Prave jsem zdedil asi 90 ha travnich porostu s vybudovanym zazemim (skaldovaci haly atd ...) a veskerou technikou na chov krav. Pred 2 lety bylo vse pozastaveno, kdyz muj stryc umrel a ted uvazuju, jak se toho chopit. Budu asi chovat neake abrdeeny. Kolik tak muzu cekat zisk na ha v eko rezimu a kolik v konvencnim?
Kolko si vlastne zdedil 90 ha alebo 600 ha alebo kolko?
http://forum.farmweb.cz/viewtopic.php?f=72&t=7095
hthttp://forum.farmweb.cz/viewtopic.php?f=159&t=7093
Stupidně položený dotaz. Jakou máte techniku, kolik počítáte zaměstnanců, budete na loukám sám hospodařit, jak budete řešit odchov telat? Prodej malých, prodej býčků na jatka, koncový prodej zákazníkům, případně vlastní minijatka a prodej bouraného masa? V jakém podnebném pásu plánujete hospodařit? Jak moc kvalitní je to zázemí? Novostavba, nebo kravín z 50. let? Od toho se odvíjí cena údržby, potřebných lidských zdrojů a podobně.
Můžete při špatném vedení a ekonomice prodělat a nebo vydělat řádově i přes 10tis/ha. Ale rozhodně nezmoudříte obecnými a vzájemně si odporující dotazy na forech. Sežeňte si kvalitní odbornou literaturu (knihovna, knihkupectví), kde jsou ekonomiky chovu počítány a to i pro různá plemena, s různou plodností a podobně. Případně i nějaké nezávislé poradce, pokud se v tom nevyznáte.
Hmm, jinak 600ha, při ceně cca 20,- kč / m2, to je slušné dědictví, 120.000.000 kč. Vzhledem k tomu, že v ČR je 18.000 dolarových milionářů (lidí s majetkem >20mil kč), tak se řadíte odhadem mezi TOP1000 nejbohatších lidí ČR. A moudra na správu takovéhoto majetku sbíráte na forech a majetek jste na 2 roky uspal?
I pouhý bezpracný pronájem za 4.000 kč / ha ročně (u velkých ploch naprosto běžné) by vám ročně vynášel 2.400.000 kč ročně. Po zdanění nějakých 2.250.000 ročně bez jakékoliv práce. Opravdu vám máme věřit, že vaše dotazy jsou věrohodné?
Pokud chcete pomoci se správou takovéhoto majetku nebo odhadem jeho ziskovosti, buď se opravdu pečlivě začtěte do literatury a vše si řádně promyslete, nebo se obraťte na odborníky, kteří věci posoudí přímo na místě. Takto po internetu bez pohledu na jediné zařízení, techniku, podnebný pás, kvalitu pastvin či polí, bonity půdy a podobně vám řeknu:
Proděláte 7.000 / ha.
Vyděláte 37.000 / ha.
Obě odpovědi jsou stejně reálné
Nechápu proč si každý myslí že může bez jakých koli znalostí podnikat v zemědělství, když chci být soustružník tak taky musím asi něco nejdřív vystudovat nebo se naučit. a v zemědělství je to o to složitější že se pracuje s živým materiálem to si prosím uvědomte. U nás je pár takových ''soukromých zemědělců'' a nechápu jak jim jejich fungování může procházet u statní správy, protože to je hrůza a děs. Jenom všichni pobrat dotace na hektary vozit si prdel v novém traktoru a nic nedělat.
Nejbližší městská knihovna. Oddělení naučná literatura, většinou podsekce chov hospodářských zvířat. Namátkou mě napadá "Chov dojeného skotu" či "Chov zvířat" , ale určitě jich bude více a asi i lepší. Já se zaměřuji na chov ovcí a koz a jednoho čuníka jako bonus, tedy na knihy o chovu skotu narážím spíše okrajově, když je v jedné knize skot i kozy.
Vás bude asi zajímat jakákoliv literaturu zabývajíc se:
Základy řízení chovu skotu
Chov masného skotu – systém chovu krav bez tržní produkce mléka
Ekonomika chovu skotu bez tržní produkce mléka
PS: Proč jste nereagoval na dotazy týkající se rozporu ve velikosti plochy a narážky na TOP1000 nejbohatších Čechů? Že by to s tím dědictvím bylo přecijen trochu jinak, než nám tu tvrdíte??
Takže další miliardář (dobře, jen stomilionář, vlastně téměř žebrák tady mezi ostatními diskutujícími), co hledá moudra na forech? :)
Proč si prostě nepřiznáte, že máte maximálně 5ha a řešíte co s nimi? Nebo jste jen další závistivec, co vidí, jak soused hospodaří na několika desítkách hektarů a závidí mu i nos mezi očima?
Jiné varianty mě moc nenapadají...
podivejte se- vy vubec nevite kdo jsem, a dedukce typu "urcite lze" z odpovedy, ze muj soukromy majetek je ma vec nema vubec zadny podklad. Ja jsem sel na toto forum abych zjistil tkzv "benchmark" od ktereho bych mohl odvijet, do jake miry jsou realisticke podklady, ktere mi predavaji ruzni lide ohledne meho nove nabyteho majetku. Opravdu vas nechapu. Tyto fora jsou tu od toho, aby se kdokoli, zduraznuju kdokoli, mohl zeptat a dostal odpovedi na jeho otazky, ne od toho, aby neaky mistni imbecil narazel na verohodnost cloveka s kym se bavi.
Nenapsal jsem "určitě lže". Však hned první možnost je miliardář hledající moudra na forech
Navíc sám si nabíháte tím, že na různá fora dáváte podobné dotazy s jinými údaji. To na věrohodnosti nepřidává ;-)
A navíc jsem vám odpověděl hned na počátku. Odhad výnosu vám "na dálku" opravdu nikdo neudělá, když jste neuvedl nic kromě toho, že máte 90ha a chcete chovat masný skot. A že vše máte, ale co máte, to už nepíšete a podobně...
Stejně tak jsem vám nastínil i odhad výnosu při pronájmu a podobně. Počítejte s tím, že při pronájmu chce zemědělec vydělat cca stejně, jako vy. Tedy je-li běžný pronájem větších ploch 4.000 / ha, běžný zisk se bude pohybovat kolem 8.000 / ha. Ale tento zisk bude opět ovlivněn technikou, jejím stářím, vybavením, stářím hal, lokalitou a podobně. A žádný z doplňujících dotazů jste nezodpověděl. Takže jsme opět na začátku u důvěryhodnosti a věrohodnosti vašeho dotazu... ... ... ...
Alfredutige

XXX.XXX.210.199