Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
7.12.2017 13:13
dagmardankova90

XXX.XXX.101.170

Prosím o radu,
Můžeme dát ovcím sladovnicky ječmen ?

Děkuji za odpovědi Dáša

7.12.2017 13:37
dad

XXX.XXX.225.133

Ano.
Je to jen odrůda pro výrobu sladu (piva). Ovcím se dá krmit. Pánové to pijou (některé dámy taky).
Krmte tak jak jsou oveny zvyklé, nebo začínejte v malých dávkách. Lepší je mačkaný.

Uživatel s deaktivovaným účtem

7.12.2017 13:42
Uživatel s deaktivovaným účtem

No, má víc sacharidů, pokud je z dobré úrody (letos byla špatná). Takže podle mě, pokud krmíte ječmenem a ovce jsou na to zvyklé, krmte jím dál, velký rozdíl to nebude. Lepší by byl už jako mláto. Aby nebyly ty ovce moc tlusté...

7.12.2017 13:42
martindv

XXX.XXX.142.96

Krmit můžete jako normálním ječmenem, ovcám to bude jedno.

7.12.2017 14:16
dagmardankova90

XXX.XXX.101.170

Děkuji, jeste by me zajímalo jestli nějak zpracovany, prej je to sladké...
Jinak jecmen davame normalne, zvykle jsou.

Uživatel s deaktivovaným účtem

7.12.2017 14:48
Uživatel s deaktivovaným účtem

A nemyslíte nakonec to mláto? Ať už čerstvé nebo sušené. Nebo té otázce nerozumím, jak zpracovaný.

7.12.2017 15:15
dagmardankova90

XXX.XXX.101.170

Co mate z toho ja tomu taky nerozumim

Myslim opravdu slad.jecmen! Na to jste me krasne vsichni odopovedeli.

Jak jsem dotaz dostala, tak i prodavam.
Jeste zjistim jak zpracovany

7.12.2017 15:26
dagmardankova90

XXX.XXX.101.170

Takze jecmen bude primo z pivovaru !
Jde asi o to jestli ho tam nemaji nejak uz oni zpracovany (pak to prodavaji)podle me si to musime zjistit samy !
Snad to budou mit v zrnu, nejspis.

Jinak dekuji za reakce.

Uživatel s deaktivovaným účtem

7.12.2017 15:31
Uživatel s deaktivovaným účtem

Každopádně jsme se tu shodli, že ho dávat můžete. Z pivovaru by mohli mít přebytek zrní nebo naklíčeného ječmene, případně praženého nebo mláta. Všechno pro ovce může být.

7.12.2017 15:32
martindv

XXX.XXX.142.96

A nemyslíte sladový květ ? Jestli ano, tak toho bych dával uplné minimum do 10 % deního krmení.

7.12.2017 15:34
dagmardankova90

XXX.XXX.101.170

Dekuji, tak tyhle informace uz nam budou urcite stacit.
Vrele diky

Uživatel s deaktivovaným účtem

7.12.2017 17:13
Uživatel s deaktivovaným účtem

Mám muže vystudovaného sládka.

Sladovnický ječmen je klasický ječmen, jen má rozdílný obsah prvků v sobě obsažených (např. dusíku). Je tedy kvalitnější než krmný, ale někdy i potravinářský ječmen.

Slad vypadá taky jako ječmen, ale je to již zpracované zrno, které prošlo klíčením - klíčky byly odstraněny (= sladový květ) - a tedy enzymatickým procesem, který zapříčiní částečné rozštěpení škrobů na cukry.

Poznáte ho podle vůně i chutě - slad je sladší než ječmen před naklíčením. Zároveň je zrno křehčí a hůř se šrotuje (na druhou stranu by mohlo být snáz zpracovatelnější zuby bez nutnosti šrotování? Nezkoušela jsem - šrotovala jsem i slad. Ale víc se drolí na "prach".).

8.12.2017 07:28
dagmardankova90

XXX.XXX.101.170

Děkuji.

Přidejte reakci

Přidat smajlík