Dobry den. Chcel by som zacat chovat plaza, najlepsie chameleona alebo leguana. Mam m dispozicii priestor pre terarium dlhe 80 vysoke 30 cm a do sirky 23 cm, takze spodna plocha 80x23 cm. Chem sa spytat, pre aky druh plaza je tento priestor dostacujuci? Nechcem aby sa trapil. Mohol by byt aj leguan? Dakujem.
No asi by stálo za to nejdřív trochu googlit. Dospělý leguán by se do toho terárka ani nevešel. Chameleoni potřebují větve na lezení a 30 cm je opravdu vemi málo, to na to nebude stačit ani omylem. Asi tedy nějaký gekončík. Ale ty rozměry 80*23*30 jsou opravdu velmi nestandardní, osobně bych to viděla spíš na nějaké zajímavé podlouhlé akvárko.
franklin
napsal(a):
Ja som googlil, ale viem ze tu su ludia co sa v tom naozaj vyznaju, takze ked vygooglim rozmery, neznamena to ze sa tam bude zviera aj dobre citit :) ake by muselo byt terarko pre chameleona, alebo leguana, v k torom by sa citil dobre a nebol ako v konzerve? Dakujem :).
Tak do tohe teraria jedine pozemny druh plaza. Napr. Pozemny druh gekona, maly druh agam,..Na leguana potrebujete velke terarium, staci precitat navody na chov, na nete je ich kvantum. Na chameleona pre zmenu nieco orientovane na vysku, tiez kvantum navodov na nete, dokonca aj tu!
franklin
napsal(a):
A pre gekoncika nocneho ak by bol iba 1 samcek staci 80x23x30? Ake mate skusenosti? Chcel by som ho mat totiz na stole, a vacsia sirka uz by bola velka. A moze byt gekoncik na pisacom stole? Nebue ho neustala pritomnos ludi a veci rusit? Dakujem :)
Obecně je vhodné umisťovat terária na místa, kde není moc rušno. Obvykle bývá ideální ložnice. Každé zvíře je jiné, některému ruch nemusí vadit, jiné to může stresovat do takové míry, že nebude přijímat potravu.
loraena
napsal(a):
Obecně je vhodné umisťovat terária na místa, kde není moc rušno. Obvykle bývá ideální ložnice. Každé zvíře je jiné, některému ruch nemusí vadit, jiné to může stresovat do takové míry, že nebude přijímat potravu.
Gekončík to zvládne bez preblémov..je to o zvyku a aklimatizácii. Mnozua sa aj zvierata v terariach vo vystavných expozíciach. Toho by som sa nebala.
franklin
napsal(a):
A pre gekoncika nocneho ak by bol iba 1 samcek staci 80x23x30? Ake mate skusenosti? Chcel by som ho mat totiz na stole, a vacsia sirka uz by bola velka. A moze byt gekoncik na pisacom stole? Nebue ho neustala pritomnos ludi a veci rusit? Dakujem :)
Do takoveho teraria se muze v pohode dat i parek gekonciku. Lampu je dobre umistit nekam na kraj teraria aby mel moznost volby tepla nebo chladnejsiho mista. No a na stole je to v pohode jen urcite by tam nemeli byt repraky ktere otrasaji bytem a podobne. Pokud je to psaci stul tak mu to urcite vadit nebude.
franklin
napsal(a):
Dakujem Gekoman, nakoniec asi budem mat 80x30x30. Chcem sa este spytat, ze ci mate pre gekona 3d pozadie ako skaly s polystirenu, a ake s tym mate skusenosti, ci je to zlozite na vyrobu. Dakujem
No já jsem pro agamy dělala 3d stěnu sama, když jsme pořizovali nové hady, tak už jsem si nechala udělat terárko na zakázku i s 3d stěnou :d myslím, že to záleží hlavně na šikovnosti (a nervech) dotyčného.
Návod na 3d stěnu lze najít přes google, je jich spousta. Ve zkratce - veme se polystyren, ten se nějak vytvaruje a přilepí (obvykle silikonem) ke stěně terárka. Pak se přetře několika vrstvami betonového lepidla (lepidlo na dlaždičky), do poslední vrstvy se dá přisypat písek/kamínky, ať to má strukturu a nakonec se to barví a lakuje.
Na co si dát pozor:
- lepidlo musí být označeno jako flexibilní, obyč popraská kvůli změně teploty v terárku
- je potřeba dát dostatek vrstev toho lepidla a pořádně nalakovat, pač cvrčci to rádi koušou a dělaj si v tom schovky, mě se to stalo taky, ač jsem se snažila.. No pak se to řeší tak, že se vykousaná díra prostě zasilikonuje
- lak koupit s atestací na kontakt s potravinami
No ne že by se mi ta první 3d stěna pro agamy vyloženě nepovedla, je celkem ok, ale prostě nejsem žádnej šikula a od profíka to vypadá líp. Taktéž to zabere dost času, mě trvalo nanést jednu vrstvu přes hodinu a dávala jsem tam 4 (musí být vždy 1 den odstup).