Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
18.1.2018 17:15
TerezaLangrova

XXX.XXX.146.193

Krásný večer,
před týdnem se nám narodila dvě jehňata. Dnes jsme si jedno vzali domu, protože se nám vůbec nelíbilo. Je celé studené, leží základní hlavičku dozadu a asi se mini hůř dýchá. Zní to jako by mělo rýmu.

Krmíme jo sušeným mlékem, ale nesaje. Vypadá to, že od obce je najedene. Bohužel je chudák skoro celé hole, bez vlny a asi jo některá z ovcí "šikanuje" protože má červený čumáček a nohu (jakoby odřené).

Poraďte mi prosím co mám nebo alespoň můžu udělat, jsem zoufalá, nechci aby mi umřelo.

Děkuji!

Uživatel s deaktivovaným účtem

18.1.2018 17:28

TerezaLangrova napsal(a):
Krásný večer,
před týdnem se nám narodila dvě jehňata. Dnes jsme si jedno vzali domu, protože se nám vůbec nelíbilo. Je celé studené, leží základní hlavičku dozadu a asi se mini hůř dýchá. Zní to jako by mělo rýmu.

Krmíme jo sušeným mlékem, ale nesaje. Vypadá to, že od obce je najedene. Bohužel je chudák skoro celé hole, bez vlny a asi jo některá z ovcí "šikanuje" protože má červený čumáček a nohu (jakoby odřené).

Poraďte mi prosím co mám nebo alespoň můžu udělat, jsem zoufalá, nechci aby mi umřelo.

Děkuji!

Umře.

prostě je to tak, jakmile zvíře leží, je studené a zaklání hlavu dozadu, je to známka toho, že už to bude mít brzo za sebou.

něco se dá zachránit zahřátím, podáním teplého roztoku glukózy iv nebo ip a následným rozkrmením sondou, ale jestli blbě dejchá a šplouchá to v něm, tak už se vám asi povedlo nalít mu mlíko do plic a to je konečná.

můžete ho utratit, ať se netrápí.

18.1.2018 17:58
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Domnívám se ale, že neumře zimou. Není primárně zmrzlé. Leden doposud probíhal nadstandardně teple.

18.1.2018 18:07

Janinka Bosorka napsal(a):
Domnívám se ale, že neumře zimou. Není primárně zmrzlé. Leden doposud probíhal nadstandardně teple.

A tak jehněti stačí překvapivě málo, pokud není nakrmené.

18.1.2018 18:10
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
A tak jehněti stačí překvapivě málo, pokud není nakrmené.

Jen jsem chtěla naznačit, že nevíme naprosto nic o tom, jaké plemeno, jaký způsob chovu, jak dlouhá praxe, co vše chovatelka o ovcích, chovu, porodech ví. Jak ošetřeno po porodu, jak ustájeno, chouly atd. Možná by trocha teorie prospěla v dalším chovu. Aby se příště zadařilo.

18.1.2018 18:15
Bekkky

XXX.XXX.102.203

Mohlo malinko vdechnout plodovou vodu, někdy se to rozjede až později, umře na zánět plic... pokud to neurychlíte.
Když ho teď vykurýrujete, bude často nemocné, někdy nemá smysl bojovat proti přírodě.
Pro slabou ovci, která pak nestíhá se stádem, je ten nejpomalejší článek, ostatní jí vystrkujou je to těžký život...
To druhé jehně bude pěkné vykrmené a zdravé, berte to tak.

18.1.2018 19:03
lesakm

XXX.XXX.104.26

Pokud je prochladlé tak sát nebude, aby jste ho rychle zahřáli je nejlepší strčit ho celé do vany do teplé vody (je to nejrychlejší způsob jak ho zahřát), hlavičku mu musíte samozřejmě podržet nad vodou, až se ohřeje tak ho osušte a vyféhujte jak bude suché můžete ho krmit, obvykle se o to bude samo hlásit, pokud ještě nic nedostalo tak mu musíte nedřív podat mlezivo ktré je nejlepší si nadojit hned po porodu, hodně štěstí... ML.

18.1.2018 19:09

lesakm napsal(a):
Pokud je prochladlé tak sát nebude, aby jste ho rychle zahřáli je nejlepší strčit ho celé do vany do teplé vody (je to nejrychlejší způsob jak ho zahřát), hlavičku mu musíte samozřejmě podržet nad vodou, až se ohřeje tak ho osušte a vyféhujte jak bude suché můžete ho krmit, obvykle se o to bude samo hlásit, pokud ještě nic nedostalo tak mu musíte nedřív podat mlezivo ktré je nejlepší si nadojit hned po porodu, hodně štěstí... ML.

To jehně je týden staré.

18.1.2018 19:30
lesakm

XXX.XXX.104.26

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
To jehně je týden staré.

Á tak to jsem přehlíd, a dostalo po porodu mlezivo ? Pokud nedostalo mlezivo nebo málo ovce to pozná a přestane ho krmit, nebo se jí nezdá zdravé a v tom případě ho také odstaví a věnuje se druhému jehňeti. Tak staré by se dalo ohřát klidně i fénem na vlasy a potom zkusit nakrmit, jestli je zahřáté poznáte tak že mu strčíte prst do tlamičky. ML.

18.1.2018 20:21
TerezaLangrova

XXX.XXX.146.193

Všem moc děkuji za komentáře. Jehňátko je týden staré a ještě dnes ráno bylo normální. Já se o ně bohužel nestarám, chová je můj otec, že mě se ovčí matka stane až v okamžiku, kdy se něco děje, nebo jsou jehňata, která sledujeme a dokrmujeme. Už od narození je to takovej Málek naháč. Nemá na sobě moc vlny. Mleziva se určitě napilo, vždyť už týden běhá s ovcema. Myslíme si, jestli ho nějaká neprilehla, nebo mu nějak neublížila, protože ráno bylo prý normální. Taťka chová ovce už asi 20 let, tak nějaké zkušenosti a znalosti má. Snad bude lépe. Děkuji :).

18.1.2018 21:20
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

TerezaLangrova napsal(a):
Všem moc děkuji za komentáře. Jehňátko je týden staré a ještě dnes ráno bylo normální. Já se o ně bohužel nestarám, chová je můj otec, že mě se ovčí matka stane až v okamžiku, kdy se něco děje, nebo jsou jehňata, která sledujeme a dokrmujeme. Už od narození je to takovej Málek naháč. Nemá na sobě moc vlny. Mleziva se určitě napilo, vždyť už týden běhá s ovcema. Myslíme si, jestli ho nějaká neprilehla, nebo mu nějak neublížila, protože ráno bylo prý normální. Taťka chová ovce už asi 20 let, tak nějaké zkušenosti a znalosti má. Snad bude lépe. Děkuji :).

Ať ho nechá vypitvat. Tipl bych si na klostridie. Předpokládám, že nemá ovce vakcinované.

19.1.2018 08:20
lilo

XXX.XXX.201.210

V zadnym pripade to nebudou klostridie... u tyden stareho jehnete se to nestava..bud zapal plic vzniklej vdechnutim plodove vody... pripadne pupecnikovej tetanus...ovce vi kdy a proc se o nej prestane starat... jen clovek to proste nama to srdce nechat na prirozenem vyberu...

19.1.2018 08:27

lilo napsal(a):
V zadnym pripade to nebudou klostridie... u tyden stareho jehnete se to nestava..bud zapal plic vzniklej vdechnutim plodove vody... pripadne pupecnikovej tetanus...ovce vi kdy a proc se o nej prestane starat... jen clovek to proste nama to srdce nechat na prirozenem vyberu...

Klostridie se stávají i u týden starého jehněte, jen místo c. perfringens D, který dělá běžnou enterotoxémii (starších) jehňat máte typ B nebo typ C.

Ale to je jedno, na věci to nic nemění.

19.1.2018 09:13
TerezaLangrova

XXX.XXX.146.193

Tak jehňátko už umřelo. Noc přečkalo, dokonce jsme si i říkali jak je silnější. Jíst nechtělo, ale celou noc jsme ho zahřívali a dokonce si v půl 3 ráno i samo stouplo, což večer nebylo vůbec možné jak bylo slabé. Začalo křičet a hledat mámu, odnesli jsme ho zpět do salaše, kde je zavřena pouze ona s druhým jehnětem a chodili je kontrolovat. Jehně se napilo, ovce jo očividně neodstrkovala, jen ho ocuchavala :) v půl 6 bylo jehně ještě živé, stalo, bylo s ovci. Teď v půl 9 už leželo mrtvé s otevřenýma ocickama. Všem moc děkuju za rady.. aspoň vím, že jsem se snažila něco udělat.. :).

19.1.2018 09:47
lilo

XXX.XXX.201.210

No tak to proste chodi.. to si pak rikate jeslti jste ho predcasne neodnesli.. ale uz nekolikrat se mi stalo ze zilo dokud se clovek angazoval...

19.1.2018 09:57
Bekkky

XXX.XXX.80.178

Je hrozně těžké zachránit takhle malé jehně, pokud je ve stavu který jste popsala. Když je příčina v tom, že ovce má málo mléka, nebo že ho odmítá, tak ho dokrmíte a může se to povést, ale jinak je tolik možností, že to nejste schopná rozpoznat. Psala jste, že od narození bylo jiné.. Asi to tak mělo být,.

Přidejte reakci

Přidat smajlík