Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
17.2.2018 21:45
petra13

XXX.XXX.165.29

Krasny vecer a krasny den zkuseni chovatele :)
chtela jsem se zeptat jako zacatecnik co vse je tak zhruba potreba mit k porodu kuzlatem mit v lekarnicce :)
Vsem moc dekuji za reakce a rady :).

17.2.2018 22:50
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

Porodní provázky, desinfekci, lubrifikační gel,.

Uživatel s deaktivovaným účtem

17.2.2018 22:54

jahodapavel napsal(a):
Porodní provázky, desinfekci, lubrifikační gel,.

Asi tak. V praxi pro začátečníka hlavně ta dezinfekce a číslo na někoho, kdo kdyžtak do zvířete sáhnout umí - a ten obvykle má svoje provázky a mazání.

18.2.2018 11:23

Lidi neblbněte pořád s těma provázkama, ty používám jen u skotu, u malejch přežvýkavců jsem je v životě nepoužil. Teda jo, jednou ale stejně dost zbytečně. To třeba spíš drencher může být potřeba a udělá mnohem víc práce než nějaký provázek.

18.2.2018 13:24
profesor1

XXX.XXX.202.14

Kubo JOOO! Taky jsem to chtěl napsat. Na co provázky? Nemáte v nich téměř žádný cit. Jehně není tele. To by musel být opravdu vyjímečný případ, kdy by jste potřebovali uvázat nožku nebo hlavu, ale to už by stejně mělo fatální následek. Březost není nemoc, porod není důsledek nemoci, tak na co lékárničku? Flašku pitného lihu do ruky, první si dát loka na svoji trpělivost, pak loka že už je to venku, pak tím lihem cáknout mláděti na zbytek pupeční šňůry, pak mu připít na zdraví a pak připít sobě na to jak jsme to vše dobře zvládli Proč si dělat problémy hned na počátku. Problémy příjdou později, tak s tím lihem šetřit ať nevypijem všechno hned později bude hůř
Když budu VELKÝ pesimista, tak na deset porodů připadá jeden problém, ale spíše je to 20:1. Tak že nejlepší rada je ta kterou napsala Bodlinka, s tím, že kdo do zvířete šáhnout umí, tak pozná zda je do zvířete NUTNÉ šáhnout a provázky určitě nepotřebuje.

18.2.2018 16:28

Provazky asi na humanni doskrceni ovce, kdyz neni po ruce nuz?

18.2.2018 17:31
Bekkky

XXX.XXX.110.252

Provázky nepoužívám, z toho jsou taky ty chromý kopýtka. Když to fakt nejde vytáhnout a klouže to, používám froté ručník, nebo žínku, jako rukavici.
Je dobrý z pupečníku vytlačit krev a vydesinfikovat. V začátku asi každý zvládne pomoci jehněti, pokud porodníma cestama jde pomalu, je veliké, pak je dobré vytáhnout jednu nožku, pak druhou, uvolnit ramínka a pak opatrně vytáhnout hlavičku a hlavně odstranit blánu z čumáčku jehněte, jakmile se přetrhne šňůra, (což je ve chvíli, kdy jehně kouká tak asi napůl ven), nadechne se a když má blánu na nose, může vdechnout plodovou vodu. Pokud porod normálně běží, netřeba se děsit, ale když je jehňě veliké a jde to pomalu, tak je líp dohlídnout, aby se to nestalo. Pokud jde jehně opačně, je dobré, když je to rychle venku. Ale opačná poloha bývá u dvojčat a ty jsou menší a tak většinou to druhé vypadne rychle.
Jak píše profesor, na jeden špatný porod připadá aspoň 20 bezproblémových (ale i to je docela skeptický odhad).

18.2.2018 17:42

Provázky jsou neskutečně užitečný, pokud potřebuje něco v matce porovnat. Na tahání ne, to jde rukou. Ale když máte já nevím polopodloženou nožku, tak je prostě velice, neskutečně užitečné, když si můžete nožku označit provázkem a pak jí vrátit zpátky, abyste měli místo. Nebo stejně tak, pokud je potřeba otočit hlavu, v porodních cestách není místo, oprovázkuju nožky, zatlačím jehně zpátky, pak se zabývám hlavou a nožky prostě pak hned mám.

18.2.2018 18:08
Bekkky

XXX.XXX.110.252

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Provázky jsou neskutečně užitečný, pokud potřebuje něco v matce porovnat. Na tahání ne, to jde rukou. Ale když máte já nevím polopodloženou nožku, tak je prostě velice, neskutečně užitečné, když si můžete nožku označit provázkem a pak jí vrátit zpátky, abyste měli místo. Nebo stejně tak, pokud je potřeba otočit hlavu, v porodních cestách není místo, oprovázkuju nožky, zatlačím jehně zpátky, pak se zabývám hlavou a nožky prostě pak hned mám.

Pro Vás, jako profíka určitě. Ale já prostě musím říct (snad to nezakřiknu), že jehněčí zamotanec trojčat jsme řešili naposled před 5ti roky. S profesionální pomocí. Jinak míváme nejčastěji problém s větším jedináčkem, a ten jde po předu...

18.2.2018 20:29

Jo Bodlinko v tomhle máš pravdu, napsal jsme to blbě protože jeden blbej porod s provázkama si teď zpětně vybavuju, kde bych to bez nich nezvládl, ale tady se ale bavíme o porodu u kterého bude naprostej začátečník a tohle už býva vyšší dívčí a přestože nechci podceňovat autorku vlákna tak tohle srovnat už chce nějaké zkušenosti. Pořád si myslím, že drencher je důležitější než nějaké provázky. Ty se u ovcí použijou v minimu případů a když příjde na věc, tak se dá použít prostě kus nějakého špagátu.
Naposledy jsem provázky u ovce použil, když nedaleké veterinářce rodila její ovce a jí to zkrátka nešlo vyndat. Volala mi ať jestli bych to nepřišel zkusit. Už byla jehňata v ovci od vetky posrovnaný, jen mi řekla kde našla jakou nohu a ke komu patří. Pustil jsem se do toho. První šlo ven mrtvé jehně které mělo zakloněnou hlavu dozadu, ovce už rodila nějakou dobu, byla pěkně opuchlá a když se poloha srovnala tak stejně když se tahalo za nohy, tak hlava nechtěla projít krčkem a zalamovala se zpět dozadu. Né že by tam nebylo na hlavu dost místa, ale mrtvolka zkrátka nepomáhala.Tak jsem navázal provázky za nohy, chtěl jsem i za hlavu, ale to jsem prostě nezvládl a tak jsem to tahal ven tak, že jsem hlavu držel v ovci jednou rukou ve správný pozici a druhou rukou jsem tahal za provázky a takhle první jehně dostal ven. Druhé jehně už šlo mnohem líp, ale vytáhl jsem ho se zlomenou spodní čelistí. Jo tady se fakt hodil drencher, protože učit pít jehně se zlomenou čelistí není žádnej med. Hezkej beránek z něho nakonec vyrostl.

Přidejte reakci

Přidat smajlík