Potřebovala bych poradit, jestli někdo nemá zkušenost: ve čtvrtek večer nám rodila koza, asistovali jsme u porodu, byla zima, kůzlata se nemohla zahřát, sušili jsme je atd. mezitím nám bohužel zdrhala 2. koza, která už také měla vzápětí rodit. Několikrát vlezla do stodoly, otevřela hrnec s ovsem a přežrala se ho. Manžel ji několikrát vyháněl, ale netušili jsme, že toho sežrala hodně. Druhý den měla průjem, ale všimla jsem si toho až večer, mezitím normálně žrala. V sobotu už nežrala, bylo vidět, že jí není dobře, ale měla zároveň rodit, břicho veliké, těžko poznat, jestli je nadmutá, ale moc to nevypadalo. V neděli stále nic, co se týká porodu, trávení už lepší. Nalili jsme do mezitím ní pivo, masírovali břicho, chodili s ní. Přidřepávala, jakoby chtěla čůrat nebo tlačit, ale na porod se neotevírala. Měla špinavé nozdry, trochu funěla a třepala se (hlavně při procházce, ale nepoznala jsem, jestli zimou (zima byla) nebo nervozitou). V neděli to bylo 155tý den. Naložili jsme ji a jeli k veterináři na ultrazvuk. Našel jedno mládě u něhož zaznamenel snad činnost srdce, na jiné neviděl, jen plodové obaly a vodu, konstatoval, že na porod to zatím nevypadá a že se mu to zdá dobré, jen ještě trochu narušené trávení (v koze hodně škrundalo). V tu neděli už měla celkem normální bobky, jen trochu smrděla.
Do dneška se ale porod nekonal, koza zase už žere, i když trochu vlažně seno a chutnají jí větve. Vypadá už celkem normálně. Žádné známky porodu. Mám čekat nebo panikařit? Nemohlo se s kůzlaty něco stát?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Podle mě čekejte, hlavně kontrolujte trávení (seno, větvičky, dubové nebo březové listí, pelyněk apod. - co máte). Pokud tam zvěrolékař našel živé kůzle po masážích, které jste prováděli (to bylo správné), neplašila bych. Ono to u nich je někdy i překvapivě naráz, příznaky vždycky nejsou. Udává se, že délka březosti kozy může trvat až 162 dnů.
Díky za reakci. Taky jsem to četla, ale myslím, že nám koza ještě nikdy tak pozdě nerodila. Její máma rodí snad na den přesně každý rok a tahle taky celkem. I když vloni možná o nějaký den později a poslední 2 roky mi připadá nějak hormonálně rozhozená (zvláštní říje), tak to je možná k tomu. Kdyby se k tomu nestala ta příhoda s obilím, asi bych se tolik neznepokojovala.
Taky nemusela tak brzo zabreznout.. navic pokud mela nejaky akutni problem tak pocitejte s tim ze koza bude na smrt ale kuzle si svoji vyzivu vezme... o to vetsi se pak narodi... zkratka porod zablokuje a az bude rychtik tak porodi... dojit k tomu musi.. pokud by tam byl mrtvy plod coz se nedomnivam... tak az zacne koza rodit bylo by dobre ji sledovat v pripade nejakych delsich prutahu... tj od pytliku,30 minut... kdyz by mela vypuzovaci kontrakce...a pytlik by nesel a s kozou se dlouho nic nedelo jde o nepravidelnou polohu tak je potreba do ni sahnout a kuzle porovnat... volat veterinare... zalezi na tom na co se citite... myslim ze to bude dobre... tak nepanikarte...
Jo, už jsem pár kůzlat z koz tahala, ale vždy jen, když to šlo hůř, nešlo o nějak extrémní případy, jednou obrácená poloha. Nějaké zkušenosti mám, jen ne tohoto typu. Taky mě napadlo, že příroda prostě ten porod oddálí, než se koze srovná zažívání, ale nevěděla jsem, jestli je to možné. Jako druhá možnost mě napadlo, že mohl porod začít, aniž bychom si toho všimli a přerušil se. Ale to už by teď asi koza měla vážné problémy. Něco takového se nám bohužel stalo u první kozy před devíti lety, to jsem ještě neměla žádné zkušenosti a nepoznala jsem to a koza to nepřežila (i když jsme konzultovali na dálku telefonem s veterinářem) - proto mám strach.
Později zabřeznout nemohla, s kozlem pak už nebyla.
Ne, vůbec žádné příznaky nemá, jsem jen poplašená, že už to trvá tak dlouho a jelikož jí mezitím bylo blbě od trávení, nevěděla jsem, jestli se něco nemohlo přihodit a jestli jsem příznaky nezaměnila. Jen v sobotu a v neděli pořád přidřepávala jako na močení a nic nevyčůrala - viděla jsem ji čůrat zase až v neděli večer. Taky\ byla neklidná, změněné chování jako u blížícího se porodu, ale asi to bylo tím trávením a možná byla nervózní, jak jsem ji pořád prohlížela. Jinak na porod nevypadá.
Teď jsem v práci, tak úplně nevím. V noci i ráno jsem ji prohlížela a žádné známky porodu jsem neviděla, do mého odjezdu nic. Doma je dcera, ale je nemocná, teď jsem se jí konečně dovolala a zřejmě je jí hůř, než včera, tak ji asi do chlívku nedostanu, budu muset asi za oběma zajet. S veterinářem jsem to konzultovala v tu neděli, tvrdil, že je vše v pořádku a může to být klidně až za několik dní. Koza od včerejšího večera už zase vypadá naprosto zdravě, nejradši by zase kradla obilí, v noci při kontrole jsem ji musela honit. Ovšem 150. den nám snad nerodí nikdy, vždy je to tak 152.,153., vloni to mohlo být u téhle ještě trochu později a teď jsem se dočetla, že v normě je i 160 dní. Tak nevím.
Vemeno je nenalité. Ale koza, co rodila ve čtvrtek ho taky nějak zvlášť velké neměla, nalilo se jí až potom, je to její matka. Obě už rodily víckrát, ale bohužel si nepamatuju, jak to přesně který rok bylo. Určitě ho měla ale tahle těsně před porodem větší, než ho má teď. Byla jsem se teď na ní podívat, koza čilá, stále žádné známky porodu, rodidla čistá, zavřená, vemeno malé. Břich jí nijak dolů neklesá, pořád má "boule" po stranách. Pohyby jsem teda moc necítila, ale s tím mám před porodem problém skoro vždycky, buď jsem na to nějak natvrdlá, nebo to na těch našich kozách je nějak hůř poznat. Spíš vidím pohyby dřív, teď už je to tam asi tak nacpané, že se ta kůzlata asi ani moc hýbat nemohou. Zkoušela jsem to nějak podpořit, ale neměla jsem čas jí prohmatávat hodinu. Zkusím ji začít ládovat nějakýma fytoestrogenama, třeba to pomůže...
No, tak nakonec koza asi vůbec březí nebyla, na ultrazvuku byla vidět zřejmě cysta naplněná tekutinou. Ono to bylo takové nezřetelné, ale asi jsem si z toho vybrala tu pozitivnější variantu - když se veterinář díval, říkal, tady jsou nějaké obaly, asi plodové, je tam spousta tekutiny... Pak po delší době hledání na druhé straně uviděl něco, co by snad mohlo být mládě (já neviděla nic, pak se mi chvíli zdálo, že vidím hlavu a on říkal, že by to mohla být žebra), nakonec tam něco tepalo, takže "snad srdce" (asi nějaká céva). No, když jsem mu po týdnu (neustálého hlídání kozy a vstávání v noci) bez výsledku volala, jestli si tím mládětem byl jistý, řekl, že ne, ať si vzpomenu, jak to vypadalo a že to asi bude cysta...
No, od té doby koza splaskla, už zase moc březí nevypadá, chová se naprosto normálně a zdravě. Hned jsem si vzpomněla na ty její divné říje v předchozích 2 letech. Ona mi ani dlouho březí nepřipadala, takže jsem ji dlouho dojila, kdyby kůzlata nebyla, tak ať aspoň bude mléko. No a pak jsem ji dojit postupně přestávala, až přestala, což ji mohlo ovlivnit hormonálně a do toho ta druhá koza se chystala rodit - myslím, že u ní došlo k nějakému hormonálnímu výkyvu, ovlivnění druhou kozou, takže vypadala na porod. i potom se chovala divně, nejdřív kůzlata druhé kozy odháněla a pak to zase na moment vypadalo, že se o ně chce starat.
No, teď nevím, co s ní. Jestli léčit cystu a nechat ji odpočinout do příští sezony, nebo zároveň řešit ještě i pozdní připuštění. Veterinář ji každopádně asi ještě prohlédne, ale asi to bude tento problém..
Uživatel s deaktivovaným účtem

Podle mě asi spíš léčit cystu, protože zřejmě by nezabřezla nebo by to tak jen vypadalo.