Přivezli jsme letošní kozičku. Jelikož není zvyklá na jakoukoliv manipulaci občas se musí chytit za rohy. No a tak jsem zjistila, že má měkké rohy. Ne že by ji byly možný rozmacknout v ruce, ale měkké jsou.
Máte zkušenosti s tím? Zajímá mě proč a co s tím?
Oproti naší dospělý koze je to záprdek. Teď je na seně, vodě a kostce lizu (sůl + minerály). Ale je z převozu vystresla, tak zatím není úplně moc žravá.
Díky za rady.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Tedysek
napsal(a):
Mohu se ještě zeptat? Existuje pro kozy něco jako pro psy obojek foresto? Tedy obojek proti vnějším parazitům?
Není obojek, ale používá se Pfizer spot on. Působí na vnější parazity včetně klíšťat. Ale pokud má koza všenky, což se občas stává, když je z nějakého zanedbaného chovu, je na to jiný přípravek, levnější, bohužel jsem zapomněla jméno, protože jsem ho nikdy neměla, ale někdo ho snad napíše. Jinak proti všenkám je velmi dobré slunce a vzduch.
Nejlepsi je prepichnout ted ivermectin vezme to svrab i vsenky... muze se i v brezesti mesic pred porodem... horsi je to v obdobi laktace je tam dlouha ochranna lhuta na maso a mleko... jinak existuji ruzne spot ony od ruznych vyrobcu... jako treba coopers ale tam je problem draheho baleni... proto se musi hledat ochotny veterak ktery to odleje...

Pár kapek Neostomosanu do rozprašovače plného vody (návod dodržet!) a postříkat kozu a vetřít do srsti. Pak se jich zbaví stoprocentně. U kozy nehrozí, že se bude někde máchat ve veřejných zdrojích vody, aby nezabila zvířátka v ní žijící...

profesor1
napsal(a):
Vezme ten Ivermektin i všenky? Něco mě říká, že všenka nesaje krev, ale živí se odumřelou kůží a proto ivermektin moc nezabírá. Ale možná si to s něčím pletu.
Ivermektin zabírá i na všenky. ale z nějakého důvodu ne úplně spolehlivě zrovna na ty kozí.
některým kozám zabere super, jiným ne.

napsal(a):
Pár kapek Neostomosanu do rozprašovače plného vody (návod dodržet!) a postříkat kozu a vetřít do srsti. Pak se jich zbaví stoprocentně. U kozy nehrozí, že se bude někde máchat ve veřejných zdrojích vody, aby nezabila zvířátka v ní žijící...
Jo, Neostomosan to je, co jsem si nemohla vzpomenout, ten na všenky funguje. I když není jasné z dotazu, proti kterým parazitům se chcete bránit...
Tak na mouchy neplati nic..jako aby mouchy nesedaly na zvirata zvlast v lete. to by ta koza musela byt vylozene toxicka... a z toho by to mliko asi nebylo valne kvality.. vsechno co do tech zvirat narveme ma nejaky polocas rozpadu... ochrannou lhutu a tak... to ze na to nejsou studie a testy neznamena ze to neni toxicke... ze to kumulativne nemuze ublizit... to je jako s tim roundapem...nebo lecivama... zkratka pokud to umi ublizit rostline umi to ublizit i mnohem vetsimu... vzdyt jsme ze stejneho testa..

Tedysek
napsal(a):
To já se přece vůbec nepru. jen mě to napadlo. Když foresto na psech mi funguje i na mouchy a komáry.
To by se foresto dalo využít i u koz . Když dojím, leží kousek vedle mě jeden ze psů. A mouchy zatím tedy (Tedy?) lezly po kozách, psu i po mně. Jestli to funguje i takhle na dálku, mohl by ten naforstovaný pes odpuzovat všechny . Myslím mouchy. Jinak lidi ho mají rádi .