Více želv stepních v jednom teráriu

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
15.1.2015 18:06
horynovae

XXX.XXX.110.175

Dobrý den,
Před rokem jsem si pořídila želvu stepní. Je to velice aktivní a čilý jedinec, neuvěřitelně zvyklá na kontakt (jakmile vidí ruku, tak přiběhne a vyleze si na ní atp.). Zatím jsou jí dva roky ale podle vzhledu to vypadá na samce a i chování tomu odpovídá (kouše, neustále pochoduje, nové místo značkuje). Měla jsem v plánu mu pořídit kamarádky (např. Tenhle rok jednu, další druhou) a říkala jsem si, že čím víc spolu budou vyrůstat, tím líp a tak jsem před pár dny přinesla domů malou želvičku, líhnutou na samičku. Údajně je jí rok ale je mnohem menší než můj želvák a tak mám strach dát je k sobě. Zkoušeli jsme to a buď si jí nevšímá, nebo po ní leze a nebo k ní dost čuchal. Malá z něj byla dost vystrašená a tak bych nerada, aby jí zbytečně stresoval a vůbec nevím jestli by jí třeba nějak neublížil. Přikládám obrázek pro představu. Co myslíte?

15.1.2015 19:31
horynovae

XXX.XXX.110.175

Teď jsem dokonce zpozorovala když, byli u sebe, že by jí chtěl kousnout a o to se snaží i přes sklo, když ji vidí. Zdá se mi, že vůbec nevnímá, že je to želva ale jakoby to jen bylo jídlo (je fakt, že se snaží ochutnat všechno na co narazí), tak nevím

15.1.2015 22:43
radiata

XXX.XXX.234.31

Tak po poriadku. V prvom rade, zacinaju ti pyramidovat a to pomerne dost pri ich velkosti. Zvratit sa to uz neda, no da sa to zastavit. Zdroj uv maju? Kvalitny? Ak ano.., aky? v lete ich mas vonku vo vybehu? Vapnik? v kazdom krmeni? a hlavne, co im davas zrat? Dufam ze nic zivocisne, bielkoviny skodia. Tak vyvarovat sa zelenine, ovociu. O tychto faktoroch sa popisali cele romany. A k spolocnemu chovu, v tom by problem nemal by byt, skus, pozoruj, no nic extra by sa stat nemalo, no pozor na vyrazny velkostny rozdiel spolocne chovanych jedincov. Na inkubacie na samcov/samice doraz nedavajte, je to marketingovy tah a vysledok neisty vzdy, tak kludne mozte mat dvoch samcov.

15.1.2015 22:45
radiata

XXX.XXX.234.31

Z tej zeleniny mimo sezony cinska kapusta je ok, rimsky salat, polnicek, cakanka..ostatnym sa vyvaruj. Hned ako najdes skorocel, pupavu,..vynechaj aj to. Pupava v tomto roku este rastla v novembry a vacsinou uz v marci je znovavonku, tak je to len sezonne cast roka v nahradnom krmeni z marketov..

15.1.2015 23:42
horynovae

XXX.XXX.20.104

Mám uvb ExoTerra Reptile uvb100, svítím každý den pár hodin. Přes prázdniny byla i venku ale teď jsem v bytě takže jen svítíme uvb. Jinak přes léto krmím zásadně pampeliškou, sem tam nějaký jetel nebo jitrocel. Teď přes zimu krmím čínským zelím, netřeskem a směsí sušených alpských bylin (které namáčím), ty moc rád nemá ale zas vím, že je to vhodné a mají v sobě i přimíchané vitamíny.
Takže si myslím, že ve stravě ani v prostředí nebude problém. Koupu pravidelně, denně vlhčím substrát a má přístup i k vodě, kam si rád leze. Nebo myslíte, že je někde chyba?
Uvědomuji si, že se mu to dělá ale jak říkám, mám ho rok a od začátku nebyl úplně hladký.
Budu je pomalu zkoušet jestli si zvyknou, popřípadě počkám až se rozdíl ve velikostech zmenší

16.1.2015 00:04
radiata

XXX.XXX.234.31

horynovae napsal(a):
Mám uvb ExoTerra Reptile uvb100, svítím každý den pár hodin. Přes prázdniny byla i venku ale teď jsem v bytě takže jen svítíme uvb. Jinak přes léto krmím zásadně pampeliškou, sem tam nějaký jetel nebo jitrocel. Teď přes zimu krmím čínským zelím, netřeskem a směsí sušených alpských bylin (které namáčím), ty moc rád nemá ale zas vím, že je to vhodné a mají v sobě i přimíchané vitamíny.
Takže si myslím, že ve stravě ani v prostředí nebude problém. Koupu pravidelně, denně vlhčím substrát a má přístup i k vodě, kam si rád leze. Nebo myslíte, že je někde chyba?
Uvědomuji si, že se mu to dělá ale jak říkám, mám ho rok a od začátku nebyl úplně hladký.
Budu je pomalu zkoušet jestli si zvyknou, popřípadě počkám až se rozdíl ve velikostech zmenší

1. Tak par hodin nestaci, sviet cely den. Preco svietis uz aj tak slabym uvckom par hodin? Toto uv je pomerne slabe, bola by dobra vybojka ako zdroj tepla a zaroven uv, mas to potom v jednom telese dve funkcie.
2. Na metabolizmus vapniku treba uv a teplo. Ake vitaminy davas? Davaj cisty vapnik kazdy den na kazdu potravu, toho nikdy nie je dost!
3. Na noc sa maju moznost zahrabat do vlchkeho substratu?
4. Tak do korytnaciek si nemala ist, kedze tam je priam nevyhnutnost sezonneho vybehu.

16.1.2015 00:06
radiata

XXX.XXX.234.31

Ked sa sama pozries na tvoju foto musis vidiet ze je v pomerne zlom stave na tak male zviera.

16.1.2015 00:18
naultinus

XXX.XXX.234.1

horynovae napsal(a):

Zhrnuté: zlé volený zdroj uvčka, zlý chov(vlchkosť, vitamíny, letný výbeh, stav je presušena,..., ). U väčšiej vŕsenie extrémne naberá na obrátkach. Vašim ľahostajným prístupom ju postupne dostanete na druhý svet. Prečo pri nezvládnutej prvej korytnačke ste si kupovali ďalšiu? Mate iný problém ako riešiť znašanlivosť veľkej s malou. A okamžite zabudnite na pocit, že sa pýta na ruku, teši sa keď na ňu vylezie. Blbosť! Skôr sa snaží opustiť nevyhovujúce vami vytvorené, nezvládnute podmienky. Foto nádrže?

16.1.2015 11:13
horynovae

XXX.XXX.20.104

Dobře no, beru Váš názor, že má možná málo uv ale mám toho načteno dost a x chovatelů píše, že toto je dostatečné, když želva byla venku od začátku června do půlky září.
Takže to je tak jediný problém. Želva má možnost být přes tři měsíce venku, dostává kvalitní stravu, terárium má velké, substrát pravidelně vlhčený, každou noc se zahrabává. V térariu má bod osvětlení 35 stupňů na druhé straně cca jako je okolní teplota, takže něco přes 20.
Chápu, že želva nevypadá nejlépe ale zrovna ta fotka z profilu je fotka focená, když jsem ji měla u sebe teprve dva měsíce. To co s ní udělal předchozí chovatel to neovlivním ale rozhodně si nemyslím, že bych jí poskytovala nějak nekvalitní prostředí. Než jsem si jí pořídila, tak jsem si o tom načetla všechny dostupné informace (knihy, české i zahraniční weby). Takže děkuji za Vaše rady, ale tohle vše vím a držím se toho.

16.1.2015 13:20
naultinus

XXX.XXX.234.128

horynovae napsal(a):
Dobře no, beru Váš názor, že má možná málo uv ale mám toho načteno dost a x chovatelů píše, že toto je dostatečné, když želva byla venku od začátku června do půlky září.
Takže to je tak jediný problém. Želva má možnost být přes tři měsíce venku, dostává kvalitní stravu, terárium má velké, substrát pravidelně vlhčený, každou noc se zahrabává. V térariu má bod osvětlení 35 stupňů na druhé straně cca jako je okolní teplota, takže něco přes 20.
Chápu, že želva nevypadá nejlépe ale zrovna ta fotka z profilu je fotka focená, když jsem ji měla u sebe teprve dva měsíce. To co s ní udělal předchozí chovatel to neovlivním ale rozhodně si nemyslím, že bych jí poskytovala nějak nekvalitní prostředí. Než jsem si jí pořídila, tak jsem si o tom načetla všechny dostupné informace (knihy, české i zahraniční weby). Takže děkuji za Vaše rady, ale tohle vše vím a držím se toho.

No nedrzite sa potom rad.
1. Pobyt 3mesiace je malo, na to, ze by v zime nepotrebovala uv. Mate načteno potom toho malo.
2. Preco svietite par hod? To nam ozrejmite.
3. Urcite tu ziarivku vyhodte a kupte kvalitnejsi zdroj, pretoze aj mala uz ma vrsienie, tak asi niekde chybu robite. A hlavne, nic nevypinajte, sviette s tym cely den.
Ked vsetko viete, na co sa tu vypytujete a pisete o elane lezenia na ruku vasej korytnacky? Zle, este raz zle.

16.1.2015 13:35
horynovae

XXX.XXX.20.104

Přišlo mi to dostatečné. Beru Vás názor, že je to málo a začnu svítit více.
Malou mám dnes třetí den, tak nevím jak jsem dokázala za ty tři dny udělat chybu tak aby se jí zkazil krunýřek. To samé říkám o tom větším, takhle už jsem ho koupila, od té doby se mu to nezhoršuje, zlepšení už také těžko dosáhnu. Myslela jsem že uv je dostatečné ale jinak myslím, že jim nic nechybí, stravu dostávají vyváženou, na vápník tedy jen rozdrcené skořápky, tak tam můžu přidat a vlhkost mají jistě dostatečnou. Nemyslím si, že by v mojí péči trpěli tak jak jste popsali, co se dělo u předchozích majitelů, to je věc druhá.
A ohledně lezení na ruku. Dělá to i když je volně puštěný. Zvykl si na krmení z ruky a proto když ji zahlédne tak jde a něco očekává.

16.1.2015 19:08
naultinus

XXX.XXX.234.128

horynovae napsal(a):
Přišlo mi to dostatečné. Beru Vás názor, že je to málo a začnu svítit více.
Malou mám dnes třetí den, tak nevím jak jsem dokázala za ty tři dny udělat chybu tak aby se jí zkazil krunýřek. To samé říkám o tom větším, takhle už jsem ho koupila, od té doby se mu to nezhoršuje, zlepšení už také těžko dosáhnu. Myslela jsem že uv je dostatečné ale jinak myslím, že jim nic nechybí, stravu dostávají vyváženou, na vápník tedy jen rozdrcené skořápky, tak tam můžu přidat a vlhkost mají jistě dostatečnou. Nemyslím si, že by v mojí péči trpěli tak jak jste popsali, co se dělo u předchozích majitelů, to je věc druhá.
A ohledně lezení na ruku. Dělá to i když je volně puštěný. Zvykl si na krmení z ruky a proto když ji zahlédne tak jde a něco očekává.

Volne puštený kde? Dúfam že nie po byte. A nemýlte si dojmi s pojmami.

Přidejte reakci

Přidat smajlík