Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
3.1.2018 21:00
22verunka

XXX.XXX.178.11

Doobry den. Poridila jsem si kozicku. Cca 2 letou. Chteli ji snist a me ji bylo lito. Udajne je brezi. Da se to nejak poznat? To ze je brezi si myalim proto ze byla s rok a pul starym kozlem.

4.1.2018 06:14
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

22verunka napsal(a):
Doobry den. Poridila jsem si kozicku. Cca 2 letou. Chteli ji snist a me ji bylo lito. Udajne je brezi. Da se to nejak poznat? To ze je brezi si myalim proto ze byla s rok a pul starym kozlem.

Ultrazvukem.

Uživatel s deaktivovaným účtem

4.1.2018 06:31

Doufám že nemáte jen jednu, je to stádové zvíře, musí být vždy aspoň 2.

4.1.2018 07:39
Jamarov

XXX.XXX.88.248

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Doufám že nemáte jen jednu, je to stádové zvíře, musí být vždy aspoň 2.

Když porodí tak budou 2, když ji sní nebude žádná...

Pokud není ve vyšším stádiu březosti a nebo čeká třeba jen jedno kůzle tak to ani nemusíte poznat.
Mohla by taky přeprskávat, ne?
Nebo ten ultrazvuk.

4.1.2018 07:58
lilo

XXX.XXX.201.210

Kostey o stadovosti koz vim svoje a rozhodne si myslim ze tady soudruzi trosku ustrelili... jasne jsou jedinci kteri bez stada nedaji ani ranu.. ale jsou i taci kteri jsou ve stade nestastni... a vetsinou zalezi z jakych podminek pochazi... v tomhle je koza dost podobna cloveku...navic pokud je brezi dlouho sama nebude.. verunce doporucim... pokud byla s kozlem jak dlouho predpokladate ze je brezi... pripadne kdy jste ji kupovala...koza je brezi 150 dni plus minus... a zhruba 6 tydnu pred terminem porodu jsou kuzlata uz pekne hmatna na prave strane kozy tak ji muzete hladit a jemnym tlakem prohmatavat od stredove linie podbrisku pres bok az k hladove jame... ukazatelem u prvnicek... je zvetsujici se veminko... a to muze zacit i dyl jak mesic pred porodem...u koz ktere uz rodily to veminko muze nalit tesne pred porodem ale vetsinou ten tyden dva... atd... muze byt natekla vulva... ale hlavne kozy cyklicky prskaji... po plus minus 21 dnech maji riji.. a to od podzima cca do unora... pokud by prskala veřte mi ze to by jste asi poznala... protoze i kdyz ma koza tichou riji tak ma alespon hlen nebo oslemeny- ohleneny od mrskani ocasek... mrska ocaskem vrti jim jako ratik... nekdy treba mluvi... vydava zvuky... u hlasite rije silne meci a to cele trva treba tri dny... takze pravdepodobne pokud se takto neprojevuje brezi bude... dejte take fotku muzete vulvy, veminka a bricha s boku spodni linie z vrchu...koze roste brisko " tehotenske" a na te spodni linii je to pak dobre viditelne...

4.1.2018 09:16
22verunka

XXX.XXX.168.42

Moc dekuji za odpovedy
Kostey nemam dve mam jen ji. Byla to takova dost slozita situace. Pan ji vezl k reznikovi a sesli se v hospode u meho brachy. Shodou okolnosti kozu uz mel v kufru
Kdyz sem prijela prendavali ji z auta do auta. Chlapi mi to rekli a reznik mi ji nakonec dal. ( prodal za 500kc )Pan uz nemel krmeni a kozy sly... tahle byla posledni. Bohuzel. Jedna se o malou zakrslou kozu. Prvni den volala a mecela ted uz je klid mam ji 4 den. Proto se hned ptam co a jak abxch neco nezanedbala. S kozlem byla pres pul roku. Jinak jr hodna dobre basti hned se prijde vitat kdyz prijdu.

4.1.2018 09:32
mexin

XXX.XXX.11.207

Já bych jinou kozu jako společnici zatim nebrala a počkala zda porodí.Je lepší pak koze nechat potomka, než ji dovézt cizí.Ono by to ani nemuselo pro tu případně březí kozu dopadnout dobře, pokud by se řezali hlava nehlava, což se třeba u nás s nově příchozí kozou do stávajícího stáda stávalo dost často.vyjímkou nebyly ani kůzlata kolegyň ve stádě.Vím že dvě kozeny u nás by nejradsi byly jedináčky.Jedna byla původně vyřazena z většího stáda ve dvou letech, pak rok žila sama, pak jsem ji koupila já a pár dní na to ji dovezla kolegyni kterou šikanuje dodnes (a nejen ji - stádo se mezitim rozrostlo).Na vlastní potomky (již dospělé) je mírná, ale občas se po dcerách ožene taky.Jinak ji vadí i vnučky.Ať jsou to kůzlata, nebo dospělí, je to jedno, chová se k nim jako k cizím a napadání bylo často dost brutální.Všichni se jí klidí z cesty a udržují si odstup.Prostor mají velký tak to jde.Koze je nyní 9let a od stáda jsme ji oddělily aby nebyla kozlem (ve stádě) obskočena a nechaly ji už na důchodové dožití.Byla odvedena do zahrady u domu kde dočasně bydlela v zahradním domku.žádný řvaní za stádem, žádné pokusy se dostat zpátky, na ostatní viděla skrz plot, ale nezájem.Tu samotu si užívala, chodila se mazlit a na pohled byla celkově klidnější než s ostatníma.když bych odvedla jinou takhle na samotku, tak by si vyřvala hlasivky a nohy zlámala jak by přes plot lezla za ostatníma zpátky Soused má kozu jednu a hledání kozí společnice po několika pokusech vzdal.Vystřídalo se u něj několik koz i větších kůzlat, ale museli po nějaké době pryč, nebo ta jejich rozmazlenka vedle sebe cizí nesnese.Tak žije se psem který ji nevadí.Kozu připustil, že ji nechá vlastní a tak se teprve uvidí jak to bude.Takže u koz to bývá někdy na hlavu a tvrdit že koza potřebuje kozí společnost je sice možné, ale leckdy vlastně nemožné.Pán ve vedlejší obci má více koz, má je různě rozdělené ohradníkama, někteří po třech, po dvou, i po jednom.jenom stádo ovcí má pohromadě.S kozama to tak jednoduche prostě neni noo..

5.1.2018 11:35

Vypadá pěkně, není vyhublá, má pěknou srst. Kdybyste jí nechala dceru, pokud by ji měla, byl by to asi ideál. Časem totiž bude potřebovat společnost. Mohla by pak příliš přilnout k Vám, což není zrovna žádoucí, hodně by otravovala. Ale zatím si jen zvyká a Vy taky, tak si to užívejte.

5.1.2018 12:20
22verunka

XXX.XXX.168.42

Jj chtela bych si nechat jeste jednu. Aby nebyla sama
Kozlik by musel pryc. Jinak ji samozrejme koupim kamaradku ale ted pockame jak to bude jestli porodi nebo ne.

5.1.2018 12:29
lilo

XXX.XXX.201.210

Vypada pekne a pravdepodobnost ze je brezi tam je dost vysoka.. nejzassim terminem porodu bude tedy posledni den kdy byla s kozlem plus 5 mesicu - 2 dny... u prvnicek ta spodni linie neni tak zretelna...rozhodne neni vyhubla... ale to tyhle zakrslice nekdy bejvaji jako balony... no co se tyka vulvy tak pokud se tvari jako po botoxu..tak si myslim ze brezi je...u moji je to ted dva mesice pred porodem uz znatelne... ale ne vsechno plati pro vsechny... sledujte ji...ma pekne paznechty jak kuzlatko...

27.1.2018 13:26
22verunka

XXX.XXX.173.211

Obnovuji diskuzi. Co myslite je brezi? Na veminku jsem si vsimla takovych stroupku. Pozoruji ji denne a uz nevim prijde mi stejna ale asi se nalilo vemeno.

27.1.2018 13:51

22verunka napsal(a):
Obnovuji diskuzi. Co myslite je brezi? Na veminku jsem si vsimla takovych stroupku. Pozoruji ji denne a uz nevim prijde mi stejna ale asi se nalilo vemeno.

Podle vemene bych řekla ano, je březí. Ale obrázek vemene z dřívějška nemáme... A je to důležité vědět? Vypadá silná, tudíž by to měla zvládnout i bez Vašeho povědomí o jejím stavu. Prostě Vás překvapí.

27.1.2018 13:53

A ty stroupky můžou mít různý důvod. Zapařená kůže z podestýlky, hrubá podestýlka nebo všenky. Nic dalšího mě nenapadá.

27.1.2018 13:59
22verunka

XXX.XXX.168.42

Samozrejme neni treba ale rada bych to vedela. Kdyz jsem si ji brala rekl pan ze s kozlem byla ale kdy ji preskocil nikdo nevi. Znovu vkladam fotky kdyz prijela
Je to prvnicka.

27.1.2018 14:04
22verunka

XXX.XXX.168.42

Stroupky ma jako na kazde dirce struku. Odkud potece mleko.

27.1.2018 14:05

Tak je to jasné, jestli je to prvnička. Těšte se, a nebude to dlouho trvat, dva až tři týdny, možná i dřív.

27.1.2018 14:26
Gamas

XXX.XXX.199.243

22verunka napsal(a):
Samozrejme neni treba ale rada bych to vedela. Kdyz jsem si ji brala rekl pan ze s kozlem byla ale kdy ji preskocil nikdo nevi. Znovu vkladam fotky kdyz prijela
Je to prvnicka.

Jestli myslíte ty stroupky z fotek 4 a 5, tak to jsou pastruky - vrozená dědičná vada.

27.1.2018 14:28
22verunka

XXX.XXX.168.42

Nn vyfotim ma takove male stroupkx na kazdem tom struku. Na kazdem je jen jeden vyfotim. Pastruk co to znamena to je neco spatne? Slysim to prvne.

27.1.2018 20:12
canka

XXX.XXX.35.234

Je 100% brezi..ja chovam taky zakrslice, a uz mame ted v lednu odrozeno..vemeno se nam naleva cca 14 dni dopredu, porod jiz bezpecne poznam podle toho, ze v den porodu se vemeno maximalne naleje a z kozicky odchazi opravdu husta hlenova zatka..zacne hrabat ve slame, casto leha, vubec nezere..porod do 24 hodin..letos po skoro 6-ti letech mame ale prvni umrti kuzlat .Nevime, co se stalo, koza je prikladna matka, vzdy trojcata, minuly rok dokonce ctyrcata..koza tentokrat typicke znaky porodu neprojevovala, tak jsem ji na noc nezavirala a rano jsem prisla, jedno kuzle zive, zdrave a ocistene a dve bohuzel mrtva, neocistena..musel to byt tezky porod, koza nemohla prvni den vubec vstavat, hodne jsem ji pomahala a cely tyden jsem se starala o jeji maximalni komfort, hodne ji to prospelo, mleka ma na ukrmeni jeste 5 kuzlat nejspis ji vyrusila kobyla, co vlezla do pristresku..nevim, proc nesla koza do sveho domecku, kam kun nemuze..tezko rict a uz se to bohuzel nedozvim..takze si kozenu hlavne hlidejte, zvlast, jestli je to prvnicka..aspon pozorujte z povzdali porod, vzdycky se muze neco posr.t

27.1.2018 20:21

22verunka napsal(a):
Takhle to vypada.

Není to moc poznat, ale není to uschlá výtok ze struku? Připadá mi to tak. Možná se jí na to nalepila nějaká špína. To by bylo taky k tomu blížícímu se porodu. Canka má pravdu v tom, že ji sledujte, ale zpovzdálí, zase Vás asi ještě tak dobře nezná. Nebo k ní jen občas nakoukněte, když bude rodit. Ale možná najdete kůzlátko už na světě, až k ní přijdete, to je dost pravděpodobné.

27.1.2018 20:24
22verunka

XXX.XXX.168.42

Canko diky. Ja k tomu prisla jak slepej k houslim
A z vlastni zkusenosti u koni vim co vse se muze posr.t. proto kontroluji. Hlen sem zatim nezpozorovala. Ale na struky si nechce uz moc nechat sahat. Neni zla jen couvne nebo popojde. Ma je teple a podle me jak holstyska krava.

27.1.2018 20:25
22verunka

XXX.XXX.168.42

Je rada kdyz jsrm u ni. Jsme kamosky Doslova se dozaduje spolecnosti. K tem kapickam. Je to jako blize k veminku zlute a na koncich je to tmave.

27.1.2018 20:28
22verunka

XXX.XXX.168.42

Jeste jsrm si vsimla ze se ji dost vystoupla pater od ocasu to pred tim nemela. Kdyz ji hladim je uz dost citit. Jako by opadly svaly kolem korene.

28.1.2018 16:31
canka

XXX.XXX.35.234

Ano, to jí už mohou povolovat pánevní vazy, ale to mi přijde brzo, když jste ještě nezpozorovala odchod hlenové zátky(ta může odcházet už i cca 14 dní předem). Ta vlastně zprůchodňuje, respektive zvlhčuje porodní cesty, připravuje je na průchod plodu..vemínko se může pořádně nalít klidně až po porodu, není to 100% ukazatel..ale mě se to ještě nestalo, vždy se nalilo den dopředu...ale záleží samozřejmě na koze..
Je dobře, že máte takový fajn vztah, ale myslím, si, že v době porodu bude chtít být sama..já taky vždycky pozoruji z povzdálí, abych kozy nerušila, zasahuji opravdu jen, když vidím, že je problém..když vidím, že se porod blíží, zavírám je, ale už se mi párkrát stalo, že jsem to třeba neviděla, protože jsem byla v práci a když jsem se vrátila, prcci byli na světě..zatím si skoro vždycky bezproblémů kozy poradili i v hnusném počasí sami(ale mají přístup do dvou domečků a jednoho většího přístřešku nastlaných slámou). Kůzle či kůzlátka si budete nechávat jako kamarády pro kozenu? Člověk si s nimi užije spoustu legrace se zloduchama
Tady naše první čtyřčata...bylo to peklo Nemohla jsem se ohnout, okamžitě po mě skákali, žrali mi vlasy, pletli se všude pod nohama, skákali kobyle po zádech, když ležela..ta jich měla taky plný zuby A co teprve máma, když má jen dva struky

28.1.2018 18:28
22verunka

XXX.XXX.251.97

Ty jsou tedaa uzasny dika canko. Uvidime zatim nic alr hlidame. Kozenka je sikovna pekne basti a nic ji nevhsbi tak se modlim aby i kozlatka byla zdrava a vse bylo ok. Prcky si necham chci aby nebyla sama. Takze pokud to budou kozicky zustanou doma.

28.1.2018 18:30
22verunka

XXX.XXX.251.97

Ta nase je brezi se strakatym kozlikem tak doufam ze pindata budou taky jako ty vase. Jsou uzasny. Uz se nemuzu dockat.

28.1.2018 18:32
22verunka

XXX.XXX.251.97

U holek kobylek to bylo jasny. Bude jedno ale tady je to jeste zajimavejsi. Jetli 1nebo 2 nebo taky 3

28.1.2018 23:09
canka

XXX.XXX.35.234

Jsou to vzdycky rarasci a kdyz je prodavam, vzdycky to orvu..chlap se mi smeje, ze za ty roky musim byt uz preci zvykla, jenze clovek k tem mrnatum tak rychle prilne..Taky mame strakatyho kozla, ma strakaty i kulky .Vetsinou mame taky strakaty ci s ruznymi odznaky, jen jednou se snad stalo, ze jsme meli jednobarevny kuzle..tak to ti urcite preji, aby to byli kozicky, treba dve..at mas taky veselo..brisko ma treba ale oproti nasim malicke, ty jsou vzdycky jak pucmelouni, ale jedno tam bude urcite..co kdyz se narodi jen jeden kozlicek? Tak prodas a budes kupovat spolecnici? Nakonec koupis i kozlika a bude z tebe chovatelka

29.1.2018 07:13
22verunka

XXX.XXX.168.42

Kdyz to bude kozlik tak ho prodam a koupim kozicku. Nechci aby byla sama. Ze bych zacala chovat kozenkx uz jsem premyslela. Mame jeden vybeh pro kone ktery je fakt v kopci a poustim tam jen dva koniky. Tak me uz napadlo oplotit a nechat tam par kozich slecen. Ale to je jeste cas.

29.1.2018 13:26
canka

XXX.XXX.35.234

Tak dej pak hrdá chovatelko hned vědět, až bude prcek či prrci na světě

29.1.2018 13:54
22verunka

XXX.XXX.168.42

Uz tece hlen sice slabe ale je tam.

29.1.2018 14:00

Ahoj Veru. To je sranda, jak se tu z těch koní trousíte...

Canko, já mam tedy taky zkušenost, že zakrslice mají bezproblémové porody. Jednou se mi tedy stalo, že se jí vyvolal potrat předčasně, tedy byly malé mrtvé (prvnička s trojčaty, jedno se špatně -. opožděně vyvíjelo), ale od té doby - klepu - vše samostatně. Jen ta moje Máňa u toho děsně řve. To ví celá chatová osada, že Máňa rodí! ale vždy bezproblémově obstará, že o ní v tomhle směru vůbec nevím.

Na rozdíl od velkých koz, kde jsem měla spíš negativní zkušenosti. Ale pravda - ty jsem nikdy neměla nějak stabilně jako svoje, takže je to nevypovídající. Třeba jsem koupila již jakožebřezí a nebyla, nebo porodila záhadně tři mladé, dvě z nich vůbec neobstarala a to nejmenší ano.. a tak. Každý rok bylo něco. Letos jsem obrok připustila naposled naší bábušku Máňu, jestli ještě bude chtít, tak uvidím v březnu Ona je totiž celoročně tak tlustá, že březost na ní není možné zaznamenat. Až když jí nateče vemínko. Ale před těmi 2 lety si pomohla sama, takže mě před Vánoci překvapila kozlíkem, aniž bych vůbec tušila, že březí je...

29.1.2018 14:19
22verunka

XXX.XXX.168.42

Ahoj hipii taky na to koukam. Doufam ze to bude dobrea brzy se pochlubim kozlatkama
Jinak takhle uzivame tehotenstvi.

29.1.2018 14:30

Jojo, držíme palce.
Každopádně už to tu padlo: ono je to zprvu roztomilé, jak se to milé zvířátko na člověka fixne, ale může to přerůst i ve značný teror chovatele. Bacha na to. Pokud je ta koza sama, vyhledává nějakého parťáka. Většinou si najde pozornost od chovatele. No a chovatel časem zjistí, že nemá tolik času, kolik by si kozička představovala (protože ta by si nechala drbat kožich a podávat pamlsky celodenně...). Tak si tu pozornost začne vyžadovat. Často velmi nepříjemně hlučným způsobem. Často utíká z výběhů / ubykací nemožnými způsoby, jen aby byla zase v blízkosti svého člověka... a pak to začne majiteli přerůstat přes hlavu...

Takže za mě taky určitě nechat mládě, pokud to bude samička. Nebo vykastrovat synátora. Mám tu hňupa už x let - je to převlečený pes s rohama taky skoro nevykydám, protože ho mám pořád nalepeného na sobě. Ale je to vděčný parťák pro děti. Ani nevím, jestli jsem někdy zažila takhle kontaktního psa...

29.1.2018 16:28
22verunka

XXX.XXX.150.176

To uz jsme si nastesti vyrikali. Mame to tak ze kdyz sem doma mam ji na zahrade. Krmime kraliky a kydame konim. Pak se tam tak nejak placame a jde domu. Nerve nemeci. Je hodna ani se nezlobi kdyzjde domu misto 6 v 5.

9.2.2018 10:42
22verunka

XXX.XXX.168.42

Holky poslusne hlasim ze zatim nic. Veminko mame bricho jak kdy nekdy vypada ze praskne jindy ho ma mensi. Hlen spis nic nez moc ale basti dobre. Tak nemame zadny problem a jen cekame. Mozna mame jeste mesic cas.

3.3.2018 16:25
22verunka

XXX.XXX.168.42

Poslusne hlasim ze mame kluka jako buka. Trochu komplikace. Zima a kozlatko sme museli doma foukat fenem a ohrivat u topeni. Nechtelo sat. Tak s cucaku ale uz je u mamky a cuca jako o zivot. Je zdrave zivotne a cela mamka.

3.3.2018 17:15
Tedysek

XXX.XXX.37.36

Moc moc gratuluji :).

3.3.2018 18:18
ančovička1

XXX.XXX.220.127

přidávám se ke gratulaci, at´jsou oba hodně zdraví a máte z nich radost!

3.3.2018 19:49
Tedysek

XXX.XXX.37.36

Ten je krásný

3.3.2018 20:00
canka

XXX.XXX.35.234

Verunko no huraaaa, dockala jsi se Je to krasny maly certik, jen skoda, ze to neni kozicka vid...uvidis, ze si mrnocha rozmazlis a bude se blbe prodavat .Ja jsem obrecela kazdy mrnata, co jsem vzdycky prodavala, letos uz snad budu statecnejsi, uz za mesic pujdou do novych domovu..

3.3.2018 20:06
22verunka

XXX.XXX.168.42

no konecne uz jsem ji podezrivala ze ho snad ani neceka. jinak zadne znamky nemela vcera vecer ok. vubec nesel hlen. az dnes rano kdyz jsem sla krmit jsem koukala ze z ni odchazi hlen. tak sem si rikala ze to bude ale az za par dni. veminko porad stejne. zatka na obou. no a kdyz jsem sla vyppustet koniky v 9 hodin uz lezela a mecela. tak sem ji kontrolovala ale hned sla zrat. po 5 minut zacala rvat jako kdyz se dozaduje krmeni sla jsem tam a uz koukalo kuzlatko. cely porod sem byla u ni. kdyz jsem chtela odejit zas jecela. no a kozlik je kamil :) a prodavat nebudem. nechame si ho
jedine co tak ho moc neolizala a v te zime prochladlo takze sme susili a ted uz je vse ok
byla jsem kontrolovat a je teploucke nacucane tak snad budou oba prospivat.

3.3.2018 20:34

Váš příběh jsem sledovala, gratuluji k mrňousovi. ALe, že mu netrvalo dlouho, než si vás omotal kolem prstu

3.3.2018 20:43
lilo

XXX.XXX.201.210

tak ale asi bude muset prijit o kulky... jinak ti zprzni matku.. no gratulace a pozor kozy se docela rychle mnozi :).

4.3.2018 11:47
22verunka

XXX.XXX.168.42

uz jsem nad tim premyslela a rozhodla jsem se ze koupim jeste par kozicek. z jara se udela oploceni kozlika asi vykastrujem. ale je to prvni kuzle tak bych si ho rada nechala. cunika sme taky kastrovali a v pohode. kozlik to zvladne taky.

4.3.2018 11:48

Jak sestoupí varlata do šourku, tak se dá nasadit kastrační gumička.

4.3.2018 12:10
22verunka

XXX.XXX.168.42

jezis tak to vubec netusim jak to provedem. poradim se s doktorem.ale na to je jeste cas myslim.

Přidejte reakci

Přidat smajlík