Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
21.12.2012 19:42
lovec.001

XXX.XXX.255.185

Dobrý den chtěl bych začít s chovem tak 2 krav a zajímalo by me zda se da normálně chovat bez výběhu pouze ve stáji a pokud ano jak asi musí mít velký prostor? Děkuji

23.12.2012 11:50
hellča

XXX.XXX.8.128

Dobrý den kravky se dájí chovat bez výběhu . Na prostoru záleží podle toho jestli je chcete mít voně puštěné nebo uvázané . Pokud by byly uvázané tak nepotřebují tolik prostoru . Mi je máme uvázané .smajlík

23.12.2012 22:25
lovec.001

XXX.XXX.255.185

Dík za odpověď mám odhad tak pro dvě kravky 4 x 3 m raději bych je volně ale když tak je uvážu. Prosím tě kolik tak spotřebuješ sena za rok ( třeba kulatých balíku ). A ještě nevíš kolik vyjde balíku sena z 1 ha louky aspon hrubý odhad at mám predstavu? Děkuji..

23.12.2012 22:45
hellča

XXX.XXX.8.128

No tak to nevím , mi děláme malé balíky a přibližně to vychází na 1 krávu 2 balíky sena na 1 den . Tak to opravdu nevím to taky záleží jak je hustý porost , atd .

23.12.2012 22:56
danurba

XXX.XXX.54.200

lovec.001 napsal(a):
Dík za odpověď mám odhad tak pro dvě kravky 4 x 3 m raději bych je volně ale když tak je uvážu. Prosím tě kolik tak spotřebuješ sena za rok ( třeba kulatých balíku ). A ještě nevíš kolik vyjde balíku sena z 1 ha louky aspon hrubý odhad at mám predstavu? Děkuji..

No máme přes noc krávu v boxu asi 3,5 x 3,5 m a přes den je venku a do menšího bych jí určitě nedávala, i kráva potřebuje svý pohodlí. Od vázání krav se naštěstí ustupuje, musí to být pro ně hrozný, celý život stát na jednom místě, nemoct udělat ani krok, to bych jí radši nechovala. Pracovala jsem v kravíně u vázaných a připadalo mi to normální, ale teď když mám krávu vlastním a vidím, jaký ty zvířata jsou ve skutečnosti, nikdy bych už krávu natrvalo nepřivázala. I pes má daný zákonem, jak dlouhý musí mít řetěz, aby to nebylo týrání, jen na krávy máme pořád pohled, že jsou to jen stroje na mlíko! Dana

23.12.2012 22:56
danurba

XXX.XXX.54.200

lovec.001 napsal(a):

No máme přes noc krávu v boxu asi 3,5 x 3,5 m a přes den je venku a do menšího bych jí určitě nedávala, i kráva potřebuje svý pohodlí. Od vázání krav se naštěstí ustupuje, musí to být pro ně hrozný, celý život stát na jednom místě, nemoct udělat ani krok, to bych jí radši nechovala. Pracovala jsem v kravíně u vázaných a připadalo mi to normální, ale teď když mám krávu vlastním a vidím, jaký ty zvířata jsou ve skutečnosti, nikdy bych už krávu natrvalo nepřivázala. I pes má daný zákonem, jak dlouhý musí mít řetěz, aby to nebylo týrání, jen na krávy máme pořád pohled, že jsou to jen stroje na mlíko! Dana

24.12.2012 00:05
lovec.001

XXX.XXX.255.185

Ten rozměr měl být jen orienační. Zbíram informace a protože budu stavět nějakou tu stájj u domu tak ji mužu o nějaký ten metr zvětšit není problém ji udělat 3x4 pro každou krávu. Já se potřebuji nějak otrkat na par kusech a pak bych to přesunul na louku co mam 5 km od domu. Ale zatím to chci mit u domu at mám stále nejaký ten přehled než vychytam všechny ty mouchy smajlík

24.12.2012 00:17
danurba

XXX.XXX.54.200

lovec.001 napsal(a):
Ten rozměr měl být jen orienační. Zbíram informace a protože budu stavět nějakou tu stájj u domu tak ji mužu o nějaký ten metr zvětšit není problém ji udělat 3x4 pro každou krávu. Já se potřebuji nějak otrkat na par kusech a pak bych to přesunul na louku co mam 5 km od domu. Ale zatím to chci mit u domu at mám stále nejaký ten přehled než vychytam všechny ty mouchy smajlík

No já bych teda zvířata 5km od domu mít nechtěla. Mám ráda svá zvířata pod dohledem, pastvinu mám hned za domem. Tu louku bych teda spíš využila jen na výrobu píce a krávy bych dala někam blíž k domu, i kdyby je tam pozemek neuživil. Předpokládám, že chcete masné plemeno, s těmi nemám zkušenosti, nevím, nakolik jim vyhovuje být zavřené.
Přece jen, když budete mít zvířata poměrně daleko od domova, může se stát situace, že se tam každý den nedostanete. Nehledě na to, že takto "opuštěná" zvířata jsou snadným terčem zlodějů.

24.12.2012 00:20
danurba

XXX.XXX.54.200

lovec.001 napsal(a):

Počítejte na jednu krávu asi 20kg sena na den. Orientačně platí, že 1ha uživí 1 krávu, ale hodně záleží na tom, jaká je louka, jak je úrodná, co na ní roste, jestli jí budete hnojit, jestli budete dělat jen seno, nebo i senáž a hlavně jak vlhký nebo suchý rok je.

24.12.2012 00:41
lovec.001

XXX.XXX.255.185

No par let jsem byl v irsku a přemýšlím že bych si pořídil : HIGHLAND nebo Holštýn. Dost lidí mi říkalo , že si prvni pořídit býčka ,že na tom zjistim jak na tom jsem a postupně ,že si pak mám koupit až krávu tak nevím . Stím skotem daleko od domu máte pravdu zvášt, když je pozemek na polosamotě ,no snažím se ho vyměnit za nějaký co bude blíž at omezím rizika.

24.12.2012 05:36
palino

XXX.XXX.13.96

zdravím, radím najprv porozmýšľať, čo od chovu očakávate? highland alebo holstein? ak môžem poradiť ani jedno ani druhé, highland - výrazne extenzívne plemeno, vhodné do horských podmienok k celoročnému chovu vonku, to si neviem predstaviť chovať v stáji a už vôbec nie priviazané, je to plemeno mäsové to znamená, že sa nedojí, ale je určené na prirodzený odchov teliat pod matkami, nemyslím že je vhodné pre úplneho začiatočníka, je s nimi ťažká manipulácia už vzhľadom na veľkosť rohov, pozrite na stránky farmy Farim na Šumave, a holstein to je zase niečo úplne iné - plemeno mliekové, teda na produkciu mlieka, to by teoreticky mohlo byť aj uviazané, ale je dosť náročné na starostlivosť, kvalitnú výživu... ak už to chcete skúsiť čo tak staré dobré české strakaté? buď býčka na mäso alebo jalovicu, ktorú časom môžete dať pripustiť a po otelení začať dojiť alebo nechať teľa pod ňou a vyhnať na pastvu...
tak, tak írsko - dobre sa na to pozerá, všade stále zelené pastviny s množstvom dobytka, s ktorým na prvý pohľad nie sú žiadne starosti, ale mali ste sa ísť pozrieť v zime na nejakú farmu, čo to v skutočnosti obnáša... btw štastné a veselésmajlík

24.12.2012 05:36
palino

XXX.XXX.13.96

zdravím, radím najprv porozmýšľať, čo od chovu očakávate? highland alebo holstein? ak môžem poradiť ani jedno ani druhé, highland - výrazne extenzívne plemeno, vhodné do horských podmienok k celoročnému chovu vonku, to si neviem predstaviť chovať v stáji a už vôbec nie priviazané, je to plemeno mäsové to znamená, že sa nedojí, ale je určené na prirodzený odchov teliat pod matkami, nemyslím že je vhodné pre úplneho začiatočníka, je s nimi ťažká manipulácia už vzhľadom na veľkosť rohov, pozrite na stránky farmy Farim na Šumave, a holstein to je zase niečo úplne iné - plemeno mliekové, teda na produkciu mlieka, to by teoreticky mohlo byť aj uviazané, ale je dosť náročné na starostlivosť, kvalitnú výživu... ak už to chcete skúsiť čo tak staré dobré české strakaté? buď býčka na mäso alebo jalovicu, ktorú časom môžete dať pripustiť a po otelení začať dojiť alebo nechať teľa pod ňou a vyhnať na pastvu...
tak, tak írsko - dobre sa na to pozerá, všade stále zelené pastviny s množstvom dobytka, s ktorým na prvý pohľad nie sú žiadne starosti, ale mali ste sa ísť pozrieť v zime na nejakú farmu, čo to v skutočnosti obnáša... btw štastné a veselésmajlík

24.12.2012 10:27
lovec.001

XXX.XXX.255.185

Tobě taky štastné a veselé.
Jak už jsem psal chci začít s chovem a je mi vcelku jedno jestli s kravou na mleko nebo s býčkem na maso. Přítelkyně je vegetarianka a tak mě víc tlačí do krávy na mléko, ale ja bych raději toho býčka na maso.
Jak už jsem psal nemusím to uvazovat mužu mu dát ve stáji prostor at má trošku pohyb a ten Highland se mi líbil pro svou odolnost.
Ale rád si nechám poradit..
P.s. hezké vánoce

19.1.2013 20:30
anna9

XXX.XXX.217.170

danurba napsal(a):

Taky jsem si to myslela, mám dvě, jenže ta mladší tu starší pořád cucá i když už má rok. Když je oddělím obě pořád bučí, tak mi nezbylo než je uvázat - obě jsou to jalovičky, Jedna má rok a druhá téměř rok, ta mladší je masňačka, ale od cucání nechce upustit. Zkušenější chovatelé říkají, že nemám dopustit, aby tu starší cucala, že bude problém až ji budem dojit.

24.1.2013 15:05
vera104

XXX.XXX.42.100

lovec.001 napsal(a):
Dobrý den chtěl bych začít s chovem tak 2 krav a zajímalo by me zda se da normálně chovat bez výběhu pouze ve stáji a pokud ano jak asi musí mít velký prostor? Děkuji

Dobrý den,
můžete mi prosím někdo napsat jak se pohybuje cena za kilo živého býka?
Na jatkách mi řekli jen cenu za mrtvého a nebo nechtěli.Děkuji Věra

27.1.2013 14:13
koně

XXX.XXX.206.137

anna9 napsal(a):
Taky jsem si to myslela, mám dvě, jenže ta mladší tu starší pořád cucá i když už má rok. Když je oddělím obě pořád bučí, tak mi nezbylo než je uvázat - obě jsou to jalovičky, Jedna má rok a druhá téměř rok, ta mladší je masňačka, ale od cucání nechce upustit. Zkušenější chovatelé říkají, že nemám dopustit, aby tu starší cucala, že bude problém až ji budem dojit.

My jsme to měli taky.K jalovičce cca 15měsíční jsme přivezli odstavenou,4měsíční.Malá byla jak šílená.Přitom normálně šrot i seno žrát uměla.Starší jí nechala,asi byla ráda,že není samasmajlík
Doktor říkal,že ty ostnaté destičky do nosu ,pro cucalky ,nejsou nic dobrého.Ať je radši vyvážu.
Vyřešil to kratší řetěz pro obě a ven jsem je pouštěla taky zvlášť,nebo se musely hlídat.Po cca 4měsících už je klid.Mladá ještě zkoušela,když se venku nudily,ale větší už jí aspoň nenechá.

12.4.2013 18:49
terenka

XXX.XXX.10.239

Jestli mohu doporučit, opravdu je nejlepší dudání jalovic zamezit co nejdříve. Nevím, co vidí vet špatného na ježcích, ale jinak se dá jako alternativa použít kovový kroužek, který se ale dává pod narkózou a je na trvalo. Ježek se občas uvolní a spousta jalovic se k dudání i po delší době vrátí. Každopádně za mě, je to daleko lepší alternativa, než vazák. Pokud dudání nezabráníte, můžete se těšit na rozdudané jalovice, nutnost zaprahnutí atb před otelením i následné problémy po otelení, kdy v rozdudané čtvrti bude mastitida, případně kravka o struk úplně přijde, což je nemilé a finančně náročné. Nebojte se toho, máme dobytek na volno a ježků i kroužků relativně dost a za 15 let jsem se nesetkala s jediným problémem. Terenka

Přidejte reakci

Přidat smajlík