Dobrý den,
máme 4 březí koziny, den pripustení bohužel nevím, kozlika máme ve stade. Každý rok u jsem u koz s porodama neměla problém, ale letos me holky nějak zlobí.
Mají spadla břicha, stále pomekavaji, drží se dále od kozla, vyžadují dost velkou pozornost, veminka mají natekla a hlavně mají natekle vulvy až tak že se jim jemně otvírají a ráno když za nima přijdu otok je pryč.
Mohu poprosit o radu jestli se porod už blíží nebo ne? Začínám být docela nervózní, byla bych nerada kdyby se jim něco stalo. Nebo popřípadě napsat nějaké známky toho že ten porod 100%ne přijde.
Předem děkuji za pomoc.
Ty jo vy by jste toho chtela... ale takle to nefunguje... ani kdyz mate presne urceny termin tak nemusi rodit v ten den ale plus minus par dni... takze svoje zvirata sledovat.. takovou botoxovou pipku muze mit kozena uz od pulky brezesti.. ale u svoji jsem si vsimla ze pred porodem ji slehla a jakoby se protahla...u prvnicek se veminko take naleva uz pomerne brzo... co velmi ukazuje na porod je naliti vemene... jeho pevnost.. pred porodem vetsina koz naleje na plnej objem... vemeno muze byt az leskle a kuze na nem napnuta... stejne tak i na strukach... ale take nemusi... protoze u kazde kozy je to dost individualni... take povoluji vazy... tj provisne bricho... slehne v hladovejch jamach.. ale stejne tak i ocasni a vlastne posevni vazy se vytahnou... proste tam je citelnej to roztahnuti... nemluve o tom vemeni ktere dostane takovy ten tvar ze az zasahuje do linie ocas pipka vemeno... jestli mi rozumite... pak je to hleneni ale to uz jsme u prvni doby porodni... koza muze jevit znamky neklidu... vykulene oci, pohybuje se leha vstava hrabe... to uz take vetsinou patri k porodu a pomekava... ale ne na vas na bricho muze se za brichem otacet... atd... kozi porody pokud nejsou mnohacente nebo koncem panevnim tak vetsinou nejsou zrovna komplikovane... tak budte trpeliva a sledujte... pokud by ovsem porod zacal vysel pytlik s plodovkou a koza do hodiny nemela odrozeno je pravdepodobne ze je neco spatne.. ze je kuzle spatne narotovane v porodnich cestach takze pokud si na zasah do porodu netroufate tak volat veta...
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jak píše lilo, trpělivost. Zvlášť když to není Vaše první zkušenost, určitě víte, že nemusíte asistovat u každého porodu od začátku do konce. Bylo by dost divné, aby byl nějaký problém u všech a ještě k tomu stejný. Ať to vyjde všechno dobře .
Baraamayka
napsal(a):
Moc vám děkuji, už mám s těma Koza má něco odrozino a vždy to na nich bylo krásně vidět a věděla jsem že ten večer porodí, ale teď to je mazec, mají příznaky jako vždy a už 14 dní nic, tak budu ještě čekat a uvidím, snad mi z toho nehrabne
Taky si vzdycky na zacatku sezony pripadam jak novicka...