Dobrý den. Nějakou dobu pročítám příspěvky, ale není mi jasná jedna věc. Když si chci koupit býčka na výkrm na maso, je nutné se registrovat jako chovatel a zakládat stáj? Nelze to praktikovat jako před několika lety, že si člověk pořídil tele, vykrmil ho a nechal provést domácí porážku? Krávu na mléko i několik býčků na výkrm jsme doma měli, ale je to již pár let zpět ( v té době se o ně staral hlavně děda) a od té doby jsem se o to nezajímal. V příštím roce dáváme výpověď JZD z pozemků a chtěl bych si vzít býka na výkrm pouze pro rodinu, ale nějaký zemědělský kurz nebo další SŠ v tomto oboru se mi kvůli tomu tedy absolvovat nechce. Děkuji za reakce. Louda
I na pořízení 1 hovězího kusu (a dokonce i ovce nebo kozy) je ze zákona povinné nahlásit si hospodářství na Českomoravském svazu chovatelů (www.cmsch.cz). U ovcí a koz se to zatím tak vážně nebere, ale mít načerno hovězí je dost risk, hodně se to hlídá a vlastně by vám nikdo ani neměl tele prodat, pokud nebudete mít nahlášené hospodářství. Ale nepotřebujete k tomu žádné speciální vzdělání nebo zkoušky, je to prakticky jen úřední záležitost, dostanete přidělené číslo chovu a pod tímhle číslem budete hlásit každou změnu stavu dobytka - koupě, narození, prodej, porážka, úmrtí. Finančně to nic nestojí, jen pár minut času. Dana