Koza po těžkém porodu nežere

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
9.1.2018 15:29
nikolBC

XXX.XXX.201.242

Dobrý den, prosím o radu jak pomoci naší koze Amálce. V pátek porodila naše druhá kozička Rozárka, porodila dva kozlíky, porod hladký, jako prvorodička vše zvládla rychle a na jedničku. Rodila v porodním boxu (přístřešku) a ve vedlejším boxu s volným průchodem ven byla/je naše druhá koza Amálka. Jelikož Amálka neměla ještě nalité vemeno, neočekávala jsem porod v nejbližších dnech, spíše později (dva porody již měla za sebou a vždy měla vemeno nalité dlouho dopředu). Nicméně včera ráno jsem kozy nakrmila, vše se zdálo pohodě, odjela jsem zařídit něco do města a po 3 hodinách po návratu mě čekal šok, Amálka stála venku a z porodních cest jí trčely přední nožky kůzlete...letěla jsem hned k ní a nožičky byly zcela studené - evidentně již mrtvé kůzlesmajlík Bylo bohužel zaseklé, hlavičku zvrácenou ke hřbetu, jelikož se mi nepodařilo polohu napravit, volala jsem veterináře, dojel za půl hodiny. Kůzle vrátil zpět, polohu napravil, kůzle vytáhl pochopitelně již mrtvé, následně vytáhl druhé, bohužel již také bez známek života. Normálně bych řekla, že porod byl předčasný, ale kůzlata velká, zcela vyvinutá... Pro Amálku to byl opravdu těžký porod, byla zcela vyčerpaná, vet píchl oxytocin na podporu dočištění. Nicméně Amálka byla celý zbytek dne opravdu vyčerpaná, jen ležela, pomekávala, hledala kůzlata. Večer se sem tam postavila, napila vody, dala hrst sena. DO rána už mečela a chtěla z boxu ven, tak jsem ji dnes ráno vypustila. Chodí dobře, oproti včerejšku velký pokrok v projevu, ale pořád volá malé, nejvíce mečí, když slyší ´kůzlata od první kozy. A co hlavně - nežere...dala si trošku mrkve, seno tak pár stébel, vodu pije. CO se pro mě překvapivé, to vemeno se prostě nenalilo před porodem, něco málo mleziva jsem dnes zkusila oddojit, ale je to "pár loků" co v tom vemínku má.
Může skutečně koza natolik řešit jiná kůzlata, že spustí porod o pár dní dříve? Nakolik by to na kůzlatech bylo poznat? Může nežravost/nechutenství být způsobena steskem po kůzlatech a nebo mám hledat problém spíše v zažívání? Díky za rady.

Uživatel s deaktivovaným účtem

9.1.2018 15:42

Na všechny otázky odpovím ano. Porod druhé kozy může vyvolat porod u jiné, děje se to i u lidí. Může se jí tak stýskat, že nežere. Ale možná se jí nenalilo vemínko, protože už měla nějaké problémy s trávením. Každopádně pokud to trvá ještě i dnes, to už byste si měla fakt pospíšit s řešením u veterináře. Pokud dodneška pořádně nežere od pátku, je to dost blbé. A je jedno, jestli to začalo kvůli ztrátě kůzlat nebo z jiného důvodu. Spěchá to.

9.1.2018 16:35
ančovička1

XXX.XXX.220.127

No, ja nevim...s tim predcasnym porodem druhe kozicky se mi nezda to, ze by porod jedne, vyvolal porod jine kozy..za 25 let chovu se mi to nestalo, kozy nam rodi jedna po druhe, tak jak byly pripustene..pripoustime z ruky..a rodi spis po terminu porodu..tak bych spis pripustila, ze kozicka mela nejaky problem, kdyz se ji ani veminko nenalilo a porod byl komplikovany..hlavne, ze, je, sama v poradku, hlavne ji oddojujte mlezivo a myslim, ze se normalne rozdoji..zrat gake zacne, pomalu, az se da dohromady a zapomene na kuzlata..hlavne davejte dost pit teplou vodu, nase kozy se studene nenapiji a ozvete se, jak se kozicka uzdravuje, drzim palce..

9.1.2018 17:19
kamilko

XXX.XXX.129.191

Minuly rok moja koza tiež nenaliala vemeno aleže vobec, kdež to predtym bola vždy naliata vemeno velke ale minuleho roku nič, tiaž som neočakaval že bude rodiť ale porod bol ok lebo mala male kozľa ale len jedno, ale postupne sa rozdojila aj vemeno narastlo a v sezone dojila nad 5 l mlieka denne, Rozdojite ju uvidite, len nech je v poriadku.

9.1.2018 20:22
moonika

XXX.XXX.185.4

Dávajte niečo na podporu trávenia, prodigestan s kmínovým alebo feniklovým čajom, pivo, alebo štamprla slivovice. Pokiaľ normálne nežerie seno, príkrm by som jej nedávala, až keď začne žrať seno. Jedna moja koza vždy hne´d po pôrode má pár dní nejaké pribrzdené trávenie aj nechutenstvo tak jej vždy takto pomáhame. Vet mi vravel že to súvisí so zvinovaním maternice, ja neviem.

9.1.2018 20:23

Nejsem žádný extra znalec koz - jsou tu jistě zkušenější - ale už jsem jich (ovcí) taky pár odrodila. Náročný porod jsme taky zažili, i s úmrtími.
Pokud měla koza vysilující porod, určitě je možné, že z toho prostě málo žere a více odpočívá. A že je nervózní, protože hledá mladé. Vždyť ví, že rodila... Otázka je, jestli by nebylo možné třeba od té první zkusit jedno kůzle postoupit té Amálce? Zkusila bych dojit, věřím, že rozdojíte.

Každopádně bych tipla, že rodila v termínu a kůzlata mohla být již mrtvá. Že by porodila předčasně zdravá mláďata jen proto, že její stádová kolegyně rodila, je podle mě málo pravděpodobné. To by zpotrácela půlka stáda vždycky...?
Zvláštní je, že nenalila vemeno... ani po píchnutí hormonu. Napadlo mě - koukáte, zda se dobře čistí a nezapáchá? Pokud se Vám stále nezdá, může to být taky kvůli nějaké infekci... většinou, když je takovýhle těžký porod s mrtvými mláďaty, dávají veti rovnou automaticky vkládací tablety na vyčištění a proti infekci...
Držím palce, ať se zvetí!

9.1.2018 20:26
moonika

XXX.XXX.185.4

A ako píše hhippie: čuchajte :) a skúste aj zmerať teplotu.

9.1.2018 20:31

Já bych si taky myslela, že došlo k úhynu kůzlat už před narozením. Pokud časová osa sedí a veterinář se dostal ke koze po třech hodinách, není nejmenší důvod, proč by mělo být mrtvé to druhé kůzle, kdyby byla malpozice prvního kůzlete důvodem ztíženého porodu. Takhle to spíš vypadá, že z nějakého důvodu - těch existuje mnoho - došlo k úhynu plodů a protože mrtvý plod při porodu nespolupracuje, nešoupne tam tu hlavičku, došlo k jejímu zvrácení.

9.1.2018 21:25
nikolBC

XXX.XXX.201.242

Díky všem za reakce a rady.
Dnes v poledne jsem zkusila vzít jedno kůzle k Amálce. Očichala jej, dokonce zkusila olíznout, ale jakmile začalo žduchat do struku, začala se bránit a drobně jej kousat do ucha. Nechala jsem ji tedy být. Odpoledne, kdy bylo krásně slunečno a deset stupňů, jsem pustila ven z boxu druhou kozičku s oběma kůzlaty ven za Amálkou. Ta evidentně pookřála, když Rozárku viděla. Očichaly se, kůzlata poskakovala okolo, občas některé zkusilo jít pod Amálku, ta se ale nedala, vyloženě zlá nebyla, ale odháněla je kousnutím do ucha. Nicméně kam šla jedna koza, šla i druhá, držely se sebe jak dvojčata. Po chvíli jsem Rozárku s kůzlaty zpět zavřela a viděla jsem Amálku, jak si dala trochu sena. Oddojila jsem zas trochu mleziva. Přijde mi, že jak má vemeno celkem velké a pocitově prázdné, v horní části j jakoby uvnitř tvrdé, zkoušela jsem masírovat, evidentně to koze zle nedělalo (bez reakce na bolest), spíše začala u toho trochu přežvykovat.
Jinak čistí se dobře, nic nezapáchá, vše je "normální" čištění po porodu. Očistky po sobě olizuje a uklízí. Určitě bolestivě močí, je vidět že dřepnutí jí dělá problém, asi ji prostě bolí vše uvnitř, což je asi normální. Teď večer jsem ji zas viděla trochu žrát seno, jen po troškách, ale něco do sebe dostala.
Zítra zkusím to pivo. Má k dispozici jen seno a trochu mrkve, jádro se právě bojím dát, ať se něco nepokazí ještě víc.
Ještě jednou díky za rady a reakce, dám echo jak bojujeme...

9.1.2018 21:39

To jsou všechno dobré zprávy, nejspíš zítra bude ještě líp. Pomohlo, že jste dala obě kozy dohromady, navzájem se podpoří, když má jedna problém.

10.1.2018 08:49
ančovička1

XXX.XXX.220.127

Jsem rada, ze se vam kozicka uzdravuje, jak fyzicky, tak i psychicky, hlavne nezanedbejte dojeni, je velice dulezite, aby byla kozicka pravidelne a posucha vydojena..pokud nema kuzlata, je dobre, jak ji masirujete, kuzlata kozu take "masiruji" štouchanim hlavickami do veminka...hlidejte teplotu a tuhost veminka, kdyby bylo horke a bolestive, muze byt i zarudle, u veterinare kupte mast Aphlegmina, eukalyptova silice ve vazeline, veminko ji natrete a lehce masirujte..tak drzim palce, at je v poradku..

12.1.2018 13:06
nikolBC

XXX.XXX.201.242

Zdravím, dávám další zprávy o Amálce... v úterý jsem dala na chvíli kozy dohromady, jak jsem psala, což pomohlo... ve středu ráno však opět zhoršení stavu, tesknění po kůzlatech, koza stála a neměla zájem o okolí, nežrala... a hlavně jsem měla pocit, že průšvih se stávají žaludky, nic v ní nekručelo, vůbec nepřežvykovala... takže jsem narychlo sehnala Hepagen, ten jí píchla a zároveň do ní nalila teplou vodu s rozpuštěnými kvasnicemi. Ráno čtvrtek stav stejný, ne špatný, koza chodila, ale nerada, pořád bez chuti a dle mého žaludky pracovaly minimálně... to už jsem volala veta jak to opět vypadá, takže mi nachystal ATB a kortikoidy, zajela jsem pro ně a Amálce píchla. Odpoledne velký zvrat, Amálka veselá, dokonce jak mě viděla, skoro běžela mě vítat. I přes zlepšení jsem včera večer do ní narvala Prodigestan, který konečně došel objednaný na veterinu (už budu mít navždy DOMA, ach jo, člověk málo zkušený furt je v něčem pozadu...) a píchla opětovně Hepagen. Dnes konečně od rána vidím Amálku se rýpat v seně a žrát, ne sice tak jak dříve, ale věřím, že to přijde. Přežvykuje, už dokonce i žaludky začínám slyšet...
Zítra dle veta mám zopakovat aplikaci ATB a kortikoidů a snad už bude to nejhorší zažehnáno a Amálka bude v pořádku.
Jo a když jsem ji procházela po dvoře na vodítku, aby se prošla i jinde než v ohradě a rozptýlila se trochu, chtěla strašně moc žrát trávu, která tu před domem je, ale nevím, zda čerstvá tráva neudělá zas průser, i když v ohradě k ní mají přístup denodenně - teď však už miminum, jak je to spasené... je lepší ji trávu vůbec nedopřát, nebo pár utrhnutí nevadí?

12.1.2018 13:24
lilo

XXX.XXX.201.210

Seno jen seno zadne jine prikrmy do uplneho normalizovani stavu!

12.1.2018 20:14
Bekkky

XXX.XXX.115.17

Mě přijde, že je to hodně o psychice, kterou bych u zvířat vůbec nepodceňovala. Nevím, jak je máte ustájené, ale myslím, že nejlíp jim je, když jsou dohromady.
Kdysi mi zkušený ovčák poradil, že pokud ovce nebo koza ztratí mládě, je lépe je u ní nechat ležet nějakou dobu, třeba půl dne. Přišlo mi to takové fuj, ale je pravda, že pokud jsou mláďata mrtvá a odstraníte je, matka ví že rodila, ale nemůže je najít a teskní, volá je a neumí si situaci vysvětlit. Pokud prostě najde mrtvé mládě očichává ho, kontroluje a když mládě nereaguje, pochopí, že je mrtvé. Na to je od přírody vybavená, tomu rozumí. Nějakou dobu to trvá, ale je to pro ní jednodušší. Pokud to takhle proběhne, přijde také brzo do říje a snaží se si mláďata rychle pořídit.
Tohle tak úplně neplatí jen v případě, když se jedná o mimořádně těžký porod, a matka je totálně vysílená, ale i tak je lépe mrtvolky nějakou dobu nechat.
Berte to tak, že zvířata se na tohle dívají jinak než lidi.

12.1.2018 20:31

Bekky, moc hezky jste to napsala. Psychika u zvířat je stejně důležitá jako u lidí. S tím mrtvým mládětem máte taky pravdu. Odskočím k příhodě u nás. Rodila mi kdysi koza falešně březí. Kompletní porod, praskla voda, vyšly obaly atd. Kozel ji hlídal jako každou rodičku, povzbuzoval, ale když zjistil, že je to jen divadlo, že asi někam zašantročila ty děti, docela se na ni naštval a začal ji honit a trkat, ačkoliv to nikdy nedělá.

13.1.2018 11:28
Bekkky

XXX.XXX.97.39

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Bekky, moc hezky jste to napsala. Psychika u zvířat je stejně důležitá jako u lidí. S tím mrtvým mládětem máte taky pravdu. Odskočím k příhodě u nás. Rodila mi kdysi koza falešně březí. Kompletní porod, praskla voda, vyšly obaly atd. Kozel ji hlídal jako každou rodičku, povzbuzoval, ale když zjistil, že je to jen divadlo, že asi někam zašantročila ty děti, docela se na ni naštval a začal ji honit a trkat, ačkoliv to nikdy nedělá.

O těchto případech falešné březosti včetně porodu jsme slyšela ale nezažila. Znám takovou tu falešnou březost nebo říji krátkodobou, i od psa. který si do pelíšku nosil kočky a nutil je, ať leží...
To jste věděla, že je koza falešně březí a trvalo to 150 dní?

13.1.2018 13:09

Bekkky napsal(a):
O těchto případech falešné březosti včetně porodu jsme slyšela ale nezažila. Znám takovou tu falešnou březost nebo říji krátkodobou, i od psa. který si do pelíšku nosil kočky a nutil je, ať leží...

Že je březí falešně jsem nevěděla, ale trvalo to normální dobu. Mě spíš udivila reakce kozla v té souvislosti . Jako kdyby jí říkal: Cos s těmi dětmi udělala, přiznej se !

13.1.2018 14:44

Bekkky napsal(a):

Ne, u kozy či ovce je to úplně něco jinýho.

U psa je falešná březost fakt falešná, v děloze nic není, jsou to změny chování způsobené progestronem a pro psa jako živočišný druh je to úplně přirozené. Je to proto, že ve vlčí smečce zabřezne jen alfa fena, ale i u ostatních fen se rozvine po hárání stejná hormonální změna, takže pak se o štěňata starají všechny a mohou i všechny kojit.

U koček nebo králíků to vzniká zase jinak. To jsou zvířata, kde dojde k ovulaci při krytí. Pokud ale zvíře nezabřezne, žlutá tělíska vzniklá po ovulaci u něj zase vyvolají hormonální změny chování. Zase progesteron.

No a u kozy a ovce falešně březí zvíře je opravdu březí. V děloze je vyvíjející se zárodek. Akorát, no, něco se nepovedlo a vyvíjejí se jen obaly. Jinak je to zvíře po všech stránkách v tom, v děloze je náplň, akorát chybí ten plod. Pokud se nedíváte pozorně, jestli plody kopou nebo se hýbou, od opravdové březosti je to nerozeznatelné bez sona a tak.

13.1.2018 15:05

Ne, u kozy či ovce je to úplně něco jinýho.

U psa je falešná březost fakt falešná, v děloze nic není, jsou to změny chování způsobené progestronem a pro psa jako živočišný druh je to úplně přirozené. Je to proto, že ve vlčí smečce zabřezne jen alfa fena, ale i u ostatních fen se rozvine po hárání stejná hormonální změna, takže pak se o štěňata starají všechny a mohou i všechny kojit.

U koček nebo králíků to vzniká zase jinak. To jsou zvířata, kde dojde k ovulaci při krytí. Pokud ale zvíře nezabřezne, žlutá tělíska vzniklá po ovulaci u něj zase vyvolají hormonální změny chování. Zase progesteron.

No a u kozy a ovce falešně březí zvíře je opravdu březí. V děloze je vyvíjející se zárodek. Akorát, no, něco se nepovedlo a vyvíjejí se jen obaly. Jinak je to zvíře po všech stránkách v tom, v děloze je náplň, akorát chybí ten plod. Pokud se nedíváte pozorně, jestli plody kopou nebo se hýbou, od opravdové březosti je to nerozeznatelné bez sona a tak.

Bodlinko, skvělé shrnutí .
Že je koza po porodu ničeho, jsme zjistili až na sono, protože veterinářka taky pořád čekala na kůzle. Ale pak se omlouvala, že tohle nevěděla, zabývá se většinou psy a kočkami. Když se to pak opakovalo za rok znovu, už jsem věděla, o co jde a neplašila nikoho.

13.1.2018 15:11

Bodlinko, skvělé shrnutí .
Že je koza po porodu ničeho, jsme zjistili až na sono, protože veterinářka taky pořád čekala na kůzle. Ale pak se omlouvala, že tohle nevěděla, zabývá se většinou psy a kočkami. Když se to pak opakovalo za rok znovu, už jsem věděla, o co jde a neplašila nikoho.

Tak ono je to fakt divný Z kozy či ovce čučí placenta jako po porodu, ale mimino nikde není. Člověk tomu v první chvíli vůbec nemůže uvěřit, že je něco takovýho možný.

No a pak zjistí, že to přežvýkavci dělají docela běžně

13.1.2018 15:23

Tak ono je to fakt divný Z kozy či ovce čučí placenta jako po porodu, ale mimino nikde není. Člověk tomu v první chvíli vůbec nemůže uvěřit, že je něco takovýho možný.

No a pak zjistí, že to přežvýkavci dělají docela běžně

Jo, ona taky, když nevěděla, jak dál, zavolala někoho z fakulty a ti přijeli se sonem a vše se vyřešilo. Vůbec jí to nemám za zlé.

13.1.2018 15:28
Bekkky

XXX.XXX.118.29

Dík, případ kdy ovce nebo koza porodí vlastně v termínu, ale taky někdy dřív placentu a v ní jsou zakrnělé plody (uzlíky) jsem zažila...
Vlastně mě nenapadlo to takhle srovnat, to že si kočka a králičice dělaly pelíšky pro mladé a pak nic jsem zažila taky...
Je fajn to číst takhle najednou v souvislosti

13.1.2018 17:44

Taky dekuji, Bodlinko, za velmi hodnotne shrnuti teto zalezitosti

Přidejte reakci

Přidat smajlík