Připouštěli jsme 1. září, kráva přeskočila plot ke svému synovi, kříženci Jersey a Brown-svisse, strávila s ním celé odpoledne a pak ráno přišel inseminátor a dal do ní čestra. Takže čekáme, jestli tele bude mít aspoň stopy fleků, nebo jestli bude celoplášťové. Býčkovi v té době bylo asi 10 měsíců, taže jí oplodnit mohl i nemusel.
Prý je jalovička ze smíšených dvojčat neplodná, ale slyšela jsem, že to tak pokaždé není. Dá se to nějak zjistit, třeba na sonu?
Bude překvápko :)
Jinak já nechávám veta šáhnout rektálně do jalovice aby zkontrolaval pohl.orgány. Vždycky něco chybí. Ještě nikdy se nepodařilo. Před měsícem jsme znova zabíjeli jalůvku, chyběla celá děloha. Na některých je to poznat už z venku, mají zdeformovaný stydký pysky. Čůrají fontánku jak říkám.
spajzik
napsal(a):
Bude překvápko :)
Jinak já nechávám veta šáhnout rektálně do jalovice aby zkontrolaval pohl.orgány. Vždycky něco chybí. Ještě nikdy se nepodařilo. Před měsícem jsme znova zabíjeli jalůvku, chyběla celá děloha. Na některých je to poznat už z venku, mají zdeformovaný stydký pysky. Čůrají fontánku jak říkám.
Tak ta naše teda čůrá rozprašovač v dosahu asi 4m. Minulá jalovička z dvojčat byla navenek ok, zevnitř jsme nezkoumali. A jinak se nám rodí ještě dvojčata býčci, dvojčata jalovičky jsme za posledních pár let neměli ani jednou (dřív nevím).
lucnidvur
napsal(a):
Tak ta naše teda čůrá rozprašovač v dosahu asi 4m. Minulá jalovička z dvojčat byla navenek ok, zevnitř jsme nezkoumali. A jinak se nám rodí ještě dvojčata býčci, dvojčata jalovičky jsme za posledních pár let neměli ani jednou (dřív nevím).
Jé dva býčky na jednou bych taky brala, hodili by se na výkrm. Ale ne. Pokaždý jalovice a býček. A aby to bylo doopravdy k naštvání, tak býček je dycinky ten malej. Před měsícem nám kráva potratila dvojčata. Taky oboupohl. Týden co jsme ji postavily na sucho. Škoda.
renatasimicek
napsal(a):
koukám že tu máte hodně dvojčata..Dá se to nějak ovlivnit?? Taky chci dvě telátka...:-)
:) ovlivnit se to nedá. A dvojčata si raději nepřej, protože za A) to krávu matku hodně vysílí a obyčejně se telí dříve, tudíž nemají tolik mléka. A za B) telata sou malá ( na 90pro) a malá zůstanou. A za C) když se narodí oboupohlavní tak z nich máš pouze maso. D) nové zabřeznutí matky je kolikrát stíženo.
A stejné ty telátka stejně nejsou :)
Břicho roste a zdá se mi, že trochu kleslo, ale to si možná jen namlouvám. Vemeno má zatím prázdné, ale ještě má minimálně dva týdny do porodu (teda doufám). Před dvě,a týdny tu byl veterinář, který jí na začátku březosti dělal sono a dvojčata by prý neviděl. A když jsem se ho ptala, co si myslí o tom velkým břichu, jen pokrčil rameny a řekl, že teď už s tím stejně nic neuděláme . Tak uvidíme, jsem napnutá, ale kráva žere, přežvykuje a občas i popoběhne, očividně je jí fajn.
Tak nám u naší jersey taky loni všichni hádali dvojčata, břicho měla obrovské, dokonce i bývalí majitelé říkali, že takové břicho nikdy neměla. Dost jsme se toho báli, je to naše první kravka a tedy i první zkušenost vůbec. Nakonec se ale narodil jeden velký býček Porod proběhl rychle, naprosto bez problémů. Tak budu držet pěsti, Hanaka
Tak včera měla naše Eliška termín podle známého "vzorečku" datum připuštění - tři měsíce + 10 dní....a nic. Šlemuje, každou chvíli tlačí, vemeno má nalité a když užuž si myslíme, že to bude, zvedne se a jde se pást. Je to kráva, takhle nás napínat. Vloni tahle fáze trvala dva týdny
. A pak vyprdla tele během chvíle, kdy u ní zrovna nikdo nebyl.
Tak hlásím, že asi v 15 hodin se naší Elišce narodila kráááásná jalovička Bára. Porod šel celkem hladce, jalůvka je dost drobná (nechápu, proč měla Eliška tak obrovský břicho) a vypadá to, že jejím otcem je přece jen její bratr. Takže by to mělo být 75% Jerseyka a 25% Brown-swiss. Aspoň teda z čestra, kterým byla inseminovaná, nemá vůbec nic , i když ho bude mít jako otce v papírech. Nám to nevadí, stejně si jí necháme. Náhodou měl cestu kolem i náš veterinář, tak krávu rovnou vyšetřil, žádné další překvapení už se v ní neskrývá.
Gratuluju k jalůvce , my jsme podobnou radost zažili taky letos ,po 3 býcích se nám narodila konečně taky jalůvka
Tak to bylo radosti na Starém Bělidle
hensi
napsal(a):
Gratuluju k jalůvce , my jsme podobnou radost zažili taky letos ,po 3 býcích se nám narodila konečně taky jalůvka
Tak to bylo radosti na Starém Bělidle
no to je čumáček...jerseyky jsou takový princezny mezi krávama. V kravíně jsme měli čestry a žádný tele takhle nádherný nikdy nebylo