Chtěl jsem se zeptat, jestli někdo ví které plemena skotu nevyžadují přístřešek na pastvě? Mám pozemky, na kterých není povoleno nic stavět, jen ohrady a pastva. Územní plán obce vše výslovně zakazuje. Četl jsem v podmínkách chovu skotu, že bez přístřešku lze chovat na pastvě jen skot k tomu šlechtěný. Vím o skotským náhorním skotu, že takto lze chovat, ale odrazuje mě těma dlouhýma rohama. Děkuji za solidní a ověřené odpovědi.
Na druhé straně vesnice má paní stádo Skoťáků. Bez přístřešku, nic. Takže vám můžu říct, že zrovna u nich to opravdu funguje.
Jestli nechcete rohy, tak bych to viděla na Galloway. Konstitučně podobní jako skotský, ovšem bez rohů a v jiné barvě. Gallowajky chovaji u nás na více místech a když jim zrovna neutíkají a my je nemusíme lovit u našich, tak jsou to milá zvířátka :D L.
pokud nesmíte na pozemku výsloveně nic stavět, proč pro zvířata nepoužijete mobilní přístřešek, ten není spojený se zemí a všechna zvířata musí mít možnost se před větrem, deštěm, sněhem,sluncem atd. ukrýt, takže bez přístřešku pro zvířata by jste před kontrolami obstáli jen pokud by zvířata na pastvině měli možnost se ukrýt např. v keřích, nějaký stromy na pastvině(louce), pokud tam ale nic takového není, musíte mít mobilní přístřešek!