Máme jich šest, ale další tři, které mají stejné zbarvení jsou holčičky, takže se kastrace bohudík neúčastnily. Jsou to mazlíci vypiplaní, ale už aby začali papat sami a trošku povyrostli. Na to, že už je jim skoro měsíc, tak to jsou mrňavé myšky. Nemají ještě ani půl kila, ale apetit mají pořádný. Veterinář říkal, že že váhu už nedoženou, že zůstanou malincí i když budou papat sami. Tak snad o to větší radost budou dělat svým páníčkům a paničkám. Jen ještě potřebuji název té vakcíny, protože spóry tetanu jsou všude v zemi a nemusí to být přímo u koní. Znám již mnoho případů, kdy po tetanu na tom byla miniprasátka moc špatně a tak tomu chci předejít. Na závěr jedna hravá s naším psem, když se mu nastěhovala prasátka do pelechu.
akela
napsal(a):
Máme jich šest, ale další tři, které mají stejné zbarvení jsou holčičky, takže se kastrace bohudík neúčastnily. Jsou to mazlíci vypiplaní, ale už aby začali papat sami a trošku povyrostli. Na to, že už je jim skoro měsíc, tak to jsou mrňavé myšky. Nemají ještě ani půl kila, ale apetit mají pořádný. Veterinář říkal, že že váhu už nedoženou, že zůstanou malincí i když budou papat sami. Tak snad o to větší radost budou dělat svým páníčkům a paničkám. Jen ještě potřebuji název té vakcíny, protože spóry tetanu jsou všude v zemi a nemusí to být přímo u koní. Znám již mnoho případů, kdy po tetanu na tom byla miniprasátka moc špatně a tak tomu chci předejít. Na závěr jedna hravá s naším psem, když se mu nastěhovala prasátka do pelechu.
A hafan nemá kde spát. Ne, jsou roztomilá. Jsem tedy taky zvědavá, jak velká vyrostuo, když jsou skoro měsíční taková mrňata. Určitě se pak ozvěte až budou chodit zprávičky od nových majitelů.
Takže s očkováním proti tetanu neporadím, náš veterinář prohlásil, že je to nesmysl, že prase není na tetanus vůbec háklivé a že je ho třeba naočkovat proti července, tetanus nee. Pokud tedy budoucí majitelé o očkování stojí, asi by jim nejlépe poradil veterinář v některé ordinaci pro malá zvířata - tam jsou spíš doktoři znalí novinek (čímž chov miniprasátek ještě pořád je) a budou spíš vědět, než ti naši přes koně, krávy a jiná spíše hospodářská zvířata. Ale když se tak nad tím zamýšlím - prase ve výkrmně žije mnohdy v takových srač..., že kdyby mělo tetanus dostat, tak by ho asi dostalo...?
K tématu kastrace staršího čuníka - prý není s narkozou žádný problém, dá se to provést. Až to budem mít za sebou, dám vědět jak to probíhalo a jestli byly nějaké komplikace.
Marketa z Albre
To je přesně ten zvláštní názor veterinářů na očkování minmiprasátek proti tetanu. Je přece jasné proč se domácí čuníci nemusí očkovat - spóry tetanu jsou nejčastěji v hlíně a kolik domácích čuníků v životě hlínu vůbec uvidí, nebo dokonce si v ní může rýt? Jsou zavřeni ve chlívku a ven jdou maximálně na betonovou podlahu. Narozdíl od našich miniprasátek, která zvláště na procházkách rytí přímo milují. Proto potřebují očkování narozdíl od domácích prasat.
svetla
napsal(a):
Dobrý den, ptala jsem se dnes dvou veterinářů a oba mi shodně řekli, že prase je necitlivé vůči tetanu. A že pokud by bylo, tak by už dávno vakcínu na očkování někdo vymyslel. Takže můžete být v klidu i bez očkování.
Tak toto povězte těm chovatelům, kteří o miniprasátko díky této strašlivé nemoci přišli. Několik jich psalo i zde na ifauně. Od veterináře, který vysloví takovýto nesmysl bych utíkala až by se mi za patami prášilo. Jak snadné je si zlehčit práci. Tedy, ať si očkuje kdo chce. Já bych nikdy nepustila do světa miniselátko bez očkování. Pravděpodobnost, že miniprasátko onemocnění je obrovská a sledovat, jak malý brouček nebo beruška ve strašlivých bolestech trpí, dusí se a pak umírá nepřeji nikomu. Těch pár korun za vakcínu mi za to rozhodně stojí. Jinak už máme naočkováno a drobečkové už jsou u nových majitelů.
akelo, abyste se z nich nepokakánkoval(a), z drobečků ťuťu,ňuňu . Toť snad přebujelý mateřský cit, měl(a byste si pořídit raděj miminko, aby národ nevymřel a věnovat tu lásku jemu. Prase si pořiďte pořádné, miminku na talíř. Myslím, že každý veterinář Vám rád naočkuje cokoliv klidně dvakrát, je to přece KŠEFT a o úsporu práce mu těžko půjde.
ivankav
napsal(a):
akelo, abyste se z nich nepokakánkoval(a), z drobečků ťuťu,ňuňu . Toť snad přebujelý mateřský cit, měl(a byste si pořídit raděj miminko, aby národ nevymřel a věnovat tu lásku jemu. Prase si pořiďte pořádné, miminku na talíř. Myslím, že každý veterinář Vám rád naočkuje cokoliv klidně dvakrát, je to přece KŠEFT a o úsporu práce mu těžko půjde.
Tak toto bol asi najhlúpejší príspevok, aký som na ifaune kedy videla, to asi nezvládam nezareagovať. Autorku tipujem na typickú sedliačku bez štipky chochmesu a taktu, trochu ma naplo Myslím, že Akela sa tam u vás ešte snaží ako tak, aby z miniprasiatok v Česku za chvíľu neboli kontajnerové mačky. A taktiež drží informovanosť na uzde, len to by si niekto musel najprv prečítať jej stránku, že hej... Takisto, keď si niečo odchová odmalinka na fľaške, má k tomu hneď iný vzťah a záleží jej na zdraví jej odchovancov. Ak by som niekedy plánovala kúpiť prasiatko, tak jedine od nej.
K tomu očkovaniu. Samozrejme, že očkovanie prasiatok na tetanus potrebné nie je, ak sa zviera týra v malej klietke a kúpe vo vlastných výkaloch a v živote nevidí zem, iba betón. Akonáhle ryje v zemi, kde sa prirodzene tetanové baktérie nachádzajú, je to už risk. Ja som síce tiež neočkovala, ale keď sa nám stala malá nehoda, hneď sa pichalo antitetanové sérum.
katjuschka
napsal(a):
Tak toto bol asi najhlúpejší príspevok, aký som na ifaune kedy videla, to asi nezvládam nezareagovať. Autorku tipujem na typickú sedliačku bez štipky chochmesu a taktu, trochu ma naplo Myslím, že Akela sa tam u vás ešte snaží ako tak, aby z miniprasiatok v Česku za chvíľu neboli kontajnerové mačky. A taktiež drží informovanosť na uzde, len to by si niekto musel najprv prečítať jej stránku, že hej... Takisto, keď si niečo odchová odmalinka na fľaške, má k tomu hneď iný vzťah a záleží jej na zdraví jej odchovancov. Ak by som niekedy plánovala kúpiť prasiatko, tak jedine od nej.
K tomu očkovaniu. Samozrejme, že očkovanie prasiatok na tetanus potrebné nie je, ak sa zviera týra v malej klietke a kúpe vo vlastných výkaloch a v živote nevidí zem, iba betón. Akonáhle ryje v zemi, kde sa prirodzene tetanové baktérie nachádzajú, je to už risk. Ja som síce tiež neočkovala, ale keď sa nám stala malá nehoda, hneď sa pichalo antitetanové sérum.
Díky za zastání, ale na podobně hloupé příspěvky jako byl ten urážející předcházející nehodlám reagovat. Snad to někomu pomohlo, aby se odreagoval a vybil si jakési problémky.
Ano, opravdu se snažíme o to, aby naše stránky četlo, co nejvíce lidí. Bohužel informací o miniprasátkách je u nás strašlivě málo a denně odpovídáme na dotazy nešťastných chovatelů, kteří naletěli nepoctivým množitelům a teď mají doma obrovské problémy se svými minikamarády. Naštěstí se najdou i lidé, kteří nekritizují, ale pošlou pár zajímavých postřehů a nebo pár vyzkoušených rad pro ostatní. Protože čím více informací o miniprasátkách budoucí majitelé dostanou, tím je větší pravděpodobnost, že miničuník bude u nich šťastnéjší. Proto pište a pište, nejste v tom sami.
S tím "vystřízlivěním" z chovu prasátka můžu být i já dobrý příklad. Asi před rokem a půl jsem se nadchla pro to "klásné, lůžovoučké, miloučké plasátko" . Pořád jsem prohlížela fotky inzerentů miminek a snila, že si někdy nějaké pořídíme. Samozřejmě do stáje k ostatním zvířatům, ne domů na gauč
. Ale zatím jsme pořád měli hodně práce s ostatními zvířaty, žádné zbytečné peníze na pořízení prasátka. Prasátko jsme dostali darem - kanečka. A zjistila jsem, že to vůbec není tak, jak jsem si představovala - můj základní omyl: prasátko (aspoň to naše) vůbec, ale opravdu vůbec nepotřebuje člověka, drbání,hlazení, chození na vodítku
- potřebuje jen a pouze JÍDLO. Poslechne na zavolání, to jo, ale jen když v dlani najde jídlo, ale sahat na sebe, to teda moc nee
. A co teď s ním? Nechat ho v chlívku - v ohrádce - a chodit mu házet jídlo a dívat se na něj? Naštěstí se ukázalo, že při své prasečí inteligenci dokáže fungovat v psí smečce, a tak vždy když poklízím všechna zvířata, prasátko vypustím z chlívku a ono chodí s námi. Takže jsme třeba ještě včera večer už za tmy natahovali v koňském výběhu další patro elektrického ohradníku, prase si sbíralo žaludy, honilo se s psama - v té tmě jsem nejdříve okřikovala psy, když jsem zjistila, že to je naopak a César prohání pejsky, nechala jsem je blbnout. Když se šlo domů, zavolala jsem a všichni (psi i prase) poslušně běželi do svých pelíšků. Takže - u nás vše dobře dopadlo, prasáček bude prostě ozdobou a součástí psí smečky - ale dovedu si představit, že si někdo pořídí takto nekomunikativní prasátko a pak je zklamaný - a už ho nechce. Takže jen tak dál s rozšiřováním informací o prasátkách, jen víc "pokakánkovaných ťuťu ňu ňu" chovatelů, protože jen díky nim a jejich zodpovědnému přístupu k chovu prasátek se snad míň prasátek a jejich chovatelů dostane do svízelné situace, kdy musí řešit otázku "CO S NÍM???"
akela
napsal(a):
Díky za zastání, ale na podobně hloupé příspěvky jako byl ten urážející předcházející nehodlám reagovat. Snad to někomu pomohlo, aby se odreagoval a vybil si jakési problémky.
Ano, opravdu se snažíme o to, aby naše stránky četlo, co nejvíce lidí. Bohužel informací o miniprasátkách je u nás strašlivě málo a denně odpovídáme na dotazy nešťastných chovatelů, kteří naletěli nepoctivým množitelům a teď mají doma obrovské problémy se svými minikamarády. Naštěstí se najdou i lidé, kteří nekritizují, ale pošlou pár zajímavých postřehů a nebo pár vyzkoušených rad pro ostatní. Protože čím více informací o miniprasátkách budoucí majitelé dostanou, tím je větší pravděpodobnost, že miničuník bude u nich šťastnéjší. Proto pište a pište, nejste v tom sami.
Žádné problémky nemám! Snad jen, že lidská hloupost nezná hranic. To je jako když chci koupit normálního králíka do chovu a musím se prokousat desítkami Teddy a zakrslých králíčků. Nešlo by tyhle ničemné blbiny včetně miniprasátek, minioveček nějak v inzerci odfiltrovat? Ale vím, že to je námět spíš pro správce stránek.
Jo a pro katjuschku (Takisto, keď si niečo odchová odmalinka na fľaške, má k tomu hneď iný vzťah a záleží jej na zdraví jej odchovancov.) Taky vím, co je to mít od malinka mláďátka, třeba housátka. Škoda že nevíte jak jsou chytrá a komunikativní. To ale vědí jen chovatelé hus. Vítají Vás radostně doma, jeden už dospělý houser, kterému se od mala věnovala dcera jí vždycky přijde "říct", když vyhraje nad tím druhým. Když je doma, nechodí s husami ale s ní. Takže jsem sice selka, ale to neznamená, že cit je nám cizí.
Jenom nevím co je to "chochmes", i když jsem se narodila v Československu. Zní to jako něco židovského
ivankav
napsal(a):
Žádné problémky nemám! Snad jen, že lidská hloupost nezná hranic. To je jako když chci koupit normálního králíka do chovu a musím se prokousat desítkami Teddy a zakrslých králíčků. Nešlo by tyhle ničemné blbiny včetně miniprasátek, minioveček nějak v inzerci odfiltrovat? Ale vím, že to je námět spíš pro správce stránek.
Jo a pro katjuschku (Takisto, keď si niečo odchová odmalinka na fľaške, má k tomu hneď iný vzťah a záleží jej na zdraví jej odchovancov.) Taky vím, co je to mít od malinka mláďátka, třeba housátka. Škoda že nevíte jak jsou chytrá a komunikativní. To ale vědí jen chovatelé hus. Vítají Vás radostně doma, jeden už dospělý houser, kterému se od mala věnovala dcera jí vždycky přijde "říct", když vyhraje nad tím druhým. Když je doma, nechodí s husami ale s ní. Takže jsem sice selka, ale to neznamená, že cit je nám cizí.
Jenom nevím co je to "chochmes", i když jsem se narodila v Československu. Zní to jako něco židovského
Tak ač u nás jsme zcela normální, tak vlna minioveček, miniprasátek i teddy králíčků nás neminula. Ovečky jsou skvělé v tom, že nepotřebují plochu jako ty velké, takže se u nás uživí více kusů. Velké jsme kvůli nedostatku pastvy nakonec museli prodat a takhle máme krásně 5 minioveček, které se hezky pasou, dojdou se i pohladit a je raodst na ně pohledět. . Teddy králíček zas toho tolik nesežere, je roztomilý a nechá se pochovat. I když my máme i masnou kříženku spíš na okrasu
(běhá od jara do podpzimu navolno v sadu). Navíc mně králičí maso nechutná, takže dál na Agátě(tak se kříženka jmenuje) nechováme. A miniprasátka opravdu roztomilá jsou. Minimálně když jsou malá. To, že z toho vyrostou, je fakt. Pro někoho bohužel. Ale jako mazla do bytu bych si prasátko nepořídila.
Ale je to každého věc.
Nekažme si tuto diskuzi a věnujme se skutečným problémům a trablům (a radostem) s prasátky. Že tu budeme rozebírat situaci, jak kdo jí a nejí domácí zvířata, to už tu bylo milionkrát a je to každého jeho věc. Takže Zuzko - souhlasím s Tvou poslední větou - po zkušenostech s césarkem - miniprasátko v bytě si opravdu nedovedu představit a myslím, že ani těm prasátkům nemůže být v bytě bůhvíjak fajn. Má rypáček a potřebuje rejt Takže bych jako základní varování pro budoucí chovatele prasátek dala - 1. NE do bytu, 2. NEčekejte, že se bude miniprasátko chovat jako pes!
heh =) židovské - možno, kto vie. chochmes = spisovne takt. Neviem ako je to po česky.
No takisto sa nechcem hádať a takisto mám doma aj sliepky (hej hej tie strašne hlúpe a bezprízorné zvieratá, ktoré furt hrabú do zeme a kotkodákajú), ktoré sa od nás na krok nepohnú, sedia nám na rukách a je to asi najväčšia atrakcia pre trojročné mestské detičky. Kto by to bol povedal, keď nám na dvore erdží, béka, méka a krochká toľko minizvieratiek A to sú dokonca maxisliepky (brahmy).
No kuknite sa milí bratia a sestry Česi. Na Slovensku je situácia taká, že doma mám podľa všetkých a všetkého vietnamské prasce v predzáhradke, africké kozy a na lúke strašne veľa zvierat k ničomu. Vlastne tu som za čudáka a absolut nikto nechápe načo je kôň na ktorom sa nedá jazdiť a hlavne prasa, ktoré neskončí na pekáči. To že ich mám všetkých 24/7 pustené v tých najväčších mrazoch vonku, tak to je asi vrchol týrania zvierat. No a že im nedávam obilie, chúdence malé podvýživené. Tu nikto o minizvieratách ani len nepočul, nieto ešte videl. To ako sa na mňa kukajú veterinári, chovatelia atď asi nemusím opisovať. Proste si myslia, že pipka z mesta nemá čo robiť. Čiže úplne taký istý prístup ako tuto minulý príspevok, tak sa nedivte, že keď to počúvam od rána do večera, tak ma to trochu rozhodí
No prvý novembrový deň dovážame asi prvé legálne importované q.ovečky s PoP a budem sa snažiť založiť na SK plemennú knihu. Pani na RVPS nevedela názov napísať a nikdy o nich nepočula, plemenár sa spýtal či sú to tie "malé zlaté čierne" =) Keď som povedala, že my ich budeme mať karamelové, tak ostal trochu zarazený. To bez urážky úradníkov, naozaj sa to tu tie minizvieratká nekopčia v každej záhrade.
Ale toto je téma trochu offtopic, bo sme sa bavili o očkovaní