Uživatel s deaktivovaným účtem

Pytle prokoušou myši. Já mám otruby v plechových sudech venku. V menším množství jsem to měla v plastových 30litrových kbelíkách od malířské barvy. Taky venku, skladuju tak i granule pro psy.
Já mám to štěstí, že mám v baráku jednu místnost kde je vpodstate 3/4 dne tma a celý rok chlad a sucho. Skladuji tam co se dá. A jelikož hned u dveří mám pultový mrazák na kterém připravují vše před odchodem ven, tak jsem si říkala, že v té místnosti v dalších plastových barelech by zrní bylo fajn. jinak se mi koza konečně rozezrala, tak při dojení záboří konečně hlavu do misky a stojí jak přibitá a z hodinového divadla je jen půl hodinka. sežere misku a pak se docpava senem.
No a Teda plast nebo plech bude lepší? Buď to sezenu někde v práci nebo někde koupím. :).

To je jedno, dejte, co bude levnější. Hlavně aby to mělo dobré víko, aby tam nevlezly myši.
Tak koza už si zvyká, to je dobře.
No, sklep na uskladnění používat ještě nemůžu, snad jednou vymyslím jak ho "vysušit", celá vesnice máme sklepy a v nich louže s vodou... Někteří takové, že by tam mohly chovat ryby.
Nicméně v té mé místnosti je v zimě cca 2 -10°C což si myslím, že je super. :)
Děkuji moc za zkušenosti. Najdu tu nějaký barely, plastové a myši budou mít Smolíka. :) i s pacholikem a zrní snad přežije.
ovcezkopce
napsal(a):
Mám plastové velké popelnice na kolečkách s víkem. Zrovna dneska jsem tam sypala, vejde se do ní 2,5 pytle ječmene. Míváme tam všechno jádro, myši se tam nedostanou. Jsou dost drahé, ale hodně se tam toho vejde a při slušném zacházení i vydrží.
Plastová popelnice jako je na odpad?

Dobrý večer, připojím se s dotazem...
Chtěl bych začít k senu přidávat ovcím senáž. Jenže je problém balíky jsou velké kulaté a ten když načnu tak se rychle zkazí než ho zkrmím jelikož mám pouze 6 ovcí. A tak jsem se chtěl zeptat zdali nemáte zkušenosti velký kulatý balík rozebrat a namačkat to do sudu s víkem - plastového či kovového (záleží co seženu) Zdali by to v tom vydrželo? Nebo jsem koukal že se dá pořídit vak na senáž tak kdybych do toho balík zabalil a vždy po odebrání zavázal? Nebo jak řešíte krmení senáží Vy co máte podobný počet ovcí co máme my? předem děkuji za odpověď mk.
Senáž jsem dělal letos poprvé - do sudu a povedla se, z druhé otavy na 12 arech a byl z toho jeden sud 120 l, siláž si děláme běžně taky do sudů, velké balíky nekupuju právě z toho důvodu, že jsou velké a brzo se začínají kazit
rozebrat balík, rozdělit ho na menší balení a pokusit se to znovu zakonzervovat si myslím nepůjde, ale nikdy jsem to nezkoušel, jestli do toho půjdete tak dejte vědět výsledek a postup práce
známí to letos zkoušel jen našlapat do plastových pytlů, ale ještě se nechlubil jak dopadl.
napsal(a):
Dobrý večer, připojím se s dotazem...
Chtěl bych začít k senu přidávat ovcím senáž. Jenže je problém balíky jsou velké kulaté a ten když načnu tak se rychle zkazí než ho zkrmím jelikož mám pouze 6 ovcí. A tak jsem se chtěl zeptat zdali nemáte zkušenosti velký kulatý balík rozebrat a namačkat to do sudu s víkem - plastového či kovového (záleží co seženu) Zdali by to v tom vydrželo? Nebo jsem koukal že se dá pořídit vak na senáž tak kdybych do toho balík zabalil a vždy po odebrání zavázal? Nebo jak řešíte krmení senáží Vy co máte podobný počet ovcí co máme my? předem děkuji za odpověď mk.
Tohle se tu docela nedávno probíralo a vlákno se myslím jmenovalo "krmení ovcí senáží".
Jakmile se balík načne, a dostane se do něj vzduch, do týdne se zkazí. Po přemístění do sudu už bude v senáži vzduch a proces kažení začne. A to je ovcím nebezpečné, krávám to tolik nevadí, ale ovce jsou proti listeriím, které se v otevřené senáži množí, neodolné a snadno se nakazí. Listeriozu přežije max 30% zvířat, pokud se léčí prakticky okamžitě antibiotiky.
Myslím, že nelze mít tím způsobem, jak píšete jistotu, že je senáž v pořádku. Přikrmování senáží má efekt ve větších chovech, kde je jednoduché zvířatům balík někde umístit a oni ho pak zkonzumují třeba do 2 dnů.
V malém je spousta jiných možností jak jim přilepšit, počínaje větvemi, žaludy, přes jablka, mrkev, řepu, dýně, pečivo... až po jádro (obilné šroty, vločky). Známí mají za sousedy moštárnu a tak přikrmují jablečnou drtí z lisu...
Na jadro muzu doporucit sudy na destovku z Hornbachu,
https://www.hornbach.cz/shop/Sud-na-destovou-vodu-s-vikem-310-l/7614872/artikl.html
Maji viko, ten kohoutek tam pri koupi neni, dostanete ho vzlast a dira na nej predvrtana neni, takze pohoda. Tech 300l za 600 Kc je dobry pomer cena prostor. Mysi nam do toho nikdy nevlezly, mam je venku pod strechou na palete aby to vetralo zespodu a nesrazela se tam vhkost od zeme. Akorat zatezuju viko, nejde uplne nacvaknout (ale lem ma, tak do nej neprsi) a jednou nam ho vzal vitr.