Dobrý den, děti mi odrůstají, tak jsem si po pár letech pořídila letos 2 nové kozičky. S tím, že je nechám připustit příští rok. Jedna je kříženka (moc se mi líbil inzerát a neodolala jsem) a k ní jsem sehnala moc pěknou čistokrevnou bílou. No a od té doby přemýšlím co dál
Původně jsem totiž chtěla příští rok pořídit nějakého AN krasavce, ale teď si říkám, jestli by nebyl lepší kozel bílý, a mít čistokrevná kůzlátka od té bílé kozičky. No a teď bych se chtěla zeptat na zkušenost se "smrádkem" kozla Bydlíme kousek od náměstí a sousedů máme celkem dost... Dřív jsme měli cca 8 let právě AN kozlíka a ten jako mladý nebyl cítit vůbec a poslední roky jen kolem říje koz, ale celkem se to dalo. Tak mi napadá jestli jsme měli jen štěstí, nebo je to opravdu tím plemenem. Když jsme kupovali tu bílou kozičku, tak chovatelka měla kozla a ten nebyl až tak moc cítit, ale co jsme se dřív setkali s kozlem tak to se fakt nedalo
Ještě mi napadla inseminace, ale to je asi stále problém u koz, nebo už to někdo praktikuje ?
PavelB.

XXX.XXX.52.77
Obvykle když to na kozu přijde, tak se jezdí ke kozlovi, který je samozřejmě předem domluvený. Ale moc rozumů tu ode mě nečekejte, mám pár krav, o kozách uvažuju.
Díky, no tomu ježdění za kozlem jsem se chtěla právě vyhnout Případně kdyby byl nějaký hodně blízko... ale vozit velké kozy v našem autě by se mi právě moc nechtělo... a pracovní auto není vždy k dispozici a ani moc spolehlivé... Příští rok bych to ještě snad zvládla, když nevyřeším kozla, ale další roky plánuju tak 4-5 koz. No, a o krávě zas "jen" uvažujeme my. Chtěla bych dát pryč ovce, opravit chlívky a pak si právě pořídit další kozy + kravku. Nebo zůstaneme jen u koz.
leopold k.

XXX.XXX.224.243
Ke dvěma kozám pořizovat kozla je podle mně nehospodárná blbost.
V převážné většině smrdí kozlové jen v době říje, síla odéru je různá, někteří jsou cítit na dálku a jiní až zblízka. Můj první kozel nesmrděl téměř vůbec, druhý smrděl děsně, třetí jako mladej hrozně a věkem ubíral na odéru.Další dva plemeníci snasitelně. Letos smrděli dorostenci se kterými jsem šla na aukci víc, jak jejich otec :-D. Je jedno, jaké plemeno to je. Inseminace koz je v plenkách.
Díky, tohle jsem chtěla (no trochu i nechtěla :-D ) slyšet. Našeho bývalého AN kozla jsme si pořizovali, když AN kozy v ČR začínali. Hrozně se nám líbili, ale hlavně se všude psalo, že kozlové vůbec nesmrdí. Jako starý dělal při námluvách hrozný kravál a cítit byl... ale jen v té říji a na pár metrů. Každopádně, by se to snad ještě dalo nějak okecat u sousedů. Pokud by to byl fakt velký smraďoch, tak to už by nám neprošlo určitě No, zkusím ještě pátrat jestli se někde v blízkosti najdou nějací kozlové na připuštění... času na přemýšlení máme dost, jen že se holky před pár dny prskali, tak mi to začalo šrotovat v hlavě. Co jsem koukala na inzerci, tak všude jen burští kozlové a ty nechci... obě kozičky by snad měli pěkně dojit, tak bych je nechtěla křížit s masným plemenem a kdybych jela na připuštění jinam, tak plánuji nechat případné dcery.
Koukněte se na stránky Schok, jsou tam oficiální plemeníci i s kontakty na chovatele. Je škoda pouštět na čistou kozu křížence, když si chcete nechat po ní kozičky. Třeba vás chov uchvátí a budete v něm pokračovat. Velké farmy přecházejí na sánské kozly a v budoucnu budou malochovatelé zachraňovat českou bílou krátkosrstou.
leopold k.

XXX.XXX.224.243
Je chvályhodné, že nejste sobecká vůči sousedům a smradu z kozla nebo z kozlů.
Bohužel máte pravdu, za chvíli už tady bílou českou kozu mít nebudeme, jen samé kříženky. Kozy se dnes kříží bez rozmyslu, různá plemena, která k sobě vůbec nepatří. Vzhledem k statusu zdraví také mnoho chovatelů kozlů nemůže připustit cizí kozu, takže je nakonec nutné mít vlastního kozla - darmožrouta. Naštěstí jsou dotace na krmný den, takže zas tak ztrátové to není.
Děkuji moc za rady Koukala jsem na kozlíky v okolí a určitě by se dalo někam dojet, pokud budou chovatelé připouštět i kozy jiných chovatelů... ale stejně si moc nedovedu představit vozit na připuštění víc jak 2 kozy. Pokud bych měla těch 4-5 koz (což plánuju), tak už bych raději volila svého kozlíka. Snad se nám podaří pořídit nějakého ne moc velikého smraďocha. Už před tím jsme tam měli několik let kozla, který byl cítit jen z pár metrů v říji a nikdo si naštěstí nestěžoval.
Víte, na sousedy se snažím brát ohled, ale na druhou stranu nemůžu za to, že okolo nás boří staré zemědělské usedlosti a staví místo nich obytné domy Náš rod tu bydlí několik generací... a všichni předkové hospodařili. Občas slýchávám majitele nově postavených domů, jak vozí trávu do sběrného dvora, aby nesmrděli sousedům, nebo, že si nemůžou pořídit slepice... tak tohle fakt dělat nechci a naprosto se mi to příčí. Hlavně, že nikomu nevadí, když soused jezdí několikrát týdně se sekačkou a ještě stříká trávník kdoví čím
Omlouvám se, že jsem se rozepsala
Chtěla jsem se ještě zeptat zkušených Mám jednu lednovou a druhou dubnovou kozičku - myslíte, že se vyplatí počkat s připuštěním na příští rok, nebo připustit letos, pokud se budou ještě za 2 týdny prskat ? (ta lednová měla hodně výraznou už 3tí říji před týdnem, řvala 2 dny něco mezi kozlem při říji koz a kozou okolo porodu, ještě se snažila se dostat do ohrady k beranovi a hnedle nežrala) Nedokážu odhadnout váhu, ale před už někdy v srpnu prý měla 35 kg. U nás narostla fakt hodně. Druhá je o něco menší, ale ne o moc.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Připusťte a pořádně je krmte. Ještě Vám vyrostou, i když budou mít mladé. Takovéhle kozy rostou a sílí až do 4 let. A to, co píšete výš, chápeme asi všichni tady. Lidi by chtěli jít s dětmi za zvířátky, chtěli by eko, bio a jánevímcojídlo, ale práce a hnůj jim vadí, i když je to třeba u souseda a jich se to přímo netýká. Jako kdyby žili oni sami v nějaké bublině, kam na ně opravdový život a jeho vztahy nedosáhnou.
Díky moc, za rychlou odpověď
Budu mít tedy ještě drzost se zeptat na další věci :-D Jak přesně mám krmit kozy po připuštění ? Dřív jsem všude četla, že by se neměli kozy moc krmit v době březosti, což jsem se až teď a tady dočetla, že jsem dělala velikou chybu. Vždycky jsem se toho bála, aby neměli těžké porody... ale je pravdou, že jsme neměli nikdy moc velký nádoj, ale to nevím jestli bylo genetikou, nebo krmením. Momentálně mají k dispozici min. liz a seno celý den. Snažím se jim každý den uříznout nějakou větev hlavně s ovocných stromů, případně vrby, lísky, bezinky a když se jede z lesa, tak mají smrk. Každý den jim dávám kyblíček ráno a večer kde mají nějaké odřezky zeleniny, nebo jablíčko, mrkev a pak ovesné vločky, otruby, svatojánský chléb a vojtěškové granule. (mám koupené i cukrovarské řízky, ale ty odmítají) Když je hezky, tak je dávám na kolík na zahradu, nebo přivážíme trávu z louky. Bohužel nemám k dispozici trvalou pastvinu. Mám je teď odděleně v ohrádce cca 30m, kde mají postavený přístřešek.
Už je to několik let co jsme neměli kůzlátka a moc se těším. Brali jsme si do pěstounské péče dítě s postižením, do toho se nám podařilo dost neplánovaně pořídit další "vlastní" hyperaktivní dítko, tak jsme nechali jen pár zvířat "v důchodu" protože bychom se toho nedokázali vzdát. Momentálně jsou "důchodci" ve větší ohradě s otevřeným chlívkem. Některé musíme ještě zredukovat a část necháme dožít...
Ještě mi moc není jasný u koz POP. U psů je to tak, že papírový jedinec musí projít bonitací a pak může mít papírová štěňata. U koz jestli jsem to dobře pochopila, tak i když budu mít matku i otce s POP, tak pokud nebudu v KU, tak mi je to vlastně na nic a Kůzlata s POP mít nebudu ? nebo to jde nějak dodělat ? Jde mi o to, že když teď pojedu za kozlem s POP, nechám si kozičky, tak budou bez POP a kdybych někdy chtěla mít kozy s POP, tak si budu muset stejně pořídit jiné kozy ?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Odpovím Vám jen na tu otázku o výživě. Vypadá to, že mají všeho dost. Nešetřete senem, budou-li mít tolik, kolik sežerou, stačí (můj názor). To ostatní taky řilepšení stačí, nic víc už potřebovat nebudou.