Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.41.59
Dobrý deň, koza má pod sebou svoju mesačnú kozičku, dojím 2x denne. Asi pred 2 týždňami som v mlieku našla krvavé zhluky, volala som veterinára, koza bola inak v poriadku a tak poradil len natierať prehrievacou masťou, čo som robila až doteraz. Mlieko je pekné, koza vyzerá tiež dobre. Nedávno som ale na tej istej polovici, z ktorej išlo to krvavé mlieko, našla blízko bázy stvrdnutú oblasť, asi 2x2 cm. Môže to byť absces? Alebo niečo iné? Čo by ste poradili robiť? Ďakujem
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.41.59
Ešte pridávam kľúčové slovo mastitida
Uživatel s deaktivovaným účtem

abces ne, chronická mastitida určitě.
bohužel to bývá zlatý stafylokok a šance na vyléčení je skoro nulová.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.41.59
Díky za reakci.
Naozaj sa nedá nič robiť? Nechcem o ňu prísť, je to dobrá koza.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Díky za reakci.
Naozaj sa nedá nič robiť? Nechcem o ňu prísť, je to dobrá koza.
mělo se to intenzivně vydojovat v době, kdy zánět vznikl a léčit i antibiotiky.
teď už, když tam máte tu zatvrdlinu, neuděláte nic.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.41.59
Aha. Teraz už ATB nepomôžu?
A čo sa prosím teraz stane, čo mám spraviť pre záchranu aspoň tej druhej polovice? A ešte, prosím, čo tá zatvrdlina vlastne je?

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Aha. Teraz už ATB nepomôžu?
A čo sa prosím teraz stane, čo mám spraviť pre záchranu aspoň tej druhej polovice? A ešte, prosím, čo tá zatvrdlina vlastne je?
ne, do zavrdliny už nelze antibiotika v potřebné koncentraci nijak dopravit.
druhé polovině vemene by nic být nemělo.
zatvrdlina je prostě opouzdřené ložisko zánětu.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.41.59
Ďakujem, mohli by ste to, ak máte čas, vysvetliť bližšie? A podať nejakú konkrétnejšiu prognózu?
Viem, že ste veterinárka a nemyslím si, že sa v tom vyznám lepšie, ale podľa toho, čo píšete, sa mi to dosť podobá na absces v tomto článku: https://www.wikiskripta.eu/w/Absces

ne, není to absces.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.41.59
Dobre.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.41.59
Už vidím aj ja, že nie je, lebo teraz sa to rýchlo rozšírilo a miesto jedinej 'boule' je už tvrdá polovica tej polovice.
Ten veterinár to až tak zle nevidí, nič o nevyliečení ani teraz nehovoril, tak už neviem..
Každopádne budem ďalej a ešte viac mazať a vydojovať, som len na gymnáziu a teraz cez koronavirus mám vďaka dištančnému štúdiu na vemeno stále čas.
Tak dúfam, že to môže dopadnúť dobre s funkčným celým vemenom.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.41.59
Ďakujem, asi to tak spravím.
Ten veterinár hovorí skôr o mechanickom poškodení, ale teraz už sa mi to veľmi nezdá.
A nemohlo by odpoveď na to, či tam je alebo nie je S. aureus, dať to, že som to mlieko ešte pred pár dňami pila len po bežnej pasterizácii a nič mi nebolo?
(ano, ja blbka, ale podľa toho, čo hovoril ten vet. a podľa toho, ako to mlieko vyzeralo, sa mi zdalo nezávadné)
Neviem, ale podľa toho, čo som čítala toxínoch tohto druhu, malo prísť k otrave. Môže to teda znamenať, že tam nie je zlatý stafylokok? Alebo by to v tom množstve (asi 300 ml každý deň počas niekoľkých dní) nemalo ten efekt?