě nevím, jak vyřeším odtok, aby neměly pod noha mokro. Pramínek vyvěrá pod stromem, tak snad bude voda v pořádku. Rozbor se dělat nechystám.

Na vodní plže snad rozbor netřeba. Ti tam prostě budou, i když voda má parametry kojenecké.

9.9.2017 21:31

Massaro napsal(a):
Na vodní plže snad rozbor netřeba. Ti tam prostě budou, i když voda má parametry kojenecké.

To je jasný, ale pokud je třeba plná dusitanů...

Přidejte reakci

Přidat smajlík