Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

13.10.2011 21:36

dobry den, s timhle zkusenost fakt nemam, ale mam tele stare 2 tydny, muzu ho nechat celou zimu venku s ovcema? Tudiz bude mit k dispozici suche zavetri, podestlane slamou. Zvladne mrazy kolem -20 stupnu? nebo na tyhle mrazy bude lepsi ho dat do chliva kde sice bude treba jen -10 ale bude tam podstatne vlhcejc? Ja si myslim ze by to melo vydrzet, protoze jim zima pry nevadi, hlavne nesmi byt pruvan. Taky nechci aby prislel nekdo z nejakych ochrancu zvirat nebo nejaka kontrola z CMSCH abych nemel problem ze se o zvirata spatne staram, a sam bych chtel aby se zvirata u me mely dobre.
Dekuji

13.10.2011 21:48
danurba

XXX.XXX.40.197

záleží na plemeni, pokud to není vysloveně teplomilné plemeno jako jerseyka, tak vydrží bez problémů a bude mu to prospívat. Za prvé, bude ve společnosti a za druhé v zimě venku prakticky nejsou bacily. Ale suchý přístřešek bez průvanu a vysoká podestýlka jsou nutností!

13.10.2011 21:50
danurba

XXX.XXX.40.197

a že přijdou blázni, kterým se to bude zdát jako týrání, to se může stát, klidně na vás můžou poslat kontrolu, ale pokud budete mít v pořádku krmení, vodu a registraci a tele bude zdravé, bude vše OK. Všude kolem nás jsou plné pastviny krav a jsou venku i v zimě, dokonce se telata rodí na sněhu a jsou v pořádku.

14.10.2011 08:00
marketazalbre

XXX.XXX.46.78

Za "bláznivé ochránce zvířat" - pokud bude mít tele možnost úkrytu, vodu, krmení, bude v dobrém výživném stavu a evidentní psychické i fyzické pohodě, neměl by s tím mít nikdo problém. Spíš sousedé či náhodní kolemjdoucí - laici, ale ti, co trochu rozumi welfare, v žádném případě. Měl by se dát důraz na vyrovnaný výdej a příjem energie - tzn. přikrmit například senáží, když budou extrémní mrazy, apod. Trošku bych se zamyslela nad otužilostí telete - pokud jste ho přivezli z teplého chlíva, kde se i narodilo, bude asi "klepat kosu" a zhubne, ale jestli je z pastevního odchovu, není co řešit. Co se toho počasí týká, víc než na mrazy bych dala bachy a sněhodeště, plískanice, ostrý vítr při teplotách kolem nuly, to je pro zvířata horší, než bezvětří a mráz -20.
Mi loni sousedka posílala téměř výhružné smsky, že naši čtyři koně nemají přístřešek a jsou venku v mrazu i v noci, ale že jsem je nastrkala do stodoly když pršelo se sněhem všemi směry tři dny v kuse to už pro ni nebylo důležité...
Prostě a jednoduše - je třeba zvíře trochu znát a na jeho chování poznáte, jestli je mu hej nebo ouvej. :-)
Marketa z Albre

15.10.2011 15:26

Dekuju za reakce. Tele je to od klasicke strakate ceske kravy, narodilo se v kravine a tam, kde ma svuj kotec je jen o malinko teplejc nez venku, tudiz na nejakej teplej chlivek neni nevykle.
Co v zime jak resit aby melo tele i ovce dost nezmrzle vody? Staci jim dat 2x denne napit a pak vodu vylit aby nezamrzla? nebo je lepsi jim tam natahnout prodluzovacku a do zlabu s vodou jim dat treba takovy to ohrivadlo na akvarka?

15.10.2011 19:44
danurba

XXX.XXX.40.197

Mám přes timu na pastvině koně a ovce a pití řeším tím, že jim dám 2x denně do maltovníků vodu. Většinou se hodně napijou hned a pak jim maltovníky doplním. Přes den, i když voda zamrzne, umí si led rozbít, aby se k vodě dostali. A večer dostanou další dávku čerstvé vody. Máme studnu hned vedle pastviny, takže to není takový problém. Výhoda gumových maltovníků je ta, že v zimě nepraskají a led se z nich docela snadno vyklepe. Dana

24.10.2011 21:14

Tak jsem si telatko dnes privezl domu...

24.10.2011 22:09
danurba

XXX.XXX.40.197

ta je krásná!! A v čem jste jí přivezl? V osobáku?

25.10.2011 18:53

Dik, taky se mi moc libi. Jo privezl jsem ji normalne v osobaku. Je jenom o 2 prsty vyssi nez muj vlcak ktereho tam normalne vozim. Vezl jsem ji ale asi jen kilometr. bral jsem si ji od nas z prace.
No ale ted ji bude mesic a je tak velka jako ostatni telata co se nam prave rodej. Po narozeni mela tak 12kg, ted ma 35,6kg Vazil jsem se s ni na koupelnovy vaze a pak jsem odecetl svoji hmotnost :)
:-)

25.10.2011 19:42
danurba

XXX.XXX.40.197

te byl teda prcek, čím to? Náš bejček měl porodní váhu určitě přes 30kg, měla jsem co dělat, když jsem ho táhla po zemi k vemeni. A to byl po mámě jerseyce.

28.10.2011 11:41

No, narodila se o par dni driv, jeji mama byla jalovice a jeji tata je byk MKM-257 po kterym jsou telata mensi a tudiz jsou snadne porody, proto se s nim pry pripoustej hlavne jalovice. Proste z ni vyroste spis velka koza nez mala krava :)

28.10.2011 14:47

Kravka se nam otelila na pastvine a tele jsme privezli do kravina az potom co jsme zahnali a uvazali kravy. Kdyz jsem ji nesl do kotecku tak byla asi tak tezka jako karton krabicoveho mleka coz je 12kg. Vsichni jsme se ji smali jak byla mala bylo to proste takove stenatko.
Ted ji delam novy chliv, a ona porad za mnou chodi, porad chce drbat, porad mi nechava na pamatku obtisk svojich kopytek v nezaschlem betonu, kdyz vztycuju nejakou stojku a potrebuju ji upevnit, jednou rukou drzim stojku, v druhe ruce mam vrtacku a ona prijde a zacne mi cucat ucho, vrtacku nebo cokoliv jineho tak z ni mam fakt radost :)

26.1.2017 22:02
zetorak

XXX.XXX.225.133

Dobry den, s timhle zkusenost fakt nemam, ale mam tele stare 2 tydny, muzu ho nechat celou zimu venku s ovcema? Tudiz bude mit k dispozici suche zavetri, podestlane slamou. Zvladne mrazy kolem -20 stupnu? nebo na tyhle mrazy bude lepsi ho dat do chliva kde sice bude treba jen -10 ale bude tam podstatne vlhcejc? Platito aji pro byky jersey_Děkuji za odpovět.

27.1.2017 18:46

Platí to pro všechny. Za těch 6 let mi prošlo rukama tak 600 telat a mráz opravdu nevadí. Chce to závětří a suchou podestýlku a telata zvládnou mrazy v pohodě. Pozor jen na telata co marodí, průjmujou a podobně. Těm v mrazech kdyžtak nasadím "telecí deku" ať nespotřebujou tolik energie na svoje zahřátí.

28.1.2017 13:58
spajzka

XXX.XXX.6.164

Můžete to zkusit, ale hlídat aby bylo syto, aby nezačalo kašlat, aby opravdu přes noc spalo v závětří. Jak se někde nachladí, začne kašlat, apaticky polehávat, tak ho můžete zavřít do stáje. nejlépe s dekou a pod červenou lampu.
Telatům nevadí suchý mráz jako takový. Ale jak na ně táhne, když spí v mokrým, to je špatný.
Já osobně mívala telata u koní, kde bylo teplo. Větší byla v teletníku a při hezkém počasí chodila ven. Jak něco onemocnělo, hned z teletníku ke koním do tepla. Než nakazí ostatní. Teď je mám u matek a tam se zahřívají navzájem.
U býků platí totéž. Dobře krmit a hodně krmit aby měli z čeho brát energii.

5.2.2017 12:53
milcek

XXX.XXX.54.24

zetorak napsal(a):
Dobry den, s timhle zkusenost fakt nemam, ale mam tele stare 2 tydny, muzu ho nechat celou zimu venku s ovcema? Tudiz bude mit k dispozici suche zavetri, podestlane slamou. Zvladne mrazy kolem -20 stupnu? nebo na tyhle mrazy bude lepsi ho dat do chliva kde sice bude treba jen -10 ale bude tam podstatne vlhcejc? Platito aji pro byky jersey_Děkuji za odpovět.

Záleží na tom od kud tele přineseš pokud ho vezmeš ze stáje tak ho zabiješ jinak jim to venku spíš prospívá.

Přidejte reakci

Přidat smajlík