Chov ovcí - dotaz ohledně krmení a nakládání s hnojem

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
25.12.2017 23:32
Jakub1993

XXX.XXX.31.124

Dobrý den chovatelé,

tážeme se Vás jako dva chovatelé ovcí ve stádiu plánování.

Náš dotaz by nejlépe směřoval na chovatele, který má stádo o počtu cca 100ks a krmí travní senáží a byl by ochotný nám pár otázek zodpovědět bez odsuzování za nevědomost.

Bohužel tyto dvě otázky, níže položené máme stále nezodpovězené.

První otázka je o tom jak nakládáte s hnojem z vysoké podestýlky, jelikož není vhodný k okamžité spotřebě na louce.

Druhá otázka je jakou máte spotřebu travní senáže - nejlépe balík průměr 120cm (bal./ovci/rok).

Spoustu otázek jsme si schonpi zodpovědět sami, jelikož nějaký pátek žijeme na ovčí farmě na Islandu, ale bohužel jejich ovečky jsou menší tudíž nedokážeme spočítat o kolik mohou ovce Suffolk sežrat více a s hnojem je to stejné, jelikož ovce se tu chovají na dřevěných roštech v podsklepených ovčínech a vše se pak rozmíchá na tekutinu a rozveze na louky.

Děkujeme za Váš čas :).

26.12.2017 16:40
dad

XXX.XXX.225.133

Nejsem sice chovatel s tak velkým počtem kusů, ale senáž se tu již probírala a dá se to tu dohledat, mám za to, že to je podle chovatele a plemene 1,5 - 5 Kg na kus a den,120 balík má 400 - 600 Kg podle lisu a vlhkosti, krmit senáží celoročně nebude asi ekonomické, přikrmujte s ní jen mimo období pastvy, senáž je po otevření ideální zkrmit do tří dnů
hnůj vyvezte na hnojiště (pevné nebo krátkodobé), nechte ho uzrát (zkompostovat) a vyvezte na pozemky za rok, dá se taky prodat, nebo zaplatit za odvoz.

26.12.2017 17:02
vn

XXX.XXX.183.59

Hnůj vyvážíme do betonového hnojiště, na podzim, po uzrání se vyváží na pastviny.
Senáž vychází cca 1 balík pro 20 ovcí na 5 dnů. Je vhodné současně krmit i senem...
Vašek.

Uživatel s deaktivovaným účtem

26.12.2017 20:03

Jakub1993: Zaujalo mě, že se chovají ovce na dřevěných roštech s podsklepením. Tvrdila jsem totiž před časem jedné osobě, že to nebude fungovat, že se rošty budou ucpávat. Pamatuji cosi takového z doby, kdy jsme chovali králíky. Opravdu to nefungovalo. Buď by králíci museli být na holých roštech nebo se rošty ucpaly senem z podestýlky a stejně neplnily svou čisticí funkci. Jak to funguje tam, kde jste, a jaké ty rošty jsou, co na to ovce? Ne že bych chtěla nahradit hřejivou hlubokou podestýlku, ale zajímá mě to a někomu by se taková informace mohla hodit.

26.12.2017 21:03
Jakub1993

XXX.XXX.31.124

Funguje to super, myslím že s králiky byl problém v mezerách mezi prkny...tady jsou to v podstatě prkna o tl.2,1cm a šířce 10cm natlučená vedle sebe...mezera mezi prkny je cca 1,5cm aby nepropadlo kopýtko... se staršími ovcemi je to bez problému, žerou tu z tvz "gardi" a z toho netahají ani trochu sena ven, takže podlaha se neucpává ale jednou za rok když se ovečky vyženou do hor tak se musí prkna namočit a oškrábat protože samozřejmě časem našlapu cca 1cm vrstvu (otřesná práce) ale horší je to s mladšími kusy jelikož ještě nevědí jak z "gardi" žrát takže dost tahají pod sebe a ucpává se to, tak se to musí jednou za den pohrabat, ale cca po měsící si na to zvyknou a je to taky bezproblémové :). Ovce jsou na to víceméně zvyklé, a na půlce tu máme na zkoušku plastové rošty a ovce preferují tu dřevenou část na ležení :)...je to tady takhle na každé farmě takže ovce na to jsou prostě zvyklé. V čechách je to bohužel asi nemožné, kvůli teplému počasí v létě a možnosti tvoření ruzných parazitů v hnoji "ve sklepě"...

26.12.2017 21:07
Jakub1993

XXX.XXX.31.124

vn napsal(a):
Hnůj vyvážíme do betonového hnojiště, na podzim, po uzrání se vyváží na pastviny.
Senáž vychází cca 1 balík pro 20 ovcí na 5 dnů. Je vhodné současně krmit i senem...
Vašek.

Vím, že je to dost individuální otázka.

Kolik sečete na ha ? a v jaké obasti čr ?

26.12.2017 21:19
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Jakub1993 napsal(a):
Funguje to super, myslím že s králiky byl problém v mezerách mezi prkny...tady jsou to v podstatě prkna o tl.2,1cm a šířce 10cm natlučená vedle sebe...mezera mezi prkny je cca 1,5cm aby nepropadlo kopýtko... se staršími ovcemi je to bez problému, žerou tu z tvz "gardi" a z toho netahají ani trochu sena ven, takže podlaha se neucpává ale jednou za rok když se ovečky vyženou do hor tak se musí prkna namočit a oškrábat protože samozřejmě časem našlapu cca 1cm vrstvu (otřesná práce) ale horší je to s mladšími kusy jelikož ještě nevědí jak z "gardi" žrát takže dost tahají pod sebe a ucpává se to, tak se to musí jednou za den pohrabat, ale cca po měsící si na to zvyknou a je to taky bezproblémové :). Ovce jsou na to víceméně zvyklé, a na půlce tu máme na zkoušku plastové rošty a ovce preferují tu dřevenou část na ležení :)...je to tady takhle na každé farmě takže ovce na to jsou prostě zvyklé. V čechách je to bohužel asi nemožné, kvůli teplému počasí v létě a možnosti tvoření ruzných parazitů v hnoji "ve sklepě"...

Mohu poprosit o vysvětlení pojmu gardi? Děkuji.

26.12.2017 21:32
Bekkky

XXX.XXX.49.174

Na 100 ovcí masného plemene bych počítala průměrně 1,5 balíku 120cm denně. A pochopitelně záleží na kvalitě a zda jsou ovce březí, kojí atd. Určitě kombinovat seno a senáž, my jsme senáž již zrušili.

26.12.2017 21:56
Jakub1993

XXX.XXX.31.124

Janinka Bosorka napsal(a):
Mohu poprosit o vysvětlení pojmu gardi? Děkuji.

Doufám že se obrázek nahraje a bude to poznat :). Je to takový "stůl" ovce jsou z obou stran. Počet záleží na délce garði, my jich tu máme 45v jedné části, a doprostřed jim nanosíte žrádlo, oni si prostrčí hlavu pod "zábradlím" a žerou z toho...jelikož se jim nechce vytahovat pořád hlava ven, tak netahají na podlahu :).

26.12.2017 21:58
Tedysek

XXX.XXX.37.92

Blbý dotaz... Jak se člověk dostane k takové práci? :).

26.12.2017 21:59
Jakub1993

XXX.XXX.31.124

Tedysek napsal(a):
Blbý dotaz... Jak se člověk dostane k takové práci? :).

Mít štěstí a narazit na inzerci na facebook skupine :).

26.12.2017 22:06
Jakub1993

XXX.XXX.31.124

Bekkky napsal(a):
Na 100 ovcí masného plemene bych počítala průměrně 1,5 balíku 120cm denně. A pochopitelně záleží na kvalitě a zda jsou ovce březí, kojí atd. Určitě kombinovat seno a senáž, my jsme senáž již zrušili.

No při počítání 5kg denně by mi to taky vycházelo ale jde o to jak je to reálně, protože například my tu krmíme jen senáží, a krmíme 1,5 balíku (140cm) denně tzn cca 2 balíky 120cm pro 350kusů a to žerou opravdu hodně jelikož jsou čerstvě ostříhané a připouští se. Takže v těchto počtech by mě to vycházelo 0,75balíku denně pro 100ovcí, ale jde mi spíš o praktickou zkušenost aby mě dotyčný mohl vyvést z omylu :).

26.12.2017 22:34

Nějak se v těch počtech ztrácím. Neodpovídám na dotaz, jen se chci zeptat. Čistě teoreticky počítám 5 kg senáže místo 1 kg sena, protože zhruba v tom poměru se seschne tráva na seno. Takže místo 1 balíku sena, který má 300 kg, potřebuju 1.500 kg senáže, což by mělo být 5 balíků o stejné velikosti jako balíky sena. Je to tak? A spotřebu senáže počítám jako spotřebu trávy, ano? Pokud by tedy někdo krmil jen senáží.

26.12.2017 23:14
Jakub1993

XXX.XXX.31.124

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Nějak se v těch počtech ztrácím. Neodpovídám na dotaz, jen se chci zeptat. Čistě teoreticky počítám 5 kg senáže místo 1 kg sena, protože zhruba v tom poměru se seschne tráva na seno. Takže místo 1 balíku sena, který má 300 kg, potřebuju 1.500 kg senáže, což by mělo být 5 balíků o stejné velikosti jako balíky sena. Je to tak? A spotřebu senáže počítám jako spotřebu trávy, ano? Pokud by tedy někdo krmil jen senáží.

Bohužel sem se ztratil také :D...ale je nesmyl co tyto výpočty říkají...

My tu zkrmíme 1,5 balíku travní senáže (průměr 140cm = cca 900kg) za den což je 2,5kg na kus. A pokud bychom měli krmit podle vzorce, že tráva schne v poměru 1/5 tak bychom jim sena dali jen 200kg (200/350=0,5kg sena na kus) a věřte my, že pokud bych tady našim ovcim dal 250g sena ráno tak při večerním pokusu jim dát zbylých 250g probourají zed a nezbydou ze mě ani gumáky :D takže i když jim dáváme opravdu zaušené balíky (dalo by se říct seno) tak jim musím dát zase 1,5balíku aby byly spokojené, na kila je to sice méně ale pořád jsem zdělal 1,5balíku.

Jde mi o to spočítat spotřebu krmení na balíky, protože chceme dělat travní senáž (balíky 120cm) a krmit senáží, nějak jsme si na to navykli a při dělání balíků na louce vím kolik jich budu potřebovat :)

Ale dejme tomu, že Suffolk může sežrat průměr 3kg senáže denně, tudíž pro 100kusů je balík 120cm cca na 1,5dne.

26.12.2017 23:41
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Suffolk sežere tři kila sena denně.

26.12.2017 23:48
Jakub1993

XXX.XXX.31.124

Janinka Bosorka napsal(a):
Suffolk sežere tři kila sena denně.

Takže můžeme říct že pro 100kusů je to necelý balík denně :)...děkuji...

27.12.2017 09:46
Bekkky

XXX.XXX.49.174

No, ono to tak vychází, ale moje zkušenost je, že když si spotřebu navýšíte o 0,3-0,5 tak jste v reálu. Je nějaký odpad, občas se nepovede balík atd. Počasí občas pozlobí... Je taky otázka, z jaké trávy to bude. Myslím, že úplně na 100% to nenaplánujete a jet na doraz se 100 ovcemi je risk.
Možná nemám pravdu, ale řekla bych, že na Islandu vzhledem k opravdu chladným zimám, vymrzají bakterie a u nás v zimě prakticky nemrzne, tak to přežívá a pak má senáž tendenci se víc kazit a je větší odpad. Docela by mě to zajímalo... Vaše zkušenosti...
Ten způsob krmení na fotce se dělá i v německu, má to opravdu docela malý odpad a ještě někde mají tzv. žaluzie, kdy se ta krmná lavice zavře po stranách roletou aby tam ovce nestrkaly hlavy, krmení se rozveze kolečkama, někde mají krmné pásy a pak se to otevře a zvířata můžou baštit. Až sežerou, vymete se to a na konci se lavice otevře a dá se to k ovcím na podestýlku. Pro více kusů je to fajn, nakrmeno je celkem rychle.

27.12.2017 11:45
Jakub1993

XXX.XXX.31.124

Bekkky napsal(a):
No, ono to tak vychází, ale moje zkušenost je, že když si spotřebu navýšíte o 0,3-0,5 tak jste v reálu. Je nějaký odpad, občas se nepovede balík atd. Počasí občas pozlobí... Je taky otázka, z jaké trávy to bude. Myslím, že úplně na 100% to nenaplánujete a jet na doraz se 100 ovcemi je risk.
Možná nemám pravdu, ale řekla bych, že na Islandu vzhledem k opravdu chladným zimám, vymrzají bakterie a u nás v zimě prakticky nemrzne, tak to přežívá a pak má senáž tendenci se víc kazit a je větší odpad. Docela by mě to zajímalo... Vaše zkušenosti...
Ten způsob krmení na fotce se dělá i v německu, má to opravdu docela malý odpad a ještě někde mají tzv. žaluzie, kdy se ta krmná lavice zavře po stranách roletou aby tam ovce nestrkaly hlavy, krmení se rozveze kolečkama, někde mají krmné pásy a pak se to otevře a zvířata můžou baštit. Až sežerou, vymete se to a na konci se lavice otevře a dá se to k ovcím na podestýlku. Pro více kusů je to fajn, nakrmeno je celkem rychle.

Chapu, prave nechci nic planovat na doraz ale s rezervou. Potrebuji si predstavit na kolika ha past a na kolika sekat :)

To my tu mame pro mladsi kusy viz foto. Je to jakoby mriz kterou se da uzavrit misto kudy strkaji hlavy a jakmilr mame nanosene seno tak sklopime a ono t to seno primackne a pak taky moc netahaji.

No je pravda ze tady je odpad minimalni rekneme z 600baliku je tak 5 spatnyh na vyhozeni, senaz mame plesnivou jen pokud se pri skladani do baliku udela dira a nikdo si toho nevsimne a pak to tam mesi leti nez se oouzije jooo To je pak na vyhozeni. Ale mame tu i baliky rok a pul stare co davame bykum a senaz je v nich v paradnim stavu a oni se po tom muzou utlouct.

Jinak s tim krmenim. Pro velke mame vyrobeny vozik na cca 300kg sena... ten jezdi jakoby po zabradli toho gardi a my ho tlacime pred sebou a vyndavame seno... cca 350kusu mame nakrmeno za 20minut...:).

27.12.2017 12:39
dad

XXX.XXX.225.133

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):

Senáž se nedělá z čerstvě posekaného, ale nechává se zavadnout podle počasí a druhu porostu i několik dní (většinou se jeden den seká s kondicionérem, druhý den se to skoulí do řad a pak šup do lisu nebo sběracích vozů s řezáním a rovnou se to balí nebo strká do rukávu nebo do jámy
seno na volno má asi 15 - 20 % vlhkost
maximální vlhkost pro lisování senáže je 60 % (ideál je někde mezi senem a maximem)
takže poměrově to je asi 100 % sušina = 1,2 sena = 1,6 senáže
pokud znáte dlouhodobě výnos sušiny z určitého pozemku tak to vychází na stejný počet krmných dní ať děláte seno nebo senáž, u senáže můžete počítat navíc třeba s druhou otavou pokud nepřepásáte místo mulčování
zkušenější mně mohou doplnit nebo moji matematiku vyvrátit.

27.12.2017 12:41
dad

XXX.XXX.225.133

Jakub 1993 - můžu poprosit řez krmným zařízením co používáte nebo více detailních fotek
Děkuji.

27.12.2017 12:44
Jakub1993

XXX.XXX.31.124

dad napsal(a):
Jakub 1993 - můžu poprosit řez krmným zařízením co používáte nebo více detailních fotek
Děkuji.

Jakmile se dostanu ven nafotim a poslu :).

27.12.2017 13:00

dad napsal(a):
Senáž se nedělá z čerstvě posekaného, ale nechává se zavadnout podle počasí a druhu porostu i několik dní (většinou se jeden den seká s kondicionérem, druhý den se to skoulí do řad a pak šup do lisu nebo sběracích vozů s řezáním a rovnou se to balí nebo strká do rukávu nebo do jámy
seno na volno má asi 15 - 20 % vlhkost
maximální vlhkost pro lisování senáže je 60 % (ideál je někde mezi senem a maximem)
takže poměrově to je asi 100 % sušina = 1,2 sena = 1,6 senáže
pokud znáte dlouhodobě výnos sušiny z určitého pozemku tak to vychází na stejný počet krmných dní ať děláte seno nebo senáž, u senáže můžete počítat navíc třeba s druhou otavou pokud nepřepásáte místo mulčování
zkušenější mně mohou doplnit nebo moji matematiku vyvrátit.

Děkuji za výklad. Z dosavadních příspěvků v jiných vláknech jsem pochopila, že se lisuje čerstvá tráva. Čili je to i jinak a jsem o fous chytřejší.

27.12.2017 15:54
Jakub1993

XXX.XXX.31.124

Jakub1993 napsal(a):
Jakmile se dostanu ven nafotim a poslu :).

Sire krmeno prostoru je 75cm...vyska od zeme po vrchni cast prkna krmneho prostoru je 45cm a misto mezi krmnou casti a zabradlim je cca 35cm... kazde misto gardi (delka 215cm) ma pod sebou prostor 20cm pro novorozena jehnata ktera se tam schovavaji a spi aby je ovce neposlapali... samozrejme toto misto neni pruchozi na druhou stranu aby nedochazelo k michani jehnat. Viz foto. Pokud budete mit dalsi dotaz rad zodpovim.

27.12.2017 16:31
dad

XXX.XXX.225.133

Děkuju.
Takhle je to pro mne popsané dostatečně. Jen mi ještě napište z čeho je ten deskový materiál na dně té 'krmné uličky'. Ostatní je asi z na Islandu běžného řeziva a voděodolných dřevoštěpkových desek.

27.12.2017 16:39
dad

XXX.XXX.225.133

Průměrná sklizeň je cca 10 až 15 120 cm balíků po hektaru běžného travního porostu. Letos narostla i druhá otava a té byly dva balíky z ha. No, sotva na PHM.

27.12.2017 17:02
Jakub1993

XXX.XXX.31.124

dad napsal(a):
Průměrná sklizeň je cca 10 až 15 120 cm balíků po hektaru běžného travního porostu. Letos narostla i druhá otava a té byly dva balíky z ha. No, sotva na PHM.

Starsi gardi je z obyc 3vrstvych desek ze jakekoliv pu ale to novejsi je z vrstvenyh desek cca 0.5cm s lesklou povrchovou upravou... kvuli triskam, sypeme jim na to i jádro tak aby si nezadreli trisku pri zrani...

27.12.2017 17:03
Jakub1993

XXX.XXX.31.124

dad napsal(a):

Děkuji pěkně :)...bavime se o senu nebo o zelenem materialu ?

27.12.2017 17:12
Jakub1993

XXX.XXX.31.124

dad napsal(a):
Děkuju.
Takhle je to pro mne popsané dostatečně. Jen mi ještě napište z čeho je ten deskový materiál na dně té 'krmné uličky'. Ostatní je asi z na Islandu běžného řeziva a voděodolných dřevoštěpkových desek.

Osobne bych volil MDF nebo HDF desku nejakou pu upravou...

27.12.2017 20:32
dad

XXX.XXX.225.133

Jakub1993 napsal(a):
Děkuji pěkně :)...bavime se o senu nebo o zelenem materialu ?

Bavím se o senu. U otce vážeme balíky na nižší stupeň stlačení ve variabilní komoře. U senáže bych volil stlačení vyšší, aby bylo co nejméně vzduchu v materiálu. Nemyslím si, že by se počty nějak lišily.

27.12.2017 20:57
Jakub1993

XXX.XXX.31.124

dad napsal(a):
Bavím se o senu. U otce vážeme balíky na nižší stupeň stlačení ve variabilní komoře. U senáže bych volil stlačení vyšší, aby bylo co nejméně vzduchu v materiálu. Nemyslím si, že by se počty nějak lišily.

Díky moc za pomoc :).

27.12.2017 22:19
berrynator

XXX.XXX.139.250

Hovořit o výnosu travin je strašně problematické, když člověk nezná místní podmínky, u extenzivních porostů jste rádi, když se dočkáte za rok výnosu tak 2 t sušiny z hektaru, u intenzivních travin zvláště pak v kombinaci s optimálním průběhem počasí by neměl být problém min.6 t sušiny, když to přepočtu na senáž se sušinou 35%, tak to máte to, čeho jsem např. dosáhl já letos - tedy 10 balíků senáže z hektaru za rok, a to rozhodně můj způsob obdělávání neoznačuji za extenzivní, ale když nezaprší, tak jste nahraný, můj kamarád o 30 km jinde sklidil balíků z hektaru 30 (tak si vyberte), jistý vliv má rovněž počet sečí, čím vyšší počet - tím menší výnos, ale zase lepší kvalita.

28.12.2017 11:25
dad

XXX.XXX.225.133

Berrynator - Máte pravdu. Když to vztáhnu na slámu tak z jednoho pole je v závislosti na počasí, druhu a odrůdě obilniny, splněné agrotechnice a nastavení techniky výnos od 57 do 138 ks.
-
Doma jedu na zásobu cca.1,5 roku dopředu. Nechci dopadnout jako 'někdo' koho znám ( i když se mi to taky může stát - má noční můra) co letos v září zjistil, že mu došla sláma na stlaní a sena je s bídou do vánoc a každé dva týdny volá jestli mu něco nepřivezu. Hlavně aby nemusel moc zaplatit . Sám si přiveze jen pár balíků co kde levně z někoho vyrazí . A to proti němu mám tak dvacetinu VDJ.

28.12.2017 11:32
dad

XXX.XXX.225.133

Tohle bych si přál tady u nás , pokud v tom nebude háček

Pronajmu zdarma louky a pastviny
Pronajmu zdarma cca 20 ha luk a pastvin. Vhodné k chovu koní, ovcí atd. Pozemky jsou převážně rovinaté, se zdrojem vody (potůček, rybník). Pozemky jsou 10 min autem od Děčína. Je potřeba na nich zajistit tento režim: na pastvinách minimálně 7 dobytčích jednotek ( např: 7 koni), jednou ročně posekat nedopasky, na loukách 2x ročně posekat a odklidit hmotu (seno). Sekani, hrabání a balikovani sena mohu případně zajistit.

27.12.2017 12:43 | 94x
Nahlásit
Editovat
Zvýhodnit
Smazat.

28.12.2017 12:04
apismaja

XXX.XXX.69.182

Tak už z těch podmínek je jasné, že majitel na to bere, nebo chce brát, dotace. Ale třeba to někomu bude vyhovovat.

30.12.2017 18:16
Bekkky

XXX.XXX.225.95

Jakub1993:
Měl by jste fotku toho krmného vozíku, hlavně jak to jezdí po té hotní fošně, to mi přijde hodně zajímavé.

30.12.2017 19:04
Jakub1993

XXX.XXX.102.43

Bekkky napsal(a):
Jakub1993:
Měl by jste fotku toho krmného vozíku, hlavně jak to jezdí po té hotní fošně, to mi přijde hodně zajímavé.

Momentalne jsme na jine farme na pomoc...jakmile budeme zpet tak vam poslu treba video :) a nejake fotky :).

5.1.2018 15:34
Jakub1993

XXX.XXX.31.124

Bekkky napsal(a):
Jakub1993:

Zde jsou nějaké fotky.

Jedná se o vozík složený ze dvou částí. Spodní čás která vozí samotný krmný vozík je udělaná tak aby jsme si vozík mohli vozit po ovčíně mezi jednotlivými krmnými stoly a celý přistavit ke krmnému stolu, zaháknout bezpečnostními háčky k vrchni fošně aby nám spodní vozík neodjel a samotný vrchni krmný vozík sejmeme a jedeme s ním po krmném stole.

Odkaz na video: https://drive.google.com/file/d/15gayVWZzeZagAcZjKKHRLLFmUFQaktvb/view?usp=sharing.

Přidejte reakci

Přidat smajlík