Uživatel s deaktivovaným účtem

Taky jsem o nem pred lety uvazoval, ale nechal jsem to plavat, a par let zpatky jsem nechal plavat i celkove tyhle predrazeny lizy.

Mám osobní zkušenost. Používala jsem ho rok s tím, že chci snížit frekvenci odčervování a hlídat to jen koprolkou. u nás neprošel, ale chci to zkusit znova, my tu s parazity docela bojujeme. Měla jsem koloběh: odčervení - 3 měsíce jiný minerální liz-3 měsíce osvior-odčervení a tak dokola celý rok. Doufala jsem, že mi Osvior míru parazitů podrží a já budu interval odčervení prodlužovat. ale aniž bych dělala koprologii, na ovcích bylo začervení znát.Takže jsem musela odčervovat 2x do roka. Ale už při koupi mi bylo řečeno, že přípravek "neodčerví" jen míru parazitů udrží na uzdě, ale pokud je velká invaze, tak se bez přípravku neobejdu. Takže jsem věděla do čeho jdu.

Jako taková nějaká prevence dobrý, ale odčervení to nenahradí. Co se vyplatí je vyřazování ze stáda kusy nejvíce vnímavé na parazity, ať vám nezamořují pastviny a nenutí ostatní odolnější zvířata se s parazitama tak moc prát. Pak samozřejmě nenechávat vyžírat zvířata pastviny až na drn, protože v nízkém porostu se drží největší množství parazitů a aby se vám pak na pastvině nemnožily ty rostliny které si zvířata nechala až nakonec, tak mulčovat nedopasky.

S tím souhlasím, rok co rok se snažíme chov vylepšovat, ale jsme u lesa, ještě před pár lety se tu pásla vysoká. Do dnes je vídám hned za plotem, liška chodí kolem ovcí, divočáci protrhli plot a zryli jednu pastvinu. Těžko se pak bojuje jen střídáním pastvin, sekáním a tak. Berani jsou jinde, ty místo nestřídají (krom připouštěcího období) a ťuk, ťuk drží se s odčervením 1x do roka na podzim. Chtěla bych tento podzim jen hlídat koprolku...ale...

Já mám 25 pastvin z toho polovina je uprostřed lesů, společně s kozama se mi pasou srnky, divočáci mi lámou tyčky a stejně mám ovce vyselektované tak že zkrátka neodčervuju. Pokud má někdo zamořené pastviny tak je to z 99% vina chovatele, že má moc vysoké zatížení, nebo že nezvládl management pastvy, nebo systém odčervení a nechal si začervenými kusy pastvinu zamořit.
Čísla teď tipnu, ale asi 90% parazitů co máš celkem ve stádě má v sobě jen 10% zvířat.
napsal(a):
Já mám 25 pastvin z toho polovina je uprostřed lesů, společně s kozama se mi pasou srnky, divočáci mi lámou tyčky a stejně mám ovce vyselektované tak že zkrátka neodčervuju. Pokud má někdo zamořené pastviny tak je to z 99% vina chovatele, že má moc vysoké zatížení, nebo že nezvládl management pastvy, nebo systém odčervení a nechal si začervenými kusy pastvinu zamořit.
Čísla teď tipnu, ale asi 90% parazitů co máš celkem ve stádě má v sobě jen 10% zvířat.
To jsou velice zajímavé postřehy a zkušenosti. Díky, mám o čem přemýšlet.
Je mi jasné, že ten liz nenahradí odčervení ani správný management pastvy. Myslel jsem jako prevence, jestli to má vůbec cenu.
napsal(a):
Mám osobní zkušenost. Používala jsem ho rok s tím, že chci snížit frekvenci odčervování a hlídat to jen koprolkou. u nás neprošel, ale chci to zkusit znova, my tu s parazity docela bojujeme. Měla jsem koloběh: odčervení - 3 měsíce jiný minerální liz-3 měsíce osvior-odčervení a tak dokola celý rok. Doufala jsem, že mi Osvior míru parazitů podrží a já budu interval odčervení prodlužovat. ale aniž bych dělala koprologii, na ovcích bylo začervení znát.Takže jsem musela odčervovat 2x do roka. Ale už při koupi mi bylo řečeno, že přípravek "neodčerví" jen míru parazitů udrží na uzdě, ale pokud je velká invaze, tak se bez přípravku neobejdu. Takže jsem věděla do čeho jdu.
Spis jestli nejde o marketingovy trik... ono pokud mate ovecky neeekde na nekonecnych dalavach tak je to rozdil od malochovatelu co je maji na omezenem prostoru... navic ovce v dobre vyzivove kondici az takovy problem s parazity nema... jelikoz ovce je vseobecne mene vnimavejsi v dospelem veku oproti jehnatum... a tim mysleno parazity kteri dokazou potrapit tj.. vlasovka a tasemnice... takze spise ke kyzenemu efektu prispeje, stridani pastevnich ploch a jejich udrzba... a zdravi jedince a vyzivovy stav ovce... vic v tom nevidim..

Nemyslím si, že by ovce byly v horším výživovém stavu - spíš to bude v té pastvě (střídání apod.) Proto jsem psala nulový efekt osvioru na naše podmínky. aLe nezatracovala bych tyhle lizy. Samozřejmě by bylo lepší, kdyby byliny obsahující v lizu byly spíše na pastvině.