Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
25.2.2018 20:14
chlopt

XXX.XXX.214.21

Dobrý den chtěl bych se zeptat zda jde zjistit lidským těhotenským testem zda je koza březí?

Uživatel s deaktivovaným účtem

25.2.2018 20:18

chlopt napsal(a):
Dobrý den chtěl bych se zeptat zda jde zjistit lidským těhotenským testem zda je koza březí?

Ne.

Ale dá se odebrat krev a zjistit březost přes svúčko.

25.2.2018 20:35
chlopt

XXX.XXX.214.21

Myslel jsem že má koza stejné hormony jako matka.

25.2.2018 21:09

chlopt napsal(a):
Myslel jsem že má koza stejné hormony jako matka.

Víceméně, ale lidský těhotenský test hledá hormon, který se jmenuje hCG, což je humánní choriový gonadotropin. humánní znamená lidský.

25.2.2018 21:21
chlopt

XXX.XXX.214.21

A kolik může stát rozbor moči nebo krve pro zjištění březosti ?

25.2.2018 21:26

chlopt napsal(a):
A kolik může stát rozbor moči nebo krve pro zjištění březosti ?

Určuje se z krve.

svúčko v praze chce 60, - za vzorek, plus bude chtít veterinář za odběr a cesťák, co se musíte domluvit s ním.

25.2.2018 21:35

Případně tu máme sono a ve vyšším stádiu březosti se to dá zjistit pohmatem a pak i změnama na vemeni a vulvě.

25.2.2018 21:35
chlopt

XXX.XXX.214.21

Aha právě jsme ve škole probírame že březost jde poznak z krve, moči a mléka.

25.2.2018 21:40

Jo, ale krev si sám chovatel nesmí odebírat, odebírat moč je problematické a z mléka to jde testem kterej ti třeba svu Jihlava udělá za 55kč, ale to jsme posílali jen kravské mlíko a nedám ruku do ohně za to, že se to tak zjišťuje i u koz. Stačí jim kouknout na stránky, případně jim zavolat, ale myslím že jde i to kozí.

25.2.2018 21:49
chlopt

XXX.XXX.214.21

Můžu ještě prosím blíže přibpížit ten prohmat ? Kdy? Postup.

25.2.2018 22:01

S tím ti tady spíš poradí jiní, protože tohle já nikdy moc neřešil, ale jde o to, že zvíře má na levé straně bachor a na pravé dělohu a když tam napravo zatlačíš, tak bys měl cítit uvnitř nějaký pohyby. Přesný postup si tu zkus vyhledat nebo počkej až někdo zkušenější poradí jak na to a od kdy je to hmatatelné.
Pokud ti ale kozel kozu skočil, a ona se už nepřeprskávala, tak počítej s tím že jí máš březí a za ušetřené kačky za těhotenské testy jim můžeš dopřát něco, z čeho budou mít ony větší radost

25.2.2018 22:11
chlopt

XXX.XXX.214.21

Asi to není zprávné ale chovám kozu z kozlem společně takže nevím jestli ji obskočil nebo ne.

25.2.2018 22:30

Jestli chováš kozu s kozlem dohromady, tak pokud není u někoho z nich nějaký problém, tak kozu budeš mít březí. Podle mě je zbytečné tu březost nějak za peníze diagnostikovat.

25.2.2018 22:33
chlopt

XXX.XXX.214.21

Dobře díky.

26.2.2018 07:54
lilo

XXX.XXX.201.210

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Jo, ale krev si sám chovatel nesmí odebírat, odebírat moč je problematické a z mléka to jde testem kterej ti třeba svu Jihlava udělá za 55kč, ale to jsme posílali jen kravské mlíko a nedám ruku do ohně za to, že se to tak zjišťuje i u koz. Stačí jim kouknout na stránky, případně jim zavolat, ale myslím že jde i to kozí.

Odebirat moc? problematicke?... staci prijit rano do chlivku se sklenici v ruce a pockat az se koza postavi... prvni co udela ze bude mocit... a nasledne bobkovat...

26.2.2018 08:20

Asi se kosteye tak nebojej jako tebe ze se hnedka poch...ou a pose...ou :).

26.2.2018 08:32
dad

XXX.XXX.225.133

Kostey - proč si nesmí krev u krav odebírat sám chovatel ? Tady je to běžnou praxí. Jen se vet vždy ujišťuje jestli je to opravdu krev z krávy .

26.2.2018 08:38

lilo napsal(a):
Odebirat moc? problematicke?... staci prijit rano do chlivku se sklenici v ruce a pockat az se koza postavi... prvni co udela ze bude mocit... a nasledne bobkovat...

Jo ale to stihneš odebral 2 - 3 kozy a co když jich máš 50? Já neříkám, že to nejde, jen že to je problematický. mvdr. Zuzana Besson nám jednou na semináři říkala že pokud chceme koze odebrat moč, tak jí máme škrtit, ale že u ovcí to nefunguje. No nevim.
Vycévkovat krávu není sice problém, ale když se vezme suchá sláma a lochtá se na julče, tak se z toho kráva taky umí dost úspěšně počůrat. Nezkoušel jste to někdo u koz?

26.2.2018 08:52
lilo

XXX.XXX.201.210

No kdyz ty to kostey beres vsechno moc ve velkem... jinak pekne... docela jsem se zasmala.. co se tyka zaskrceni kozy tak ano obcas mam chut je zaskrtit ale ne za ucelem odebrani curek... a kdyz se mi to jednou malem povedlo tak nebyl cas si vsimnout jestli u toho koza moci... upadla do soku a ja na to koukala jako ze jsem si uskrtila kozu... ona byla nezkusena dojka a ja nezkusena chovatelka... ona se trasla ja se trasla a mela jsem co delat abych ji vubec odvazala jelikoz je to vzrostla koza... jde hned.. pak se z toho holce zastavilo traveni... a mela jsem teda co delat.. od te doby si kozu pri dojeni vazu tak akorat aby kdyby nahodou se rozhodla ze cukne nebo zalehne vemeno tak aby to nebyla ta posledni vec kterou udela...

26.2.2018 09:01

Lol. To mi připomnělo, jak jsme jako studentíci měli vždycky za úkol odebrat moč u školních krav. Jak tam člověk stál v sekci, před sebou tři přivázané krávy, v ruce kalíšek a čekal a čekal, až nějaká milostpaní bude močit. a když mu začaly močit dvě najednou, tak horko těžko stíhal a pak s počůranýma rukama s uspokojením odcházel, že hotovo, konečně.

26.2.2018 09:09

Chuť uškrtit kozu mám mockrát ale vyvaruju se toho. Nedávno ale na jednom x set hlavém stádě mi takhle koza chcípla. Byla připnuta za obojek, já jí začal dělat paznehty, ona začala vyvádět, ale ne zas nějak víc než jak to kozy uměj a najednou se jí podlomily nohy a padla k zemi. Omdlela. Odepnul jsem jí dodělal paznehty, posunul o metr dál, začal jsem dělat další a tuhle jsem pozoroval. Po chvíli začala reagovat, za další chvíli se začala zvedat, pak chvíli chodila jak ožralá, motalo se to s ní, sřásla se, ale postupně přicházela k sobě. Za pár minut už byla v pohodě a nebylo poznat že by jí před chvílí něco bylo. Za půl hodiny jsem jí ale našel ležet na zemi v křečích a po chvíli bylo po ní.
To je prostě diagnoza koza tohle to.

26.2.2018 09:36
lilo

XXX.XXX.201.210

No tak to si vlastne zazil to co ja... ja ji teda zpatky privedla skoro hned... ale to traveni se ji zastavilo kvuli tomuhle zazitku.. a melo to velmi rychlej prubeh...kozu jsem podojila sla prelejt mleko a po ranu je nakrmit... to cele mi muze zabrat tak 20 minut... koza se tvarila na umreni uz kdyz jsem se vratila... chovala se jak opila s havou priklonenou zirala do rohu... poslechla jsem bachor a ten stal... i kdyz si jsem jista... ze kdyz jsem ji dojila resp prvne privazala a oprela o ni hlavu ze fungovala... je to diagnoza.. na kozu se clovek blbe podiva... nebo si o ni blbe pomysli... a ona mu na truc chcipne.

26.2.2018 10:11
chlopt

XXX.XXX.88.144

Doopravdy nelze zjistit březost pomocí těhotenského testu ?

26.2.2018 10:12
chlopt

XXX.XXX.88.144

Nebo lze koupit nějaké testy pro kozy.

26.2.2018 10:14
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Ptáte se zde a odpoví vám zkušená vetka bodlinka, zkušení chovaté velkých stád oven. Tak tomu fakt věřte. a nebo zajděte na veterinu osobně a vyptejte se tam.

26.2.2018 10:18

chlopt napsal(a):
Doopravdy nelze zjistit březost pomocí těhotenského testu ?

Ano doopravdy nelze použít lidský těhotenský test.

26.2.2018 10:50

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Chuť uškrtit kozu mám mockrát ale vyvaruju se toho. Nedávno ale na jednom x set hlavém stádě mi takhle koza chcípla. Byla připnuta za obojek, já jí začal dělat paznehty, ona začala vyvádět, ale ne zas nějak víc než jak to kozy uměj a najednou se jí podlomily nohy a padla k zemi. Omdlela. Odepnul jsem jí dodělal paznehty, posunul o metr dál, začal jsem dělat další a tuhle jsem pozoroval. Po chvíli začala reagovat, za další chvíli se začala zvedat, pak chvíli chodila jak ožralá, motalo se to s ní, sřásla se, ale postupně přicházela k sobě. Za pár minut už byla v pohodě a nebylo poznat že by jí před chvílí něco bylo. Za půl hodiny jsem jí ale našel ležet na zemi v křečích a po chvíli bylo po ní.
To je prostě diagnoza koza tohle to.

Něco podobného bez toho špatného konce u nás předvedl chudák veterinář, kterého si přivedla kvs na odběr krve. Měl s sebou provázek, kterým kozu chtěl přiškrtit, aby poznal, kde má krev brát. Nedal se od toho odradit a teprve když mu takhle padla třetí koza a já už byla dost naštvaná, uznal, že tohle ovce nedělají a kozy nezná, a přestal s tím.

26.2.2018 11:01

Provaz na odběr krve? Panebože jeden prstíček stačí na stlačení onoho místa. a zrovna u kozy? Není krom krávy snad není jednoduššího zvířete na kterém krev odebírat. Co to bylo za joudu a proč zrovna kvs přišla odebírat krev, co řešili?

26.2.2018 11:36

Je to už asi dva roky, tehdy byla taková fáma, že kozy přenášejí klíšťovou enceflitidu a z kvs přišli osobně do každého hospodářství s prodejem mléka. Byli tu 2 z kvs a jeden externí veterinář v důchodu, který tu krev odebral od každé kozy. Pak jsem se ptala, jak to dopadlo v celé čr, ale prý nic nenašli. Normálně mi taky chodí doktor, který si místečko na krku vyholí, zmáčkne žílu a je to raz dva. Ale tohle si museli oni sami.

Přidejte reakci

Přidat smajlík