Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
22.11.2020 11:29
koza7

XXX.XXX.64.15

Letos jsme si pořídili kozla. Narodil se v prosinci. Kozy se začaly prskat v září, pěkně klidně kozlovi stály a kozlík je bez problémů připustil. Čekala jsem ty 3 týdny a kozy v naprostém klidu, takže jsem si byla jistá, že zabřezly. Pokud se mi někdy stalo, že se připuštění nepovedlo, prskaly se mi znovu už po 2 až 3 týdnech.
A teď se mi jedna začala prskat znovu až po 7 týdnech a když jsem k ní pustila kozla, tak ho bila a pokud jsem ji chytla, tak se začala strašně škubat a vůbec ho na sebe nechtěla pustit. Zkoušela jsem to několikrát denně. Prskala se mi ani ne 2 dny.
Za týden ten samý scénář u druhé kozy, takže se znovu rozprskala po 8 týdnech. Před kozlem utíká, stát nechce.
Obě kozy již kůzlata měly. Nikdy se mi nestalo, že by se rozprskaly až po 2 měsících. Navíc se tedy znovu nechat připustit zrovna nechtějí.
Máte někdo zkušenosti?

22.11.2020 15:16
petr008

XXX.XXX.139.160

Příčin může být mnoho:
1. neplodný kozel - to asi nebude Váš případ
2. kozy jsou z nějakého důvodu ve špatné výživové kondici - podvyživené kozy to mají s říjí asi tak, jak ženské v koncentrácích (omlouvám se za ten příměr, ale ono to tak skutečně je).
Už jsem viděl všelicos - kozy nahrbené, střapaté - a "chovatelé" si lámali hlavu proč se koza neříjí... (asi proto že má rozum - do takových podmínek bych také nechtě přivést potomky).
3. Špatný zdravotní stav (začervení, nemoci)???
4. Hormonální disbalance - např. způsobené disfunkcí štítné žlázy jako důsledek nedostatku jodu v krmivu - také častá příčina.
Příčin ale může být daleko víc a Vašich informací málo, takže jsou to všechno pouze dohady a věštění. Uvádím jen některé možné, které mě napadají, ale nejsem odborník.
Pokud Vám to nepůjde, najděte si veta se specializací na malé přežvýkavce, chtějte ultrazvuk na vyloučení/potvrzení březosti a pak případně hormonální vyvolání říje. Pak to půjde.

22.11.2020 16:00
roklanka

XXX.XXX.46.193

na ultrazvuk se vykašlete,chtějte vyšetření případné březosti z krve,tam máte jistotu,na rozdíl od ultrazvuku. Jinak,příčin může být hodně,ale taky mohou být březí a splašily se jim hormony.

22.11.2020 17:50
koza7

XXX.XXX.64.15

Děkuji. Odčervené byly na začátku listopadu. Dostávají seno, případně příznivého počasí ještě dokrmuji trávou. Dále pšeničné otruby, mrkev, jablka, po kousku sušeného pečiva a minerální liz je samozřejmostí.

22.11.2020 17:58
koza7

XXX.XXX.64.15

A Vy víte něco přesněji o těch splašených hormónech? Ještě bych dodala, že svého kozla máme letos poprvé, kdysi jsme vždy jen dojížděli. A když jsem se těšila, že si konečně připustíme kozeny jen tak z ruky, tak takový cirkus. A prostě mi je to fakt strašně divné, že takovou dlouhou dobu nic a najednou během týdne zase obě naráz.

22.11.2020 18:01
petr008

XXX.XXX.139.160

Dojíte je? V případě, že dojíte, musí dostávat jádro. Byla tady na to vlákno, viz: https://www.ifauna.cz/ovce-kozy/diskuse/detail/3729130/krmeni-koz?from-list=1#a3743342

Jinak není liz jako liz. Musíte jim dávat liz obsahující jod. Případně dodávat jod jinak. Nejvíce jsou na nedostatek jodu citlivé kozy plemen AN a BU.

22.11.2020 20:46
pajca

XXX.XXX.38.198

koza7 napsal(a):
Děkuji. Odčervené byly na začátku listopadu. Dostávají seno, případně příznivého počasí ještě dokrmuji trávou. Dále pšeničné otruby, mrkev, jablka, po kousku sušeného pečiva a minerální liz je samozřejmostí.

Čím byly odčervené ?

Přidejte reakci

Přidat smajlík