Uhynula prvnička druhý den po porodu

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
18.3.2018 08:53
dad

XXX.XXX.225.133

mám od ní trojčata, měl jsem mlezivo v mrazáku (2 x 0,5 l) tak už dostávají, nejsou však schopní vypít celou várku - můžu mlezivo znovu ohřát ?
zítra můžu koupit náhražku nebo je zkusit strčit pod kozu co má kůzlata měsíc a už ji oddojuji nebo to vzít přes flašku, zatím jsem je vzal domů,
důvod úhynu mi není zjevný, vypadá to, že se jen položila na bok a odešla, až do ní říznu třeba zjistím víc.

18.3.2018 09:00
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

To je mi líto. Nemám s tímto u kozenek žádnou zkušenost, tak jen budu držet palce. Jana.

18.3.2018 19:32
adelheid.latzkova

XXX.XXX.6.247

Teraz je taká novinka- nutrimix s.o.s a tam je náhrada mledziva a všeličo potrebné po pôrode obcí a kôz. aj názov toho produktu- mledziva už si to nepamätám. Podľa mňa by ste mali kŕmiť fľaškou od tej kozy čo oddojuete. Ja keď som kŕmila mledzivom z mraziaku, vyliala som čo nevypili do umývadla, eohrievala som druhý krat.

18.3.2018 20:46
ančovička1

XXX.XXX.220.127

Take mivam namrazene mlezivo pro vsechny pripady a neni problem rozmrazene mleko ohrate a nedopite zchadit v lednici a znovu ohrat a pouzit..loni jsem dostala od uhynule kozy tydenni kozicku a takto jsem ji krmila nekolikrat denne..mlezivo znovu ohrate neni nijak zavadne, pokud se uschova v ledničce..kuzlatka se rychle nauci pit z dudliku..za par dni do mleziva pridavejte kozi mleko a prejdete jen na mleko, pokud druha koza doji..jinak musite koupit nahrazku, jak je uz zde psano..

18.3.2018 22:34
Bekkky

XXX.XXX.110.194

Jen poznámka k ohřívání mleziva, je třeba ho ohřívat jen opatrně v né moc horké vodě, jinak se některé důležité složky zničí teplotou, je to podobné, jako když se rozehřívá med, taky není dobré, když se vystaví teplotě nad 45°C(?).

Uživatel s deaktivovaným účtem

18.3.2018 22:42

Bekkky napsal(a):
Jen poznámka k ohřívání mleziva, je třeba ho ohřívat jen opatrně v né moc horké vodě, jinak se některé důležité složky zničí teplotou, je to podobné, jako když se rozehřívá med, taky není dobré, když se vystaví teplotě nad 45°C(?).

Měl jsem za to, že ta hranice teploty kterou by mlezivo nemělo překonat je 60°C, což se snažím vždy dodržet. Beztak ho ručně míchám během zahřívání a tak ho nepřehřeju, ale teď tak koukám do chytrých zdrojů a někde se píše 45, někde 50 a někde právě dokonce 60°C. Pokud ho ohřeju větší množství než spotřebuju, tak ho pak vyleju a na další krmení si beru nové. Jak to ale je s opětovnym zahříváním nevím, ale taky by mě to zajímalo. Každopádně uplně ideální to nebude.

18.3.2018 23:11
Bekkky

XXX.XXX.110.194

No, údajně se přes těch 45°C likvidujou některé důležité enzymy. Tak to teda dělám radši opatrně. A znovu taky radši nepužívám... ale nikdy jsem to nezkoušela.

18.3.2018 23:24

I nadojené mléko musí být do 2 hodin zchlazeno na 5°C aby se v něm nemnožilo nic nežádoucího, tak z toho usuzuji, že opětovné ohřívání mleziva není moc dobré, ale ono to je i o tom, kolik mleziva je k dispozici. Furt lepší nějaké už podruhé ohřáté než žádné. U telat mám mleziva zamraženou zásobu několika desítek litrů, které stále doplňuju a tak s ním nijak nešetřím

19.3.2018 13:18
dad

XXX.XXX.225.133

mám Mikros Ovis - pojedu podle návodu, k použitým surovinám se nebudu vyjadřovat, sehnal jsem ještě litr mleziva (300, -), kůzlata sajou jak duhy, vyprazdňují se tak uvidíme, od dalších koz něco oddojím, ale sami mají 5ti týdenní kůzlata (2 + 3), tak toho nebude dost i pro sirotky
po otevření kozy mi už bylo jasné proč padla - perforace dělohy, čistila se do dutiny břišní, máte tušení co mohlo tu perforaci způsobit ? a jestli se tomu problému dá předejít ?

19.3.2018 13:24

dad napsal(a):
mám Mikros Ovis - pojedu podle návodu, k použitým surovinám se nebudu vyjadřovat, sehnal jsem ještě litr mleziva (300, -), kůzlata sajou jak duhy, vyprazdňují se tak uvidíme, od dalších koz něco oddojím, ale sami mají 5ti týdenní kůzlata (2 + 3), tak toho nebude dost i pro sirotky
po otevření kozy mi už bylo jasné proč padla - perforace dělohy, čistila se do dutiny břišní, máte tušení co mohlo tu perforaci způsobit ? a jestli se tomu problému dá předejít ?

nebyl tam ztížený porod a pomoc při porodu?

19.3.2018 13:24

Kór u vícečetných porodů, kdy je děloha napnutá a do toho příjdou stahy se to zkrátka stát může. Podle mě tomu nějak předcházet nejde. Snad jen pokud se kůzlata v koze musí rozmotávat, tak opravdu opatrně, ale to je pak že to koze způsobí přímo chovatel a ne že si to způsobí "sama".

19.3.2018 13:28

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Kór u vícečetných porodů, kdy je děloha napnutá a do toho příjdou stahy se to zkrátka stát může. Podle mě tomu nějak předcházet nejde. Snad jen pokud se kůzlata v koze musí rozmotávat, tak opravdu opatrně, ale to je pak že to koze způsobí přímo chovatel a ne že si to způsobí "sama".

úplně samo od sebe se to neděje. k rupnutí dělohy je potřeba velký tlak, tzn. plná děloha, stahy a odpor v porodních cestách. málo otevřené zvíře, velké mládě, nepravidelná poloha, kdy to prostě nejde snadno ven. no a když člověk pomáhá, může dělohu trhnout paznehtem plodu, nebo pak děloha rupe když se dá oxytocin na urychlení porodu a zase, v porodních cestách je odpor.

19.3.2018 13:29
profesor1

XXX.XXX.202.14

Z nějakého důvodu oslabená stěna dělohy, možná polyp, cysta... těžko říct. Při porodu to povolilo. Nebo až po porodu, při snaze vypudit placentu. Tomu se asi předejít nedá. Poslední-třetí kůzle šlo z kozy normálně?..... Ale nevím, jen uvažuji.

19.3.2018 13:32
profesor1

XXX.XXX.202.14

Ha, fundovanější už mě předběhli. Už mlčím

19.3.2018 13:37

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
úplně samo od sebe se to neděje. k rupnutí dělohy je potřeba velký tlak, tzn. plná děloha, stahy a odpor v porodních cestách. málo otevřené zvíře, velké mládě, nepravidelná poloha, kdy to prostě nejde snadno ven. no a když člověk pomáhá, může dělohu trhnout paznehtem plodu, nebo pak děloha rupe když se dá oxytocin na urychlení porodu a zase, v porodních cestách je odpor.

však tak je to myšleno.

19.3.2018 13:58
dad

XXX.XXX.225.133

k porodu jsem přišel pozdě, rodila 38 hodin před termínem, hlenová zátka odcházela od rána, kůzlata již byla venku, očištěná, nebyla velká, koza se již čistila, zavedl jsem ji do choulu kde čištění pokračovalo, vše v klidu, jsou na manipulaci zvyklé, přišlápnout placentu si mohla a jestli tam byl nějaký srůst ? druhý den jsem si všiml jen občasného třasu - předpokládal jsem, že je to poporodní stav (únava u prvničky), dopoledne ještě spokojeně přežvykovala, večer ležela vedle kůzlat a ráno ,
vkládal jsem do ní velké naděje, teť mi nezbývá než hledat náhradu, kozla měnit zatím nechci a tak si odchov nechat nemůžu.

19.3.2018 14:06
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

dad naprosto vás chápu. Nic jste nezanedbal. Nic se s tím nedá dělat. Každý rok při bahnění se najdou věci, které mne, mile i nemile překvapí. Seberete se a zas bude dobře. A jako prvička mohla mít nějakou vnitřní vadu nebo tak.

19.3.2018 14:11
lilo

XXX.XXX.201.210

hele stane se... proste tohle clovek nevymysli...

19.3.2018 14:21
profesor1

XXX.XXX.202.14

Naštěstí většina ví, že to není vizitka chovatele

Pokud je to nějaký nadějný kus tak to naštve, ale u mne takové případy vždy viditelně zvednou snůžku u 30 slepic a taky hafík má hody.
(fór Kuba - ty vajíčka taky nedaním ).

19.3.2018 14:29

Profesorskej: ANO, tím pádem ti bude líp

19.3.2018 14:39
profesor1

XXX.XXX.202.14

Mě určitě

19.3.2018 15:15
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Ale profesorovo zvířectvo má známky v uších, tak pak je všechno v pořádku přeciť.

Přidejte reakci

Přidat smajlík