
adriane
Informace o uživateli:
novošlechtění zakrslých,
občasný chov výkrmových
Moje zvířata
Nenalezeny žádné fotografie zvířat
Naposledy přihlášen: 8. 9. 2018 20:26:28
- Témata ve kterých diskutuji
- Mnou založená témata
- Moje příspěvky
Moje příspěvky
3deněk
napsal(a):
A což většímu strakatému osmělení pomoci již na Valentýna?
Jen samou radost ze strakatiny Vám přeje
Zdeněk
No jako slečna-mazlíčkářka budu mít teda nervy už jen při realizaci vyřazování nemocných z chovu zakrslých (rozuměj zabít) a při pohledu na krev omdlévám (doslova). (Budoucí) manžel by ho byl možná schopný zastřelit (pochybuju že by ho chtěl usmrtit "holýma rukama" nebo nožem) ale ani jeden z nás by nedokázal králíka stáhnout, vykuchat a naporcovat. A šance že by se mi podařilo všechny nechovné mladé prodat na výkrm nebo vykrmené na zpracování to teda nevím nevím, na to se mi moc spoléhat nechce. Aby se pak nestalo že mi po zahradě bude pobíhat a volně žít "smečka" asertivních králíků :D Ještě jsem si vzpoměla že možná by to zvládla teta a babička, myslím že snad s tím pomáhaly dědovi (já jako dítě jsem byla toho ušetřena) ale co tak na to vzpomínají a nadávají jaké to bylo práce tak pochybuji že bych je k tomu přemluvila...No každopádně pokud někdy se na to zpracování osmělíme, pak je ČSm jasný favorit, jsou odzbrojující
poty76
napsal(a):
A zde je zdruhé strany.Není tak dobrá ve váze,zatím kolem 3,40-3,50 a nemá takové přední nohy jako její bývalá starší sestra.I v hlavě je malinko horší ale šanci dostane.Terko děkuji za pochvalu u té Čsč.
Pak že to neponáš.Učíš se rychle.Nechceš jít do klasických Čs?Za zvážení by to stálo ale je to o těch možnostech.Zdravím všechny příznivce a milovníky strakáčů.Bohouš
Ahoj Bohouši :) To mi lichotíš, ale víš jak to se mnou je. Já jsem spíš "mazlíčkář" zakrslíků. Ale kdybych se někdy odhodlala i k chovu velkých (nebo by se osmělil manžel) tak ČSm je pro mně jasná volba, to se neboj
k125
napsal(a):
Dobry den,prosím vás nemáte někdo zkušenost s alergickou reakcí na očkování?(leží natažena,hrozně slintá a kdyz se ji pokusim postavit tak spadne na stranu) Už sem byla u veterinaře a ten dal kraličkovi kortikoidy...a jen bych se chtela zeptat jestli je sance ze prezije
Bohužel s něčím takovým jsem se nesetkala, ale moc dobře to nezní. Co říkal veterinář?
petra.ira
napsal(a):
Moc děkuji za odpovědi. Jen se bojím abych neudělala něco špatně. Mimochodem pro p. Bihu. Seno za draho musím kupovat stav králíků je 41 jedinců. Proto mi prostě přijde seno na hnízdo škoda a zbytečné mrhání proto jsem koupila dřevitou vlnu. Zabývám se chovem čistokrevným, sportovním a i hobby. Bohužel jsem propadla úžasu v satén beránky. Ovšem jsou to beránci a ne kříženci. Křížím jen králíčky pro sport podle toho jak který skáče a nekoukám na ouška. Koukám abych měla splněnou chovnost v hopu je jedno jak králíček vypadá. Hlavní je aby byl zdraví. Pečlivě si hlídám genetiku a uvažuji že bych zkusila novošlechtění pro satén berana. Mám tu i čistokrevné výstaváky jako je Mini-rex černožlutý strakáč a zakrslé berany siamské žluté. To že někdo dělá plemeno které je neuznané nebo něco pro sportovní aktivitu přeci není důvod proč být hned zlý a arogantní.
k dřevité vlně se nemohu vyjádřit, nemám s ní zkušenosti. Děda dávat do kotiště vždy jemné seno a dařilo se jim dobře. Mladí to pak začnou okusovat když vyrostou, takže zas jako takovou "ztrátu" bych to neviděla. Trochu přemýšlím jestli by to třeba mladí nemohli pak okusovat (tu vlnu) a neudělalo jim to zle, ale jak říkám nemám zkušenost.
Držím palce v novošlechtění
Dobrý den
Sháním podrobné informace o králíkářské genetice a dědičnosti. Může mi někdo doporučit literaturu? Už mi bylo doporučeno Chov králíků od Zadina a kol., Králíkářská genetika od Fingerland, je ještě nějaká další dobrá co by se mohla hodit?
Základy genetiky obecně znám, ze střední je mám v dobré paměti. Ale teoreticky vzato jsou výpočty fajn, ale jaká je praxe? Fungují mendelovy zákony skutečně tak jak je popisováno (vzato statisticky v dlouhodobém horizontu)?
A ještě otázka trochu stranou, jak mají být plemena a jejich genetické vzorce homozygotní, lze to nějak "vypočítat" teoreticky nebo se to dá odhadnout až podle potomků?
Dobrý den
Mám dotaz na čipování králíků jako o způsobu označování zvířat. Četla jsem někde, že to tak někdo dělá a to kvůli menší bolestivosti. Když jsem po tom pátrala, zjistila jsem že vpich se provádí 3mm jehlou. Vybavila jsem si, že když jsem koupila koně, dostala jsem k němu ty čárové kódy spolu s obří injekcí, teď mi dochází že to byl asi ten aplikátor. Vypadalo to opravdu hrozivě a tedy ještě na tak malé zvířátko jako je zakrslý králík mi přijde že co se bolesti týče, asi bych mu moc neulehčila. Kdesi od jiných chovatelů co jsem četla o tetování, že když se to dělá při chladnějším počasí, králíky to míň bolí a vůbec se nevzpouzejí. Má s tímto někdo zkušenosti? Jaký je váš názor? A lze vůbec použít čipování jako metodu nahrazující tetování, pokud bych měla čistokrevný chov a chtěla registrovat pod čsch?
Má někdo z vás zkušenosti "na vlastní kůži" s tímto krmivem? Vypadá zatím nejlíp co jsem našla z těch velkoobjemových nad 10kg baleních v poměru cena/složení...zajímají mě zkušenosti dobré i špatné, na jakých králících (věk, velikost, srst) nebo případně jaký máte jiný tip aby byla podobná cena/g co nejlépe se blížící hodnotám 13% bílkovin 2-4% tuk 20% vlákniny?
wandys53
napsal(a):
Větvičky ze smrčku, borovice, jabloně, celé suché kopřivy a nepatrně solím vodu. Dávám už proto,že se na to vrhnou a zůstanou jen ohlodané silnější větve. Neznám problém s koksidiózou a záněty. Možná to nesouvisí, ale rozhodně jim pestrá potrava svědčí.
Králík má 28 zubů. Řezáky (6 zubů) mohou vyrůst až o 13cm za jeden rok!!. Králíčatům se vyměňují zuby od 18. dne stáří. Plný počet má asi za jeden měsíc. K obroušení zubů stačí větve, zrní, vápencový blok, tvrdý chleba, granule... apod.
Když okusují králikárnu, něco jim chybí !!!!
nemyslím si že by to bylo tím že mu něco chybí. jak jsem psala, králík do ní kousal jen na konkrétních místech a jen maximálně první měsíc, od té doby už 10let nic. Neměnilo se mu nic, seno podestýlka krmení voda ani "náplň volného času".
ing.panda
napsal(a):
Králíkům rostou zuby kontinuálně tzn. neustále, nikoliv jak jste psala podle obrusu.
Ano, pokud je králíčí chrup bez anomálií, tak se obrušuje dostatečně sám při příjmu potravy a není nutno dávat větvičky. Jestli přijmete fakt, že se zuby brousí o sebe a nikoliv o dřevo, tak si představte, jak dlouho se omílájí při kousání větvičky a jak dlouho při skrmení jeslí sena.
Jenže ne vždy králík má momentální "chuť" na seno a jak je známo přesto rád něco hlodá, proto mu přijde za vděk ostrá hrana králíkárny, větvička, kousek suchého chleba, které dá přednost před senem. Proto se taky uvádí jako okusování králíkárny mezi neduhy tzv. z nudy, jelikož takhle si brousí zuby minimálně.
Selským rozumem zkuste obrousit chlebem (větvičkou) zub, kámen atd., případně pak vemte dva stejné materály, třeba suché chleby třete je o sebe a budou se tak nějak obrušovat stejně.
Lépe to vysvětlit neumím.
Chovu zdar
Děkuji za vysvětlení, myslím že už je mi to jasné :)
ing.panda
napsal(a):
A odkud ten výzkum je? V literatuře i na internetu se nacházejí informace jiné.
"Jak už jsme zmínili, zuby králíků rostou po celý život. Proto, aby nedocházelo k jejich přerůstání, musí se dostatečně obrušovat. Horní a spodní čelisti jsou utvářeny tak, aby zuby v nich zasazené směřovaly přesně proti sobě a při přežvykování se mohly rovnoměrně o sebe třít."
A to tedy, že zuby rostou neustálé a propo kdyby se neobrušovaly, tak proč by přerůstaly, když teda rostou jen pokud se obrušují? Zuby se obrušují jak již sem psal abrazivně samy mezi sebou, a jaksi z fyzikálního hlediska měkčí materiál (dřevo, větvička) bude těžko obrušovat materiál tvrdší (zuby). Stojí tedy za úvahu jestli se vyplatí dát pár větviček (chleba), anebo např. více sena, kde dojde k většímu efektu obrusu?
Králík často okusuje ostré hrany i v literatuře se to nazýva z "nudy" a je to stav, kdy nemá momentální zájem o předložené krmivo (např. seno) a hledá něco jiného. Dejte mu tam ostrý roh a uvidíte, jestli se půjde "zabavit".
Bohužel si teď přesně nevybavím kde jsem tu informaci s výzkumem splašila, nicméně určitě to bylo buď na ifauně (pravděpodobně) nebo na kralikar.cz
Asi jsem to špatně formulovala, to co jsem chtěla říct že z toho výzkumu vyplynulo něco v tom smyslu že králík si zuby "nezkracuje" hlodáním do dřeva, že jak skupina s okusem, tak bez okusu měla po tom výzkumu stejnou délku chrupu. Ta příčina nebo ty jiné věci kolem neřešili, jen tohle, tedy že v důsledku králík větve na okus nepotřebuje, neb toto se děje jinak (pravděpodobně jak popisujete, o sebe) a vyjádřila jsem domněku že zdravý králík bez vady nebo nemoci související s chrupem nepotřebuje okus aby byl zdravý a v pořádku...a teď jsi tedy nejsem jistá jaká je tedy vaše zkušenost, co o této problematice jste našel vy? Je tedy okus nezbytný, či nikoli? že se tedy zuby brousí třením o sebe navzájem, např. při konzumaci potravy?
No vidíte, důvod nudy jsem zapomněla :) Nicméně, můj králík hlodal do králíkárny jen první měsíc, jakmile měl "vyhlodáno", přestal. Pochybuju že by se od té doby nějak víc bavil :D Tak nevím. Foto - "zahlazený" roh králíkárny
Ještě dodávám ilustrativní foto výtvoru králíka-designéra :) oddělovací příčka
denisshurky
napsal(a):
Dobrý den ,
tak to bych chtěl teda vydět vaše králíkarny pokud jsou teda ze dřeva?to tam musíte mít díry jak pro ,,prasata"
protože někde si je brousit musí a nejblíž jsou stěny kotce pokud jsou teda dřevěne
takže okus je dobrý třeba z jabloně , hrušně,ale nepohrdnou ani borovicí
Nu králíkárny vypadají normálně a žádné díry se v nich nenachází :) Ano, jsou ze dřeva...V mém příspěvku, jak bylo naznačeno, jsem odkazovala na relativně nedávné zjištění z jakéhosi výzkumu kde právě zjsitili že ty zuby dorůstají dle potřeby, tudíž když hlodají, rostou, když nehlodají, nerostou. A právě jsem to podepřela svou zkušeností. Přijde mi to zajímavé, protože jak říkám, děda králíkům nedával nikdy nic a byli v pohodě, můj mazlík dostane chleba když zbyde a navíc má denně směs která je taky relativně tvrdá...ALE co si myslím proč spíš králíci hlodají - zkusila jsem to a mám takový dojem že 1) chuť, neb králí mi ožral jen kůru (opravdu ji sežral, ne rozkousal). 2) vadí mu tam ty větve, překáží, tak je zničí. A to si myslím z důvodů že mi přijde že se takhle králík snaží "uklízet" a dělat si prostor. Proč si to myslím? Králík mazlík skutečně trošku králíkárnu ohlodal, ALE! Vše udělal v době asi prvního měsíce bydlení, od té doby nic. Co je mnohem zajímavější je místo a tvar vyhlodání! díra na průlez z jedné části králíkárny do druhé, tak tam hlodal jen dole a snížil tak oddělující příšku kterou navíc vyhlodal o úhledného oblouku. Dále vyhlodal dřívka vystužující rohy, které byly ostré, ale králík je ohlodal jen tak, aby je jakoby "zahladil" a zakulatil a to v celé jejich výšce všude kde v té králíkárně byly. Jakmile své dílko dokončil, od té doby do králíkárny jedinkrát nehryzl. Co se tím snažím říct? Myslím, že jak králíci norují, občas přijdou do styku s kořeny které prostě rozkošuou a udělají si tak prostor. Proto zuby dorůstají dle opotřebení. Tím že je ale v králíkárně a nemusí si dělat místo, potřeba hlodání prostě není. pro svědčí i fakt že takto děda odchoval za svůj život desítky možná až pár stovek králíků na maso, bez okusu, a nikdy nebyl jediný problém! měl přes 30 králíkáren, v žádné z nich nejsou "díry jako prase" :) A co se tím snažím říct finálně? myslím, že králíci, jsou-li zdrávi a nemají nějakou abnormalitu zubů, okus nepotřebují a lze jej vynechat.
Okus neřeším, králík má zuby v pořádku, příležitostně dám tvrdý chleba když zbyde ale nijak to neřeším. Četla jsem že králíkům zuby dorůstají "dle potřeby" tudíž okus není nezbytný a toto mohu ze zkušenosti potvrdit jak u svého mazlíka (nyní 10let) tak u dědova původního masového chovu (přes desítky kusů)