Uživatel s deaktivovaným účtem

kostey...tak co, jak dopadl porod?
Mám ještě pár minut, abych se mohla pochválit. Začala jsem dělat paznehty- od osmi do půl 12, jen odhaduji a doufám, že mám alepsoň polovinu. Necítím ruce ani záda. Jehňata jsem zvládla posadit, ale ovci prostě nedám Jsem zvědavá, jak budu zítra fungovat

mine: Jo v pohodě, ta 7. ovce dala standardní 2 holky, sice je porodila do hlíny a tak jsou jak kominíci, ale pečlivě je čistí, ale dnešní 6. ovce co dala jednu jehnici má funkční jen jednu půlku vemena. Trochu jsem to čekal. Rodila mi tu poprvé a je to druhorodička. Minulý rok když jsem jí minulému majiteli stříhal, tak jsem u ní přišel na zánět. Všechno se to vytahalo, dostala imm ATB a čekalo se co to udělá napřesrok. A teď víme, že jede jen jedna půlka. tak aspoň že má jen jedno jehně.
A k těm paznehtům: v červnu mě čeká stádo 960 koz a v červenci 500 ovcí, tak kdyby ses v paznehtech chtěla procvičit, tak se stav

Dnes mi hned z rána udělal radost pohled do ovčího stáda. Přes noc proběhly další 2 porody a vše je zdá se ok a teď mi tam začíná rodit další ovce. Už aby bylo po porodech, to je strašný období. Ze 70% se rodí holky a z 30% kluci. Doufám že se to nějak srovná. Brzo mi začnou docházet holčičí známky. Mám je objednaný už týden a tak doufám že brzo dorazí.

kostey...tak to je v červnu 3840 paznehtů a v červenci 2000 To by byla škola Co tomu říkají Vaše záda, nebo to je opravdu jen o tom grifu?
Hlavně, že rodí bez nějakých problémů. Prví týden porodů jsme měla skore 10 beránků,2 jehničky, za další týden se to vcelku dorovnalo.Tak ať se vám dnes narodí nějaký ten s kulkama, ať máte z něčeho radost

Tedysek...sice nevypadá, ale stejně Vám to přeju, ať to stihne. Zázraky se dějí.

aha, tak jsem zjistil, že jeden noční ovčí porod nebyl jedináček, ale dvojčata, ale jedna jehnice nějak vypadla z pastviny a pod mezí je taková stará nepoužívaná prázdná kůlna kde byly pootevřený dveře. Když jsem šel okolo, tak jsem odtama zaslechl bečení a tak jsem jí tam uvnitř našel. Vrátil jí na pastvinu k mámě a sourozencovi a přestože matka na jeho bečení reaguje, tak je nějaká zmatená jakto že najednou má místo jednoho jehňata hned 2.
Mine: při paznehtech bolí záda víc než při stříhání ovcí a dělám paznehty jen tak z nutnosti ale ne, že by mě to nějak bavilo. A posledních 10 jehňat byly samé holky.

Dnes mi udělala radost partička brigádníků, kteří "spláceli laskavost", kteří mi pomohli začít opravovat spadlý plot kolem školky. Sice toho není postavená ani půlka, ale i tak jsem díky nim udělala hodně práce :) Tak jsem skočila jen na rychlý oběd a zpátky do práce. Teď už mi to v jednom půjde o poznání pomaleji...
Jo a taky jsem zvládla ještě ráno než dorazili střihnout první ovečku novými nůžkami od Mastňáčka. Čas střiže se snižuje, hurááááá! (max 20 min? bez závodění, s rozmyslem..) Každopádně jsem zase na hlavu z toho, že jsem po dlouhé době opět zastřihla do živého. z čehož jsem vždycky špatná. Pravda, že střihač i se strojkem, mi taky občas postříhal ovečky, každopádně já to nějak špatně snáším. Budiž mi útěchou, že s těmi malými nůžkami, když jsem zčínala, jsem taky na začátku občas střihla a za poslední 2 roky už se mi to nestávalo. Tak snad dostanu tyhle taky brzy do rukou, abych mohla říct, že "už docela umím stříhat" ovce
Ale tedy, musím uznat, že se mi s nimi stříhá opravdu moc dobře! Mastňáček má už ty úpravy dobře v ruce a nůžky jsou opravdu vytuněné!
Tak ja furt nevim. Frnda se zvetsuje, bricho klesa, apetit klesa (nechala i trochu snidane a nechce moc papat porazeny strom), je furt zalezla ve stodole a nechce chodit ven. Protivna je jak cinze a furt protahuje zada.
Ale kuzlata nikde. Vemeno porad neni nalite jak balon... tak ja nevim. Co myslite? Kdyz nebude nic do vecera, mam uz v noci drzet hlidku?

Tedýsku buď ráda, že teď čekáš jen jeden porod. Já měl za poslední 4 dny 24 porodů a taky se to snažím tak nějak hlídat, ale bohužel člověk občas prostě musí spát
napsal(a):
Tedýsku buď ráda, že teď čekáš jen jeden porod. Já měl za poslední 4 dny 24 porodů a taky se to snažím tak nějak hlídat, ale bohužel člověk občas prostě musí spát
Jsem rada, ale fakt se snazim to neprosvihnout. U Maličké jsem hlidala ale s tim ze furt nevypadala ze uz to bude. A najednou tu byl Pan Ponožka. A u Lízinky cekam komplikace pro jistotu. Tak snad to bude dobry. Kazdou reklamu v tv bezim do stodoly...

Pokud jsou komplikace, tak se porod protáhne, tak tam nemusíš běhat uplně furt. Vím že když má člověk u baráku doslova pár koz, které jsou spíš členy rodiny, než jen tak nějaké hospodářské zvíře tak to člověk prožívá víc, ale já být tvoje koza, tak si přeju mít na porod trochu klid a ne aby za mnou pořád někdo běhal.
Mně tam v brzké době začne rodit ovce, ale nechám si překvapení na ráno, ať už dobré, nebo špatné. Ale mám se docela rád, dneska jsem si pěkně máknul a musím tělu na oplátku dopřát taky nějaký odpočinek.
No prave. Mam holky u baraku a mam je jako cleny "domacnosti". Tak nechci aby se neco semlelo. Zase ji frnda splaskla. Dobre udelam posledni kontrolu okolo pulnoci a pak rano. Veceri sezrala. Tak ja nevim no. Furt pomekava a kontrakce nema. Veminko jsem osahala a opravdu se nevycucava a hezky se naleva pomaloucku. Dokonce to bylo koze prijemne. :) tak ji necham teda do rana spinkat a snad rano. Jo chybi mi nejaka ta webkamera no. Ponauceni pro priste.
Tak v 5:30 byl klid a frndu mela mensi nez vcera vecer. A v 8 me budi pritel "Máš děti". A hodi mi do postele stene a psa. :D az po chvili se vyjadril ze kuzlata. Takze Lízinka porodila 2 miminka. Struky pruchozi, pupky maji cca 7cm a zamaznute betadinkou. Jsou vysuseni rucnikem a slamou a Lízinka se nalezite stara. Jen nechteji pit. Saci reflex nejaky maji ale co se strukem nevedi. Takze budu chodit ucit pit.
Diky moc vsem za pomoc a uklidnovani
Tedysek
napsal(a):
Tak v 5:30 byl klid a frndu mela mensi nez vcera vecer. A v 8 me budi pritel "Máš děti". A hodi mi do postele stene a psa. :D az po chvili se vyjadril ze kuzlata. Takze Lízinka porodila 2 miminka. Struky pruchozi, pupky maji cca 7cm a zamaznute betadinkou. Jsou vysuseni rucnikem a slamou a Lízinka se nalezite stara. Jen nechteji pit. Saci reflex nejaky maji ale co se strukem nevedi. Takze budu chodit ucit pit.
Diky moc vsem za pomoc a uklidnovani
super, nech sa im darí:).

Gratuluju!
A mně se přes noc nenarodilo vůbec nic. Mně ty ovce rodí hlavně skrz celý den. :).

otevři jim hubu a struk jim tam strč. člověk by si v danou chvilku přál být chobotnicí, protože občas 2 ruce nestačí
u nás s kůzlatama zatím problém s pitím od koz nikdy nebyl, ale s jehňaty je to každý rok, vždycky první den až tři dny. Troška trpělivosti a oni se chytnou, i když je to někdy už trochu o nervy. Zkuste vždy než začnete zkoušet přiložit ke struku, zda už nejsou napitá, někdy je těžké kůzle vůbec "načapat", jak pije od kozy, přitom bříška mají plná.
Hlavně když je koza dobrá máma, ostatní už pak jde
Tak ať se daří!
Tak vám představuji mojí malou kozičku. Uvažuji nad jménem. Nejvíc se asi hodí Čelenka.
Tak mimina prave moc napapana nejsou. Tak furt hodinu co hodinu prikladam. Tak snad se chytnou. Zitra musim zase do prace.

Mně dělá radost, že 151 dní od dání berana do stáda, mám obahněnou už víc jak polovinu stáda
Kostey moc gratuluju :)
Tak chodim kozlika furt prikladat. Uz zacal hledat veminko ale i kdyz ho najde tak struk nenajde. Chjo. To bude zitra dopoledne chudak hlady nez prijdu domu. Je drobnejsi a slabsi. Snad si poradi.
Jinak jeste dotaz. Jak ted s dojenim? Líza ma sice jeste vetsi veminko, ale furt to neni balon. Ale netusim kolik toho ti dva drobci muzou vypit.

S dojením kozy ti poradí povolanější než jsem já, ale neboj, dej tomu max 2 dny, kůzlata zesílí, zapamatují si kde ty struky jsou a naučej se je mnohem líp vzít do huby. Podle fotky bych já osobně z kozy nic neoddojoval.
Když jsou struky moc našponované, tak je kůzlata blbě chytají do tlamičky. Teď toho moc nevypijou. Klidně bych z každé půlky tak deci oddojila, aby byli cecíky měkčí. Když jsem před lety dělala v kravíně, tak paní co mě zaučovala říkala nikdy první dva dny. dojení nebrat do sucha. U koz to praktikuji taky tak. A zatím dobrý. Ze začátku asi trochu mléka zbyde, tak za dva tři týdny už ani kapka.

Přezdívko, ale ono jde hlavně o to, že jen co něco oddojíš, tak rapidně klesá množství Ig v mlíku které bude mít koza pro kůzlata a ta o to budou ochuzena.
A co se týče starejch kravinskejch lidí co tam strávili celý život, tak bych jen chtěl říct, že s takovýma jsem tu docela bojoval. Myslí si že když tam dělají nebo dělali celý život, že nějaký mladý floutek jim do toho nebude kecat. Ono poznání o kravách je někde trochu dál a hlavně i ty krávy jsou trochu jiný. A moje výsledky třeba i na telatech jasně ukazovaly, že celoživotní praxe nemusí znamenat víc, než ta má jen 8 letá. A teď otázka do pranice. Z jakého důvodu teda nedojit poprvé až do sucha?

teda vám se tu daří a v květnu rodíte snad víc než v březnu. Gratuluji Tedysku a Vám Kostey...nojo, no...snad už bude nějaké to kulkové jehně.
Paznehty mám hotové a ovce znova přehnané na krásné pastvině. Jehňata jsem posadila všechny, ovce se mi nezdařila žádná. Připadala jsem si, jak zápasník v judu, který se snaží dostat soupeře na lopatky. Já ji visela na zádech a ona se ani nevzrušovala něco dělat.
Až bude mít někdo čas, písněte mi, kde kterou část ovce jakou rukou mám chytit - pokud to teda není vaše "výrobní tajemství".
napsal(a):
Přezdívko, ale ono jde hlavně o to, že jen co něco oddojíš, tak rapidně klesá množství Ig v mlíku které bude mít koza pro kůzlata a ta o to budou ochuzena.
A co se týče starejch kravinskejch lidí co tam strávili celý život, tak bych jen chtěl říct, že s takovýma jsem tu docela bojoval. Myslí si že když tam dělají nebo dělali celý život, že nějaký mladý floutek jim do toho nebude kecat. Ono poznání o kravách je někde trochu dál a hlavně i ty krávy jsou trochu jiný. A moje výsledky třeba i na telatech jasně ukazovaly, že celoživotní praxe nemusí znamenat víc, než ta má jen 8 letá. A teď otázka do pranice. Z jakého důvodu teda nedojit poprvé až do sucha?
Proto, aby bylo mlezivo "hustší". No aby neubylo tolik těch Ig látek. A aby se kráva neodvápnila a nelehla - paréza se tomu myslím říká.
Veminko se dal a dal naleva. treba se dockam i toho balonu. :D ted uz hadam ze tam ma vic jak litr.
A mimina uz najdou struk sama! Jupiiiii. Jeste jednou moc dekuji vam zkusenym za rady. :)
A jeste otazka... co je to Ig?
Imunoglobulin. Jsou to látky, které nastartují imunitní systém u mláďat. Proto je tak důležité, aby se napila co nejdříve po porodu. Některá literatura udává nejpozději do 6 hodin. Protože tyhle látky se vstřebávají do krve přes stěnu střeva a čím déle po porodu, tím víc klesá propusnost střeva.

přezdívka
napsal(a):
Proto, aby bylo mlezivo "hustší". No aby neubylo tolik těch Ig látek. A aby se kráva neodvápnila a nelehla - paréza se tomu myslím říká.
No a právě pokud jí vždy trochu oddojíš a nakrmíš mladé, tak je v tom mlíku těch Ig pořád míň a míň. Pokud během prvního nádoje vezmeš víc a tím postupně napájíš, tak dostává ve všech dávkách pořád to nejkvalitnější mlezivo, jaké může mít dokud tí mlíko z prvního nádoje stačí. A pokud člověk krávu zná a ví jak je na nějaké ulehnutí (ano parézu) náchylná, případně do toho započítá i to jak se povedlo krmení a v jakém je výživovém stavu a jak byla krmena v poslední fázi březosti, tak odhadneš, zda si to první dojení můžeš dovolit až do sucha. Zvýšený výskyt poporodních paréz bývá hlavně způsobenej špatnou krmnou dávkou, než dojenim do sucha.
Nehledě na to je taky potřeba dělat zásoby mleziva do mrazáku, tak to stejně chce dojit víc než je potřeba, protože když ti mi kráva třeba porodí předčasně dvojčata a nestihne ani nalejt vemeno, tak zásoby z mrazáku hodně rychle mizej a o to víc pak musím ždímat jiné krávy. Stejně ale zamražuju jen to, o kterém mi refraktometr řekně že je vážně kvalitní.

Pokud už najdou struk sama, tak uvidíš že se bude vemeno vyprazdňovat mnohem rychlejc než do teď
Pokud by ale koza opravdu tvořila víc mlíka než by kůzlata vypila, tak oddojovat brzo začneš
Každopádně ano, kůzlatum se líp pije z prázdnějších vemen, než když jsou natřískaný mlíkem. Pokud má koza nesouměrné vemeno, tak spíš preferujou tu menší půlku. Pokud z té větší nebudou samy pít tak ale už zítra klidně oddoj,.
Hádejte co udělalo radost mě? Zítra budou ještě lepčííí.
A taky konečně hlávkový salát k obědu
napsal(a):
teda vám se tu daří a v květnu rodíte snad víc než v březnu. Gratuluji Tedysku a Vám Kostey...nojo, no...snad už bude nějaké to kulkové jehně.
Paznehty mám hotové a ovce znova přehnané na krásné pastvině. Jehňata jsem posadila všechny, ovce se mi nezdařila žádná. Připadala jsem si, jak zápasník v judu, který se snaží dostat soupeře na lopatky. Já ji visela na zádech a ona se ani nevzrušovala něco dělat.
Až bude mít někdo čas, písněte mi, kde kterou část ovce jakou rukou mám chytit - pokud to teda není vaše "výrobní tajemství".
Musíte chytit podrazit / chytit, zvednout ovci obě nohy ve stejné řadě, tady pravou (nebo levou) přední a zadní současně. Nejlépe když stojíte ovci u boku a vezmete to přes hřbet. Ztratí rovnováhu a padne na bok a z boku si jí překulíte na zadek a posadíte zády k sobě. Podpírejte jí nohama záda, ať má páteř oporu. Tak to zvládne i žena, dělám to taky sama. Chlap k ovcím ani nejde, ten je zásobovač, já holt ošetřovatel
A mám po radosti
Tak jsem chtěl pogratulovat k dnešním jmeninám Monice a koukám že jsme to prošvihli. Na SK to mají jinak. Ač jí tady 7.5. gratulovala Arus s Bosorkú, tak nikdo k jmeninám. A ona se nepochválila teda to jsou dneska lidi. Člověk aby to furt hlídal
S kde-jakou burinou proti červíkům se pochválí, ale že slaví, to nééééé
No co, musíte si s náma připít znovu!
Moniko, nejen vám, VŠECHNO NEJLEPČÍÍÍÍ
(že mám po radosti, to jsem kecal ).

profesor1
napsal(a):
Hádejte co udělalo radost mě? Zítra budou ještě lepčííí.
A taky konečně hlávkový salát k obědu
Neprovokujte ...budu závidět. Nám se třešeň rozlomila po větších deštích před třemi roky, do té doby jsme je po kýblích rozdávali a zavařovali. Teď jsme na suchu.

profesor1
napsal(a):
A mám po radosti
Tak jsem chtěl pogratulovat k dnešním jmeninám Monice a koukám že jsme to prošvihli. Na SK to mají jinak. Ač jí tady 7.5. gratulovala Arus s Bosorkú, tak nikdo k jmeninám. A ona se nepochválila teda to jsou dneska lidi. Člověk aby to furt hlídal
S kde-jakou burinou proti červíkům se pochválí, ale že slaví, to nééééé
No co, musíte si s náma připít znovu!
Moniko, nejen vám, VŠECHNO NEJLEPČÍÍÍÍ
(že mám po radosti, to jsem kecal ).
Každý třeba jmeniny neslaví. Např. já ne. Mám problém pamatovat si a zadárkovat všechny narozeniny. Jmeniny jsme vypustili. Se slivovicí musíme šetřit, nemáme ji tolik.
Přesto všem Monikám a Monám, vše nejlepší! Užijte si dnešní den.
P.S. Stala jsem se před víkendem znovu ne-bio babičkou. A celý víkend přemýšlím, jestli to je pro mně dobrá zpráva nebo špatná
A taky jsem byla na víkendovém školení pěstounů o kyberšikaně. No a včera jsem měla dojem, že prší jen nad našim domem, protože všude kolem byla modrá obloha. Pršelo krátce a vydatně.

ovcezkopce...děkuji. Teda u jehňat jsem chytala křížovou zadní a tím si lépe sedli na zadek. ALe dospělou ovci jsem se snažila chytit přesně jak popisujete, ale když ji držím přední, tak na zadní sotva došáhnu, když už ji jakžtakž držím, tak jsem na ovci dosti nalehlá
Doprčit, to musím dokázat... Mám to doma podobně - jsem chovatel, ošetřovatel a manžel nebo jeho kolega mi vozí v zimě balík. ALe už jsem se hlásila, že i to bych chtěla dokázat - každopádně mi to přijde jednodušší, než posadit ovci na zadek
napsal(a):
No a právě pokud jí vždy trochu oddojíš a nakrmíš mladé, tak je v tom mlíku těch Ig pořád míň a míň. Pokud během prvního nádoje vezmeš víc a tím postupně napájíš, tak dostává ve všech dávkách pořád to nejkvalitnější mlezivo, jaké může mít dokud tí mlíko z prvního nádoje stačí. A pokud člověk krávu zná a ví jak je na nějaké ulehnutí (ano parézu) náchylná, případně do toho započítá i to jak se povedlo krmení a v jakém je výživovém stavu a jak byla krmena v poslední fázi březosti, tak odhadneš, zda si to první dojení můžeš dovolit až do sucha. Zvýšený výskyt poporodních paréz bývá hlavně způsobenej špatnou krmnou dávkou, než dojenim do sucha.
Nehledě na to je taky potřeba dělat zásoby mleziva do mrazáku, tak to stejně chce dojit víc než je potřeba, protože když ti mi kráva třeba porodí předčasně dvojčata a nestihne ani nalejt vemeno, tak zásoby z mrazáku hodně rychle mizej a o to víc pak musím ždímat jiné krávy. Stejně ale zamražuju jen to, o kterém mi refraktometr řekně že je vážně kvalitní.
To co jsem se kdysi učila - před 30 lety - bylo nejpokrovější v té době. Neměli jsme ani ledničku na šatně. Museli jsme improvizovat a rúzně přivazovat k chlazení na mléko. O mrazáku v té době nemohla být ani řeč. Takže kdyby se kráva hned na poprve vydojila do sucha, tak to co by nevypilo tele, by šlo do kanálu. Teletník byl od kravína necelý 1/2 km, ale byl problém sladit práci na kravíně a v teletníku tak, aby si přebytky odvezla obsluha z teletníku a nakrmila s tím telata. Nehledě na to, že pokaždé zbylo jiné množství. To už jsem se ponořila hodně do vzpomínek. I když vzdáleně to k tématu pořád je.

jj, předseda nám jednou vyprávěl, že když na družstvu začínal, tak s koněm svážel mlíko z kravínů a vozil ho do teletníků. No teď mu je přes 70 tak to byla tak před 50+ lety

A mně dnes udělalo radost, že se k ránu narodily troje dvojčata, ovce se vzorně postaraly a já tudíž využil šanci na chvíli odsud vypadnout od rodících stád a jet si zastříhat s profi střihačem na jedno větší stádo. Bez vidiny výdělku jsem jel 150km tam a tolik zase zpět, ale dostal jsem pár rad, dozvěděl jsem se co dělám uplně blbě a na pár místech mě naučil takové vychytávky, které by mě ani náhodou nenapadly a teď to hlavně nesmím zapomenout, musím se na to zaměřit, abych to nedělal furt tak blbě jako dřív a zkusit to ještě vypilovat a zautomatizovat si to.
Jo a ještě mi udělalo radost že se se mnou nakonec i o finance podělil, že jsem měl aspoň na benzín a že po dostříhání nás chovatelé pozvali na statek na moc príma svačinu a na cestu nám dali ještě flašky vína a taky mi udělalo radost, že tam vyrůstá jedna moc šikovná prima hezká chovatelka.

profesor1
napsal(a):
Tak si s kýblíkem přijeďte. Nemusíte jezdit jen pro seno Nebo vám je poslat po Marušce? Ještě mám v nájnu skoro hektarovou třešňovou alej. Tam jestli dozrají, tak můžete přijet s náklaďákem Dva roky tu třešně nebyly, tak si je letos snad užijem.
Jejda, Maruška by asi nejásala, má práce nad hlavu. Už jste se potkali? Cestu k vám s kyblíkem ještě zvážím. Myslíte, že příští týden už budou zralé?

Mine: Já to tak taky dělala, ale pořád mi přišlo elegantnější posazovat jako střihači - skroucenou hlavou s posazením na zadek. Ještě to nemám úplně zmáklé, ale už na to přicházím. Totiž - když jsem podrhávala nohy 80kg zwartblům, fakt jsem nedokázala extra zbrzdit náraz jejich těla o zem a přišlo mi to hodně nešetrné... posazování "posazením" mi přijde nejlepší.
Dodnes s manželem se smíchem vzpomínáme, jak se snažil podtržením předních posadit zw plemeníka. Manžel se svými 195 cm držel nad svou hlavou beranovy přední a beran tančil po špičkách zadních a rozhodně nevypadal, že by si je chtěl nechat podrazit, aby ho mohl chlap posadit na zadnici báječná scénka

Já ten střihačskej chvat taky nemám ještě uplně na 100% zmáklej, ale je to zkrátka způsob nejšetrnější, pro ovci, i nejjednodušší pro člověka, kterým se dá ovce posadit a nevěřím tomu, že někdy někdo vymyslí nějaký lepší chvat.
Ale třeba telata maj po chycení za čumák a otočením hlavy dozadu k tělu mnohem menší rovnováhu a jdou položit i ty metrákový jen jednou rukou.

zvedání a tancování za přední mám za sebou, to jsem zjistila brzo, že tudy cesta nevede, tak jsem zkoušela chytit přední a křížovou zadní a tím si jakoby sedli na zadek a pak už jsem je jen navalia na sebe, ale to šlo s jehnětem.Velkou ovci takto neobejmu, tak sjem zkoušela, jak mi bylo i porazeno viz. výše, ale to mi nejde na zadek posadit taky a hlavně tam právě moc nedosáhnu. Vím, že to je o šikovnosti a ne o mé velikosti, o to víc mě to na mě štve
Mám radost, že svůj první a neplánovaný porod zvládla koza Lota sama, kozlika očistila, ale nevěděla si moc rady co dál.
Je to nedorostlá kozička, kterou jsem si nechala spíše jako maskota, protože jsem si ji piplala na flašce.
Vemínko a i stručíky neskutečně malé, ale mlezivo lepivé a hodně husté.
Malého jsem teď ještě nezvážila, ale jazýček má trochu do strany... Tak si říkám, že to nechám přírodě, Lota bude mít asi málo mléka, na flašce už dva kozlíky mám... No nedalo mi to a protože je opravdu moc malá tak jsem si vymyslela novou polohu a techniku jak naučit pít malé.
Hezky v leže na zádech, s čelovkou, v jedné ruce hlavu v druhé struk, no připadala jsem si jak v autoservisu ale ne u každé kozy bych si riskla mít hlavu 10cm vedle její nohy... Tak uvidím ráno, jak se jim daří.

Jamarov: mno, to jsou tedy zábavy... já taky čekám ještě dvě prvničky. Dávala jsem je do stáda tehdy, když už jsem měla za to, že nemohou být nakryty... no...příroda mi to vysvětlila... ale předpokládám, že to zase nepřežije žádné. "Matky" nejsou úplně dorostlé - proto jsem je nechtěla připouštět - a takové se o první narozená mláďata nestarají. Je to jen škoda, že místo toho, aby mohly dotáhnout, dotují mláďata v sobě. Zase jsem o kus zkušenější. Že ani na přelomu roku není po říjích...
Hippie- No, já ji oddělovala a hlídala, ale letos se mi to nějak nepovedlo.
Jsou to zbytečné starosti, ale pro mě je nejdůležitější, že zvládla porod, protože včera večer jsem odjížděla od kamaráda z farmaparku a líčil mi jak z nedorostlé kozičky tahali s vetkou hodiny mrtvé kůzle, tak jsem mu říkala, že budu věřit, že to s Lotkou zvládneme a přijedu domů a ona už hotová
Mlezivo dostal dost za asistence a dokonce zkoušel na nohy. Musím zaklepat, narozdil od ovcí, kozy nemám tak dlouho, teprve 5let, ale úhyn kůzlete jsem ještě nezažila

Hhippie, teď přemýšlím hloupě, co je přelom roku. Červen- červenec? Koza, možná i ovce (nevím) po porodu přijde do říje bez ohledu na roční dobu. Jen je menší pravděpodobnost zabřeznutí a udržení plodu. Toť má zkušenost.

typuji, že myslela prosinec/leden. Ale v tuto dobu ještě ovce zabřezávají. Prodávala jsem plemenného beránka po novém roce a majitelé mi hlásili, že se beránek činí. U nich to teda bylo žádoucí.
hippie...já myslím, že to dají, jen je škoda, že budou třeba podtržené v růstu. To jsou zwartblíci, nebo se jedná o jiné ovečky?
Mě dneska neudělal radost den daňové svobody, ale dcera, která právě (30let po mě) odmaturovala a celkem veleúspěšně!
Patří to sem, protože je to KOZA. Psala nám průběžně jaké nejhorší otázky si vytáhla a přitom převaha jedniček
Tak že nech koza uteče, nech ovca zdechne.... já začínám slavit

Gratuluju Profesore, máš šikovnou kozu, hezky to oslavte
Taky bych řekla, že bylo myšleno prosinec, leden.
Já pripouštela berana do stáda v polovině ledna úmyslně a ovečky už mají veminka Takže se zadařilo, jsou to 2lete prvorodičky.
Tahle omylem připuštěna kozenka by už asi ani nedosrostla, ale určitě je škoda když se růst zastaví předčasně.
Teď jsem vážila toho kozlika a má skoro 2,5kg.ostatni kuzlatka z dvojčat z ledna až únoru vážila +- 4kg.
No není o co stát.

Oreb: přesně, jak píše mine: konec kalendářního roku. To, že červen/červenec se nechá obskočit koza, jsem už zjistila před cca 3 lety, když mi naprosto nečekaně ze zakrslé kozy vypadlo kůzlátko těsně po Vánocích... jsem koukala jak z jara. Někteří možná pamatují, jak jsem tu psala, že mám "samosprašnou" kozu, protože jsem si vůbec neuvědomovala, kde by se dostala ke kozlovi...
Profesor: to jsou ale pěkné starosti...a radosti

No mě zmátl ten přelom roku, najednou jsem se v tom začala šťourat a nevěděla, jak to vlastně je.

profesor1
napsal(a):
Mě dneska neudělal radost den daňové svobody, ale dcera, která právě (30let po mě) odmaturovala a celkem veleúspěšně!
Patří to sem, protože je to KOZA. Psala nám průběžně jaké nejhorší otázky si vytáhla a přitom převaha jedniček
Tak že nech koza uteče, nech ovca zdechne.... já začínám slavit
Gratuluji!
Doufám, že jste ji dal pěkný hodnotný dárek, za tu radost, co vám udělala
Moje dcera maturuje v pondělí...na oslavu si musíme počkat. Už odmaturovala z matematiky, tak teď ten zbytek.
Chápu, že jste měl nervy, mám je taky.

gratuluji rodičům maturantů, máte důvod být na své děti pyšní

profesor1
napsal(a):
Díky všem!
Arus, jestli má za sebou matematiku tak to už si, i jí můžete gratulovat. Matura z matematiky je celorepublikový problém.
S těma třešněma se ozvu.
Klidná budu, až to dá. Matematiku má ráda, to nebyl problém. Dala i matematiku plus (to je ta těžší verze) ale v ostatních předmětech si tak jistá není.
S třešněmi si nedělejte starosti. Možná to pusťte i z hlavy.

Kdo odmaturuje z matematiky tak je pro me mimozemstan :).

Matika byla v pohoddě, ale ta Čeština, z té jsem měl vítr.

napsal(a):
Kdo odmaturuje z matematiky tak je pro me mimozemstan :).
Mastnáčku, pro mně taky

Mám to stejně s těmi mimozemšťany. Dcerka je naštěstí v matice z mého pohledu až geniální. To má holka štěstí. Protože já bych s ní tedy domácí úkoly dělat nemohla. Zato čeština je můj oblíbený předmět.

Na matiku to chce trochu logického myšlení a pak to jde, ale čestinu jakože literaturu se musí člověk otrocky nabiflovat
Koukám že v tomhle ohledu jsem na jiné lodi než vy tady přítomní

Ja se obcas povazuju za slusnyho logika, ale matika me od paty tridy lip jak za 2 nesla. A na stredni jsem prolejzal s utrzenejma slechama.

profesor1
napsal(a):
Já měl spolužáka, který se v matice "štengroval" s profesorem ohledně výpočetních postupů určitých matematických úloh. V praktickém životě byl ale nepoužitelný
Když se dobře ožení, tak to v praktickém životě až tak nevadí Něco o tom vím.

Kubo, souhlas s Mastňáčkem. Vůbec si nemyslím, že mi chybí logické myšlení. Ale používám ho k pratickým dovednostem. Naopak matika pro mě byla - možná i kvůli profesorům a podání látky? - neuchopitelná.
Naopak čeština mi nepřijde jen o biflování, ale hlavně o citu
Ta matematika je hodně o učitelích. Pokud vám např. u vzorečků nevysvětlí souvislosti, tak se je stejně musí člověk jen nabiflovat jako básničku v ČJ.
Loni maturoval syn. Třetina třídy napoprvé maturitu nezvládla a učitelé při předávání matvysvědčení z toho měli srandu. Přitom je to jejich vizitka. Celorepublikově matika u maturity problém - první se to mají naučit učitelé a pak to můžou chtít po žácích.

Jj. To samé jsem nedávno zjistila u chemie. Mám naučené poučky tvorby sloučenin (2:1,1:1,1:2 atp.). Manžel se chemií zabýval hodně (studijně i pracovně), takže občas na ní v hovoru zabrousíme. A takhle jsem mu jednou výše vypsané vyjmenovávala, že to je asi to jediné, co si z chemie ze základky pamatuji, ale ne vždy se mi podle toho dařilo ty sloučeniny skládat a on mi to dementoval, že takhle je to špatně, že podle toho to ani vycházet nemůže. Že princip je úplně podle něčeho jiného...
Mno... pak není divu, že logiku jsem v tom hledat nemohla, protože po nás bylo šlapáno, že to prostě musíme striktně skládat podle tohoto způsobu a logika se do toho zatahovat neměla.
A tak to mám s matikou, chemií a vlastně i fyzikou (ale tam to bylo spíš o tom, že jsem byla líná se biflovat nazpaměť vzorečky ).
Kdežto zbytek učiva mi problém nedělal a hlavně mě bavil

Taky tak taky tak :).

Tím pádem nemám žádný češtinářský cit
Matika a fyzika mě na škole bavily, ale chemie, dějepis, čeština, to bylo vždy za trest.
Ale ano hodně to je o učitelích. Se špatným učitelem to studium nebude bavit nikoho a naopak.
Chčije a chčije. Už devět hodin. A to mi opravdu dělá radost.
Dnes jsem vyfotila, jak je u nás, v ráji.
https://www.facebook.com/kkjana/media_set?set=a.10212195567663908.1073741891.1218360690&type=3&uploaded=75#.

Nevim jestli me to udelo radost, vcera jsem musel zahnat stado abych oddelil jednu cestovatelku co pujde dneska pryc. Tak jsem si rek ze strihnu rockam co jsou asi brezi zadky. No skoncilo to kompletnim ostrihanim stada a paznehtama. Akorat jsem teda zacal hodne v podvecer. Takze jsem posledni cernou ovci strihal uz za tmy. Pripadal jsem si jako Luke Skylwaker, poslouchal jsem jen "silu" a strihal naslepo. A pak jsem jednu po druhy tahnul 100m do ohrady protoze po tme uz by se tuplem netrefily. Rocky jsem musel vzit co nejrychlejs, takze to byl spis takovej speed shearing nez na krasu, nechtle jsem je dlouho mucit.
K dnesku mam nastrihano 78 ovci a 12 lm. Zda se ze 100ku ovci letos pokorim. V sobotu bude dalsich 12.
Mě dnes udělal radost rozkvetlý jasmím. Kdo ví jak nádherně voní po jahodách ten chápe

Znám ho jen z Morseovky

tak ten voní až k nám domů. Jen ty jahody z něj necítím

Miluji vůni jasmínu. Akorát mě nikdy nenapadlo, že má něco společného s jahodama
Taky nádherně voní pivoňky, které lemují vjezd do zahrady...
No, koukám, všem prší, jen u nás se to zlehka zalilo shora a zas je azuro. A na příští týden hlásí tropy. Takže zase nic Každopádně hnědá Berounka líže vršek břehů a lidi se chodí koukat, kdy už se vylije...

Já jsem si dnes vzala dovolenou a užívám si kytky na zahradě. Když jsem ji získala, rozhodla jsem se vrátit jí aspoň trochu ráz původní okolní krajiny (máme tu nedaleko chráněná stepní místa), sbírala jsem semínka hvozdíků, úročníku bolhoje a dalších a nesekám trávu, ale odřezávám tak, aby ty rostliny, které se mají vysemenit, mohly odkvést a trávy jim nebránily. Užívám si právě pozorování, jak se pod vrchním patrem, které odstraním, chystají už vyrůst mateřídouška a různé jiné suchomilné nízké kytičky. Strašná práce, ale mě strašně baví. Myslím hodně.

Děkuji, Janinko. Původně to bylo rozsáhlé jahodiště, jen hlína a jahody. Ty jsou tam sem tam dosud zarostlé ostatním, i plodí, ale mám tam i luční. A hlavně kytky pro oči a pro včely a ostatní hmyz. Na užitkovou zahradu nemám čas, na jiném místě jsou jen dýně, rajčata a takové to, co roste samo.

napsal(a):
Já jsem si dnes vzala dovolenou a užívám si kytky na zahradě. Když jsem ji získala, rozhodla jsem se vrátit jí aspoň trochu ráz původní okolní krajiny (máme tu nedaleko chráněná stepní místa), sbírala jsem semínka hvozdíků, úročníku bolhoje a dalších a nesekám trávu, ale odřezávám tak, aby ty rostliny, které se mají vysemenit, mohly odkvést a trávy jim nebránily. Užívám si právě pozorování, jak se pod vrchním patrem, které odstraním, chystají už vyrůst mateřídouška a různé jiné suchomilné nízké kytičky. Strašná práce, ale mě strašně baví. Myslím hodně.
Tedy, Oreb, vaše zaujetí a vášeň, je příkladná ...kdo si počká, ten se dočká, se říká, ale bez té strašné práce, by vás výsledky tak netěšily. Tak ať se daří!

pustoryl je sice tzv. "nepravý jasmín" mám ho doma též, kvete bíle a voní nádherně. ALe zároveň rodiče mají klasický jasmín bílý a ten kvete též bíle. Ještě mám v květináči další druh jasmínu, ale ten se musí zimovat, a za léto vyroste bezproblému 1,5m a též kvete bíle. Třeba existuje i další kultivar jasmínu se žlutými květy, ale neslyšela jsem o něm...

jasmín nahokvětý je žlutý, kvete brzy na jaře, ale není to nic zvláštního na pohled. To pustoryl (v morseovce jasmín bílý) je jasmín nejjasmínovatější, ať se jmenuje, jak chce, ale voní jasmínově a říká se mu tak .
arus - ty dva tulipány na zahradu přidám, teď už jsou vzácné .

Dnes mi udělala radost dcera se svým (skorosnoubencem), že udělali oběd pro celou rodinu (8 lidí)...a na zítra mi slíbil syn se svými kamarády, že udělají na zahradě opékačku. No, nemám se skvěle?
Tak máme zase o starost víc. V týdnu byl někdo u nás na záhumence. Vyslapal tam celkem velký kus trávy, zlikvidoval půlku křoví, osekal sekyrou (pulku sekyrky jsme našli) část lísky, jablka a švestek, nastlal tam posekané obilí a hned pod velkou jabloní (má větve až k zemi) zkoušel založit oheň. Poházený bordel v podobě pet lahví, skleněných lahví od chlastu ani nepočítám. . A jak tam pak mám dát do ohrady zvířata? elektriku mi někro zruší a plot podpálí a zničí. Máte zkušenost s podobnýma lumpama?

Mně dnes udělal radost mail, ve kterém jsem se dozvěděl, že dostanu zdarma zdroj na ohradník o síle 25 Joulů.

Kubo, to je skvělá zpráva!
Tedy: Naštěstí zkušenost nemám, ale je to k vzteku :( Možná TomTady - ten jak pase všude možně, i v Praze a blízkém okolí, má jistě zkušenosti všeho druhu
Mě včera udělalo velkou radost, že jsem se dostala k tomu obsekat jednu loučku, dokud je mokřeji a dají se zapichovat tyčky.. takže už je postaven letošní první síťový výběh a zvířata vypuštěna na novou louku. Včera tam zapadly až po hlavy a dnes myslím, že už je nenajdu kůzle zakrslíků muselo skákat, aby mohlo vidět a najít maminku v té vysoké trávě Jestli se to povede, zkusím vyfotit.
a já jsem povýšil na kozodobytkáře, už jsem se dočkal , IBR prostá, gravidita potvrzená z krve, dva roky stará a v republice není s žádnou krom matky příbuzná.

Dad: tak gratulace k povýšení :D
Mě dnes udělala obrovskou radost proflákaná neděle. Zjistila jsem, že jsem takový den už několik let nezažila Jakože jsem fakt, krom jedné ostříhané ovce a převezení jedné rikshy dřeva, neudělala vůbec nic!
Za to jsem proseděla několik hodin u kamarádů na terásce, uzobávala dobroty ze stolu, krafala o všem možném a pozorovala spokojené děti v bazéně a přilehlém okolí
Báječný den!

napsal(a):
Dad: tak gratulace k povýšení :D
Mě dnes udělala obrovskou radost proflákaná neděle. Zjistila jsem, že jsem takový den už několik let nezažila Jakože jsem fakt, krom jedné ostříhané ovce a převezení jedné rikshy dřeva, neudělala vůbec nic!
Za to jsem proseděla několik hodin u kamarádů na terásce, uzobávala dobroty ze stolu, krafala o všem možném a pozorovala spokojené děti v bazéně a přilehlém okolí
Báječný den!
hhippi, takové dny dokážou nabít na dlouho dobu. Je třeba si je dopřávat. Práce neuteče.

dad
napsal(a):
Arus - bohužel, práce neuteče, ale množí se.
To jo, množí se, ale odpočatý člověk ji zvládne lépe a v kratším čase.

Mel jsem chvili radost z dobryho kupu, zachovaly slunicka na nahrabovani obraceni. Jenze uz v pulce cesty zpatky me doslo, ze k tomu neni otocnej zaves do tretiho bodu... pan ho nenasel, rozprodava naradi po zesnulem otci. Tak to ted na dalku resime jestli to jeste zkusi vyhrabat a ja komunikuju s vyrobcem jestli to pasuje i z nove vyrobenejch slunicek. A slunecnej tejden pred nama ze uz trava mohla lezet
Aspon trosku me to kompenzuje ze jsem u nej zrovna vyhandloval peknej nosic na brany.

Mně dneska udělalo radost, že mám pocit, že dnešní premiéru s MFkovym obracákem jsem docela zvládnul.
Občas to byl docela boj, ale myslím že jsem tomu přišel na kloub.
I včerejší premiéra s lištovkou byl boj, ale nedosekaných míst moc není, tak snad budu moci jít ukázat při dalším sušení své umění i blíž k vesnici, kde mě asi někdo při práci uvidí.
Jo hele a nesmějte se mi, ale mě nikdy nikdo neučil dělat sena, nikdy jsem nepozoroval nikoho jak seče nebo obrací, s tím že se podívám jak to dělá, abych věděl jak na to. Já nejsem zemědělec, já jsem pouze chovatel.
Za zimu mám spotřebu 80 balíků a volně ložené seno je pro mě jen takové nechtěné zlo.

přezdívka: konkretne tenhle rozmitalskej? Je hodne typu i nemecky werky. Tyhle slunicka se zahnutejma koncema prej tolik nezlobej jako ty co je maj jako hokejky. Ale pan me vysoce nas ral, musim spolknout svoji hrdost a dneska jedu 2x160km pro zaves za kterej ten zm rd chce jeste navic 500kc. Nechapu. Takze doma otocim seno a jedu.
Dnes jeste cekam odpoved z Rozmitalu na co prijde novej zaves a jestli to bude do 2000 +- tak koupim novej a chlap at si ho strci do ri te. Pritom clovek, ktrerej to petikilo absolutne nepotrebuje, pan podnikatel...
Abych jen sproste nenadaval ( jo jeste doplnek, az bude zaves v kufru a zaplaceno, tak mu nejspis sdelim, at se s tim petikilem zadusi )... mam radost kazdej den, kdyz jsme vsichni zdravi, nikdo nekasle, nesmrka, nikoho nesaje kliste... a taky ze tri rocky, vlastne ctyri zacaly nalejvat veminka, takze za 6 dni se stado rozsiri a ja nebudu muset kupovat 1-2 ovce co jsem planoval.

kostey: lista je lista. Na MFku dela firma Jakov bezprstovou listu, je to takova polovicni protibezka takze nemusis odhrabovat, proseka se to i uz posekanou travou a prej tomu nedelaj problemy ani krtince jako prstovce. Tam se hlina prilepi a pak nechavas fousy. Obracak TON s MFkou to je trosku ocistec. Musis vychytat otacky abys netrapil motor, ale zase to neprehnat aby ti trava pri nahrabovani neprelitavala. Obraceni jsem bral myslim ze pulku nebo 3/4 zaberu. Uz je to moc dlouho co jsem s ni obracel.

Ano ano, hrabe, gumaky a umorny chozeni, hovada a smrad ze spalenyho m2t. Tohle vyresi bezprstovka a pak je to one man show. Starej praktik me taky poradil bud uz koupit sirsi listu ( sina a zabky ) nebo navarit sinu, aby precnivala o jednu zabku na kazdy starne, ze to dela sirsi zaber a odrhne se to lip a odpadne nutnost odhrabovat. Ale stejne kdyz se to namota nebo se vezme krtince, musi se konec radku odhrabat a znova do toho vjet.
Mě dneska udělal radost opět jasmín, protože květy po týdnu už přerostly mou dlaň

profesore - dobrý foto vtip . Že už tenhle jasmín nevoní, to my tady u počítače nevíme, mohli bychom na to i skočit .

Mno...tak snad budu moct říct, že mi udělala radost prvnička, která se rozhodla dopřát manželovi noční šichtu, ale že byla moc šikovná, v pořádku odrodila a dobře se stará... (tak držte palce ). Je to přesně ta, co vůbec březí být neměla. A ještě jedna porodí taky každým dnem. Pak už budeme mít pro letošek konečně klid... ostatní jehňata jsou už na vážení pomalu a tyhle... no comment...
Jooo, ale jsem si vzpomněla, že mi dnes udělalo radost, že mi dnes volal Richard - šlechtitel - že už se doohodnotili všechny přivezené walliserky, o které byl zájem ohodnotit, a že tedy je potřeba najít vhodného berana pro ty moje opice, aby jehňata, co budou příště, už mohly být s PoP (protože holky jsou).... tak doufejme, že se někdo uvolí... achjo

tak to držím palce, ať se najde nějaký fešák.
Tak mi udelalo radost ze jsem nasla bezpecny a dobry domov pro holky. Nepujdou na maso, budou mazleny a ve vetsim stade. Jen o 2 vesnice dal. Takze se muzu prijet i podivat na ne. Je mi smutno, moc me to mrzi, ale nikdy bych neohrozila zivot zviratka ktere mam jen kvuli mezilidskyn vztahum. Nekdo uz nadava ze onem lidem ustupuji, ale riskovat nechci. Ani zivot zvirat ani podpaleny barak. Takze dekuji moc vsem co jste mi kdy radili a pomahali a fandili a se zajmem sledovali jak s holkama a panem Ponožkou "válčíme". Moc si vážím vas vsech chovatelů, farmářů a zemědělců. Tiše Vám závidím vaše pevné nervy a odhodlání. Ale v naší kouzelné vesničce to já díky lidem nezvládla. Aspoň jdou holky do dobrých rukou.
Tedysek: jako že jste dala pryč všechny kozy kvůli nějakým ne moc příjemným sousedům nebo tak něco? To snad ne, to by byla docela škoda, ne?
I když za sebe říkám, že tohle byl maličko i jeden z důvodů, proč jsme odešli od Prahy na Vysočinu, sousedé a i ostatní obyvatelé vesnice nám dokázali někdy slušně znepříjemňovat život. Ale byl to jen jeden z důvodů...
jinak mně udělalo radost, že jsme v našem okolí konečně sehnali veta, který je fakt výtečný, má o zvířata zájem a pokud je potřeba, snaží se je léčit, ne jen dokola zkoušet, jestli něco zabere...

Tedysku, asi jsem něco nečetla, mám teď míň času. Někdo vyhrožoval a nemáte nervy na to, abyste to snášeli? To mě moc mrzí. Jen je možné, že to bude pokračovat, že si zase něco najdou. Tím pádem se vzdáváš i té vysněné kravičky a oveček atd.?
Tedysek
napsal(a):
Oreb a janau: kdyby zustali u slov tak to neresim. Ale ani jedno slovo nepadlo a zkusili nam znicit pastvu na zahumence a taky ji podpalit. Kdyby jim to chytlo tak shori i stodola a vubec vsechno. Policie tu nefunguje a obci je to putna.
Ale proč myslíte, že to byl někdo ze vsi? Třeba šli kolem ožralí a ustlali si. Podpálit pastvu - to jsem ještě neslyšela, takhle stoh, obilí, ale pastvu? Tak fotopast s posíláním záběrů na mail (na telefon). Kromě toho, zvířata jsou chytrý, pokud nemáte pidizáhumenku, vždycky utečou.
ovcezkopce
napsal(a):
Ale proč myslíte, že to byl někdo ze vsi? Třeba šli kolem ožralí a ustlali si. Podpálit pastvu - to jsem ještě neslyšela, takhle stoh, obilí, ale pastvu? Tak fotopast s posíláním záběrů na mail (na telefon). Kromě toho, zvířata jsou chytrý, pokud nemáte pidizáhumenku, vždycky utečou.
Videli jsme je. Ale byli jsme daleko na to aby jsme neco udelali. Zahumenka 2tis. Metru. To je na oplatku za to ze jjm vecne vracim psa co jim pobiha po vsi... riskovat podpaleni baraku a upaleni zvirat nemuzu.
janau.
napsal(a):
také bych hledala vždy jiné řešení, než se vzdát toho, co mě baví a naplňuje kvůli nějakým nemilým sousedům, to není přece řešení.. Najdou si proti Vám něco nového..
Nemaji si co jineho najit. Priste jim toho psa odeslu do utulku inkognito a bude. Ja se neminim hadat a klepat se strachy jestli barak bude stat az prijedeme z prace. Zivot jde dal. Treba se k prezvykavcum jeste vratim nekdy... nekde jinde...

Nevím, jestli je to dobré řešení, i když Tě chápu. Myslím, že každý z nás si už užil i takovéhle blbé chvilky. Po mně už chlap střílel, vyhrožovali mi a protivného souseda mám na denním pořádku. Policie je na nic, to je pravda. Ale když povolíš, stejně to neskončí. Když se odstěhuješ, bude Tě tam čekat někdo podobný. Rozumím Ti ale, i když to není můj postup.
Jo na me miril myslivec kvuli psovi taky. To je jina. Ale to se da vyresit. Fakt nevim co bych delala kdyby nam lehnul barak popelem kvuli kozam. Vim ze spousta lidi by to presla a nebo resila jinak. Ja to vyresila takhle. Líza s novýma majitelema nemela nejmensi problem. Hned se sla mazlit a ani nemela problem kdyz hladili kuzlata a meli je v naruci. Malicka se po hodince seznamovani taky pochlapila a nechala se pohladit a osahat. Je mi to lito a je mi smutno z toho vseho. My jsme o tom doma mluvili a rozhodnuti padlo toto. Ale jsem neskutecne rada ze jsem holkam nasla dobry novy domov a hodnymi majiteli.

Jo, to je dobrý, že se Ti povedlo je takhle umístit.
Na mě nemířil, ale střílel, jen jsem slyšela hvízdání . Ale to teď není důležité.

Tedýsku, pokud jste se doma už rozhodli, pak to musím vzít, jako fakt. Ale je mi to líto. Vaše story příspěvky měly šťávu a budou mi chybět. Dala se z nich vyčíst vaše láska ke zvířatům a radost z jejich chovu.
Kdybyste se chtěla přestěhovat na valašsko, tak dejte vědět. Pastvin a dobrých lidí je tady pořád dost.

arus to napsala moc pěkně. Budeš tu chybět, už jsem si na Tebe hodně zvykla a bylo vidět, jaké děláš pokroky. Třeba se situace nějak změní a budeš zase veselá a spokojená Ty i Tvoje budoucí zvířata (současná taky samozřejmě).

No ja bych vyvolal valku...

Tedysku, to jsou smutné novinky...
Já si to taky musela vybojovat. A po pár letech už je to v pohodě... ale každý má koule na něco jiného a jinou míru trpělivosti a odolnosti. Takže není možné soudit a porovnávat...
Opatruj se.
Věřím, že se k nim vrátíš, až bude příznivější konstelace...

Jo, abych to nezamluvila:
jehňouš je takový mrzáček od mrzáčkové jehničky, beránek... takže to neřeším. Uvidíme, jak poroste. Pokud doroste, půjde stejně do mražáku. A jehnice nejspíš taky. Uvidíme.
Zatím jsou zavření, aby se imprintovali. Je fakt, že máma drží. Takže když už se malej posbírá na nohy (poprvé na svých pořádně stál (asi 2 minuty) až tak po 12h od porodu..., tak se dokáže napít, protože máma ho neodhání a stojí. Tak už to je dobrá zpráva. Ale i tak je to práce navíc
Ale co mi udělalo radost, je, že jsem dnes jednu ovečku zvládla novými nůžkami od Mastňáčka ostříhat za 17 minut. Což už považuju za slušný čas.
Je ale fakt, že dvě další byly daleko složitější a divočejší a na těch jsem nakonec strávila svých obligátních průměrných 22 minut... a navíc jedna byla postříhaná. Takže na prd. Mno...tak prostě pořád doufám, že se toho mnoho naučím, v těch Vrběticích...

Jakýpak "budeš nám chybět" ? Tedyska snad nikdo nevyhání Věřím, že si brzo najde něco, co ji udělá radost a ozve se, že Tedysku? Je fakt, že ne každý se se zvířaty tak citlivě"prdí" A občas takový pohled na na nějakou situaci by tu chyběl
hhippie...takže kdybych potřebovala ostříhat 50 oveček, tak se mohu na vás obrátit? Ne, tohle byl vtip, nemůžu dát košem stálému střihači se kterým sjem spokojená. aLe lidi se mě občas ptají, zda nevím o někom kdo by mu ostříhal +-3 ovečky. Bylo by to ve vašich silách nebo ne
Už delší dobu přemýšlím, co mi tak mohlo udělat radost, ale tak nějak nic se neděje, možná dnes. Pršelo tu asi 3/4 hodiny, krásným vytrvalým deštěm, ale teď už je zas slunečno.

Tedysek
napsal(a):
Ja nikam neodchazim. :) momentalne uz 8 hodin zadrzuju plac.
Pláč nejlépe skryje polštář...a přinese úlevu.

Mine: až se naučím stříhat 100% bez ublížení, ráda vykreji pár oveček nešťastníků z okolí, ke kterým nikdo přijet nechce.
Ty vaše bych měla tak na týden dovolené. Tedy prosím s ubytovováním a každovečerní masáží

Přístřešek je prostorný, klidně Vám rezervuji VIP choul, masáž by šla - vodní střiky, o jídlo bych se s vámi podělila, páč nedovolím, aby někdo ujídal ovečkám a kdyby jste potřebovala relax v týdení dovolené, je tu pár záhonů na vyplevelení
A jak letos hodnotíte stav ovcí, co se týče příkrmu? Letos jste jela bez?

Mine: zvazim Vasi lukrativni nabidku ;-)
Letos jsem mela nejepesnejsi seno, co jsem kdy mela. A stejne to nestacilo Jehnata prumerna, bahnice mleko maji, ale jsou pohuble. Mam pocit, ze proste bez prikrmu to se svymi oveckami, v nasem prostredi a rezimu, neumim.
Tak pritel se snazi a navrhuje cunicky do nejblizsiho chlivku u baraku. (Tam nikomu nebude vadit a nikdo ze vsi ani nebude pak vedet ze je mame a ja pak o ne nemusim mit strach.)
Kdo tu mate zkusenost s čuníčkama?
Potrebuju se o nekoho starat.
A čuníček je chytré zvíře a třeba když vybereme z dobrého chovu malá selátka tak se nebudu bát že mě chce sníst. :).

Dnes ne, ale vcera jsem zkompletoval slunicka a dneska pujdou do akce. Zkusim i obracet jak oschne rosa a pak to odpoledne nahrabu. Tesi me, ze letosni nakup verku na seno jsem v podstate pokryl vydelkem za strihani.
mine: 50 kusu to je vyzva! Copak mate za plemeno?
Tedysek: trosku ( dost ) se vam divim, ze nezatlacite na svyho manzela aby to vyresil, at uz prez policajty nebo efektivnejsim zpusobem. Takhle se nechat zastrasovat od nejakejch vidlaku...
hhippie: s tim strihanim a strihnutim, byl jsem se nedavno podivat na zw na morave a byl tam zrovna strihac. Kupa ovci mela pederiprou zastrikany strihance. Byl to strihac elektronickej :) Nuzkari taky kazdou chvili strihnou. A co si budeme povidat cisty zw ( jestli jsi strihala zrovna zw ) nejsou zadny rambove a proste to na nich visi mistama i kdyz jsou v "kondici". Strihal jsem krizenku, ktera byla udelana ale na stehne mela prevyslou kuzi ze do vlny neslo nejak zajet, uz jsem z toho byl chvilkama zoufalej. Myslim ze strojkem by sla cela ta "blana" do pryc.

hhippie...jsem stéjného názoru, chtěla byh fakt vidět, kdo dává zwartbles bez příkrmu
mastnacek...zwartbles Ale, abych upřesnila-základní stádo cca20 bahnic, pak +-30 jehňat+2-3 berany+0-3ročky do chovu. A většinou se to snažím vylifrovat před stříháním
Mastnacku a co vyresi? Pohadaji se, poperou se a budeme se nenavidet. A pri moji nature jim tam bude chodit kazdy mesic kvs, budeme se vidat na policejni stanici a na urade. Pri jejich nature budu mit otravene psy a mrtveho kocoura.
Nevim jak ty, ale ja sazet zivot svych zvirat nebudu.

Tedysek: zlu se nesmi ustupovat!

Tedysku, nechci Ti křivdit, ale možná sis to zveličila. Oni ti zloduši si dost často neuvědomí, že by se to mohlo obrátit proti nim. Většinou jsou zbabělci. Je potřeba jim to dát na vědomí a ne se doma klepat, jinak vyhráli a budou v tom pokračovat. Na Tobě nebo na jiných. Ale je to strašně těžké. Životy zvířat i lidí jsou v ruku někoho úplně jiného než nějakého zloducha .

Mine: hmmm..ale nadšená z toho tedy fakt nejsem

Jináč: mě dnes udělalo radost, že jsou už jehňata na světě obě. Jsou to dva kluci. Ten první je fakt chcípáček, ale zatím žije. Ten druhý vypadá životaschopně. Ale obě matky jsou na baterky. Když žerou u kyblíku, tak stojej a malí se mohou napít. Ale jinak mi nepřijde, že by se nějak staraly. Ještě, že mám, kam je zavřít. Ikdyž je to taková znouzectnost. Musím ale počkat, až se kluci fakt zvetěj. Protože honit matku po pastvině a doufat, že zapomene, že se jí něco sápe na struk a moct si třikrát potáhnout, to sebere hodně sil... tak snad to nějak dají.
Alespoň, že jsem měla zrovna po ruce nůžky, tak jsem holkám ostříhala vemena a kolem zadních, aby se malí lépe trefovali... tak snad jo.
Jdu si udělat radost ještě zasazením pár posledních ks zeleniny. Ikdyž se mi vůbec nechce. A navíc nevěřím, že se to v takovémhle počasí chytne. Ale co už...
Vlastně mě ta zahrádka čím dál víc přestává bavit. Co nepodryjou hryzci, to sežerou slimáci. Zbytek stejně skomírá, ikdyž člověk každý večer prolévá... nevim, no pohnojeno je krásně, půda je kvalitní...asi tomu málo zpívám...

Jo a Mastňáčku...díky za podporu. Tak snad je to jak říkáš...
Já se upřímně těším na zítra. Pořád doufám, že se dozvím něco, co mě hodně posune... tak snad jo. Mám slíbeno, že budeme moct střihnout pár kusů zítra, abychom ještě doladili postup... tak jsem "v očekávání"

takové tajnosti
https://rakovnicky.denik.cz/nehody/kone-vbehli-ridici-do-cesty-20180531.html
Smutný konec. Sledovala jsem apoustu let jak majitel zacal s jedním koněm úplne od nuly. Mini pozemek stáj provizorní. Dnes zdena vymazlena staj, rozsirena pastvina... prikoupil prvnimu koni kamose a kone byli super. Spokojena stastna zvirata. Zjevne se majitel domluvil s "ovcakem" z vesnice a na noc dal kone na pastvinu ovci. Bohuzel pastvina je obehnana nizkym e ohradnikem pro ovce a kone chtrli zpet do sveho. Presli pastvinu a hned za silnici meli sve bydleni. A to se jim stalo osudnym. :(.

To je blbé. Zvířata se vrací, koně, psi, kočky, kozy, když můžou a když měla dobrý domov. Já nemůžu nechat kozy ani půl dne někde samotné na cizí zahradě za plotem. Plot přelezou a vrátí se domů. Když mám vypást nějakou zahradu, jsem tam s nimi. Když se stalo poprvé, že odtamtud utekly, měla jsem to po cestě z práce a vyděsila jsem se, že je někdo ukradl, když jsem viděla prázdnou zahradu. Ale doma u vrátek na mě čekaly všechny.
Ale ne vždycky to dopadne tak dobře, jak je vidět. Tragedie pro všechny strany.

napsal(a):
Jo a Mastňáčku...díky za podporu. Tak snad je to jak říkáš...
Já se upřímně těším na zítra. Pořád doufám, že se dozvím něco, co mě hodně posune... tak snad jo. Mám slíbeno, že budeme moct střihnout pár kusů zítra, abychom ještě doladili postup... tak jsem "v očekávání"
To je uz zejtra. jsem myslel druhyho. Takze bych nemoh ani kdybych chtel. No co uz
Dneska jsem na pudu hodil tri sberaky, musim se podivat kolik to ma znamej obsah. Takze na pude jsou ted asi 4 ty sberaky a asi 2-3 lonskyho a pred pred lonskyho. Dalsich 0,8ha ceka co nevidet a pak je jeste louka 0,5ha ale tu asi necham na pastvu protoze je fakt kruty sucho. Seno vypada spis jak otava nez jako prvni seno. Sice mela trava mozna vic jak metr, ale spodni husty patro mohlo mit tak 20-30cm a ty "klacky" byly nejaky vetchy. Kdovi jaka bude otava jestli bude.