Koncem řjna se naší jerseyce Elišce narodil nádherný býček po braunswisovi. Od té doby jsem na ní nepozorovala žádnou říji, nejprve mě to moc nevzrušovalo, chtěla jsem připouštět až v květnu. V dubnu jsem si zavolala veterináře, aby jí prohlédnul a případně napíchal estrofan, aby se nám konečně rozhonila. Veterinář přijel, krávu prohlédnul a zjistil, že se práve říjí. Žádné známky jsme na ní nepozorovala, měla říji skrytou, vet říkal, že jak přijde jaro, bude to znát lépe. Utekly tři týdny a stále nic, když nepočítám to, že mi dvakrát shodila dojačku, což normálně nedělá. Takže tu byl veterinář včera večer zase. Těsně než přijel, viděla jsme při dojení, že kráva pouští ukázkový hlen. Doktor přijel a ještě než do ní sáhnul, začal se smát, že ho určitě volám jenom proto, abych ho pak mohla pozvat na kafe. Došli jsme k závěru, že se náš veterinář krávě asi líbí a když přijede, úplně jí to rozrajcuje .
Takže dneska ráno tu byl inseminátor, říkal, že kráva má říji úplně ukázkovou a měla by se chytnout. Zopakovali jsme krytí stejným býkem jako posledně, takže náš Norbert snad bude mít pravého sourozence, jsem zvědavá, jaký mezi nimi bude rozdíl. A inseminátor mi slíbil, že tentokrát to určitě bude jalovička, ža se pořádně podíval a žádné kuličky tam nebyly . Držte nám palce.
Ahoj,palce vám držím a závidím,já tu kravičku mít asi nebudu.Nějak na to nemám jěště odvahu a manžel nemá na to čas mě s tím pomáhat...a hlavně by mě musel postavit chlívek(pořádný).....Navíc kupujeme mléko od farmáře za 10kč a to se mu zdá dobré,tak nemám žádný trumf.......Za kolik vyprodukujete litr mléka?
Jsem zvědavá,co to bude-přeju vám tu holku!!!!!!!!!!!!............borokoz
já to radši nepočítám, asi bych musela zaplakat a krávu prodat....jednou jsem spočítala, že za zimu denně sežere kolem 60kč a dojila mi asi 5-6 litrů denně. Přes léto je to lepší, to prožere tak dvacku a dojí kolem 12-14 litrů, ze kterých posbírám kolem 2 litrů smetany. A zakysaná smetana od naší Elišky je luxusní pochoutka, prodávám jí za 70kč/kg a jde na dračku. Ze sbíraného mléka dělám sýr, výtěžnost je asi 1kg z 5- 7 litrů. Jinak mléko nesbírané prodávám za 15kč. Dana
Před sedmi týdny jsme Elišku připouštěli, po třech týdnech to vypadalo nadějně, ale minulý týden přeskočila plot k býčkovi a nechala se od něj celý den obskakovat. Takže nám ukázala, že nezabřezla. Dneska tu byl veterinář, potvrdil jalovost a teď budeme čekat na další říji. Pokud nepřijde, je pravděpodobé, že čeká telátko s vlastním synem...
danurba
napsal(a):
já to radši nepočítám, asi bych musela zaplakat a krávu prodat....jednou jsem spočítala, že za zimu denně sežere kolem 60kč a dojila mi asi 5-6 litrů denně. Přes léto je to lepší, to prožere tak dvacku a dojí kolem 12-14 litrů, ze kterých posbírám kolem 2 litrů smetany. A zakysaná smetana od naší Elišky je luxusní pochoutka, prodávám jí za 70kč/kg a jde na dračku. Ze sbíraného mléka dělám sýr, výtěžnost je asi 1kg z 5- 7 litrů. Jinak mléko nesbírané prodávám za 15kč. Dana
co byste chtěla, Dano ? - i v zimě se kravka zaplatí -
( kilo sýra plus litr smetany) mínus 60 Kč rovná se kolik ?
- určitě kladná hodnota. Bez krávy byste v obchodě jen cálovala - a to nemluvím o BIOLOGICKÉ hodnotě vašich mléčných produktů a těch z obchodu - to je hodně velký rozdíl, penězi nevyčíslitelný
Mám obrovskou radost, před chvilkou tu byl veterinář se sonem a zjistil, že naše Eliška je měsíc březí . Od porodu se dlouho nehonila, na jaře se připuštění nepovedlo, pak říji několikrát vynechala, nakonec začala při říji přeskakovat plot ke svému pubertálnímu synovi. Naposledy byla připuštěná 2.září čestrem a taky svým synem, pak jí dal vet ještě něco na udržení březosti. A povedlo se, telátko tam je.
Aby ale ta radost nebyla dokonalá, veterináři se nezadála barva placentace, prý je to takové zašedlé, tak prý aby o to nakonec ještě nepřišla.... Snad to dopadne dobře.
Tak tu byl před chvílí veterinář, aby potvrdil březost, protože se mu před dvěma týdny na plodu něco nezdálo. Nejprve se vylekal, že se nám Eliška zase honí, vytahal z ní hromadu šlemu, ale pak jí prohlédnul sonem a jak řekl, že ještě zkusí najít srdíčko, věděla jsem, že je všechno OK. Telátko je v děloze a vypadá, že se má dobře. Spadnul mi ze srdce pěnej šutr.
danurba
napsal(a):
Tak tu byl před chvílí veterinář, aby potvrdil březost, protože se mu před dvěma týdny na plodu něco nezdálo. Nejprve se vylekal, že se nám Eliška zase honí, vytahal z ní hromadu šlemu, ale pak jí prohlédnul sonem a jak řekl, že ještě zkusí najít srdíčko, věděla jsem, že je všechno OK. Telátko je v děloze a vypadá, že se má dobře. Spadnul mi ze srdce pěnej šutr.
Taky znám ten pocit