Dobrý den,
jsem začínající chovatelka zatím jedné kozy a hledám inspiraci mezi zkušenějšími. Jaké máte pro kozy chlívky? Pochlubte se prosím fotkami. Je třeba v zimě kozu chránit před mrazy? Zavíráte na celou zimu nebo chodí ven? Co je lepší? Mně se přiznám to " celozimní " zavírání je proti srsti, ale tady u nás to tak provozují všichni a já jsem tady za podivína, když protestuji.
Mám dvě zakrslice(máma s dcerou) a žijí spolu s koňmi 24/7 365 dní v roce jen s přístřeškem...mají 3 přístřešky,jeden zateplený,a více zakrytý,ale furt průchozí a stále otevřený,pak jeden další,kde se schovají fakt jen když prší nebo sněží a ještě jeden malý,který se dá i zavřít,ale nezavírám(ten je pro případ,že by koza byla nemocná).Starší kozu mám 7 let a nikdy nebyla nemocná,mladší také ne...důležité je zajistit dostatek krmení,vody,vitamíny a na zimu všechny přístřešky pravidelně nastýlám pořádnou vrstvou slámy...u nas veterinář na kozy ještě fakt nesáhl,akorát odčervit a to je vše...
U zakrslic vídám často, že jsou venku celoročně, tchán má taky stádečko holandských pořád venku s přístřeškem. Včera byl u nás podkovář, taky chová zakrslice, taky je má venku. Ale u velkých koz je to prý atypické. Mně ani tak nejde o 24/7 365 dní v roce, stáj mám, zateplenou, ale vadí mi aby byla celou zimu zavřená nonstop ve čtyřech stěnách. Ráda bych ji dopřála nějaké proběhnutí aspoň na hoďku či dvě.Jaký máte zkušení názor?
My máme kozy v zimě také v chlívku, denně je venčíme, když není vlhko nebo vítr. Kolik let jsem je chodila pást až do půlky prosince. Ony si samy určí, jestli chtějí být venku nebo uvnitř. Na jaře pak máme problém jim vysvětlit, že na noc už nebudou chodit spát do chlívku, ale že jim musí stačit venkovní domek. Vlhko, vítr, to nerady 😌
zoreta
napsal(a):
Dobrý den,
jsem začínající chovatelka zatím jedné kozy a hledám inspiraci mezi zkušenějšími. Jaké máte pro kozy chlívky? Pochlubte se prosím fotkami. Je třeba v zimě kozu chránit před mrazy? Zavíráte na celou zimu nebo chodí ven? Co je lepší? Mně se přiznám to " celozimní " zavírání je proti srsti, ale tady u nás to tak provozují všichni a já jsem tady za podivína, když protestuji.
My máme letos kozy poprvé venku a přístřešek máme nezateplený dvě dojné jdou na zimu stejně domů do chléva zůstanou tam jen zakrslice s jalovicí
Ps :přístřešek má dvě okna vrata z boků a dveře. 4,5 × 2,5 m
Nezavírala jsem. Kdysi jsem to tak plánovala - na noc zavřeno, přes den venku - ale kozy mě vyvedly z omylu hned druhý den, kdy jakmile jsem vzala za vrata, že zavřu, tak šup a byly venku Takže jsem řekla "tak si polibte prd*le a dělejte si co chcete" a od té doby měly otevřeno nonstop, zalezly si samy kdy chtěly..
Zavírat jsem začala až před porodem, kdy jsem stávající "kozín" (bouda z chlaďáku rozdělila jeslemi a brankami na dva boxy a předsíň, každá koza měla svůj box, byly tam cca dva týdny, pak jsem je pustila všechny ven. Zavírala jsem na noc - to už kupodivu kozy chodily ochotně - kvůli kůzlatům, aby se někde "neztratila" a taky nám tu v noci courají (cizí) psi apod..