Koza mi druhý den kašle (suchý kašel co zní jako "phéééé" při výdechu). Všude jsem se dočetla, že kozy marodi "rychle" a hned je po koze. Tak raději plasim. Dočetla jsem tady a v knize že za to můžou nejspíš červi na plicích. Takže budu volat vetovi.
Chci se zeptat na jaký odcervovak se mám ptát? Nebo existuje nějaký co jsem schopná nacpat do kozy sama doma? To by bylo asi nejlepší a nejšetrnější. Jo a koza je necelých 30dni pravděpodobně březí a stale doji. Tak nevím no.
Dala by som bobky na rozbor, lebo za tým nemusia byť pľucnivky. Pri nich ten kašel je iný, aspoň podľa vášho opisu sa to veľmi nepodobá. popočúvajte ju či dýcha čisto, či kašle z hĺbky alebo akoby z krku a pre istotu zmerajte teplotu. Ale pokiaľ je inak ok a rozbor bez plucniviek tak by som jej dala nejakú cesnakovú kúru s pectoralesom a pod.
Neodčervujte, pokud si nejste jistá, že se jedná o parazity. Myslím, že jste kozu nedávno přivezli a odčervovali... Když si vypěstujete rezistenci na odčervení, je to horší než kašel.
Někdy jako lidi reagují na změny počasí, nevím jak je u vás, u nás se docela rychle ochladilo, taky měnila prostředí, to všechno může hrát roli. Někdy 2-3 dny kašlou jako když mají nějaký chlup v krku, a pak je to přejde.
Taky to může dělat hodně ledová voda na pití. Možná by pomohl odvat z jitrocele, zvlhčuje, ale taky podporuje vykašlávání, určitě to neuškodí.
Tak já jen, že jsem že všech stran slyšela, že s kozou jsou nemoci vpodstate tak rychle, že skoro na hned je po koze. Tak se raději ptám. :)
Takže ji můžu dát česnek a jitrocelový čaj? V jakém množství ten česnek?
Vodu pije studenou. Teplou nechce. Cuchne k ní, zjistí, že je teplá a jde od ní. Napije se až když je zase studená.
Bekkky máš pravdu, rychle se ochladilo.
Kašle stejně jako já po ránu a já Kašlu jako kdybych měla vydýchaný plíce a nemohla je naplnit vzduchem. Tak nevím no.
Ještě něčím ji můžu přilepšit? Mám doma sirup jitrocelový s materidouskou. Na kašel psovi (nastydl) pomohl tak by mohl i koze, ne? :)
Díky za rady. Jsem hned klidnější, že mi koza hned neskáče do rakve.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Určitě jí můžeš dát jitrocel, kopřivu, česnek, zázvor v množství, které bude ochotna sežrat. I ten sirup, ale aby ses doplatila . Mateřídoušku u mě nežerou. Pokud občas zakašle, může být nachlazená. Někdy se to stává kozám, které jsou ve zděném chlívku a pak vyjdou ven. Nejsem pro oblékání zvířat, ale pokud by mrzlo hodně a šla bys s ní ven, hoď jí něco přes záda, pokud to snese. Ale v chlívku zase honem dolů, to je jasné. Moje první koza taky byla zvyklá, byla ze zděného chlívku a bylo jí v lednu zima. U nás pak chodila v pánské zimní bundě navlečené na předních nohách rukávy a na suchý zip pod břichem. Když jí bylo moc teplo, sama si to sundala.
Tedysek
napsal(a):
Prach bych vyloučila. To bych se nejdřív udusila já.
Asi to budu přikládat tomu prudkému poklesu teploty. Z +6 najednou na -2...
Vy ale myslím nemáte zvířata na vysoké podestýlce nebo jo? U vysoké podestýlky může při tom náhlém poklesu teploty zůstávat hodně čpavku nad povrchem.
moonika
napsal(a):
Popočúvajte ju ako dýcha, či nechrčí a pod, ak by ste dačo počuli, radšej by som oslovila veta. Takto cez net keď kozu nikto nevidí nepočuje a pod. môže každý len tipovať. Zmerali ste teplotu?
Nechrci, nefuni, normálně dýchá. Jen občas udělá to suché phéééé. Teplotu jsem nemerila. Je mi až trapně, protože nejdřív musím koupit teploměr.
napsal(a):
Určitě jí můžeš dát jitrocel, kopřivu, česnek, zázvor v množství, které bude ochotna sežrat. I ten sirup, ale aby ses doplatila . Mateřídoušku u mě nežerou. Pokud občas zakašle, může být nachlazená. Někdy se to stává kozám, které jsou ve zděném chlívku a pak vyjdou ven. Nejsem pro oblékání zvířat, ale pokud by mrzlo hodně a šla bys s ní ven, hoď jí něco přes záda, pokud to snese. Ale v chlívku zase honem dolů, to je jasné. Moje první koza taky byla zvyklá, byla ze zděného chlívku a bylo jí v lednu zima. U nás pak chodila v pánské zimní bundě navlečené na předních nohách rukávy a na suchý zip pod břichem. Když jí bylo moc teplo, sama si to sundala.
Doplatila, nedoplatila... To je jedno. Je to moje zvíře a ráda mu dopreju. Příští týden budu kupovat jádro tak se asi vyřádím.
Tak zatial aspon ten cesnak, kolko bude chcieť, naše niekedy z ruky prijmu aj vyše hlávky cesnaku na kus, niekedy nechcú, skúste, ponúknite jej neošúpané strúčky, tie mi žerú ochotnejšie, a ak by nechcela tak jej ráno večer do šrotu nastrúhajte po 3 strúčky. a na pitie jej varte čaj ako napr. z lekárne Species planta pectorales, tam je aj divozel, skorocel, ibiš, podbeľ, mäta fenikel, mne astmatičke pri prieduškových zápaloch veľmi pomáhal.
a šup šup do lekárne po teplomer :D.
Koza je 27. Den březí. Zjevně to sama moc dobře ví a je daleko větší stresator. Vyplaší ji i to co už jsme měli naucene, že je v pohodě (holubi, slepice, chůze v suchém listí,...). Je možné, že by i tento větší stres způsobil sem tam zakaslani? Mě tak napadlo.
A pro oreb, Maličká koukala skrz vrata na Lízu a vypadalo to, že se chce seznámit, ale když jsem ji otevřela ven, tak se ven nevydala. A to ani když jsem Lízu přiměla mečet. Tak třeba časem se odváží. nebudu ji nutit. Jo a Maličká už žere z misky i když jsem 2m od ní, ale musím dělat jakože koukam na druhou stranu.
a jak začne zrat, tak můžu už i koukat. pokroky jsou malinke, ale jsou.
A ptala jsem se předchozího majitele jestli se setkal u Lízy se samovysavanim a zjevně ano, ale nedoslo mu to. Ze prý někdy byla ráno úplně prázdná, ale nedoslo mu, že by si to sama vysala. No tak teď už to víme. :-/.

Tedysku, to jsou pokroky!

Tedysek
napsal(a):
Snad se někdy odváží.
Už se těším na kůzlata a doufám, že je vychovam k obrazu klidných a socializovaných zvířat.
Vychovávat je bude matka. Když se něčeho bojí, řekne to mladým. Takže rychle socializuj, dokud nejsou kůzlata, aby Líza pak Maličkou nesežrala . To "rychle" nemyslím do zítřka, ale do porodu.

Dobrá zpráva. Do sněhu se ženou spíš mladé.

Nepročítala jsem vlákno, ale když mi kozy začly kašlat, přidávala jsem sypké Céčko.
Mám však jednu, která pravidelně přes zimu občas zakašle. Už to neřeším. Říkám si, že je třeba "alergická" na vzdušnou vlkhost Žádní plicní červy jsme nikdy neřešili.