Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
31.1.2018 23:04
JirkaKumst

XXX.XXX.26.7

Dobrý den,
Obracím se zde s prosbou o radu a pomoct, předem se omlouvám pokud budou mé dotazy někomu připadat hloupý. V tomhle oboru jsem naprostý začátečník ale každý musel nějak začít :)
Chtěl bych si pořídit zacatkem května 2-3 ovce, byli by na pozemku který je celý zatravněný a kde jsou ovocné stromy (jabloně, světska) samozřejmě bych je dokrmoval senem.
Přidám video pozemku, jestli byste mi mohli poradit jake plemeno by nejvíce vyhovovalo na pozemek, co všechno budu potřebovat, kde bych mohl koupit jehňata a zbytek potřebných věcích.
Důvod pořízení ovcí je že prarodiče už jsou starší a nejsou na tom fyzicky nejlépe a měli by aspoň na co koukat :).
Děkuji vam všem za trpělivost a předem děkuji za odpovědi a zkušenosti.

1.2.2018 07:28
lilo

XXX.XXX.201.210

Nepisete vymeru pozemku... asi by pro vas bylo nejlepe si pro zacatek precist neco o chovu ovci... a pro zacatek je mit trebas na vypas a pak do mrazaku... asi vam ty ovecky nedavaji spat... ze jste si to neodlozil na rano... :) http://www.agronavigator.cz/ekozem/attachments/ovce_kozy.pdf a pak je jeste dost uzitecnej odkaz tohle http://www.zootechnika.cz/clanky/chov-ovci/
plemeno podle toho jake mate podminky...

1.2.2018 08:01
JirkaKumst

XXX.XXX.26.7

Zahrada má rozměr 15x15m. Vložil jsem fotky ale nějak to nefunguje. Mohl bych vám to poslat na e-mail?

Uživatel s deaktivovaným účtem

1.2.2018 08:08

15x15m? :) Ani 150x150 by nestacilo. Popremejslejte o chovu kraliku nadivoko, velka voliera. Ani slipkam by takova plocha nestacila, udelaly by z toho poust.

1.2.2018 08:26

Na něčem takovém chovat ovce je vysoce nevhodné.
Problém je, že to budou mít rychle vyžrané a když zaprší, paznehty to zpracují na bahýnko :( od té doby budete mít ošklivou blátivou zahradu a ovce se budou při mokru stále brodit blátem

Pokud trváte na držení ovcí (o chovu nemůže být řeč), pak 2 ks nějakého opravdu malého plemene typu kamerunská ovce (nemusí se stříhat). Příkrm senem je samozřejmostí. Na tak malé výměře se můžete brzy začít potýkat s parazity, protože chovat na takhle malém je prostě nesmysl.

Už tu byly dotazy Vašeho typu - doporučovalo se nejčastěji chovat na tom nějakou drůbež. Na tu se dá taky koukat.

1.2.2018 08:30
profesor1

XXX.XXX.202.14

15 x 15m, tak tam budou ty jabloně dvě a švestka max jedna a ta bude zastíněná, tak že rodit nebude.
2-3 ovce tam můžete pouštět tak max na hodinu denně, zbytek ve chlívku. Za rok (do podzimu) sežerou tak 20 balíků velkých, kulatých sena, to máte při 500kč za balík tak 12 tisíc i s dopravou....... Za to jsou dvě krásné prasce na zabití

1.2.2018 10:23
JirkaKumst

XXX.XXX.26.7

Ano, přemýšlel jsem o kamerunských nebo jiných menších plemenech.

1.2.2018 10:27

Ne opravdu ovce bych tam nedaval. Vim ze spousta lidi se vyziva v tom ze maj na dvorku vsecko od kravy prez ovce az po holuby, ale ovce spasaj travu az na drn a kdyz jim tam do toho kalej slepice no jak rikam, me se to nelibi. Pripomina me to takovy ty obrazky ze Strazny veze, jestli vite co to je. Tam bejvaly obrazky vsemoznych zvirat, lev tam tlapou objimal antilopu a tyhle dva objimala rodina cernousku, belousku a zlutacku. Tak poridte vic slepic, ruzny plemena at je to pestrejsi.

1.2.2018 11:20
JirkaKumst

XXX.XXX.26.7

Slepice tam nebudou, ty mají výběh někde jinde.

1.2.2018 11:35
ovcezkopce

XXX.XXX.168.42

Svého času sem přispívala ZuzkaF, dlouholetá chovatelka Ou, která měla názor a zkušenost, že pro miniovce ouessant čili po nešem "kvesantky" cca 600 m2 na kus. Kamerunky jsou větší a jejich paznehty nesnáší dlouhodobě mokro. Tak si to přeberte. Na 15 x 15 bych dala pět hus na výkrm a i tak se mi to zdá málo.
Prarodiče by koukali akorát na kulhavý ovce brodící se bahnem, nic moc vyhlídka.

1.2.2018 12:12

Máte to malé. Podceňujete schopnost ovce udělat z trávníku oraniště. Tenhle dvoreček by vám prostě velice rychle zničili i s těmi stromy. A pak by dřepěly po kolena v bahně a bečely by. Nic moc výhled a nic moc pro špatně pohyblivé rodiče.

1.2.2018 15:46
Bekkky

XXX.XXX.102.166

Je-li Vaším cílem toto, směle do toho, ale v zájmu ovcí navrhuju radši to prase, výsledek bude stejný, jen prase vykrmíte a bude v pohodě, zatímco ovce budou strádat.

1.2.2018 18:39
ChoKoz

XXX.XXX.224.243

Bekkky napsal(a):
Je-li Vaším cílem toto, směle do toho, ale v zájmu ovcí navrhuju radši to prase, výsledek bude stejný, jen prase vykrmíte a bude v pohodě, zatímco ovce budou strádat.

To je strašný!
Chudáci ovečky.

1.2.2018 18:58
JirkaKumst

XXX.XXX.70.19

To mi neříkejte, že by tohle dokázali?

1.2.2018 19:01

JirkaKumst napsal(a):
To mi neříkejte, že by tohle dokázali?

Úplně v pohodě. na 15x15m velmi rychle.

1.2.2018 19:14
lilo

XXX.XXX.201.210

No treba ne hned... ale pocitejte s tim ze na jare poridite ovecky ty ovecky to vypasou na korinky... i kdyby mely hromady sena tak budou ve vegetacnim obdobi ukusovat milimetrove podrosty travy... a pak do toho jednou zaprsi a budou tapat po blate... mozna nez je drzet na stalo bych poridila dve jehnata na vypas... s tim ze az to opasou nebo na podzim bych je bouchla.. uvidite sam, naberete zkusenosti...

1.2.2018 19:20
JirkaKumst

XXX.XXX.231.31

Já to chápu. Určitě nechci aby se trápili, to se na to vykašlu. Zkusím se domluvit sousedem který má louku, že bych je tam občas pouštěl.

1.2.2018 19:25

JirkaKumst napsal(a):
Já to chápu. Určitě nechci aby se trápili, to se na to vykašlu. Zkusím se domluvit sousedem který má louku, že bych je tam občas pouštěl.

Občas pouštěl vznik oraniště jen trochu opozdí. pokud vůbec.

15x15 m je fakt málo. To zničí i slepice, natož ovce.

2.2.2018 17:00
Bekkky

XXX.XXX.115.154

Víte, občas pouštět, ovce se pase denně 8-10 hodin a za tu dobu do sebe potřebuje dostat aspoň 9kg trávy, nebo ekvivalent v seně. Jak to vypadá na malém prostoru, když mají k dispozici jen seno jsem už ukázala a krmit jen senem, ony na to nejsou nastavené, pro ně je normální v době vegetace mít zelené krmení a v zimě suché. Kromě toho je pro ně důležitá pravidelnost, a každý den stejná krmná dávka, takže když je budete držet v zahrádce na seně a občas je pustíte na louku, budou mít zažívací problémy.
A to nemluvím o nemocech paznehtů a parazitech, které hrozí mnohem víc, pokud je máte na malém, stále stejném prostoru.

Přidejte reakci

Přidat smajlík