Již dlouho jsem přesvědčená, že náhody neexistují.6.2. úterý, porod kříženky, černé ovce, dvojčata, podložená nožka první jehničky. Beránek se nemohl postavit půl dne na zadní nožky, mlezivo dostal odpolko už vratce stál, zůstala mu chůze jedné zadní nohy po kloubku. Matka ho přijala vlažne, dokud byli v choulu, tak to šlo, ale i tak ho jemně odháněla, ale on se snažil, naučil se pít zezadu, dělal co mohl. Občas jsem jí přidržela. Ale, dle mne, má pro dvojčata málo mléka. Beránek přibýval pomalu.
V neděli mne návštěva jen tak mezi řečí upozornila, že ve Sledovicích je mlékomat přímo u kravína http://www.mlekomatsledovice.wbs.cz/, nic mne nenapadlo ještě, měla jsem zájem o mléko pro naši spotřebu. Jednou týdně jezdím prakticky okolo, ve středu, stavila jsem se tam večer kolem deváté. Mléko výborné, cena 13 kč litr.
V sobotu jsem převážila sourozence jehničku a beránka kulhánka, zdál se mi takový kostnatý, nebečel, snažil se, ale! Vidím, že jo. Rozdíl dvě kila téměř, kulhánek 5,55 holka 7,20. Půl dne jsem přemýšlela, zda dokrmovat. Za sedm let to ještě nutné nebylo. A mléko přece dostupné mám! Včera odpolko, týden poté co jsem se náhodně dozvěděla o mlékomatu a koupila v něm poprvé mléko, jsem beryho dokrmila, pil jak vzteklej. Uvidíme, jak to půjde. Vím, je na porážku, ale když se snaží, a pokud to půjde, nechce se mi nechat ho chřadnout nebo porazit tak malé jehně.
Existují náhody?
Pokud jste někdo poblíž, vyzkoušejte mlékomat. https://mapy.cz/zakladni?x=14.5368245&y=49.6773412&z=13&source=firm&id=12913340&q=ml%C3%A9komat%20sledovice
Vezměte si mince. Flašky tam jsou. Ale jde to i do konvičky.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Kdyz tady padlo to mliko primo u kravina. Vcera jsem narazil na tenhle clanek
https://ekonomika.idnes.cz/pesticid-herbicid-glysofat-mleko-nemecko-cesko-dovoz-p0a-/ekonomika.aspx?c=A180206_381138_ekonomika_hm1
Nevim cim prikrmujou ve velkochovech to by nam rek kostey, ale treba my bereme psenici od pribuznejch a tam se randapuje vesele furt a vsechno. Ja snad budu muset vzit pole zpatky.

Je to prasarna jestli to je tak ze si skopcaci vymohli povoleni tech sra_cek o dalsich pet let.
12ha pole a dalsich 3ha luk pronajimame, nikdy na to nebyla technika.

Mlíko dodáváme do Pragolaktosu do Prahy, ale v pastevní sezoně se to vozí hned do Nemecka do Drážďan, protože to mlíko z pastvy je pro Čecháčky zbytečnej luxus.
Roudup se tu na družstvu sice použije třeba snad na brambory, ale žně nastanou když je obilí fakt samo o sobě suché, takže u něj se na dozrávání nepoužívá, tam nějaká kontaminace není. Podle úrody obilí se ale nakupuje občas něco odjinud, nějaká řepka, soja a pod a tam nějaké procento být může, nebo teda spíš je. Jinak na zelenou píci na siláže nevím o tom, že by se něco stříkalo. V jetelích roste dost plevele takže si myslím, že tam se nic nestříká. Hodně siláží se dělá i z obyčejnejch horskejch luk kde se nestříká určitě. Asi se ale něco stříkne tam, kde je oves s hrachovým podsevem co se jako GPS přidává do siláží.
Hele já ale do tý rostlinky moc nevidím, já byl vždycky spíš přes zvířata.

Janinka Bosorka
napsal(a):
To není hezké, mléko z pastvy pro Němčoury a pro nás nic. Jo jo prachy. Kazej lidi.
Smutné je to, že družstvu zaplatěj stejně ať jde mlíko do CR nebo do Německa.

To je ta sila marketu. Nedodas ty, doda jinej. Ale pokusit se jednat o cene muzete vzdycky.

Pokusit se jednat tam kde ti výkupce určuje za kolik to od tebe koupí je samozřejmě možné, ale dost neefektivní. Oni moc dobře ví, jak to tu s mlíkárnama je. Mlíkárny se prodaly, potom se zavřely, rozprodalo se vybavení nebo se přemístily a začalo se mléko odvážet daleko. Vytěsnila se z trhu konkurence a za to si tu můžem ale sami, to čeští vlastníci to prodali, né že by za to mohl Kalousek, že by se to tu rozkradlo...
Výkupci vědí že mnozí nemaj šanci prodat jinému a tak platí málo, ale né zas tak málo aby všichni zkrachovali.

V ČR se nevyžaduje kvalita, tady se vyžaduje nízká cena na úkor kvality. Ale oni to stejně odstředěj, zpasterizujou stylem UHT, zhomogenizujou a pak zataví do Tetrapaku. Nejsem si jist, zda jsou ty kvality pak o tolik odlišné.
Já to nekupuju. Já piju syrové z kravína i se všema těma hounama a slámou přes které se to na filtru cedí a kupodivu zatím žiju.

Tak tak! Kdo chce neco lepsiho tak bud caluje nebo poridi svoje zvirectvo, pole atd a vlastne caluje 10x tolik :) neni nad poradnou akci!

napsal(a):
Tak tak! Kdo chce neco lepsiho tak bud caluje nebo poridi svoje zvirectvo, pole atd a vlastne caluje 10x tolik :) neni nad poradnou akci!
Mastnáčku, vystihl jste to přesně.
V mém okolí je velký zájem o každou nechemickou prvosurovinu. A vyšší cena nevadí.
Vím, že toto není stejné mléko, jako bych si chovala kravku sama, ale je to to nejlepší, co jsem schopna s minimálním úsilím obstarat. Není pasterizované ani homogenizované, jde přes filtry a je schlazeno. Mlékomat je napojen na tank. Nemusí se do něj mléko dovážet. Cena 13 kč litr je také dobrá. Nádobu můžete mít vlastní. I pro dokrmované čtrnáctidenní jehně je to super. Dostává od neděle, průjem nic, je v pohodě.
Profesore a vy to také tak děláte? Jako většina? Dle letáků do superhyper a koupit to nejlevnější?
Nevěřím, že je vám jedno co jedí vaše děti.

Janinka: leda by byl Krkovicka, hokynar a sedlak v jedne osobe. To byla horka ironie nad stavem spolevnosti. Profesor chodi kupovat jen sul a cizokrajny koreni, semtam banan nebo mardarinku :)
Krava by mela bejt u kazdyho kravina, ten tetrapak tak blbe hori a vlastne ani nevim jrsi ho hszet do papiru, plastu nebo do kovu... Delaj se z nej ale dobre ruzny tesneni.

Takovej J.O :).
Janinka Bosorka
napsal(a):
Tak jak koho. A myslím, že dnes je to jiné. Tento mlékomat je na kravíně tři roky a neplánují ho rušit.
No já jezdím ke kámošovy do sousední vesnice taky do mlékomatu už asi pět let, jiný mlíko bychom v rodině nepily - cena 12kč/litr, spotřebujem pětičlenná rodina cca 8-10litrů za týden... , chut parádní - no kamarád mi říkal, že ale neví jak to bude dál protože pokud by začalo EET musel by ten automat zrušit anebo udělat asi nějaký klub nebo tak něco protože jinak by ho provozovat nemohl - doufám že to nějak dopadne a když ne tak hold budu chodit zase nabírat přímo z kádě...

Já si myslím že by s finančákem měla komunikovat přímo kráva. FU by přesně věděl, kolik mlíka nadojila, kdo jí dojil, kdo krmil, a mohli by nám takhle hlídat i docházku. A jen co bych za rok dělal už svojí 150. hodinu přesčasu, tak by z finančáku dostala kráva echo ať mě odkopne, že tolik přesčasů mít už nesmím...
Andreje bych poslal makat mezi krávy!

Já teď za únor mám 120 hodin přesčasů a za leden jen asi 50, takže už taky mám odmakáno na přesčasech víc než bych měl mít, ale já si asi vezmu celé jaro, léto a začátek podzimu neplacenné volno a ono se to tak nějak srovná. Jen jim tam občas vykryju nějakou směnu když mě někdo hezky poprosí, případně tam polezu zadara jen abych si ohlídal porody oblíbenejch krav
napsal(a):
Já teď za únor mám 120 hodin přesčasů a za leden jen asi 50, takže už taky mám odmakáno na přesčasech víc než bych měl mít, ale já si asi vezmu celé jaro, léto a začátek podzimu neplacenné volno a ono se to tak nějak srovná. Jen jim tam občas vykryju nějakou směnu když mě někdo hezky poprosí, případně tam polezu zadara jen abych si ohlídal porody oblíbenejch krav
Co máte s těma oblíbenýma kávama, že si potřebujete ohlídat i zadara jejich
porody ? No a v průměru 14 hod. denně na panským, kdy děláte na svým ?
A při všem tom shonu celý den na Ifauně.

Kuba je supermuz vid?
Tady se z mlekomatu prodava kolem 15- 18 Kc, jestli se nemylim a v krame mleko "domaci z farmy" kolem 30 Kc / litr. To by me ani nehlo to kupovat. O vyrobcich nemluve. Jedine, kdy si obcas udelam radost, je maslem. Akorat rychle zlukne, tak musim jen kousicek..
S tim balenym keabicakem v akci to mate to stejne jako ja resim s konskym hnojem... Sbiram jen bobky po vybehu = exklusivni hnojivo. Kdyz nabizim, nikdo nechce. Radsi si koupi granulkovane v obchode. Asi je to vetsi jistota kvality, kdyz je to obrandovane... Leda kdyz uz to mam nahazene na vleku a jedu po ulici a houknu na souseda, jestli nechce, tak se to podari udat. Jinak regulerne platim v kompostarne za ukladani odpadu (+kontejner a odvoz)...draha sranda

Profesor: co vím, tak koňské koblihy a slepičince jsou nejlepším zvířecím hnojivem... Ale však víš... jsem holka z paneláku, takže vím jen to, co se povídá...
Dad: nojooo, že děkuji za info
napsal(a):
Profesor: co vím, tak koňské koblihy a slepičince jsou nejlepším zvířecím hnojivem... Ale však víš... jsem holka z paneláku, takže vím jen to, co se povídá...
Dad: nojooo, že děkuji za info
Co jsem slyšela, tak třeba na banánovníky a jiné exotické rostliny je nejlepší hnojivo od šneků. Hnojivem z krámu jsem banánovník předloni málem zabila, hnojivo od ryb (vlastní jezírko) nemá na kytky vpodstate vliv. Tak letos až bude teplo chci pořídit šneky a trochu banánovníku dopřát. Prý bobky rozmacet a rozprašovačem orosit ccca jednou za dva tři dny (jinak rodit dvakrát až čtyřikrát denně) a dospělý banánovník začne i plodit. :)
A trošku pro tvou útěchu, já si beru ponikovske bobky na zahrádku. pan co tu má asi 10 poníků se rád podělí.
Před sedmi lety jsem na zpustle zahradě zakladala záhony vysokým mulcem výhradně pomocí podestýlky od dvou sousedcinych koní. Je to výborný materiál, na jaře přímo do toho je možno sázet brambory i rajčata papriky.
Sesbirane ovčí bobky a slepicince sypu celou zimu na záhon a zjara zaryjem a pěstovat lze cokoli má rádo první trať.
Proč si hhippie nekompostujes tento vzácný materiál pro své potřeby?

Protože toho mám tolik, že to nemám šanci spotřebovat Sbírám bobky celoročně od tří koní... záhony mám malé a stačí tak dvě rikshy ročně pod to... ale jej fakt, že to, co mi min.týden odvážel bagr, už bylo dvouleté a nádherně rozložené. Bylo mi toho úplně líto...
Hmm veliká škoda, ale oni revnicaci taky jednou dostanou rozum a prozrou a vcelku mrtvé okrasné zahrady promění na ráj pro sebe a děti. Zelenina se bez kompostu pěstuje velmi špatně. Jestli máš kompost mimo pastviny v dubnu bych to rozhrnula položila na to bramborovou sadbu a prekryla slamou

pajca
napsal(a):
Co máte s těma oblíbenýma kávama, že si potřebujete ohlídat i zadara jejich
porody ? No a v průměru 14 hod. denně na panským, kdy děláte na svým ?
A při všem tom shonu celý den na Ifauně.
Já už nedělám na plnej úvazek, šel jsem na poloviční a i ten jsem si pak nějak zkrátil. Dělám už jen tak 60 hodin měsíčně, nebo teda bych měl, ale teď jak jsou chřipky a všichni zas maroděj, tak dělám jak ranní směny, tak odpolední. Tzn přibližně 4 - 10hod a pak 14 - 19hod. Před ranní směnou ke svejm zvířatům nechodim pravidelně to jen tak občas pokud vstanu ještě před budíkem, pak k nim jdu hned dopoledne, jak se vrátim z práce a pak zas večer po směně. V mezičasech když jdu okolo počítače, tak sem kouknu co je nového a nebo v práci u kafe a cigára vezmu mobil a koukám přes něj.
No a ty oblíbený krávy... Prostě to jsou kámošky a mám tu třeba 3 generace krav jako babku, mámu a dceru a když se má dcérka prvně telit tak nechci aby to třeba chcíplo v obalech, což se mi stalo asi před třema lety u mé nejvíc oblíbené krávy, která od té doby už dala jen bejka a pak mi tu na stáří umřela. :/.

Kostěji, naprosto chápu, že máš kámošky krávy. Pro mě jsou to kozy a beru to nějak podobně. A chodí sem skoro každý den jedna holčička, která říká, že kozenky jsou její nejlepší kamarádky. A není nějak nespolečenská nebo stydlivá, ale rozumí si se zvířaty. Nebo líp - i se zvířaty.
napsal(a):
Protože toho mám tolik, že to nemám šanci spotřebovat Sbírám bobky celoročně od tří koní... záhony mám malé a stačí tak dvě rikshy ročně pod to... ale jej fakt, že to, co mi min.týden odvážel bagr, už bylo dvouleté a nádherně rozložené. Bylo mi toho úplně líto...
Matroš je to dobrý, ale výživově pro rostliny o ničem.

napsal(a):
Kostěji, naprosto chápu, že máš kámošky krávy. Pro mě jsou to kozy a beru to nějak podobně. A chodí sem skoro každý den jedna holčička, která říká, že kozenky jsou její nejlepší kamarádky. A není nějak nespolečenská nebo stydlivá, ale rozumí si se zvířaty. Nebo líp - i se zvířaty.
Já mám nejradši asi krávy, pak ovce a nakonec kozy. Ne že bych kozy neměl rád, ale jsou to takové teroristky a jsou s nima největší problémy.

Jani, tak jo, mrknu na to :) Díky za tip.

napsal(a):
Já mám nejradši asi krávy, pak ovce a nakonec kozy. Ne že bych kozy neměl rád, ale jsou to takové teroristky a jsou s nima největší problémy.
Ale jo, já Ti je taky nevnucuju, jen jsem chtěla napsat, že chápu přátelství se zvířaty. A k těm kozám - já fakt nemám teroristky, ale chytrá zvířata, na která se můžu spolehnout, že se o sebe postarají (pokud na ně zrovna nebude útočit smečka psů). A kozy se zase spoléhají na mě, protože všechno prostě nezvládnou samy. A Ty to máš třeba podobné u krav.