Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

pajda4

4.11.2017 16:23
pajda4

XXX.XXX.167.132

Zdravím chovatele koz
Jak dlouho nechat kozla u kozy během říje ? Stačí mu cca + - 1 měsíc byli by spolu zavření spolu v boxu ? Ještě se chci zeptat jak poznám že ji kozel poskakal či ne, protože u jedné kozy ji pořad čuchal a vůbec po ní neskakal ? Nechal jsem ho u kozy na noc tak nwm či bude v tom nebo ne?
Budu rád za všechny rady

4.11.2017 18:03
dad

XXX.XXX.225.133

Jestli je koza k tomu svolná tak jim stačí tři až pět minut, za půl hodinky to samé
úspěšnost připouštění poznáte tak za tři týdny - prskání ANO / NE
nechtěl bych být kozou bez chuti na to u nadrženého kozla bez možnosti zmizet někam daleko
unavíte kozla a stresnete kozu
za tři týdny dejte vědět jak se jim vedlo.

pajda4

4.11.2017 19:05
pajda4

XXX.XXX.167.132

To je ta koza kterou čuchal, tak nevím jestli to jde vidět zdáli to už jde poznát jestli je v březí ? Kozel je s nima celý den na pastvě. Tak snad budou březí.

Uživatel s deaktivovaným účtem

4.11.2017 19:06

pajda4 napsal(a):
To je ta koza kterou čuchal, tak nevím jestli to jde vidět zdáli to už jde poznát jestli je v březí ? Kozel je s nima celý den na pastvě. Tak snad budou březí.

Jde to poznat v posledním měsíci březosti a to ještě ne u všech zvířat.

10.11.2017 12:08
lukas333666

XXX.XXX.131.105

Tohle připouštění ve stádě je kapitální békovina... u ovce to pozná většinou jen beran ale koza to dá znát a člověk pak ví termín, kozy mejvaj občas těžký porody a nevědět kdy to je třeba hlídat je dost nezodpovědný.Řije se dá přejít a vychytat aby porod byl později - na trávu do tepla apod. prskaj se ještě i v lednu. Kdo kozu zná ten to na ní vidí hned, jak se vezme ke kozlu tak ty tři skoky pro jistotu, když k němu hodně jezdí i jiní.Já byl včera u kozla co ho mají víceméně jen k jedné koze, dost nevyužitýho a 6 skoků za půl hodiny... když nezůstane koza po takový snaze tak je to cysta, na to je levná injekce co se kravám dává preventivně při inseminaci už běžně.

10.11.2017 12:12
lukas333666

XXX.XXX.131.105

Navíc říje u koz je individuální a může příjít jako třeba u nás až v listopadu ! to že pustíte kozla ke kozám na den nic neřeší, když se neprská tak jí neskočí a když se prská jedna, neprskaj se všecky !

10.11.2017 12:28

lukas333666 napsal(a):
Tohle připouštění ve stádě je kapitální békovina... u ovce to pozná většinou jen beran ale koza to dá znát a člověk pak ví termín, kozy mejvaj občas těžký porody a nevědět kdy to je třeba hlídat je dost nezodpovědný.Řije se dá přejít a vychytat aby porod byl později - na trávu do tepla apod. prskaj se ještě i v lednu. Kdo kozu zná ten to na ní vidí hned, jak se vezme ke kozlu tak ty tři skoky pro jistotu, když k němu hodně jezdí i jiní.Já byl včera u kozla co ho mají víceméně jen k jedné koze, dost nevyužitýho a 6 skoků za půl hodiny... když nezůstane koza po takový snaze tak je to cysta, na to je levná injekce co se kravám dává preventivně při inseminaci už běžně.

Budu Vám oponovat s těmi těžkými porody. Nejspíš se dá říct, že v zásadě všechny druhy zvířat někdy můžou mít těžký porod, ale kozy určitě ně víc než jiná zvířata. Skoro jsem názoru, že je to obráceně. A moc záleží na tom, jestli zvířata mají dost pohybu, případně jestli jsou dostatečně vyvinuta, ani nemusí být nijak obrovsky narostlá, spíš jestli mají dost prostorné tělo. Ale ten pohyb je nezbytný, pravidelně, nezavírat do chlívku, ale nechat je běhat a skákat nebo aspoň chodit. U nás kozy rodí samy a řídí si to všechno taky samy. Já jen pravidelně kontroluju, co je nového.

10.11.2017 12:41
dad

XXX.XXX.225.133

U stařenek je potřeba dozor, každý rok je znát
kozla mám doma a stejně připouštím z ruky, je to klidnější a nepřehlédnutelné.

10.11.2017 13:09

Já bych řekl že nejvíc těžkejch porodů je u krav, pak u ovcí a nakonec u koz. Ve všem tomhle se pohybuju a chovatelé a veterináři z okolí mě k porodům nezřídka volají a i když do toho zahrnu že koz je tu zkrátka ze všech hospodářskejch zvířat nejmíň, tak i tak kozaři skoro nevolaj. Zato co se týče poruch trávení a problémů s parazitama, tak z tohoto pohledu je problémů asi zas uplně nejvíc.

10.11.2017 13:18

Kostey, myslím, že je to, jak píšete. Kozy nejsou ještě tak "vyšlechtěné" jako krávy. A jestli je budeme šlechtit jen na užitkovost, dopadnou stejně.
dad: Pokud je nějaké riziko u koz, myslím, že spíš u opravdu mladých, které nejsou dorostlé. U nás stařenky rodí vesele, ani to skoro neví . Ale třeba jak kde.

10.11.2017 13:48

Ještě pro lukas333666 : Možná ostatní vědí, ale já ne. Něco bližšího k té injekci nám prosím napište, člověk neví, co se mu může někdy hodit.

10.11.2017 14:04
profesor1

XXX.XXX.199.251

Lukas: bééékovina jsou ty čísla za vaším jménem
Pokud koze zajistíte to co potřebuje, tak nemusíte ani odčervovat. Jasně že nenadojíte 5 litrů, ale celoročně bez starostí! I "kopýtka" si obrousí sama.

10.11.2017 20:16
dad

XXX.XXX.225.133

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Kostey, myslím, že je to, jak píšete. Kozy nejsou ještě tak "vyšlechtěné" jako krávy. A jestli je budeme šlechtit jen na užitkovost, dopadnou stejně.
dad: Pokud je nějaké riziko u koz, myslím, že spíš u opravdu mladých, které nejsou dorostlé. U nás stařenky rodí vesele, ani to skoro neví . Ale třeba jak kde.

To by se mi ulevilo, mám pocit, že porod trvá každým rokem o něco déle, jen napoprvé a v loni měla dvojčata, jinak to seká po třech, břicho má vždycky jak pátrací balon, koza jedna

11.11.2017 09:05
lilo

XXX.XXX.201.210

dad napsal(a):
U stařenek je potřeba dozor, každý rok je znát
kozla mám doma a stejně připouštím z ruky, je to klidnější a nepřehlédnutelné.

Ja jsem take pro... navic kdo ke svym kozam chodi denne v tehle dobe je treba jeste doji... tak to ze je koza oskakana ze ma oslemenej ocas, ze se prska proste neprehledne ackoliv koza nema hlasite projevy...
dal koza ma z meho porodu lehci a rychle postupujici porody riziko je pri trojcatech a vice kusech... u prvnicek je potreba je hlidat vzdy zvlast kdyz se odhaduji vicercata..no a z duvodu vybaveni luzka... je potreba se smirit s tim ze kdyz si kozu nepohlidam muze byt porod jakykoliv... koza se nemusi stihnout postarat kuzle muze jit zadni polohou, muze se utopit... zkratka je tam ta umrtnost o neco vyssi nez kdyz si ty porody pohlidate... ale ani to neni zaruka zdarnyho vysledku.

11.11.2017 09:17
profesor1

XXX.XXX.199.251

Lilo a včem je vlastně teda ten rozdíl od ovcí, nebo jiných zvířat? Tyhle problémy jsou přeci u všech zvířat. Z mého pohledu je koza pohyblivější - hyperaktivnější (když má prostor), tak že porody má lehčí. Navíc má větší cisternu s mlékem, tak že za mne - koza = míň problémů než ovce. (píši o kozách hnědých)
Ale určitě když si člověk něco pohlídá, tak je to jistější.

14.11.2017 14:08
lipka

XXX.XXX.227.137

Prosím zkušenější o řadu.Máme 2 kříženky AN a zatím neměly říji.Kozy jsou přes den venku, na noc
stáj.Pohybují se na pozemku cca 3 na s náletovými dřevinami, které okusují, k dispozici mají liz, sůl, seno, přidávám smrkové větve a stále nic, ani odchylka od běžného chování.Narozené jsou
2014, kůzlata měly, u předchozího majitele zapuštěné již v září, pravda ve stádě byl plemenník.Pokud někdo ví jak ještě říji podpořit, budu ráda za radu.Pozemek má 3 ha.

14.11.2017 14:20
přezdívka

XXX.XXX.105.195

lipka napsal(a):
Prosím zkušenější o řadu.Máme 2 kříženky AN a zatím neměly říji.Kozy jsou přes den venku, na noc
stáj.Pohybují se na pozemku cca 3 na s náletovými dřevinami, které okusují, k dispozici mají liz, sůl, seno, přidávám smrkové větve a stále nic, ani odchylka od běžného chování.Narozené jsou
2014, kůzlata měly, u předchozího majitele zapuštěné již v září, pravda ve stádě byl plemenník.Pokud někdo ví jak ještě říji podpořit, budu ráda za radu.Pozemek má 3 ha.

Vitamín E. Podporuje říji.

14.11.2017 18:02
Gamas

XXX.XXX.199.247

lipka napsal(a):

Zajet za majitelem nějakého kozla a dovézt si nějaký hadr načichlý kozlem a dát ho do jejich ustájení nebo s některou z koz zajet za kozlem říji vyvolat - u nás funguje, do týdne se koza říjí.

14.11.2017 20:02

Já včera kozlem připouštěl letos poprvé, protože se tu začala prskat první koza a není to nijak pozdě. V jiné roky to dřív nebývá. Koza to byla tady jedný babky z vesnice, která je vždy připouští na první říji. Já u svého stáda 24 koz jsem dnes zaznamenal první říji. Kozla k nim dám ale až tak za 2 týdny. On jiný kraj jiný mrav. Já si tady dovolím mít kozla ve stádě klidně do začátku září. Vím, že se tu kozy prostě ještě neprskaj a začnou až v průběhu listopadu. Mně to nevadí, stejně chci mít porody až na jaře, ale s KU to je pak takové všelijaké.

15.11.2017 00:08
lipka

XXX.XXX.227.137

Děkuji všem za rady, kostey mě uklidnil, že je vše jak má být, tak ještě počkám.Ještě mě napadlo jestli je moc nefutruju.Na noc dávám hrstku mačkaného ječmene, zeleninové zbytky, kousek mrkve, jablko.Jedna je již zasušená, druhou dojím pouze večer, spíše kontrolují aby měla vemeno
prázdné, mléka je troška.Obě měly kůzlata v únoru
Díky všem.

19.11.2017 19:44
ančovička1

XXX.XXX.220.126

Momentálně máme jednu kozu, kterou dojíme a kdybychom ji "nefutrovali, " byla by asi jako žebřińák, protože stále dojí, coby prvnička 4 l mléka denně..připuštěná je už měsíc a zasušení nehrozí. letos rodila poprvé, v dubnu porodila trojčata, kozičku stále má pod sebou a přes den ji kojí..kozy připouštíme "z ruky", nejlepší způsob, jak lehce kontrolovat zabřeznutí a spočítat pravděpodobné datum porodu, abychom porod uhlídali a byli s ní při porodu, brala jsem si i dovolenou ...

19.11.2017 20:25

ančovička1 napsal(a):
Momentálně máme jednu kozu, kterou dojíme a kdybychom ji "nefutrovali, " byla by asi jako žebřińák, protože stále dojí, coby prvnička 4 l mléka denně..připuštěná je už měsíc a zasušení nehrozí. letos rodila poprvé, v dubnu porodila trojčata, kozičku stále má pod sebou a přes den ji kojí..kozy připouštíme "z ruky", nejlepší způsob, jak lehce kontrolovat zabřeznutí a spočítat pravděpodobné datum porodu, abychom porod uhlídali a byli s ní při porodu, brala jsem si i dovolenou ...

No to bych si tak vyčerpala dovolenou jen na porody, kdybych měla být s každou kozou . Já připouštění i porody nechávám na nich a jen je sem tam kontroluju. Zatím díky Bohu to zvládly skoro vždycky beze mě a pokud mě potřebovaly, přišla jsem vždycky ve správný čas. To je prostě opravdu díky Bohu .

19.11.2017 20:57
ančovička1

XXX.XXX.220.126

Jj, plně chápu a díky Bohu i vám, že jsou holky v dobré kondici a porody zvládají samy..naše holky jsou rozmazlené, protože míváme jen jednu, dvě na dojení, te´d momentálně jen jednu a tři mladé, ještě nepřipuštěné, tak jim můžu dopřát nadstandard...něco jiného je, když máte stádečko koziček a rodinu, to toho času nezbývá..držím palce..

Přidejte reakci

Přidat smajlík