kuklovska
napsal(a):
Ach jo, taky se vám to stalo? Už po čtvrté jsme ji inseminovaly, tentokrát přes hormony. Říjí pěkně, akorát není pak okrvená, ale je to jalovička, a prý nemusí. Už jsme uvažovali, že ju pošleme do stáda, ale pochybuju, že tu má někdo jersey býka.
Dobrý den, také jsme měli takové problémy dokonce u více krav i jalovic.Chováme masňačky, ale já si pořídila jednu červenou holštýnku s vidinou "rodinné mlékárny" jenže ta se nám nechtěla říjit vůbec, ani býk ji "nevychytal". Nejlepší je zkusit připustit jakýmkoliv býkem (i když to se nesmí, pokud není uznán jako plemenný
) a pokud ani tak nezabřezne, je jediná varianta...
Předpokládám že jí vyšetřil vet. a že je dostatečně stará a narostlá.. Také jsme nedávno zkoušeli použít hormony u krav, které ovšem říji vůbec neprojevovaly- úspěšnost prozatím nezjištěna. Netrapte se tím, problémů s reprodukcí je všude dost a nejste v tom sama...
.
macikh
napsal(a):
Dobrý den, také jsme měli takové problémy dokonce u více krav i jalovic.Chováme masňačky, ale já si pořídila jednu červenou holštýnku s vidinou "rodinné mlékárny" jenže ta se nám nechtěla říjit vůbec, ani býk ji "nevychytal". Nejlepší je zkusit připustit jakýmkoliv býkem (i když to se nesmí, pokud není uznán jako plemenný
) a pokud ani tak nezabřezne, je jediná varianta...
Předpokládám že jí vyšetřil vet. a že je dostatečně stará a narostlá.. Také jsme nedávno zkoušeli použít hormony u krav, které ovšem říji vůbec neprojevovaly- úspěšnost prozatím nezjištěna. Netrapte se tím, problémů s reprodukcí je všude dost a nejste v tom sama...
.
Už má 19 měsíců, byla vyšetřená sonem i před říjí, doktor říká že je pěkná, ani tlustá ani hubená.
kuklovska
napsal(a):
Už má 19 měsíců, byla vyšetřená sonem i před říjí, doktor říká že je pěkná, ani tlustá ani hubená.
Musíte být tvrdohlavější než Vaše kráva, jednou jsme takhle připouštěli 7x, už to bylo, buď anebo - buď půjde z domu kráva nebo já , ale pravda je ta, že ta naše už nebyla jalovice, byla na třetím teleti, takže jsme věděli, že tele umí mít.
Držím Vám palce.
vlastina
napsal(a):
Musíte být tvrdohlavější než Vaše kráva, jednou jsme takhle připouštěli 7x, už to bylo, buď anebo - buď půjde z domu kráva nebo já , ale pravda je ta, že ta naše už nebyla jalovice, byla na třetím teleti, takže jsme věděli, že tele umí mít.
Držím Vám palce.
Princezna prvotelila na konci března, První říji měla až vyprovokovanou hormony koncem srpna. Po první inseminaci se nechytla, ale ani neříjila. Zkusili jsem znovu hormony a inseminaci v říjnu. Nic. Ale poprvé jsem u ní iděla náznak říje, bohužel výtok oznamoval prasklý folikul. Znova hormony a inseminace, ale přeběhla se, znaky říje byly viditelné už tři dny po inseminaci. Dneska je devátý den po poslední návštěvě inseminátora. Okukuju jí vulvu, pohmatem pohlazením hledám sliz na ocase, obavami ani nedýchám... Je devátý měsíc od porodu. Při prnví inseminaci mi inseminátor říkal, že mi odejde na reprodukci, že kde nic není,... Při druhém pokusu doporučoval jatka. Minulý týden nadšeně vzdychal, že konečně říje jak má být, zatuploval to ještě hormony aby se vajíčko okamžitě uvolnilo, A ujišťoval mě, že když se povede, že kráva se pak reprodukčně chová jinak, než prvotelka. Povídali jsem si celkem dlouho. O připuštění jalovice, o problémech vysokodojných prvotelek.
Tak jsem napjatá. Jak se zadařilo. Jestli spermie dopádlovala včas a jestli se neminula. A pantáta z toho má srandu. laktační křivku má na háku, hlavně, že je v lednici stále dost sýra.
Držím palce, aby se povedlo u vás i u nás. Už jí šeptám pohádky o zlém řezníkovi.
Martina
kuklovska
napsal(a):
Ach jo, taky se vám to stalo? Už po čtvrté jsme ji inseminovaly, tentokrát přes hormony. Říjí pěkně, akorát není pak okrvená, ale je to jalovička, a prý nemusí. Už jsme uvažovali, že ju pošleme do stáda, ale pochybuju, že tu má někdo jersey býka.
Tak to vypadá že konečně zostala, do konce týdne se tu zastaví \"náš osobní\" vet. Poslední dobou je u nás skoro každý týden, koně, pes, kráva. Furt něco.
kuklovska
napsal(a):
Tak to vypadá že konečně zostala, do konce týdne se tu zastaví \"náš osobní\" vet. Poslední dobou je u nás skoro každý týden, koně, pes, kráva. Furt něco.
Tak je to jisté, na jeden křížek, ještě ji přijede přešetřit po 60dnu. Jak se vypočítává termín porodu. A jak krmíte. Jadro nedostávala, ale máme otevřené stání, tak jsme začali dávat veřer střední řepu a poprášit ječmenýn šrotem. Jinak sena má kolik chce. Máme jesle tak víme že to nezašlape a dostává třikrát deně. V podstatě nemá prázdno. Krmíme luční a jetelotravní směs.