Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Blekota

4.11.2012 18:37
Blekota

XXX.XXX.243.192

Ahoj jmenuji se Jirka,
chtěl bych se zeptat vás z oboru znalích ale i laiku co tomu rozumí zda jít do chovu mastného skotu?
Vysvětlím vám moji situaci, po dědovi jsem zdědil statek s celkovou výměrou cca30 ha z toho 18 přímo za domem v jednom kuse. tyto pozemky má pronajato místní zd a pětuje na nich kukuřici na bioplin. v roce 2014 jim končí smlouva a ja řeším to jestli si vzít pozemky a třeba past nebo ne(jestli ano musím dát do konce roku výpověď).Nečekám od toho že mě to uživí ale vydím to jako možnost výdělku pro opravu statku která je pro mě jako pro zaměstnaného člověka živící rodinu těžko realizovatelná.no a o co bych vás chtěl vlastně poprosit, neuměl by jste mi tu nekdo napsat alespoň hrubou rozvahu co mě kolik nude stát popřípadě reálné výdělky. Prostě bych to chtěl vydět v normálních barvách a reálných číslech

Zdravím Jirkasmajlík

18.11.2012 18:18
wanda

XXX.XXX.159.149

Ahoj JIrko, já bych do toho šla, ale proto, že to budu mít zpět, bohužel nemám tyto možnosti, ale např. v JZD Dambořice masný skot chovají.Je i mnoho soukromníků, co chovají náhorní skot aj. např. soukromník v Bartošovicích, prodává i seno. Tak se možná poptat tam. Já bych to vzala už kvůli sobě, baví mě to, a dá se získat i nějaké dotace, také závisí kde to máte a jaká je tam zaměstananost, a jak jste šikovný pak na prodej, zda umíte jazyky a domluvil by jste si prodej do zahraničí, nebo jen soukromě mezi lidi, což není tak jednoduché, zvláště papírování, ale pokud k tomuto máte vztah. Tak Vám držím pěsti. Val.

20.12.2012 14:20
maximus.d

XXX.XXX.232.4

Není to jen tak ,musí tě to bavit, ale hodně. Koupit telata jsou dost drahá , ale pastva jim nebude stačit . Musíš mít siláž ,senáš, jádro,seno nějakou slámu a taky nějakou techniku kterou budeš kolem toho potřebovat. Pokud budeš vše nakupovat tak to nedělej.

3.1.2013 00:41
blekota

XXX.XXX.129.146

O techniku nejde tomu rozumím velmi dobře něco mám a dnes není problém dovést slušné stroje ze zahraničí.No a k té siláži atd ja chci dobytek pást bez přidávání silaže, jádra. Krávy chci jen na pastvě popřípadě nejaké seno senáž a líz aby nezatloustli a měli lehké porody. A nejspíš prodávat zástav nebo něco málo vykrmit ale to nevím jak vychází ekonomicky. Prostě mě se líbí tzv. hobby farm

3.1.2013 15:50
spajzka

XXX.XXX.6.49

Ahoj,
30ha je na hobby docela kus polností. Říkáš, že na něm mají zemědělci kukuřici. Tak než začneš uvažovat o zvířatech, musíš ta pole zasít travním porostem a to samo od sebe stojí majlant. Udělat si náčrtky, kde bude pastva. Kde bude na seno, na senáž. Masňáci se obejdou bez kukuřičné siláže, jen si tím zaděláš na problémy jak si už psal. Jádro - max. pro telata přes zimu a býky ve výkrmu kdybysi si nějakého nechal. K těm polím : bude to fuška všechno přepsat a změnit na travní porost po úřadech, musíš pravidelně hnojit, dosekávat nedopasky. Mašin potřebuješ fůru ( mulčovač, sekačka, rozprašovač hnoje, traktor z vidlicí-lopatou, obraceč sena, schrnovač..), nebo si najdeš kdo to udělá. Potřebuješ pevný plot + ohradník extra. Vodu v ohradě. Co v zimě? Stáj? Kam budeš dávat hnůj. Jak budeš krmit, stlát, kydat, voda...Co nemocná zvířata? Kde je budeš fixovat? Min.jednou ročně paznehtář...to je rodeo. Jak budeš připouštet - inseminace, býk. Jakou rasu vlastně chceš. Vidíš je toho moc, ale hlavně to je o času. Čas je i mým nepřítelem a to mám dobytek jako hl. náplň den :) Popravdě být tebou začla bych jen na lukách za domem. Zbytek dále pronajala, vidím to jako bezpracné příjmy. Za baráčkem dvě tři masňačky a vyzkoušet. :) L.

3.1.2013 22:11
blekota

XXX.XXX.243.192

děkuji za váš názor,

samozrřejmě se vše musí nejdříve zatravnit ale na to jsou dotace a celkem slušné a zvlášť když jsou tyto pozemky doporučeny pro zatravnění.ty mašiny opravdu nevidím jako problém s tím si umím poradit na druhou stranu třeba na rostlinku potřebuji daleko více stroju které jsou daleko nákladnější ale to je věc názoru. Pastviny by měli být dle představ ohraničeny betonovými kolíky + 2x drát třídy 12 200 jako el ohradník. Jako pevnou ohradu bych pro začátak použil mobilní ohradu + příslušenství pro ošetřovaní a manipulaci. do budoucna bych chtěl přístřešek s boxy pro volné ustájení na hluboké které by sloužily pro nějakého toho býčka popřípadě manipulaci nakládání ošetřování.Krmení balíky do košů voda z vlastního zdroje přes míčovky.Připoučtění zatím insemiňákem po dovršení základního stáda plemeník to nenám zatím dořešeny.Hnuj většinou nechávají kompostovat nevím jak je to s legislativou ale při nejhořším ho budu vyměnovat s zd za slámu.plemeno je pro mě favorit Galloway popřípadě angus který je pro mě dostupnější.No a co si myslím o Tvém nápadu nachat si pole jen za domem.No nevím oplotit to budu muset stroje mít budu muset tak si říikam jestli není jedno jesli 18 nabo 30 ha.Jesli si to nejdříve zkusit nebo jít do toho nevím jde o ekomomiku každopádně morálně nesouhlasím chovat na určitém počtu ha min počet zvířat. Tak to dělá mnoho zemědělců kteří využivají dotací. můj názor je že na odpovídající plocha musí odpovídat zvířatum tak aby nestrádali a byla vytvářena rezerva.

A tady si kladu otázku kolik kusu bych mohl mít na 18ha pastviny 12ha luk aby každá kravka mohla mít ročně tele které bude prodáno jako zastav nabo jalovička. cca15ks?? nevím poraďte

Předem děkuji za názory

jirka

4.1.2013 07:00
st.toman

XXX.XXX.32.219

Zdravím. Myslím si, že ty Tvoje pozemky by utahly asi 20krav s telaty. Co se týká dotací zatravnění, tak to je třeba ještě zjistit, protože se mají od roku 2014 měnit pravidla společné zemědělské politiky a tak abys to věděl dopředu. na druhou stranu to zatravnění zase není úplně tak tragický. Vychází to v osivu asi na 2000 kč na hektar. S hnojem si nedělej žádné starosti. Ta plemena co chceš chovat jsou zvyklá být na pastvě celoročně venku a ten přístřešek, kam by se mohly schovat ten dá za rok tak 2-3 forky hnoje, který si každý rád vezme za výměnu za slámu. Jádro je nula, protože ho tyto krávy nepotřebujou a telata chceš prodávat jako zástav. Ta techniku potřebuješ : traktor, rotačku, obracečku a nahrabovačku, balíky Ti slisuje služba, dále vidle na ty balíky tzn, buď čelní nakladač a nebo do šavlí pícháky. Ten čelňák by byl lepší, protože na nakládání čehokoli je dobrej. Chce to ale traktor s předkem. Taková 7245 úplně postačí. Ještě je třeba vědět, že k zatravnění cizích pozemků musiš mít povolení majitele, jsou-li ale Tvoje, pak je to OK. Co se týká dotací a celkové ekonomiky, tak mrkni na příspěvek na tomto foru o masňácích, tam jsem to přibližně napsal. Hlavní je chuť a chtít to uskutečnit. Potom je vše daleko lepší a hlavně to člověka baví a proto to člověk dělá. Když do toho vletíš, jako když se zamiluješ do ženský, tak se to určitě vydaří. když budeš ve všem hledat problém, jako když si budeš ženskou vybírat aby byla ve všem bezproblémová, tak zůstaneš sám. Odměnou Ti bude ,když si vyjdeš mezi stádo svých krav, ony k Tobě přijdou protože se Ti nebudou bát a Ty si řekneš " Tak holky to jsem vám to tady pěkně udělal co" . To je ta největší odměna. Zdraví St. Toman
smajlík smajlík smajlík

4.1.2013 15:40
spajzka

XXX.XXX.13.128

Jak píše kolega nademnou, 20ks s telatama nebude problém. Trošku počítat z rezervou na horší dny. A pořádně se starat o zeleň aby rostla :) Gallowey je nenáročné plemeno, na venkovní pobyt jako dělané. Možná trošičku divoké a na mě malé, ale to je otázka vkusu. Sousedka má stádo 20ks Skotskýho náhorního skotu a ty jsou také celoročně venku i s telaty. Akorát holt se v zimě posouvá krmelec sem a tam aby nenadělali moc škod. Vodu má balonovou napaječku do -20st ( ovšem zamrzá taky vč.potrubí ). Krmí pouze senem. Licent.býk ve stádě. Říká že jediný problém je, že telata podlézají oplocení a nandavání ušních známek. Výkrmové kusy se střílejí rovnou na pastvě.
Druhý soused má masňačky červenostrakatých a mix s limousin a charolais. Připouští inseminací. Voda se vozí denně do "vany". V zimě ve stáji na volno, seno, senáž. Býci na výkrm na úvaze a z jádrem. Problém je nandavání ušních známek a jiné vet.práce na pastvě. Koupě fixačního krmelce.
No a já mám holštýny, takže to nebudu rozepisovat. Ale fixační krmelec máme pro jalovice taky a nemůžu si ho vynachválit :)

Jestli si na to troufáte, tak Vám přeji hodně zdaru a pevné nervy. Jen tak pro případ, nám se na Silvestra rozbil krmák a vozili jsme to kolečkama...Silvestr jsem prospala smajlík

14.1.2013 10:33
mahe

XXX.XXX.138.119

Ahoj Jirko,
já jsem minulý rok řešil úplně stejnou situaci, akorát, že ha jsem měl jenom 6. Nakonec jsem se rozhodl pro plemeno Highland, diky povaze a nenarocnosti plemene a taky vzhledem k me nadmorske vysce a svazitosti terenu. koupil jsem dvě krávy a plemenneho býka . Dotace vycházejí asi 10 000kč/ha. Záleží ale v jaké lokalitě se nacházís. Pak jsou ještě nějaké dotace na krávy, ekochov, kontrola uzitkovosti apod. Nejhorší jsou asi počáteční náklady(pořízení stáda, ohradniky, technika,...) ale pak by se to snad mělo vrátit:) zvířata mají přístřešek v zimovišti ale moc ho nevyužívají, i v -20'C raději trajdali po ohradě ve sněhu..příkrm žádný nepoužívám jenom seno a liz. Vodu zatím řeším tak že co dva dny jim dolevam vanu. Vzhledem k tomu že technikou ještě nejsem moc vybaven tak je krmim tak že jim rozebíram ručně balík a házím jim to do ohrady v přiměřeném množství aby si to neudusali. Jak již sepsali kolegové predemmou nejhorší je asi ta , manipulace. Krávy jsem koupil starší takže byl trošku problém aby si na mé zvyklí ale teď už je to ok,, akorát na pohlazení to není:D protematiku znamkovani jsem úplně ještě nepodchytil, takže mi první tele běhá ještě bez známek, ale chybami se člověk učí;)
Každopádně abych se dostal k tvé zakladni otázce já bych do toho v tvém pripade určitě šel, jedinou podmínkou je chuť a abys měl rád zvířata jiný problém bych asi neviděl. Je mi 25, pracují ve státním sektoru, ale po 4letech práce s lidmi spiš kláním l tomu, že se začnu věnovat jenom zemědělství. Výsledky práce jsou vidět lépe a jak se padalo už výše, když vlezes do ohrady a stádo za Tebou hezky přijde..k nezaplacení.
Držím palce at se dobře rozhodnes.

15.1.2013 08:06
strip

XXX.XXX.87.21

mahe napsal(a):
Ahoj Jirko,
já jsem minulý rok řešil úplně stejnou situaci, akorát, že ha jsem měl jenom 6. Nakonec jsem se rozhodl pro plemeno Highland, diky povaze a nenarocnosti plemene a taky vzhledem k me nadmorske vysce a svazitosti terenu. koupil jsem dvě krávy a plemenneho býka . Dotace vycházejí asi 10 000kč/ha. Záleží ale v jaké lokalitě se nacházís. Pak jsou ještě nějaké dotace na krávy, ekochov, kontrola uzitkovosti apod. Nejhorší jsou asi počáteční náklady(pořízení stáda, ohradniky, technika,...) ale pak by se to snad mělo vrátit:) zvířata mají přístřešek v zimovišti ale moc ho nevyužívají, i v -20'C raději trajdali po ohradě ve sněhu..příkrm žádný nepoužívám jenom seno a liz. Vodu zatím řeším tak že co dva dny jim dolevam vanu. Vzhledem k tomu že technikou ještě nejsem moc vybaven tak je krmim tak že jim rozebíram ručně balík a házím jim to do ohrady v přiměřeném množství aby si to neudusali. Jak již sepsali kolegové predemmou nejhorší je asi ta , manipulace. Krávy jsem koupil starší takže byl trošku problém aby si na mé zvyklí ale teď už je to ok,, akorát na pohlazení to není:D protematiku znamkovani jsem úplně ještě nepodchytil, takže mi první tele běhá ještě bez známek, ale chybami se člověk učí;)
Každopádně abych se dostal k tvé zakladni otázce já bych do toho v tvém pripade určitě šel, jedinou podmínkou je chuť a abys měl rád zvířata jiný problém bych asi neviděl. Je mi 25, pracují ve státním sektoru, ale po 4letech práce s lidmi spiš kláním l tomu, že se začnu věnovat jenom zemědělství. Výsledky práce jsou vidět lépe a jak se padalo už výše, když vlezes do ohrady a stádo za Tebou hezky přijde..k nezaplacení.
Držím palce at se dobře rozhodnes.

To je hezké...další státní zaměstnanec, který vidí v kydání hnoje větší uspokojení. smajlík

Jirko, já bych do toho šla. Já stála před stejnou volbou, ale hektarů mám taky jen 6. Dotace u nás (podhůří Beskyd) vychází taky cca 10 tis. Kč/ha (SAPS+LFA). Pak máš ještě platbu (tzv. TOP-UP) na dobytčí jednotku ve výši (rok 2011) cca 1 400,-. Dotace musíš brát tak, že jsou vítaným přilepšením. Ne tím hlavním důvodem, proč to dělat. Já měla začátek jednodušší v tom, že jsem měla aspoň ten traktor, ale práce je i tak dost. Ale já jsem ženská. Ty jako chlap, to budeš mít zase jednodušší. smajlík

17.1.2013 20:52
misssssko

XXX.XXX.46.19

co tak chovat sliepky? ak nechces pracovat a byt na farme tak 500 sliepok na udavaju znasku 280-320vajec rocne, daj si ze jedna sliepky ti znesie min 220vajec krat 500 sliepok 110000na rok vajicok zarok. krat 0,13euro za kus co je 14300euro / 12 =1191euro na mesiac
jedna sliepka zozerie cez leto ak ma pastvu cca 0,050g krmiva na jeden den to je 25kg krmiva = 750kg mesacne
100kg stoji vo velkom 15euro to mas cca115euro na mesiac na zrno.voda kubik spotrebuju cca 5kubikov vody co je cca 7euro plus ine vydavky mesiac 70euro.elektrika na srotovanie,nafta, spolu to mas measacne vydavky 172euro mesacne cca mesacne mas 1000euro.

Bio vajicka stoja v obchode aj 0,25centov.JA SOM napisal najnisiu moznu cenu za vajicku co je 0,13euro, dolezite je zabespecit odbit na vajicka, denne na 350ks... ale vsetko je pisane len priblizne....
Plus podlozky na vajicka 14euro dake 250ks na 30ks vajicok
plus dane a poplatky.....

ja to chovam v malom a mam na mesiac 60-90euro extra do vrecka po odpocitani nakladov a stoji ma to 1hod, denne prace. starat sa o nich mam len 43sliepok a jedneho kohuta....

smajlík premyslam ze zacne vo velkom , ale ten PREDAJ bude trebat zabespecit

22.1.2013 22:25
ruzicka

XXX.XXX.205.254

a kde máš cenu slepic a jejich amortizaci?Kde máš cenu kurníku,pro takové množství slepic a kryté výběhy?Ono v takovém velkém chovu musíš být i registrovaný,vejce musí mít nějaký zdravotní testy a musí se dodržovat spousta hovadnejch nařízení,který doma na dvorečku vůbec neřešíš.Já bych to tak růžově neviděla.

26.1.2013 22:29
blekota

XXX.XXX.227.254

Všem děkuji za rady a názory vzal jsem si z toho to nejnutnější a výsledek toho všeho je že jsem dal výpověd dohodl se s nájemcem že mi pozemky připadnou koncem září 2014. nejduležitější teď bude jak dopadne další společná politika EU na obdobý 2014 a nejspíš 2020.
Ty slepice bych viděl jako utopii to nejde dělat jen tak nějako doma při takovém množství.

S pozdravem
Jirka

3.2.2013 18:33
beerro

XXX.XXX.40.10

blekota napsal(a):
Všem děkuji za rady a názory vzal jsem si z toho to nejnutnější a výsledek toho všeho je že jsem dal výpověd dohodl se s nájemcem že mi pozemky připadnou koncem září 2014. nejduležitější teď bude jak dopadne další společná politika EU na obdobý 2014 a nejspíš 2020.
Ty slepice bych viděl jako utopii to nejde dělat jen tak nějako doma při takovém množství.

S pozdravem
Jirka

Tak už jste se nějak rozhodl..je to super,mít takovou možnost jdu do toho taky a to jsem ženská...jen bych chtěla říct, že na to zatravnění jsou dotace pěkný,jen je tam podmínka že se tam rok nesmí pást...! takže kam s kravama?? první rok ta plocha bude vedena jako orná v lpis a během roku si změníte na ttp,ale když je ta orná jsou tam si myslím povinnosti,vdj a produkce hnoje na určitou plochu..takže je to hezký mít 30 ha orný..jen to vcelku trvá než tam vůbec může jakekoliv zvíře se jít past....to by chtělo promyslet...jestli zasít travinu,dobytek mít zatím někde nevím třeba v maštali,z plochy sklidit na seno a senáž at je čím krmit..a druhej rok si dobytek vypustit a něco nechat na sklízení a druhý seče přepást..samozřejmě podle porostu,když bude krásnej i na druhou seč,tak zase sklidit..senáž,protože otavy se už celkem blbě suší..

Uživatel s deaktivovaným účtem

28.1.2014 14:57
Uživatel s deaktivovaným účtem

beerro napsal(a):
Tak už jste se nějak rozhodl..je to super,mít takovou možnost jdu do toho taky a to jsem ženská...jen bych chtěla říct, že na to zatravnění jsou dotace pěkný,jen je tam podmínka že se tam rok nesmí pást...! takže kam s kravama?? první rok ta plocha bude vedena jako orná v lpis a během roku si změníte na ttp,ale když je ta orná jsou tam si myslím povinnosti,vdj a produkce hnoje na určitou plochu..takže je to hezký mít 30 ha orný..jen to vcelku trvá než tam vůbec může jakekoliv zvíře se jít past....to by chtělo promyslet...jestli zasít travinu,dobytek mít zatím někde nevím třeba v maštali,z plochy sklidit na seno a senáž at je čím krmit..a druhej rok si dobytek vypustit a něco nechat na sklízení a druhý seče přepást..samozřejmě podle porostu,když bude krásnej i na druhou seč,tak zase sklidit..senáž,protože otavy se už celkem blbě suší..

taky bych do toho šla,uvažuji o koupi pozemku -bejvalej kravín s pomocí dotací nějakou kravku a svinky na selata PŘEŠTÍKY A TŘEBA S POP A ŽÁDAT DOTACE,něco málo na splácení,ALE ZATÍM ZJIŠTUJI CO A JAK BUDE OD 2014.nejvíce se BOJÍM TĚCH KLACKU POD NOHAMA CO UŘEDNÍCI HÁŽOU!! ŠKODA ŽE NEJSTE SOUSED smajlíksmajlíksmajlík HNED BYCH ŠLA DO TOHO S VÁMA !!! A TĚCH 18HA ZA BARÁKEM JE SEN!!!!!!!!smajlík slepičky husy,kozy červinku,nutrie...........smajlíksmajlíksmajlíksmajlík

NECHTE SI VRÁTIT VŠE,ZASEJTE A PRODEJTE NEBO NADĚLEJTE SENA.TOHO PĚKNÉHO JE NEDOSTATEK!!smajlík

DRŽIM PĚSTIČKY!! AT SE DAŘÍ A VŠE JDE!!

11.2.2014 20:36
marrek13

XXX.XXX.10.2

A na pastvinu bych doporučil rozsít plazivý ječmen, nejlepší pro krávy na pastvěsmajlík

12.2.2014 17:28
marrek13

XXX.XXX.10.2

sorry Plazivý jetelsmajlík

16.2.2014 19:31
blekota

XXX.XXX.243.192

Ahoj,
vše je rozhodnuto akorát půjdu směrem ovcí.Po dlouhém rozhodování jsem se rozhodl jít do ovcí, rozhodl jsem se tak protože jsem nenašel parťáka který by mi s tím pomohl když budu 24 h v práci, rodina řekla že mezi krávy nepůjdou tak je musím respektovat.Ovce už mám tak s nimi mám zkušenosti akorát markantně rozšířím stavy už mám zamluvené stádo 40ks na podzim je budu mít a pustím se do toho.

17.2.2014 10:30
mahe

XXX.XXX.43.240

A plemeno?

17.2.2014 13:52
rapotacka11

XXX.XXX.43.37

marrek13 napsal(a):

- bývá plný včel, to nevadí?

17.2.2014 19:07
marrek13

XXX.XXX.10.2

rapotacka11 napsal(a):
- bývá plný včel, to nevadí?

Myslím si, že v těch hektarech se nějaká ta včelka ztratísmajlík

17.2.2014 23:28
blekota

XXX.XXX.146.6

Plemeno? Po dlouhém rozhodování Romanovka X Forest Clun základní stádo tyto bahnice zapouštět Suffolkem nebo texlem to se musí zkusit

18.2.2014 08:17
rapotacka11

XXX.XXX.32.96

marrek13 napsal(a):

http://botanika.wendys.cz/kytky/K68.php

31.3.2014 23:09
maličká

XXX.XXX.93.3

Blekota napsal(a):
Ahoj jmenuji se Jirka,
chtěl bych se zeptat vás z oboru znalích ale i laiku co tomu rozumí zda jít do chovu mastného skotu?
Vysvětlím vám moji situaci, po dědovi jsem zdědil statek s celkovou výměrou cca30 ha z toho 18 přímo za domem v jednom kuse. tyto pozemky má pronajato místní zd a pětuje na nich kukuřici na bioplin. v roce 2014 jim končí smlouva a ja řeším to jestli si vzít pozemky a třeba past nebo ne(jestli ano musím dát do konce roku výpověď).Nečekám od toho že mě to uživí ale vydím to jako možnost výdělku pro opravu statku která je pro mě jako pro zaměstnaného člověka živící rodinu těžko realizovatelná.no a o co bych vás chtěl vlastně poprosit, neuměl by jste mi tu nekdo napsat alespoň hrubou rozvahu co mě kolik nude stát popřípadě reálné výdělky. Prostě bych to chtěl vydět v normálních barvách a reálných číslech

Zdravím Jirkasmajlík

Rozhodně ano, chov masného skotu se vyplatí, navíc, co je lepšího, než domácí hovězí. smajlík

Přidejte reakci

Přidat smajlík