Jarmilko, prosím tě, mám kozu letos poprvé, tak nevím, jak to probíhá s její březostí. Podle říje a skoku jsem vypočítala, že bysme měli kozlit okolo 7.4. Říje byly dvě jedna 19.10., ke skoku došlo (ale kozlík byl malého vzrůstu a nevím jestli se mu to povedlo), protože 8.11. naše Zlobinda říjela znovu a znovu došlo ke skoku. Další říje už nebyla. Teď mám dilema, protože kozena už má vemínko nalité (ne extremně - je to 50% BU), ale podle druhé říje se mi zdá, že je to brzy. Je to u koz možné, že je vemínko nalité už měsíc dopředu?
Evaux
evaux
napsal(a):
Jarmilko, prosím tě, mám kozu letos poprvé, tak nevím, jak to probíhá s její březostí. Podle říje a skoku jsem vypočítala, že bysme měli kozlit okolo 7.4. Říje byly dvě jedna 19.10., ke skoku došlo (ale kozlík byl malého vzrůstu a nevím jestli se mu to povedlo), protože 8.11. naše Zlobinda říjela znovu a znovu došlo ke skoku. Další říje už nebyla. Teď mám dilema, protože kozena už má vemínko nalité (ne extremně - je to 50% BU), ale podle druhé říje se mi zdá, že je to brzy. Je to u koz možné, že je vemínko nalité už měsíc dopředu?
Evaux
Mně letos rodila prvnička, vemeno se jí nalilo 14 dní dopředu, předtím bylo pořád takové malinké, najednou bylo veliké s dlouhými struky. Průběh před porodem se nelišil od starých koz, termín dle skoku přesně na den. Břicho klesá 48 hodin před porodem, vulva nijak moc nenatéká. Poslední den před porodem šel hlen a vemeno už bylo tvrdé. Porod proběhl trochu s pomocí, měla trojčata - 2 kozičky a jednoho kozlíka. Váha kozenky 3,7 a 4,1, kozlík 2,5 kg - velké překvapení. Kůzlata mají skoro 3 týdny, a pořád jim mléko stačí, tak jsem zvědavá na KU. Takže mně rodí kozy podle tabulek, jestli je tam nějaké zpoždění nebo je to dřív, vždy to věští něco špatného, dle mých letošních zkušeností. U těch malých koziček to vemínko musí vyrůst, takže je to víc nápadné. Ať vše dobře dopadne! Jarmila - kozí farma ROZINKA
kozozrout
napsal(a):
Mně letos rodila prvnička, vemeno se jí nalilo 14 dní dopředu, předtím bylo pořád takové malinké, najednou bylo veliké s dlouhými struky. Průběh před porodem se nelišil od starých koz, termín dle skoku přesně na den. Břicho klesá 48 hodin před porodem, vulva nijak moc nenatéká. Poslední den před porodem šel hlen a vemeno už bylo tvrdé. Porod proběhl trochu s pomocí, měla trojčata - 2 kozičky a jednoho kozlíka. Váha kozenky 3,7 a 4,1, kozlík 2,5 kg - velké překvapení. Kůzlata mají skoro 3 týdny, a pořád jim mléko stačí, tak jsem zvědavá na KU. Takže mně rodí kozy podle tabulek, jestli je tam nějaké zpoždění nebo je to dřív, vždy to věští něco špatného, dle mých letošních zkušeností. U těch malých koziček to vemínko musí vyrůst, takže je to víc nápadné. Ať vše dobře dopadne! Jarmila - kozí farma ROZINKA
Vemeno Lízy měsíc před porodem.
judyna
napsal(a):
Vemeno Lízy měsíc před porodem.
Týna měsíc před porodem.
judyna
napsal(a):
Týna měsíc před porodem.
Týna asi týden před termínem porodu.
judyna
napsal(a):
Týna asi týden před termínem porodu.
Majda měsíc před termínem porodu.
judyna
napsal(a):
Ale letos je opravdu všechno jinak- vemena se nalívají hodně dopředu, to žáden rok ještě nebylo- a krmím stále stejně. Tak si držme navzájem palečky- a našim kozenám zejména- ať je těch průse.. co nejmíň a toho dobrého co nejvíc.
tohleto je prvnička několik dní před porodem.......
farmar
napsal(a):
chodit jo, ale běhat musela jen po předních
Týna stále neporodila- 155.den.
judyna
napsal(a):
Týna stále neporodila- 155.den.
Jen klid, šlo to dovnitř, musí to jít ven. Ať už po dobrém, nebo bohužel ve špatném. Ale koza je v perfektní kondici, a i v literatuře se uvádí interval do 158 dne. A ty dny se také trochu jinak počítají, když je kozel ve stádě a připouští se na volno. Kozel stihne skákat i na těsném začátku říje, kdy to pozná jen od sám. Takže nezoufej, krmit s mírnou dietkou, a čekat. Držím palce, a hlavně ať je to ve dne, at se vyspíš!!! Příroda si poradí, lékař pomůže, a chovatel nervově odskáče.- to je to krásné období porodů letošního roku. Jarmila - kozí farma ROZINKA
kozozrout
napsal(a):
Jen klid, šlo to dovnitř, musí to jít ven. Ať už po dobrém, nebo bohužel ve špatném. Ale koza je v perfektní kondici, a i v literatuře se uvádí interval do 158 dne. A ty dny se také trochu jinak počítají, když je kozel ve stádě a připouští se na volno. Kozel stihne skákat i na těsném začátku říje, kdy to pozná jen od sám. Takže nezoufej, krmit s mírnou dietkou, a čekat. Držím palce, a hlavně ať je to ve dne, at se vyspíš!!! Příroda si poradí, lékař pomůže, a chovatel nervově odskáče.- to je to krásné období porodů letošního roku. Jarmila - kozí farma ROZINKA
Když tady vidím ty vaše přebornice, tak už nemám strach z ničehož nic. Ta naše Zlobinda sice nalité vemínko má, ale ne takhle. Takže to opravdu vypadá na ten začátek dubna .
Evaux
Moje koza má taky tak šíleně nalitý vemeno - už týden, a teď už ho skoro tahá po zemi. Moje otázka je: neměl bych ji přece jenom začít dojit? Já vím, kůzlata potřebujou mlezivo, ale - už mám o ni strach. Co myslíte?
PS: Ostatních mých dvanáct koz má vemena normální, přiměřená, i těsně před porodem a po porodu
děkuju za odpověď
Petr
Jak už píší přede mnou,nedojit. Jakmile porodí ,zkuste průchodnost a naučte kůzlata pít v leže. Napití kontrolujte plností břicha kůzlat tak,že jej vezmete za břicho a neucítíte páteř,ale žaludek s mlékem. Jakmile se dostatečně napijí,můžete oddojit a tak usnadnit kůzlatům pití. Asi budete muset denně oddojovat,kůzlata ze začátku nebudou schopná vypít vše.
Neklesejte na mysli,moc dobře vím,jak se cítíte. Dobře si pamatuju na své pocity,když byla jedna z mých údernic před porodem. Bohužel mám jen jednu špatnou fotku ,už s kůzletem,kde je jakž takž vidět velikost vemene. Struky tahala po podestýlce.
Děkuji za oživení příspěvku. Vidím, že se vše opakuje a rady jsou pořád potřeba. Takže, jak bylo výše řečeno, nikdy neoddojovat. Někdy je to opravdu hrozný pohled, koza tahá vemeno po zemi, nemůže chodit. Takže podestlat navysoko, ať má vemeno v čistotě. Jakmile porodí, zkontrolovat průchodnost struků. Jestli bude vemeno hodně tvrdé, tak nepatrně oddojit, ale jen tolik, aby to kůzle mohlo chytit. Kůzle opatrně pokládat s pokrčenými předními nožkami pod kozu. Naučí se rychle pít v leže. Po napití pomalu oddojovat, ale jen po trochách. Zažila jsem případ, když chovatel v touze pro prodání mleziva oddojil všechno, a koza potom neměla sílu vytvořit další mléko a uhynula. Takže opravdu pomalu po tři až čtyči dny odddojovat a schovávat. Na mléko se mlezivo postupně mění, a když ho nebudete mít pro kůzlata do zásoby, tak doporučuji pro pití. Uchovat v sáčcích na kostky ledu a do mrazáku. Pro děti na imunitu, pro případy nemoci. Jinak koza s velkým vemenem měla u nás krásné jméno Ceckatá. Dojila 6 l.
Tak. Včera se to stalo. Koza Rohatka se jala rodit. Kůzle šlo předpisově, kopejtkama napřed, pak se ukázala hlavička, a za chvilku bylo venku. Když mu z kozy koukala jenom hlava, tak zamečelo.
Jenže se narodilo a nehejbalo se. Hned jsem mu zvednul nohy, očistil, dýchal jsem mu z úst do úst a stiskával hrudník. Celou dobu, než vylezlo další kůzle.
Druhý kůzle krásně mečelo, chodilo. A za pár minut si lehlo a jako by usnulo. Srdce, viděl jsem, srdnatě bilo. Rychle jsem skočil a zase dal umělý dejchání. Tentokrát už jsem na to měl pumpičku. Oživoval jsem ho hodinu, než jsem to konečně vzdal. Obě kůzlata jsou mrtvý! A vůbec nevím proč.
Z anatomie si trochu pamatuju, že hned po porodu se naprosto změní krevní oběh - krev přestane jít do pupečníku a začne obíhat plícema. Tak jestli kůzlata neměla nějakou vrozenou vadu, že se tahle změna oběhu nemohla stát? Kůzlata neměla žádné záškuby, nic, jen najednou prostě "usla".
Vypadají naprosto zdravě, kluk 3,5kg a holka 4,7kg. Matka taky zdravá, nejstatnější koza, v čele stáda.
No a vzali jsme ji domů a oddojili 8 litrů!! Normálně dává tři litry. Kdybyste někdo potřebovali mlezivo, tak mám. Vím, jak je cenné, raději jsem ho většinu zamrazil.
Stalo se to někomu z vás? Nemáte tušení, co by to mohlo být? Děkuju.
To neni normální,když se kuzlata narodila živá,aby tak rychle uhynula..to se mi 30 let chovu nestalo..po porodu je osusim,hlavně prvně utřu dosucha nozdry,a potom otiram..kuzle lezi a odpočívá,normálně dýchá,nekdy kašle,když se nadechne plodove vody..ta vase kuzlata nedychala,že jste do nich foukal?neublizil jste jim tim?..a pumpickou😱to byla vaše prvni kuzlata?
To je mi moc lito..
Starý praktik veterinář mě naučil po porodu vzít jehně nebo kůzle za zadní nohy a na zátylek mu nalít plecháček studené vody. Je to pro něj šok a začne sebou mrskat a lapat po dechu. Potom hned vysušit slámou nebo hadrem a dát koze pod hubu. V 90% to funguje. Těch 10% se prostě nezachrání.
Kdepak, kůzlat už se mi narodilo dost, třeba 20?... i tahle koza měla před rokem dva zdravé kluky...
To první nejspíš nedýchalo hned po porodu... navlhčenou ruku jsem mu dal před nozdry a necítil jsem nic, hrudník se nepohyboval. Zprvu jsem dýchal jemně, přece jen, poprvé v životě dávám dýchání z úst do úst. Vydržel jsem to dvacet minut, pak mi pumpička dost pomohla - gumová pumpička, gumová hadička, dá se foukat velice citlivě. Má to tu výhodu, že kůzle dostává vzduch s větším podílem kyslíku, než z plic.
Druhé normálně dýchalo, ještě jsem říkal: takhle má vypadat vitální kůzle! No a pak najednou lehlo a úplně se přestalo hýbat. srdce mu ještě bilo. hned jsem začal s dýcháním, protože jsem zase neviděl ani pohyb, ani dech necítil. A nic. Koza, jak jsem psal, vitální, kříženka AN a bílé kozy...
Taky musím říct ,že se mi to nikdy nestalo ,ale vím ,co bych udělala. Předpokládám ,že se hodně napilo i když při normální (přední) poloze to není tak běžné. Viděla jsem kdysi snímek o záchraně novorozené laně, taky nedýchala , paní jí vzala za zadní nohy a roztočila se s ní, aby odstředivou silou z mláděte vyšla voda. Až pak masírovala srdce a rozdýchávala ho. Ten snímek mě velmi překvapil a pak jsem se dozvěděla od kamaráda,že to dělá i u telat,pokud je dost místa. O studené vodě na zátylek jsem taky slyšela.
před dýcháním jsem obě mláďata zvednul za zadní nohy a nechal případnou vodu vytéct; z jednoho "voda" vytekla (spíš taková slizovitá tekutina), z druhého ne. Voda na zátylek nevím, jestli by pomohla, protože to nebylo tak, že by kůzlata nezačala po porodu dýchat, ale (aspoň teda to druhorozené) dýchalo, ale najednou přestalo. Samozřejmě bych vyzkoušel obě rady - vyzkoušel bych všechno.
Napadlo mne ještě tohle: kůzlata měla už normálně vyvinutý žlučník plný žluče a v tlustém střevě spoooustu hovínek. Tak třeba koza výrazně přenášela, děti si zakalily plodovou vodu a během porodu pak trpěly hypoxií a po porodu sice ještě jevily známky života, ale už byly poškozené a prostě to nedaly. Ale nemám v tomhle žádné zkušenosti a ani nejsem odborník, takže nijak netvrdím, že to tak bylo - jen mne to napadlo. Je pravda, že plodovka voněla trochu jinak než obvykle, spíš mi ta vůně nebyla příjemná.
O pitvě narozenců vám nic neřeknu,už je to dávná minulost,kdy jsem se do kůzlat dívala a bohužel si to nepamatuju. Je to teprve dva roky,co pouštím stádo s kozlem,takže mám ještě v paměti ,jak dlouho kozy přenášely. Nejdéle přenášející koza na Roklance porodila 168, den od připuštění,plodovku jsem neviděla,byla jsem přesvědčená, že zmetala a našla jsem ráno už suché živé kůzle. Ale víc koz mi tu rodilo 158,160 den a plodovka byla normální. Třikrát se mi stalo,že plodovka byla žlutěoranžová,ale kůzlata byla v pohodě,kozy porodily v termínu.
Nevím, ale domnívám se, podle toho co popisujete, že pokud jsou kozlata tak velká, hrozí, že se napijí a nadýchnou plodové vody víc. Pak nestačí je jen zvednout za zadní a čekat, že se to vyleje samo. Pokud jsem u porodu, vždy používám na vylití plodové vody z plic odstředivou sílu. Netočím sice, ale mávám (jak kyvadlo). Kór pokud jak píšete z nich tekla hustší tekutina. Poku d jim v plicích zůstala a ještě jste ji přifoukl... nevím, nevím nakolik jim to "pomohlo".
Petře, to je mi líto... O tom, co se vám stalo, čtu poprvé. Koza mi má rodit v dubnu, vloni byla úžasná, porodila sama, nad ránem. A ti jsem měla týden pohotovost.
Tak ať už se vám smůla neopakuje 🙈
Díky vašemu příspěvku vím další postupy. Ale doufám, že je nebudu potřebovat. Přeji všem kozařům úspěšný rok 😍
Děkuju.
Tahle koza se chystala rodit, se všema znakama blížícího se porodu, minimálně tejden; tak bylo docela štěstí, že jsme ten porod chytli. Ale byl z toho jen smutek, a dvouhodinovej oživovací maratón. Nu - aspoň teď umím dýchání z úst do úst - to se může hodit i v člověčím světě.
Snažím se to vidět z nějaké jiné strany, i když mi to nejde: prodali náš dům a zahradu, v květnu se musíme stěhovat (zatím nevíme kam) a tak sedmnáct koz na stěhování úplně stačí. Nikdy bych jim nebránil přijít na svět, ale každá další koza naši situaci ještě zesložiťuje :( - najít místo, kde můžeme bejt s tolika kozama, není úplně jednoduché :-(
Kozy jsou úžasná zvířata. Ale jenom zvířata. Vždycky, když mi na některé hodně záleželo, mi Osud udělil lekcí. Musela jsem ji prodat z důvodu poporodní agresivity, nebo po porodu mrtvého plodu a zákazů od veta další reprodukce. Teď už vím, že se to dá přežít. Nechci tu moralizovat. Já chápu, jak vám je.
PetrSvetr
napsal(a):
Děkuju.
Tahle koza se chystala rodit, se všema znakama blížícího se porodu, minimálně tejden; tak bylo docela štěstí, že jsme ten porod chytli. Ale byl z toho jen smutek, a dvouhodinovej oživovací maratón. Nu - aspoň teď umím dýchání z úst do úst - to se může hodit i v člověčím světě.
Snažím se to vidět z nějaké jiné strany, i když mi to nejde: prodali náš dům a zahradu, v květnu se musíme stěhovat (zatím nevíme kam) a tak sedmnáct koz na stěhování úplně stačí. Nikdy bych jim nebránil přijít na svět, ale každá další koza naši situaci ještě zesložiťuje :( - najít místo, kde můžeme bejt s tolika kozama, není úplně jednoduché :-(
Teď mě napadlo,když píšete,že se chystala týden na porod,bylo to jen nalitím monstrozního vemene,nebo tam byly i jiné známky ? Je možné ,že se tak pomalu otevírala, že to pak dopadlo tak,jak to dopadlo. Držím palce,ať brzo najdete nový domov jak pro sebe,tak pro kozí rodinu.
měla i jiné známky -"hladové jamky", výtok, pasivita - více dní.
Jsem s kozama v Praze. Myslím, že dočasně někde nechat kozy nebudeme potřebovat, kdyby náhodou jsem potřeboval, mám dost kamarádů, kteří mi je nejspíš ubytují. Spíš ale hledáme bydlení, kde nejen naše malé děti, ale i kozy budou mít dostatek pastvy a radosti. Pokud se nám to podaří, odvezeme kozy přímo tam :-)
Take držím palce,umístit 17koz,to neni žádná maličkost..příště,až se vam bude zdát koza k porodu,zavolete veterináře,vyšetří ji, popř.pichne provokacku..my připoustíme kozy z ruky,tak vime přesně datum připuštěni,delší přenášení bych hned řešila..zatim se nic takoveho nestalo,vzdy jen + - pár dni..tak hodně štěstí..
Asi máte pravdu, mohl se ten porod vyvolat. Na druhou stranu, i z lidské medicíny vím, že každá matka je individuální, něco jako přesná délka gestace neexistuje, jenom průměr. A až na výjimky organismus ví, co potřebuje a porodí, až bude čas. A vyvolávaný porod je většinou koplikovanější než porod spontánní. No a ano - některá koza možná přenáší tak, že už to pak způsobí mrtvé kůzle, ale zase je otázka, jestli do genofondu přidávat kůzlata, která mají v genech nesprávnou délku březosti. Snažím se respektovat přírodu, jak jen to jde. Ale úplně chápu, že někdo chce zachránit všechny kozy, dopřát jim ultrazvuk i hormony - nic proti tomu nemám, možná to je i lepší cesta.
Nemyslela jsem porod vyvolat oxytocinem ,jen zkusit do ní sahnout,jestli není otevřená a není tam nějaká špatná poloha ,nebo silný plodový obal,který bránil. Po určité době mohou stahy ustat. Stalo se mi to jednou u ovce, byla jsem naprostý začátečník ,vet byl daleko u porodu krávy a navigoval mě po telefonu, nikdy na ten hororový porod nezapomenu.
Moje kamarádka často flaškuje kůzlata... v činžáku :-) Chudák, moc se nevyspí. Asi by mi to taky nedalo a flaškoval bych. Nezastávám vyhraněně ani jeden z krajních pohledů. A je pravda, že když by byla nějaká porodní komplikace, mohla by zemřít i matka (v tomhle případě byla poloha dobrá, aspoň v okamžiku porodu, a obaly jsem taky nezaznamenal. Ale dopředu jsem to nemoh vědět, jasně), takže bych trochu víc proaktivní bejt měl. Možná jsem byl namlsanej těma předchozíma porodama, kdy se nic divnýho nedělo... mamka porodí, volíže, nastaví vemeno... :-)
včera v noci... nejdřív porodila dvě kůzlata, u který jsme to tak brzo nečekali... pak porodila ta, na kterou jsem čekal, a zároveň rodila ještě její kámoška (holky dělaj úplně všechno společně, takže mne to vůbec nepřekvapilo :-) )
Takže máme pět krásnejch novejch kůzlat. a za tuhle sezonu už deset. všechno dobře dopadlo. porody úplně bez problémů, tak, jak to má bejt.
Mohli byste mi prosím poradit? Běla měla v létě zánět vemene... tak-tak to přežila. A za zanícená půlka se nikdy úplně nespravila. Měla ztluštělý stěny a v horní části zduřelou žlázu. Ještě dva měsíce po zánětu jsem ji oddojoval, tekla z ní nažloutlá kapalina smíšená s krví. Už byla ale jinak v pořádku, a já ji zasušil.
No a teď nečekaně porodila dvě krásný kůzlata! Vyživí je z tý zdravý půlky, v tom není problém, ale ta půlka, kde byl zánět, je teď plná mlíka, úplně napěchovaná, ale ani po velkejch masážích se mi z ní nepodařilo dostat ani kapku. Přitom cecík už nemá ztluštělý stěny, má normální konzistenci.
No, a teď co s ní? Půlka vemena jí k výživě kůzlat asi stačí, ale co s tou nedojenou půlkou? Zůstane tak, jak je, nebo je to něco, co se nezbytně musí nějak řešit? A jak to řešit? Pokusit se kanálek vyčistit kanylou? Zkoušel jsem to, ale možná jsem měl kanylu moc tlustou - nešla do kanálku ani kousek. Když jsem jí kdysi dělal výplachy, trochu to šlo. Masíroval jsem co to šlo, ale nedostal jsem z ní ani kapku.
Každá rada dobrá, děkuju.
v tom struku bude pravděpodobně zátka,jste si jistý,že vší silou jí nevymáčknete? Kanyla je také řešení. Pokud si s tím neporadíte,volejte veterináře. Měla jsem dvě kozy,které mívaly tak zazátkované vemeno,že to šlo vymáčknout jen vší silou. Taky jsem měla jednoceckatou kozu,ale té se po zánětu už v druhém struku mléko netvořilo. S přehledem uživila na jednom dvojčata. Ale to je jiný případ,mléko v druhém struku se nevstřebá a mohlo by působit koze problém.
mám s tím vymačkáváním praxi, protože když měla v létě zánět vemene, leckdy jsem musel vymačkat pěknej cucek. Ale to bylo mlíko aspoň někde v cecku, teď to vypadá, že se vůbec mlíko nedostane z mléčný žlázy, která je cejtit jako pevně nafouklá jitrnice. Cecek je naopak měkkej a působí více-méně zdravě (v době zánětu mšl ztluštělý stěny)
Vet se na Bělu podíval a řekl, že je nejspíš stabilizovaná (je fakt, že vemeno ji nebolí, jen je napěchovaný mlíkem, ta půlka). Chtěl jí dát "pro jistotu" do vemene triple atb se steroidem, ale nedostal se za kanálek - prej je tam asi vazivo.
No a - mezitím dostala zánět půlky vemene i druhá koza (Jabloňka), ta, co má teď měsíční kůzlata. Probíhá to úplně stejně jako ten zánět, co měla v létě Běla - zatím pozoruju fázi zvětšení a zarudnutí půlky vemene, jeho stěny cejtím, jako by byly centimetr tlustý. Koza je na vemeno ted hodně citlivá. Jinak je teda veselá. Vet řekl, že to nic vážnýho není a že by počkal. U Běly tehdy po týhle fázi rychle přišlo celkový schvácení, zástava žaludků, přestala dělat mlíko a brzo už ani nezvedla hlavu, jak byla slabá, tak mne moc neuklidnil.
Říkal jsem, aby mi dal celkový atb aspoň pro jistotu, kdyby se to zhoršilo, že bych jí je píchnul. Podíval se do auta, ale žádný s sebou neměl. nechal mi aspoň ty lokální atb, co se nám nepodařilo nacpat do Bělina vemene.
Už si vážně pořídím lahvičku nějakejch rozumnejch atb a budu ji mít doma, pro jistotu. Vyjde to mnohem levnějš než pak po jednotlivejch dávkách u veta, a hlavně to kozám budu moct dát VČAS. Dost mne mrzí, že kozám se kvůli žaludkům nedaj dávat orální atb (opravte mne, jestli se pletu) - augmentin doma mám.
Chápu. Navíc, když je struk zanícenej, tak to ani moc nejde, něco jí tam vpravit. Zkoušel jsem to, a hrozně ji to bolelo a skákala tak, že jsem to prostě nedokázal. Tak jsem toho nechal a čekám na systémový atb.
Betamox je amoxicillin. Bakterie ve vemeni bejvaj rezistentní, proto je lepší amox+clavulanát. To dostala Běla v létě, protože kozí veterinářka byla ve španělsku a ta, kterou jsme zastihly, znala jen psy a kočky a nic jinýho neměla. Zvedlo to Bělu hrobníkovi z lopaty, to jo, ale zánět ve vemeni asi zůstal, nikdy neztratilo svoji tvrdost a ani se nezmenšovalo, před časem se jí dokonce udělala píštěl z uzlin za vemenem.
Tedy,ja zas nechápu,že zkuseny chovatel,ktety má 12? .koz vedome nechá zabreznout kozu s pulkou vemena..pripada mi to nezodpovědné,přece použito selsky rozum,neni možné,aby koza byla v pořádku,jen se musi čekat,že na tom bude hůř..zbytečně ji trapite...jestli to zase přežije,pristi rok ji opět pripustite?..nezobte se na mě,toto nechápu..
Najma by ste mali dat na rozbor mlieko, od tej co ma cerstvy zapal, (nech date cielene atb a ak by sa vam to zas opakovalo tak viete co riesite a mozete byt na to vybaveny) ale kultivacia nejaky cas trva , tak by som necakala a zburcovala ked aj ineho veta o nejake inj atb, a mazala by som a snazila vydajat. Kym pride vet ponukla by som jej aspon kopu cesnaku, moje z ruky s chutou zjedia aj vacsie mnozstvo. A radsej dopredu nejaku podporu travenia
A kdo říkal, že vědomě?
Mimochodem, Běla zatím vypadá vesele, nezdá se, že by jakkoliv trpěla. Tahle koza netrpí. Jak to dopadne, to nevím, ale vet říkal, že to asi zůstane stabilizované. Koza má vysloveně radost ze života a hlavně z kůzlat - to jen já se strachuju, co bude.
Jabloňka taky nevypadá, že by trpěla, je veselá, ale já ji trápím tím, že vet říkal, že musím tu nemocnou půlku vemene vydojovat, tak to dělám. Dneska se mi povedlo do nemocné půlky dostat lokální triple atb+ steroid, tak uvidíme, jestli bude líp. Snad jo.
Co se celkového atb pro Jabloňku týče, vet říkal, že rozhodující je teplota - pokud ji nemá, dávat lokální atb. Neříkám, že v tom musí mít pravdu. Koza ale veselá je, skáče, kojí...
No a teď vidím, že ani pro ni není ten zánět asi úplně novinka - vet nahmatal ve vemeni bulky maličko větší než hliněný kuličky na cvrnkání - to je prej zapouzdřenej zánět z dřívějška, nedoléčenej. Aktivoval se po porodu. Je pravda, že mlíko od ní nikdy nechutnalo normálně. Myslel jsem, že to je prostě jen "nepovedená koza", nu - pořád se učím. Kvůli tomu ne moc chutnýmu mlíku měla taky jít do salámu. Tehdy jsem se s jejím chovatelem dohodl, že ji se mnou vymění za kozlíka, a do salámu šel kozlík, ji jsem tehdy zachránil. Teď má teda už měsíční kůzlata, myslím, že je docela spokojená. Vždycky může bejt líp, ale taky hůř.
Co to tady obhajujete?..ja jen zasnu..koza je šťastná se zánětem pulky vemena?.cpete do ni hadicky,koza bolesti skáče a vám je to jedno??..jak můžete posoudit jeji bolest?mel jste někdy zánět vemena?...zpočátku jsem si myslela,že jste dobrý chovatel..ale chovatel musi se svymi zvířaty citit..u vás tuto vlastnost postrádám..bohužel..pro kozy..
Ančovičko, máte potřebu shazovat ostatní lidi? Tak jen do toho! Jako by nebylo starostí s kozama dost - ještě do toho trochu odsouzení, že?
Musím-li se bránit, tak tedy: Pletete dohromady 2 kozy. Běla, do ní žádné hadičky nervu. Má 2 kůzlata, skutečně je veselá, nezdá se, že by trpěla. Vet řekl, že vemeno je asi stabilizované. Zabřezla několik dní před tím, než (v létě) dostala zánět vemene. Nemohl jsem tušit, že ten zánět dostane, chápete? Z čeho mne viníte?
Jabloňka, ta trpí tím, že ji musím vydojovat a že jsem jí aplikoval lokální atb. To jsem i napsal. Pokud ji nevydojuju a neaplikuju atb, skutečně je veselá. Být vetem, dal bych ji pro jistotu a pro její větší komfort víc léků, ale nestalo se. Možná má vet pravdu v tom, že celková atb by se měla dát až při horečce. Nejsem vet. Zánět má nyní poprvé, aspoň co jsem věděl (nemám ji od kůzlete).
Znovu si přečtěte, z čeho mne obviňujete, podívejte se, jestli to někde v tom, co jsem napsal, najdete. Myslíte svoje rozhořčení jistě dobře, ale tady jenom křivdíte. Zkuste si z toho třeba vzít poučení pro příště, než budete zase někoho kamenovat. Člověk sem napíše, že má trápení, bojí se o kozy, vy ho v tom ještě vymácháte, a ještě k tomu jen z nepochopení, co se vlastně stalo, co kdo udělal, kdy a proč.
Petře, já si myslím, že zánět koze Běle, v létě vyvolal staphylococus
aureus (zlatý stafylokok) . Nejhorší zánět co se týká odolnosti vůči antibiotikům.
Dá se říci, že nevyléčitelný. Soudím podle toho, že jste psal, ře jste ze struku
vytahoval žlutou tekutinu s krví. Zlaťák se projevuje žlutým zbarvením sekretu v zánětlivém mléce a povrchových ranách .Zlaťák se zapouzdří v uzlinách a v přiznvých podmínkách , oslabení organismu opět vycestuje.
V případě Vaší kozy se domnívám, že došlo k zneprůchodnění mléčných kanálů,
zapouzdření zánětu (bouličky ve vemeni). To povede k nalévání mléka až k prasknutí,nebo k vytvoření a prasknutí hisavého abscesu ven. Zánětovou neprůchodnou půlku vemena mažte černou mastí (koupíte v lékárně) zamezuje
tvorbě mléka.
Dojnice se zlatým stafylokokem se vyřazují z chovu. Je to nákladný a marný boj.
U druhé kozy (případně obou) dejte zanět na rozbor co ho způsobilo a citlivost na ATB
Přátelé, tak i u nás už máme miminka. Narodily se včera později odpoledne. Je mezi nimi obrovský rozdíl ve velikosti, to nejmenší je tak poloviční od toho největšího (při tom narozeno jako první). Napít mleziva dostalo hned, tak jako všichni - jsou to kluci - chodíme co 2 hodinky podržet u vemínka - pije i samo, koza se stará, olizuje všechny bez rozdílu, neodstrkuje žádné, ani od vemínka. V noci muž chodil kontrolovat - všichni v klidu spali, nad ránem koukali, ušiska hore, vypadalo to, že se k napití dostalo i to mrně, bylo spokojené, klidné. Teplota ve chlívu kolem 13 st - je tam infralampa.
Teď k dotazu - nechat takto a chodit dozorovat krmení, nebo odstříknout a malému dodat z flašky? Co selen, zavolat raději veta a nechat píchnout?
Koza během březosti dostávala denně do krmení Nutrimix, tak snad ho bylo dost, hned po porodu dostala litr rehydratačního nápoje pro obnovu metabolismu po porodu Farm-O-San Reviva. Ještě tam máme dávku na 1 litr - dát - uškodit by to snad nemělo? V návodu bylo, že lze po 24 hodinách zopakovat. Nicméně - koza baští v pohodě, asi potřeba není. Na foto novorozeňata a další dnes, cca v 17 hodinách stáří.
Zatim snad bude mit mleka dost..zatim,ale jak koukam,tak vubec to veminko neni vidět..jestli má spíš malé,tak trojčata dlouho neutahne..jak pise Roklanka,pořád kontrolova,jestli jsou dost napita..jestli budou mit hlad,musite dokrmovat susenym pro kuzlata a jehnata,pozdeji přidávat mléčné granulky..nechci předbíhat a strašit,ale musi se i s timto počítat ..jinak,jsou krásné👍😀
ančovičko, děkuji. Že mají hlad poznám, že? Prázdná bříška, neklidní, pomekávat. Ono jsou to naše první kůzlátka a zrovna takové "nadělení". Kozičky druhá. V KU měla vloni roční nádoj cca 760 kg mléka (což je asi tak cca 2,6 l na den na první laktaci, počítám) K tomu sušenému mléku - nebylo by lepší kozí? Máme tady vedle ve vsi farmu a na objednávku dodávají do jejich prodejny nepasterizované kozí mléko. Já od nich beru pasterované na jogurty, taky měli přestávku, ale už asi 14 dnů mléko mají.
A Ančovičko - jaké mléčné granule jste myslela? Já mám připraveny tyhle, ale to asi nebude ono?
https://www.eshop-zemedelske-potreby.cz/energys-jehne-doplnkova-krmna-smes-pro-vykrm-jehnat-a-kuzlat-25-kg-p10962/
Nirrti
napsal(a):
ančovičko, děkuji. Že mají hlad poznám, že? Prázdná bříška, neklidní, pomekávat. Ono jsou to naše první kůzlátka a zrovna takové "nadělení". Kozičky druhá. V KU měla vloni roční nádoj cca 760 kg mléka (což je asi tak cca 2,6 l na den na první laktaci, počítám) K tomu sušenému mléku - nebylo by lepší kozí? Máme tady vedle ve vsi farmu a na objednávku dodávají do jejich prodejny nepasterizované kozí mléko. Já od nich beru pasterované na jogurty, taky měli přestávku, ale už asi 14 dnů mléko mají.
Jj,prázdná bříška,neklidni a urcite budou neustále pronásledovat kozu..já sama s tim zkušenost nemám,naše kozy by utahly kuzleci školku,ale máte tři a veminko asi menší..jestli máte možnost kozi mleko koupit,tak je to nejlepší😀..ty bílé,mléčné granulky koupil manžel na netu,nevzpominam si na firmu..ozvu se,až se vrátí,snad bude vědět..nebo se vam ještě někdo ozve..
Já na selen moc nevěřím ,podle fotky nemá problém s pohybem ,takže na ten bych se vyprdla. Vemeno na fotce vidět není, což ovšem neznamená,že by je nemusela ukrmit. Chce to prostě kontrolovat . Těmi granulkami můžete krmit. Netuším jestli myslela Ančovička náhražku mléka,jako je ovis,jehněsan atd.nebo granulky. to vám jistě řekne sama.
Roklanko,děkuji za reakci..ano,myslim nahradni mleko Mikros ovis,ale pani Nirrti ma možnost kupovat z farmy kozi,tak to bude lepší..ty bílé granulky pro kuzlata kupoval manžel v obchodě s krmivy, nevim,jestli jsou to ty,co pani posílá foto..bude to chtit se přeptat asi přímo v obchodě..zatim jsou kuzlatka "čerstvá",tak je na to čas😀
Ten selen jsem letos nechala pichat poprvé,jen proto,že to manžel objednal ..nikdy jsem s kuzaty problemy neměla,ale na škodu to nebude..čekáme koncem března😀🐐🐐🐐už teď vypada na tři😀
Pokud je v půdě selenu málo a to je na většině území,tak ho dát březím kozám dává smysl. Neduživcům s problémy možná taky,ale dávat to kůzleti,které se narodilo jen menší ,to mi přijde zbytečné. Když jsem v začátcích podlehla selenovému šílenství a koupila ho,tak jsem ho posléze nakapala kozám do vody taky :-).
Moonika: jabloňka už vypadá líp. Teda, vemeno vypadá líp. Koza sama vypadala dobře pořád. Je opravdu rozdíl vidět veselou kozu a smutnou kozu, a tahle je veselá. Tak jsem nakonec rád, že nedostala celková atb. Byl to zbytečnej risk, ale tentokrát vyšel.
Mažu konopnou mastí a ještě olejem z brazilskýho pralesa. A hlavně kozu držím, aby kůzlata vypila všechno mlíko. První den se jí to vůbec nelíbilo, dneska už držela v klidu, tak snad se to lepší. Mlíko i z nemocné půlky vemene je bílý, není to žádná žlutá kapalina s krví jako tehdy u Běly.
Pajca: Taky jsem myslel na Stafylokoka. Děkuju za velice detailní popis. Proto jsem po vetu chtěl, ať mi dá aspoň noroclav a ne norocillin... ten vet, kterýho jsem tehdy sehnal, když jsem zjistil, že kozí vet je ve španělsku na dovče, dělal jen psy a kočky, a tak by byl vůbec nevěděl, co s kozou dělat. A nějaký lepší atb neměl – třeba ceffect, kterej by měl zabrat i na S. aureus, zatím se na něj snad nevytvořila rezistence.
Později jsem se hlavně bál, že to vyvolal C. pseudotuberculosis (nemoc CLA) – někdy před 2 měsícema se jí na uzlině za vemenem udělala bulka, která pak praskla. A C. pseudotuberculosis výjimečně způsobuje zánět vemene (nevím, jak takový zánět vypadá, jaká z něj má téct tekutina, apod) a pak samozřejmě i tu bulku na uzlinách za vemenem. Jednu kozu s bulkou (pod čelistí) jsem si přivezl od jiného chovatele. Bulky jsem si všiml až za dva dny, ještě než stačila prasknout, jsem kozu izoloval, ale přesto jsem se trochu bál, že to chytila i Běla, časově by to odpovídalo. Vet mi ale řekl, že ta bulka je normální i u jinejch infekcí, prostě se po zánětu vemene zanítí uzlina, udělá se bulka a pak se udělá píštěl. U Běly rozbor už neudělám, když z té půlky vemene nic neteče. Tehdy jsem to propásl. (Na CLA zabírá většina atb, ale málokteré se dostane do bulek, které CLA vytváří z uzlin, takže se CLA považuje za neléčitelnou. Vrací se, časem přejde ve viscerální formu (bulky na vnitřnostech), Četl jsem studii, že uzlinovou formu CLA vyléčil Tulathromycin – Draxxin, protože je skvěle rozpustný v tucích a ještě má depotní účinek. Půlku dvojdávky dali s.c. a půlku přímo do bulky. Obecně se ale CLA považuje za neléčitelnou a může zamořit celé stádo, takže se doporučuje nemocné kusy prostě rychle zabít. Je pravda, že to je přenosné i na člověka a způsobuje to velice nepříjemnou nemoc, například zápal plic, špatně léčitelnou. Špatně léčitelnou jednak proto, že většina doktorů se s ní nikdy nesetkala a neumí ji dg, jednak proto, že tulathromycin není schválen pro humánní užití.
Ano, chápu, že to je marný boj, i s tím stafykolokem. Teď bych byl ale rád, kdyby stihla co nejdýl dojit ty svý kůzlata. I když ji napěchované vemeno možná bolí, i ona vypadá velice vesele, tak je to jednodušší, než kdybych viděl, že trpí. Otázka: není lepší jí to vemeno propíchnout zboku, aby mohlo odtéct mléko, než čekat, až vemeno praskne? Teda – rozhodně by se mi do toho nechtělo, propichovat vemeno, asi bych radši doufal, že se přece tvorba mléka musí zastavit, ať už ichtoxylem, nebo tím, že tvorbu mlíka nedovolí tlak ve vemeni.
Závěr: kozy vypadají bezstarostně, zánět se nezhoršuje, kůzlata pijou, tak to není zas tak špatná bilance.
to Ančovička1: děkuji moc za rady. Vemínko zas až tak malé není, je klenuté dozadu a jak balonek. Trochu oddojuji a zamrazím, ale jsou tady obavy ze zánětu. Muž jel pro veta, ať kozenu zkontroluje. Je to foceno při umělém osvětlení a s bleskem, tak ty barvy nesedí, červené není, zatvrdliny tam nejsou, jenom je prostě tuhé, kožovité.
a prosím - žádná paní Nirrti, ale jenom Nirrti a nebo křestním jménem (pokud to tedy nebyla jemná výtka , že já tak neoslovuji Vás)
to Roklanka: také moc děkuji
Děkuji moc. Vet kozenu vyšetřil, zánět tam není, ale začalo se to městnat. Pichl nějakou injekci proti zánětu, pravil ze po nakrmeni trochu oddojit a zítra zavolat, jak to vypadá. Už teď je to vemínko lepší a i se lépe spouští mlíko do struků a možná i mrňata více pijí. Tak snad to bude OK. Prcka kontrolujeme a přednostně pridrzím u vemínka.
Nirrti,neni zač😀
Kozu po napiti nejlip večer vydojte úplně, mléko se rychle dodělá..kuzlata,hlavne to malé nechte pořádně napit,za chvili budou mit silu,tak ji vycucnou do sucha sama..kdyby koza měla veminko horké, kupte od veta mast Aphlegmina a natirejte veminko..jinak vidim,že si dobře poradite😀👍
Děvčata, děkuji. Ještě vložím fotku toho nedochůdčete, co si o tom myslíte? Dnes, jak vet přijde zkontrolovat kozenu, tak budeme konzultovat s ním, zda tedy selen píchnout či to nemá smysl a nechat věci na přírodě. Bříško prázdné nemá, co cca 2 hodiny přes den přednostně přiložíme k napití, ale umí se protlačit i samo. Naposled přiložíme kolem 22 hodiny, za noc manžel 2x zkontroluje. Všichni leží v klidu, spokojení. Umí si zaběhat, ale jak zůstane stát, je nahrbený. Ráno jsem ho zvážila, má cca 1,4 kg. Pravda , nejsou jim ani 3 dny. Ti druzí dva už skotačí .
Uživatel s deaktivovaným účtem

Před několika lety se nám narodila trojčata a jeden kozlík byl tak maličký,že ani nedosáhnul na struky.První dny jsme ho chodili vysazovat aby se vůbec napil,pak jsme mu začali dávat 3x denně z láhve mléko od staré kozy,co už jsme nepřipouštěli.Asi po měsíci už z láhve nehtěl,pil s ostatníma.Nic jsme mu nepíchali a všechno dohnal.
Kůzlata vypadají pěkně a ani ten vajgl mi nepřijde mimo normu, byť je nahrbenější. Někdy takto kůzlata odpočívají. Pokud pije ,má plný břicho ,zaskotačí si a pak si takto stoupne , je v pohodě. Nic bych neřešila. On to dožene. Ale jak porostou,tak je třeba hlídat, sourozenci budou dravější.
Dnešní přírůstky
Jsou tři,ukazovala jsem jim,jak se pije v leže. Dejte pokoj se čtyřčatama ,kozy maj nakázaný dvojčata. Nemám ráda trojčata,to už musím chodit na kontroly a při 18 ti kozích matkách bych mohla ve stodole i spát .. Naprosto ideální jsou dvojčata,koza se stará sama a stačí jedna kontrola :-) .
krásný den všem, k tomu nahrbenému kůzlátku přidám vlastní postřeh. Stává se mi to též, hlavně u trojčat, že se nahrbí když mají hlad. Případně pokud je to prvních pár dní po porodu, že nemůžou vytlačit bobek :) Potom dávám 1-2ml stolního oleje do konečníku i do tlamičky - rada našeho veterináře.
roklanka
napsal(a):
Jsou tři,ukazovala jsem jim,jak se pije v leže. Dejte pokoj se čtyřčatama ,kozy maj nakázaný dvojčata. Nemám ráda trojčata,to už musím chodit na kontroly a při 18 ti kozích matkách bych mohla ve stodole i spát .. Naprosto ideální jsou dvojčata,koza se stará sama a stačí jedna kontrola :-) .
Tak to se povedlo😁koukala jsem,ze všech stran a počítala nohy a hlavy a vyšlo mi to na 4😁..sice se mi to zdalo moc,ale všechno je možné..to by tedy bylo "naděleni"..i 3 je moc,potom taky litam a kontroluji třetí..a tedy, mit 18 koz,to klobouk dolů,ja tady litam kolem dvou,dřív 3-4koz, 18,to si neumim představit..moje známá chovateka jich ma také asi 20 a plemenika..
Tak bych také uvítala po dvou,ale Růža vypadá spis na ty čtyři😂😂
Poprosím zde zkušené o radu. Kůzlat pijí z jednoho struku - no možná opatrně i z druhého, ten jde hůř. Tak ten druhý vydojuji ráno a večer, tak aby ta druhá polovina byla na úrovní té vypité, možná trochu víc, aby měli prcci. Oddojené mléko vypije ten maličký. Ale - oddojené mléko před zchlezením cedím přes plachetku a narazila jsem na sražené kousky krve - ne moc, ale jsou tam. Včera večer bylo mléko růžové, dnes jasně viditelná usazenina na dně odměrky. Ranní dojení je mléko normální, bílé, ale sraženinky tam byly. No a teď večer hned zkraje vyletěly krvavé sraženiny, mléko je růžové. Mně to přislo jako nějaká zátka v tom struku. Jenom na začátku dojeni, pak ne. Vemínko je měkke, bez bouliček, v mléku sraženiny nejsou, koza je v pohodě, žere, pije. Vet tady neví - dopoledne konzultováno. Co to může být? Jak to poléčit? Já to mléko potřebuju do flašky pro toho poškrabka - už se hezky zvetil. Fakt je, že kdyby pili z obou struků, tak tohle ani nezjistím. Ale trápí mě to.

Taky bych radsi moc necekal. Narychlo muzete pouzit mast ze sadla, soli a jeste neceho. Jdu to najit.

Na 1/2 l masti asi 5 pol lyzic kopcom soli a ocot kolko zoberie, ocot stahuje opuchy, sol prekrvuje a mast chrani aby to nevyzralo a drzalo to na vemene
Uz je to dyl co jsem to zkousel, lzicky jsem dal maly ale vrchovaty, octu tolik aby to jeste furt byla mast a drzelo to na vemeni.

On neni muj, psal ho v jinym vlakne u zanetu vemene u ovce nekdo ze slovenska, ja ho pouzil jedno jaro kdyz byl problem. Je to rychlovka kdyz neni po ruce nic lepsiho, ty masti co se daj koupit urcite fungujou lip.
když si zadáte od vyhledavače krev v mléce,je tam diskuzí hodně.
V jedné radí kozařka- bylinkářka Jiřina Janíčková ,čaj z řebříčku. Jiřina už bohužel mezi námi není,ale jejích rad si nesmírně vážím. Uzkostlivců je hodně a nemám to nikomu za zlé,daleko lepší je předvídat,než pak řešit průšvihy. Nemyslela jsem to zle :-) .
Znovu vytáhnu tohle vlákno s dalším dotazem.
Pěkně prosím, kůzlata budou mít v neděli 5 týdnů. Zbrchal se i ten poškrabek ( kouká se do mobilu na první a poslední foto )- krmíme zatím 4x denně cca 200 - 250 ml mléka oddojeného od kozy. Kůzlata už baští - seno, granulky, míchanici - spolu s kozenou.
Můžu snížit počet krmení mlékem u prcka třeba na 3x nebo i 2x denně?
Kolik vypijí ti dva větší netuším, protože jedna polovina vemínka je vypitá na hadr, z druhé oddojuju, ale je vidět, že, sice neradi, ale něco málo odpijí i z ní.
Nirtti, ja si vážím zkušeností roklanky,ale priklanim se k vasemu manželovi..malicky,odstrkovany, podle mě ještě mleko potřebuje..mě když loni uhnula po porodu koza,krmila jsem prvně 5x denně 250ml každému,od 5-6týdnů 4x ,do 2 měsíců..,potom 3x..2x..tak aspoň toho malého..ja jsem mela 3 kůzlata..krásně vyrostla..ale je to na vás,jak se vám bude chtit..určitě by to malému prospělo..