ladak

Moje příspěvky

31.10.2007 20:04

gajdovka napsal(a):
Naše Lotka dva dny strávila s kozlem.Evidentně byla v říji a nechtěla držet. Jaké mohou být příčiny?Dokonce do něj trkala svými nerohy.Lenka

Všechny kozy mají stejný projev říje a vhodnou dobu připuštění zkušený chovatel musí poznat. Doufám, že nemáte nějakou zvláštní kozu, která má jak čtu různé zvláštnosti. Existuje literatura, kde se vše dočtete nebo navštivte některého letitého chovatele koz on Vám vše vysvětlí. Přeji chovatelské úspěchy. LK

8.9.2007 17:33

jarka29 napsal(a):
AHOJ VŠICHNI POTŘEBOVALA BYCH PORADIT MAME 3 kozičky od kterých nadojim jen 3-4l mléka deně od všech dohromady.Když jsme je koupili tak jedna dojila 4l druhá 3l a ta posledni slabej litr.Kozy jsou každej den od rana do večera na pastvě.Dostavaj ovoce zeleninu dle období tvrde pečivo a večer seno.Poraďte prosím co snima.Dekuji všem za dobré rady

Záleží na mnoha faktorech u dojící kozy jako jsou výživný stav., na které je laktaci, výživa ,kolik dostává bílkovin a curů v krmné dávce a hlavní faktor je genetika. Já jsem koupil kvalitní kozu sice bez plemenné registrace a jsem s ní spokojen na druhé laktaci po kůzlatech dojila přes devět litrů a nyní si drží 6 litrů mléka denně. Je to naše malá kravka. Zásobuje celou domácnost kvalitním mlékem. Před touto kozou jsem měl jinou která při stejném krmení a ošetřování dojila 4 l mléka.Tak v čem to bude asi v nákupu kvalitních zvířat. Polovinu genů nese matka polovinu otec. Je nutné připouštět kvalitními plemennými nejlépe přověřenými kozli a pak se určitě výsledek dostaví.

1.5.2007 18:35

Prosím mohli by jste se pochlubit Vašim nádojem od vašich kozenek? Já jsem po odstavu byl překvapen když každý den nadojím 15,5 litru od dvou koz a trvá to už týden, dojím třikrát za den. Jedna dojí 8,5 litru na druhé laktaci(ráno 3,5l, odpoledne2l, večer 3l) a druhá na třetíl laktaci 7 litrů za den. Nemohu dodat fotky ale mém vše nafotěno a pak je sem dodám. Nemyslete si že je to vymyšlené sám jsem překvapan a hlavně moje ruce už se těším až bude mléka o něco méně.

13.4.2007 13:30

hanka mkf napsal(a):
Právě, že chovatelé se tohoto bojí - že maso bude páchnout...
Je to pouze předsudek díky neodborně provedené porážce.
Maso mladých kozlíků a to až do věku 7 - 8 měsíců není maso cítit. Naopak, dokonce si dovolím tvrdit, že maso koz a kozlů je lepší než maso ovčí (jehněčí, skopové).

Kůzlečí z mladých kusů jak kozlíků tak koziček je velmi jemné a chutné maso, není v žádném případě cítit po skopovým ani po kozlovi, jak se spousta lidí domnívá. Podotýkám, že se musí maso umět připravit, ale i bez velkých přebíjejících procedur kořením a česnekem, je maso velmi chutné bez nepříjemné pachuti. Nejlépe se nám osvědčily po obratlu nasekané kousky, na jablkách, skořici a medu. Dalším receptem je kozlí kýta podlévaná červeným vínem, cibulí a houbami. K tomu bramborová kaše nebo opečený brambor s okurkovým salátem na smetaně - nikdo neodolá!

Poté je taky výrazný rozdíl mezi skopovým - jehněčím a skopovým- kůzlečím.

Jehněčí maso má opravdu svoji typickou vůni skopového (zase tedy záleží na plemeni), maso beranů zhruba ve věku 7 - 8 měsíců je výrazněji cítit po skopovém a nejdůrazněji se to projevuje právě podél páteřních svalů, což jsou po obratli nasekané kusy k pečení. Kdo má rád typickou skopovou vůni, přijde si na své, kdo ji však nemusí, mohl by si takto znechutit celý oběd a možná i skopové maso vůbec. Prostě ovce jako taková je více skopovinou cítit. Úprava masa je stejná jako u kůzlečího avšak se k jehněčímu více hodí nakládané červené zelí.

Co se týče kastrace, tady je to zcela zbytečné, navíc kůzle po tomto zákroku zjevně neroste, ale spíše tuční. Takže kastraci bych rozhodně pro tento účel nedoporučila.
Co je ale opravdu chutné maso, tak to je ze zvířat hermafroditních.

Hanka MKF

.

Musím reagovat na kastraci kozlíků. Mám s tím zkušenosti, protože to doma praktikujeme léta a kozlíci i skopci nebyli ani tuční ani po kastaci nepřestali přirůstat a žrát.Použitím kastračních kleští zákrok trvá minuty bez uspání. Je mi jasné,že navykastrovaný kozlík či beran roste o něco lépe. Ovšem podotýkám, že jsem kastráty zabíjel na podzim a ne v létě po dosažení 8 měsíců. Porážka v létě - tak bych kasrovat nedoporučoval.Maso bylo vynikající, ale to Vám nemusím říkat. Je to vše o zkušenostech a přípravě.

12.4.2007 15:14

evaux napsal(a):
Všechny ve spolek zdravím a přeji krásné jaro. Chci se zeptat, jestli máte nškdo zkušenost s kastrací u kozlíků. Můj dotaz zní : Má kastrace vliv na přibívání na váze? Přivezli jsme si o Velikonocích 6 dvouměsíčních kozlíků na výpas a chtěla bych vědět, jestli jejich kastrace urychlí jejich jateční velikost?
Eva

Pokud kozlíky zabijete ve třech měsích tak není důvod kastrace. Zvíře lepší roste a není v mase cítit příchut kozla. Pokud se chtějí kozlíci chovat až do zimy kastraci bych doporučil a je po problému kdy kastráty zabít na pekáč.Kastrovaný kozel se jmenuje hňup. Sníží se přírustek, ale ne zase tolik. Kastrovat jde speciálmími kleštěmi s lokálním umrtvením semenných provazců. Zákrok trvá chvíli a zvířata je snáší dobře.Já doma kastruji beránky na skopce a zabíjím je až nazimu a jsem spokojen. Doma jsme jednou nechali kozlíka do podzimu udělali klobásky a byly docela cítit kozlem. S pozdravem LK

6.4.2007 20:44

Prosí chci postavit nový kurník pro slepice, kde by bylo 30 slepic. V létě s výběhem a v zimě by tam byly zavřené. Poradte z Vašich zkušeností jak ho udělat " dokonalý " a vyvarovat se chyb. Děkuji

5.4.2007 20:51

ladak napsal(a):
Tak se nám narodilo tolik kůzlátek a je to 5 koziček a 1 kluk. Jsou všechny v pohodě a matky je kojí. Musel jsem je vyfotit v náruči, protože jsou to nezbedové. Tak se nám kozí chlívek pěkně naplnil. Ještě se má kotit nubijská kozička tak doufám, že budou dvě.

a

5.4.2007 20:50

Tak se nám narodilo tolik kůzlátek a je to 5 koziček a 1 kluk. Jsou všechny v pohodě a matky je kojí. Musel jsem je vyfotit v náruči, protože jsou to nezbedové. Tak se nám kozí chlívek pěkně naplnil. Ještě se má kotit nubijská kozička tak doufám, že budou dvě.

1.4.2007 15:49

ladak napsal(a):
Tak se nám na apríla odpoledne narodily tři kozičky. Byl jsem překvapený, že to jsou samé holky. Porod proběhl rychle rodily se po 15 minutách a ted se o ně koza stará. Vypily mlezivo a spokojeně leží.

a

1.4.2007 15:47

Tak se nám na apríla odpoledne narodily tři kozičky. Byl jsem překvapený, že to jsou samé holky. Porod proběhl rychle rodily se po 15 minutách a ted se o ně koza stará. Vypily mlezivo a spokojeně leží.

27.3.2007 20:16

hanka mkf napsal(a):
Tak konečně se mohu pochlubit i já...

Tak tady dvě kozí holky narozené 26. března ve 3 hodiny ráno
.

Krasavice, doufám, že to bude geneticky super at se jim daří rotou.

21.3.2007 11:18

Prosím můžete mi poradit kde koupit kvalitní venkovní boudu. Děkuji.

21.3.2007 11:04

hanka mkf napsal(a):
Nová publikace :
DOMÁCÍ ZPRACOVÁNÍ MLÉKA


Publikace zabývající se domácím zpracováním mléka v domácích podmínkách a na malých farmách navazuje na již dříve vydanou publikaci paní Ing. Věry Mátlové z roku 1991 a 1994, které pojednávaly o kozím mase a kozím mléce ve dvou dílech.
Po absenci těchto textů na našem trhu, jsme se rozhodly, že dáme základní myšlenku zpracování mléka na malých farmách dohromady. Cílem naší práce je i podpořit malé a střední farmáře, kteří by chtěli své mléko na farmě zpracovávat na nejrůznější produkty a zhodnotit tak velmi cennou surovinu, jakou je mléko.
Faremní zpracování mléka je u nás nedoceněno a často je tomu zabraňováno díky velmi přísným hygienickým podmínkám v legislativním opatření. Publikace se snaží poukázat i na odlišnosti při výrobě v domácích podmínkách a na malých farmách. Poukazuje i na nutnou hygienu při výrobě a neméně důležité prostory faremních minisýráren k výrobě mléčných produktů.
Čtenáři zde naleznou doporučenou hygienu dojení, ať již ručně tak i strojově. Poukazuje na odlišnosti ručního dojení a dojení strojem v dojírnách. Dalším krokem k úspěšně vyrobenému produktu je otázka správného chlazení mléka a uchovávání. Neméně je zde vysvětlena pasterace mléka a druhy pasterací pro jednotlivé výrobní postupy. Naleznete zde i mnoho návodů k výrobě měkkých sýrů, tvarohů, jogurtů, kefírů, polotvrdých sýrů, tvrdých sýrů, pařených sýrů, plísňových sýrů a jejich odlišnosti při výrobě. Nechybí ani ošetřování zrajících sýrů či lakování a voskování sýrařským voskem. Jsou zde rozebírány i obaly, kterými se dají výrobky zabalit a ochránit před znehodnocením.
Pro malé farmy jsme poukázaly na nutnost výstavby malých sýrárniček, jejich vybavení a udržovaní potřebné hygieny při výrobě a zlepšení zdravotní nezávadnosti výrobků a jejich případný prodej ze dvora přímému spotřebiteli, který je nám prozatím legislativně zabraňovaný.
Součástí jsou i typy na výrobce zařízení, na výrobce syřidel a čistých mlékařských kultur.
Zahrnuly jsme do obsahu i jednoduché recepty, jak Vámi vyrobené produkty efektivně zužitkovat ve Vaší kuchyni na nejrůznější pochoutky.

Autorky Mgr. Petra Rubášová
Hana Maturová

Brožovaná publikace v rozsahu 50 stran formátu A5, mnoho černobílých ilustračních fotografií z archivu autorek.
Brožurku vydala společnost pro ekologické informace a aktivity ROSA o.p.s., České Budějovice.
Vydání příručky bylo podpořeno z projektu UNDP – GEF „Zachování biologické rozmanitosti trvalých travních porostů v pohoří Karpat v České republice“ a prostřednictvím z projektu „Síť“.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem České republiky.


Brožurky objednávejte na webové adrese ekologické společnosti ROSA o.p.s.
www.ecn.cz/rosa, www.ekospotrebitel.cz
E-mail: rosa@ecn.cz


Cena brožurky je 35 Kč
při odběru nad 5 ks - sleva 10%, nad 50 ks 15%, nad 100 ks - 20%
+ poštovné a balné

Když jsem si četl tento článek, že jste vydala tuto brožuru o kozím mléce tak Vám chci poděkovat , protože těchto lidí si musíme vážit. Určitě publikace pomůže mnoha chovatelům včetně mě. Doma už se mojím kozám začíná nalévat vemeno a tak nám začnou za chvíli ty kozí starosti. A začnem vyrábět sýry a tvarohy. Doufám, že najdu v brožuře nové poznatky a vylepším můj chov i zpracování sýra.

3.12.2006 11:34

hanka mkf napsal(a):
Můžu mít dotaz?
Máte moc pěkné kozenky, nedivím se, že mají takovýto vysoký nádoj, mají moc pěkný rámec těla. Jsou čistokrevné?
Ta anglonubijka vypadá taky skvěle, mým cílem je vytvořit perfektní stádo bílých krátkosrstých a anglonubijských, ale to opravdu až v budoucnosti, bude to hodně práce, dřiny a odříkání.
Máte můj obdiv.
Čím krmíte, pokud to není tajná receptura. Dojením 3 krát denně se zvyšuje dojivost koz, u vysokoprodukčních koz se doporučuje dojit 3 krát a i 3 krát krmit.
Já mám od svých koz v průměru 1200 a 1300 kg mléka za laktaci.
Hanka MKF

Foto 2 měsíce po kůzlatech, při krmení před dojením.

Vaše kozy jsou super to je radost se podívat na tak kapacitní vemena. Já doma nemám pl. kozy ale dlouho jsem je sháněl abych byl spokojen. Dojit 3 krát je výhodné, ale pokud chodím do práce tak to nejde. Ony i 2 krát denně hodně dojí. Krmení jsem popsal v článku. LK

3.12.2006 11:28

Vysokoužitková koza (má to dáno geneticky po koze a kozlovi) na vysoký nádoj má za předpokladu kvalitního krmení. Pokud koupíme kozu po horších rodičích a myslím si že to nemusí být plemenná koza, tak se můžeme snažit krmit kolik chceme, všichni to známe, že jo?

Má KD zima :
- seno ad libitum volně v žlabu, koza prostrčí hlavu ztráty sena 0%(nedožerky pak dám králíkům a dostanou nové)jesle se mi neovědčily
- jádro- 1krmení 200 g soja, 200g ječmenný šrot s kukuřicí, melasa přiměřeně vše zaliju vodou nechám nabobtnat ráno a krmím večer při dojení a pořád dokola dávkuji to kelímkama nemyslete si, že to vážím
- jako pochoutku po dojení suchý rohlík, nebo chleba jen symbolicky

KD léto :
- vyjedu s kosou a trakařem na čestvou trávu a krmím ad libitum
- seno je pořád v rohu žlabu na podporu trávení bachoru dot důležité
- jádro stejně jako v zimě to se nemění

Výsledek se dostaví při dojení a je spokojenost u koz, pejsků, prasátek a hlavně doma.
Napište jak krmíte zvířata u Vás. Máte velmi zajímavé odpovědi Dík

1.12.2006 20:32

hehe napsal(a):
Gratuluji.Máte šikovné holky. A užasné miminko. Doufám, že to tu nebude s užitkovostí jako u rybářů.
jdu na to . Moje holky : Róza po kůzlatech 4 - 5 , ted má litr , je dva měsíce březí. Dadula po kůzlatech velká neznámá , údajně letos v létě tři , ted jí zaprahuji a nejde to a nejde. Má taky litr. Ale ten už liju kočkám. Helena

Užitkovost je u mích koz docela vysoká, ale zarazilo mne že ve vedlejší vesnici chovatel plemenné kozy dosáhl denní nádoj 8-9 l den, je to koza která plodí plemenné kozlíky a na aukci byl o ně velký zájem. Pokud se mi podaří tak ji na jaře vyfotím. Já jsem moje kozy dlouho sháněl a výsledek se podařil.

1.12.2006 10:02

Chtěl bych se zeptat kolik mléka vám dojí kozy, jaký nejvyšší denní nádoj jste dosáhly za den. Naše Líza na jaře po kůzlatech dojila denně 6-7 litrů mléka a dnes měsíc po zapuštění dojí ještě 3,6 litrů za den. Zato druhá dojí jenom 2 litry za den.Dík.

28.11.2006 17:55

ladak napsal(a):
vzpomínka na jaro

2

28.11.2006 17:52

ladak napsal(a):
Jaké máte zkušenoti s pordejem domácích produktů ze dvora ( dáváte inzerát, chce nějaká prodejna, výkup mléka nefunguje.........Dík

vzpomínka na jaro

28.11.2006 17:21

Jaké máte zkušenoti s pordejem domácích produktů ze dvora ( dáváte inzerát, chce nějaká prodejna, výkup mléka nefunguje.........Dík