Gotingenské nadělení :))

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
15.10.2010 12:52
agentka

XXX.XXX.158.168

tak se nám včera narodilo 12 malých zakrslých selátek - mamina to vše zvládla na jedničku a je opět vzorná máma a mlíčka má taky hodně tak uvidíme jak si ti prďoši poradí cecíku je totiž jen 10smajlík

15.10.2010 12:52
agentka

XXX.XXX.158.168

nejprve jsme je dávali pod lampu do bedýnky

15.10.2010 16:10
akela

XXX.XXX.42.243

Jsou fakt nádherní. My také máme zase malé nadělení, jen je většina puntíkatá a jen jeden brouček černý s bílou kresbou na hlavičce a jeden černý s bílými ponožtičkami. Jen bohužel naše týrané maminy nekojí, takže opět všichni na lahvičkách. Ale 12 by bylo tedy moc. Máme jich 6 a bohatě nám to stačí. Jen pokud můžu radit ze zkušenosti, nenabízejte v inzerátech prodej miniprasátek na dokrmení lahvičkou. Úmrtnost při tomto krmení je 60% nehledě na to, že se nadají krmit běžným mlíčkem, tam je většinou 100% pravděpodobné, že selátko zahyne na odvodnění organismu po průjmu. Krmit se musí speciální směsí pro selátka, která se dá koupit ve specializovaných hospodářských potřebách a přidávat další vitamíny a léky proti průjmu a na posílení imunity. Naše drobečky od nekojících prasniček dokrmujeme již pět let a tak máme vychytané nejen složení mléka, ale i frekvenci krmení a další péči bez které by to nešlo. Nehledě na to, že nabízení miniprasátek dříve než po odstavu tedy mladších 2 měsíců je dle zákona na ochranu zvířat nezákonné bez lékařského potvrzení, že prasničky nekojí. Již několik lidí nám o tomto psalo a nechceme aby se to stalo běžným jevem. Jsme samozřejmně ochotni poradit v případě, že miniselátka osiří nebo prasničky nekojí nebo zašleme přímo namíchané mlíčko, ale nechceme řešit případy, kdy nám budou Vaši zákazníci do poradny volat, že miniprasátka mají doma a musí je kojit. To je nefér vůči prasničce, selátkům i lidem, kteří o zakoupené selátko bez zkušeností s vysokou pravděpodobností přijdou. Nezlobte se, ale je to tak. Buďte šťastná, že Vám prasnička mimča kojí. My také doufáme, že naše maminy se s pomocí léků od veterináře brzy psychicky zotaví a rozpomenou se na mateřské povinnosti. Zatím holt běháme s lahvičkou a kapesníčky ve dne i v noci. Ale jinak moc držíme palce ať je prasnička i dětičky v pořádku.:-)

15.10.2010 19:25
agentka

XXX.XXX.158.168

já bych je samozřejmě dala jen vážným zájemcům kteří by do toho rizika šli - a předem bych je o všem potřebném informovala, zatím mamina opravdu kojí a i ty slabší selátka asi jsou syta protože jak je kontroluji tak mamina leží na boku cecíky má volné a všichni spí tak si říkám že to je dobře - jinak ji opravdu hodně přilepšujeme nemá žádné omezování v jídle aby to vše zvládla - a z vlastní zkušenosti jak u koz tak u ovcí a od jedné známe i od prasničky si myslím že pokud ve vašich prasničkách ten pud není tak ho ani nikdy nedostanou je to prostě už v nich - stalo se mi to jak u koz že nikdy nepřijaly kůzle tak i u ovce - a jedné známé právě u prasničky ta ji po porodu všechny selata zakousla. Většina mých selátek končí na zahrádkách na spásání či jen tak na okrasu - jako mazlík šlo jen jedno prasátko a zatím je o něj dobře postaráno - majitelé se mi sami ozývají což mě samozřejmě těší

16.10.2010 07:42
akela

XXX.XXX.42.243

To jsem ráda, že to berete zodpovědně, ale Váš inzerát je stejně protizákonný a viděli jsme ho již na několika inzertních serverech, takže si teď hlavně dejte do pořádku registraci chovu, označení prasátek a podobně, protože ifauna je sledována českou inspekcí životního prostředí a tak se vám určitě ozvou a pak lítají pěkné pokuty. Věřte, že u nás to už také zkoušeli, ale zaplať bůh máme všechno dle plemenářských, veterinárních i týracích zákonů v pořádku. Je to jen rada. Přejeme Vám i miminům hodně štěstí a ať Vám přinášejí jen samou radost.:-)

16.10.2010 12:29
agentka

XXX.XXX.158.168

nevím proč by měl být protizákoný?? - a zvířata co mám doma mám registrovaná to nemusíte mít obavy(prasnička nebyla ale už je - ovšem známky ji opravdu dávat nebudu) - jsem zem. podnikatel a kontoly jsme měli již taky takže nevím o co vám jde stejně všechny neprodám a budou hold pak na vykrmení - možná se vám tato možnost nelíbí, ale bohužel doživotně u nás být nemohou.... , kůzlátka, jehňátka jsou taky roztomiloučká a bohužel většina to má sečteno hned po narození. taky vím kolik toho v inzerci je takže prasátkovský boom se prostě rozjel jako je to se vším většinou se to takhle vždy rozjede a o prasátka už není pak zájem - týká se to už i zakrslých plemen ovcí a pod. Konkurence je prostě všude ...

26.10.2010 08:05
agentka

XXX.XXX.158.168

rosteme jako z vody už nám bude 14 dní

24.11.2010 13:21
pottoka

XXX.XXX.68.139

máš pravdu cérko. lidi si to moc polidšťujou. hlavně ti z města. je to jako s tou polemikou cuy morčat v té paskvilní diskuzi malá farma, kde pat + mat si hrají na ekokulaky.:-(:-(:-( taky by mě zajímalo, co asi můžou být za odchovy po prasničkách, co mají třeba pár kilo, jak jsem četl, že 1 chovatelka má sviňku cca 2 kg. to se už ani nemůže rozmnožovat, ne ? a taky by mě zajímala zkušenost ostatních chovatelů na celoroční chov venku ve výběhu ale s přístupem do závětří s boudou či do šopky. a co to spásání trávy ? trávu pasou i kopřivy, maliny, ostružiny ale mi taky 1.1 přeryl celý oplocený výběh cca 600 m2 pro slepice takovým způsobem, že rozryla drn do cca 15 cm a za ni šel voj slepic a dílo dokonaly.sežrala všechny cibulky medvědího česneku.smajlíksmajlíksmajlík 1 známá, co si byla pro araucány se mě ptala, čímže jsem to vláčel a proč na podzim.:-):-):-) byla tady někde zmíňka o veterináři, co má zkušenost z usa kde tyto prasátka jsou hojně chována a běžne se prý nabízejí ( i v kanadě ) po cca 400 - 500 doláčů a v anglii, taky nejsou za cca 40 € jako tady na moravě. všiml jsem si, že majlant chtějí hlavně v okolí pha.smajlíksmajlíksmajlíka tak by se měl taky k otázce vyjádřit, dle mého soudu. a proti čemu očkovat ? jen to co je nařízeno úředně ? a nejlépe kdy ? a jak je to s tou povinnou evidencí prasat ? smajlíksmajlíksmajlíksmajlík no nic, snad se ten veterinář se skušenostma z usa ozve a podělí se s náma o moudra.smajlíksmajlíksmajlík

24.11.2010 14:37
agentka

XXX.XXX.158.168

moji čuníci mají pořád možnost chodit ven do výběhu a chodí i v tom dnešním nečase - jsou určitě chlupatější než prasátka co jsou jen zvyklá na chlívek - a tak to budou mít i ikdyž bude sníh a mráz - v domku se umějí zachumlat do slámy malí už půjdou pomalu do svých nových domovů už jsou to pěkni raubířismajlík

27.11.2010 13:28
lavacca

XXX.XXX.1.3

pottoka napsal(a):
máš pravdu cérko. lidi si to moc polidšťujou. hlavně ti z města. je to jako s tou polemikou cuy morčat v té paskvilní diskuzi malá farma, kde pat + mat si hrají na ekokulaky.:-(:-(:-( taky by mě zajímalo, co asi můžou být za odchovy po prasničkách, co mají třeba pár kilo, jak jsem četl, že 1 chovatelka má sviňku cca 2 kg. to se už ani nemůže rozmnožovat, ne ? a taky by mě zajímala zkušenost ostatních chovatelů na celoroční chov venku ve výběhu ale s přístupem do závětří s boudou či do šopky. a co to spásání trávy ? trávu pasou i kopřivy, maliny, ostružiny ale mi taky 1.1 přeryl celý oplocený výběh cca 600 m2 pro slepice takovým způsobem, že rozryla drn do cca 15 cm a za ni šel voj slepic a dílo dokonaly.sežrala všechny cibulky medvědího česneku.smajlíksmajlíksmajlík 1 známá, co si byla pro araucány se mě ptala, čímže jsem to vláčel a proč na podzim.:-):-):-) byla tady někde zmíňka o veterináři, co má zkušenost z usa kde tyto prasátka jsou hojně chována a běžne se prý nabízejí ( i v kanadě ) po cca 400 - 500 doláčů a v anglii, taky nejsou za cca 40 € jako tady na moravě. všiml jsem si, že majlant chtějí hlavně v okolí pha.smajlíksmajlíksmajlíka tak by se měl taky k otázce vyjádřit, dle mého soudu. a proti čemu očkovat ? jen to co je nařízeno úředně ? a nejlépe kdy ? a jak je to s tou povinnou evidencí prasat ? smajlíksmajlíksmajlíksmajlík no nic, snad se ten veterinář se skušenostma z usa ozve a podělí se s náma o moudra.smajlíksmajlíksmajlík

tak my máme prasátka v podstatě od března letošního roku. Můžu říct, že se na jaře a v létě pásli dobře, ale při ploše cca 120m2, co mají svůj výběh, toho nebylo tolik, takže jsme ji sekali ještě vedle. Jak začalo pršet, dala se milá prasátka do rytí a výsledek přikládám na fotce. :-| Jinak mají domeček, kde mají přepaženo ještě na menší kousek a tam seno, do kterého chodí spát. Chlupatí jsou opravdu dost. Navíc nám sviňka čeká cca za měsíc selátka, tak uvidíme, jak to s odchovem takhle na zimu půjde. Bříško už má pořádné. Mamku napadlo jim tam dát jako zateplení kus koberce. tak uvidíme. zatím mají tu zástěnu, protože mají 24 hod. denně otevřeno do výběhu a ve vchodu ještě plachtu aby jim nemohlo nijak foukat. :-)

A osobně - myslím, že takhle jsou nešťastnější. Do bytu bych je ani nechtěla.

PS: Jedna paní měla 6,5 kilového kanečka. Byl mu rok a půl a umřel. Že by vrozená vada? Nevím, ale ani by mě to moc nepřekvapilo. Přijde mi, že čím menší se všechno dělá, tím se ničí po zdravotní stránce. Myslím tím např. ty 2 kilová miniprasátka. Náš Adámek má cca 17 kilo a že by mi přišel až tak velký to ani ne. :-|

26.12.2010 11:13
lavacca

XXX.XXX.1.3

Punťa nám dnes nadělila krásných 7 uzlíčků! Tři jsou puntíkatí a 4 černí - 1 je celý tatínek (bílé ponožky + hvězdička na čele) a 1 je s bílými ponožtičkami.HURÁ!!!! smajlíksmajlíksmajlík

26.12.2010 11:47
agentka

XXX.XXX.158.141

moc moc gratuluji a držím puntě palce at to vše v té zimě zvládnesmajlík

26.12.2010 13:23
lavacca

XXX.XXX.1.3

agentka napsal(a):
moc moc gratuluji a držím puntě palce at to vše v té zimě zvládnesmajlík

Díky. Snad to zvládneme. :-)

31.12.2010 13:45
lavacca

XXX.XXX.1.3

tak už je nám 5 dní, krásně rosteme a panička konečně zjistila u většiny, jakého pohlaví jsme. :-)

1 x černé s bílými ponožkami a hvěždičkou na čele - kaneček
1x černé s bílými ponožkami - ?
2x černé - 1 sviňka a ?

1x puntík s převahou černého (na fotce uprostřed) - sviňka
2x puntík - 1 kaneček a ?

1.1.2011 10:11
lavacca

XXX.XXX.1.3

kuk aneb malé porovnání s rukou

1.1.2011 10:12
lavacca

XXX.XXX.1.3

už se nám dělají pěkný faldíčky :-)

1.1.2011 10:46
agentka

XXX.XXX.158.141

jsou fakt krásná - tvoje mamina je podobná na moji pepinu - tet je taky tak chlupatá:-) nám už zbývají jen 4 kanečci

1.1.2011 11:10
lavacca

XXX.XXX.1.3

agentka napsal(a):
jsou fakt krásná - tvoje mamina je podobná na moji pepinu - tet je taky tak chlupatá:-) nám už zbývají jen 4 kanečci

je to zajímavé, Adámek tak hrozně chlupatý není. No, možná to zkreslují ty černé štětiny, ono i prcci vypadají, že puntíci jsou chlupatí a černoušci pomalu holí. :-) A je zajímavé, že ta punťata holčička je chlupatá nejvíc. Vypadá z jednoho úhlu pohledu trochu jak medvídek. Ale je to krasavice. :-)

Tak vidíš, snad prcky udáš.:-) U nás to beru tak, že malou kopii Adámka a holky se budu snažit hodně udat a ostatní klučiny, když je nikdo nebude chtít, hold sníme no. :-|

1.1.2011 13:13
lavacca

XXX.XXX.1.3

Jelikož jsem fakt hrozná, tak jsem mimča dneska dobu hladila a okukovala, a tak jsem měla možnost zjistit pohlaví na 100%. Takže nakonec máme:

1x černé s bílými ponožkami a hvěždičkou na čele + růžový čumáček(rypáček) - kaneček
1x černé s bílými ponožkami - sviňka
2x černé - 1 sviňka a 1 kaneček

2x puntík - 2 kanečci

Všichni jsou tlusťoučcí, dokonce už začínají lumpačit (malý Adámek mi zkoušel jíst prst :-)) a jsou zvědaví jak opičky. Jen člověk přijde, běží a natahují čumáčky, aby se člověka dotkli. Punťa má mlíka jak pro regiment, takže hlady rozhodně prcci netrpí. Čehož jsem se krom zimy bála nejvíc. Ale nosíme jí 3x denně papání, tak má taky z čeho. No, jsem z nich rpostě unesená, co si budeme povídat. :-)

PS: Vyfotit je všechny pohromadě a aby byla fotka dobře ostrá je vážně nadlidský výkon. :-)

1.1.2011 13:15
lavacca

XXX.XXX.1.3

lavacca napsal(a):
Jelikož jsem fakt hrozná, tak jsem mimča dneska dobu hladila a okukovala, a tak jsem měla možnost zjistit pohlaví na 100%. Takže nakonec máme:

1x černé s bílými ponožkami a hvěždičkou na čele + růžový čumáček(rypáček) - kaneček
1x černé s bílými ponožkami - sviňka
2x černé - 1 sviňka a 1 kaneček

2x puntík - 2 kanečci

Všichni jsou tlusťoučcí, dokonce už začínají lumpačit (malý Adámek mi zkoušel jíst prst :-)) a jsou zvědaví jak opičky. Jen člověk přijde, běží a natahují čumáčky, aby se člověka dotkli. Punťa má mlíka jak pro regiment, takže hlady rozhodně prcci netrpí. Čehož jsem se krom zimy bála nejvíc. Ale nosíme jí 3x denně papání, tak má taky z čeho. No, jsem z nich rpostě unesená, co si budeme povídat. :-)

PS: Vyfotit je všechny pohromadě a aby byla fotka dobře ostrá je vážně nadlidský výkon. :-)

oprava - ta puntíkatá holčička je na téhle fotce úplně vpravo. :-)

13.1.2011 14:14
lavacca

XXX.XXX.1.3

tak hlásím, že nám je 2,5 týdne a dneska jsme poprvé zkoušeli příkrm (teda aspoň přímo z ruky paničky - už dřív zkoušely lézt mámě do misky, ale netvářili se na to ještě moc dobře :-)). Takhle si dali trochu rozmočenýho rohlíku. Moc jim chutnalo. :-) Ale už někdy před 2.týdnem zkoušeli kousat drobné zelené seno, prdelky.

a foto ze 7.1. (dnešní ještě nejdou stažený)

13.1.2011 21:36
lavacca

XXX.XXX.1.3

tak fotečky z dneška - je nám 18 dní :)

21.1.2011 19:10
lavacca

XXX.XXX.1.3

už je nám 26 dní a už asi týdne papáme z ruky paničky, poslední 3 dny i z mističky (ale ruka pořád vede, jenže panička nás všech 7 nestíhá krmit najednou, tak hold misky někdy musí být) :-)

21.1.2011 19:12
lavacca

XXX.XXX.1.3

a ještě malá kopie Adámka, originálně malý Adámek :-):-))

4.2.2011 19:57
lavacca

XXX.XXX.1.3

nějak mrtvo tady poslední dobou, ne?smajlík

tak aspoň fotečku našeho malýho čunčíka. :)

Přidejte reakci

Přidat smajlík