cer.per

XXX.XXX.228.27
Máme stádo ovcí, se kterým jsme nikdy neměli závažnější problém, ale letos se stalo, že jsme přišli ráno do salaše a pod ovcí byly 2 přisátá jehňata. Očividně spokojená matka s prosperujícími jehňaty ovšem po týdnu porodila dvojčata svá. Koukali jsme jako blázni. Vůbec nás nenapadlo že by nebyly její. Ty svoje už samozřejmě nechtěla. Otočili jsme všechny ovce a zkoumali, čí by to mohlo být. Jenže včerejškem všechny ovce s vemenem porodily a zbyly akorát 2 ovce, které ještě jehňata neměly a podle nás nezabřezly ani letos (*na jaře 2017). Nemají prostě vůbec vemínko. Ale jedna z nich to přece musela být, když všechny ostatní jehňata mají. A ani nepřipadá v úvahu, že by měla některá trojčata a nechala si jen jedno, protože ten den žádné jiné jehně nepřibylo. Je možné, že se ovci prostě vůbec vemeno nevytvoří, ač se obahní??
Uživatel s deaktivovaným účtem

Podle vemene nepoznáte nic, kor u matky, která porodila a vůbec nedošlo k žádnému sání jehňat. Už vůbec ne po týdnu od porodu.
cer.per

XXX.XXX.228.27
Podle vemene jsem vždycky poznala, že jehňata budou a dá se i vypozorovat, že je ovce těsně před porodem. Ale aby se jí vůbec nevytvořilo, to jsem se ani nikde nedočetla...=( Ty dvě jsme otáčeli několikrát, jestli už právě zabřezly, protože jinak půjdou z chovu. Takže myslíte, že je to možné? A mám jim dát ještě šanci, nebo se to bude opakovat?
Uživatel s deaktivovaným účtem

cer.per
napsal(a):
Podle vemene jsem vždycky poznala, že jehňata budou a dá se i vypozorovat, že je ovce těsně před porodem. Ale aby se jí vůbec nevytvořilo, to jsem se ani nikde nedočetla...=( Ty dvě jsme otáčeli několikrát, jestli už právě zabřezly, protože jinak půjdou z chovu. Takže myslíte, že je to možné? A mám jim dát ještě šanci, nebo se to bude opakovat?
Na to bych opravdu nespoléhala, na to vemeno. Jsou zvířata, která nalévají vemeno až po porodu. A zvířata, co nalévají s velkým předstihem.
Nám se to stalo.Měli jsme ovci,která dostala jméno Zlodějka.1-2dny před vlastním porodem kradla jehńata jiným ovcím a zuřivě si je hlídala.Potom porodila vlastní jehně a starala se o něj nejlíp ze všech našich ovcí.Jehně chcíplo.Až potom jsme zjistili,že vůbec neměla nalité vemínko,ani kapku mleziva.Vůbec nás nenapadlo toto kontrolovat,rodilo nám tenkrát hodně ovcí a měli jsme tuto ovci jako bezproblémový příklad vzorné matky.
Další rok porodila krásná dvojčata a už jsem si na to dala pozor.Opět to samé-žádné vemeno,žádné mléko.Píchali jsme oxytocin-nic.Jehňatům jsme dali mlezivo od jiné ovce a odchovali jsme je na flašce.Nechali jsme je u Zlodějky,protože jinak až na ten drobný detail,že neměla mléko se o ně vzorně starala,dokonce zvedala nohu,aby mohli pít.Trošku nám to komplikovalo život,protože ze začátku nám je nechtěla na krmení flaškou půjčovat,pak si časem zvykla.
Na podzim před dalším připouštěním jsme Zlodějku zabili,aby se situace neopakovala.Zlodějka byla obrovská ovce SF ,vážila přes 100kg a byla v KU.Vypadala trochu jako "chlapanda",už tou mohutností tak nějak naznačovala samčí rysy.Každopádně i ty hormony měla zblázněné pořádně...
cer.per

XXX.XXX.228.27
tak to s ní ještě příští rok zkusím... U nás se jedná o valašskou ovci a je naopak nejmenší. Akorát musím ohlídat naši "zlodějku", aby si zas nějaké nepřivlastnila. I když... Když nebudou ležet ladem jehňata, tak snad krást nebude. V minulých letech byla vzorná. Děkuji za komentáře, a chovu zdar!