thedjstanley
napsal(a):
Jsi snad první člověk co chce koupit menší terárko než má doma.
čím má chovanec větší prostor tím líp.
momentálně stavím tera pro pogony 200x100x100, klidně bych udělal větší - alespoň na šířku, kdyby bylo místo..
Citaj tvoju hornu otazku, ako si ju formuloval. Na toto nemam cas.
radiata
napsal(a):
Nechápu proč ten palec dolů, pouze jsem vyjádřil názor k dotazu. Ptal se jestli vadí ještěrům větší terárium než je psané minimum/doporučení. Odpověděl jsem, nevím kde je problém.
Co se týká otázky, mám založené jiné vlákno, na které taky odpovídáš, možná sis to popletl/a.
thedjstanley
napsal(a):
Jsi snad první člověk co chce koupit menší terárko než má doma.
čím má chovanec větší prostor tím líp.
momentálně stavím tera pro pogony 200x100x100, klidně bych udělal větší - alespoň na šířku, kdyby bylo místo..
Určite ano. No na felsumy zbytočne veľké. Taktiež pogonam to ty predimenzuješ.
radiata
napsal(a):
Preklep na iny prispevok, uz sa to nedalo editovat.
Zadavatel: urcite nemusis kupovat nove, no krmenie niekam do boxu, z pinzety,..lov tam bude problematicky v tak velkom priestore hmyz rychlo zalezie. Pripadne to predel prieckou, mas terarko na 2 pary, je to lacnejsie riesenie, nemusis nic kupovat, mas 2x chovny priestor.
Dle mého názoru, větší prostor = přirozenější prostředí. Dá se to i líp zařídit pro daný druh, a líbí se mi že pogony mají prostor se proběhnout. Upřímně lituji agamu chovanou v 80x40x40 protože její majitel se dočetl na netu že jim to stačí. V přírodě jim taky nikdo neháže cvrky pinzetou pod nos, tak ať se snaží.
je to ale jen můj názor, nikomu ho nenutím, a netvrdím že je to určitě pravda.
Možná mi ho zde někdo rozumně vyvrátí a já do nového tera pořídím něco vetšího.
Jsem otevřená mysl.
thedjstanley
napsal(a):
Dle mého názoru, větší prostor = přirozenější prostředí. Dá se to i líp zařídit pro daný druh, a líbí se mi že pogony mají prostor se proběhnout. Upřímně lituji agamu chovanou v 80x40x40 protože její majitel se dočetl na netu že jim to stačí. V přírodě jim taky nikdo neháže cvrky pinzetou pod nos, tak ať se snaží.
je to ale jen můj názor, nikomu ho nenutím, a netvrdím že je to určitě pravda.
Možná mi ho zde někdo rozumně vyvrátí a já do nového tera pořídím něco vetšího.
Jsem otevřená mysl.
Tak u felzum, mnohych druhov gekonov a xy druhov to napriklad neplati a lovci az tak dobri nie su. V terariu im hmyz rychlo zalezie a lovit nemaju nakoniec co a tak ich odbabres, postupne. Dalsia vec su vapnik, mineraly, tie rychlo opadnu z hmyzu, dalsi dovod krmenia z boxu, pinzety. Je to skresleny nazor, ze vzdy to najvacsie je to najpre kazdy druh, ideco umely biotop, nie prirodne prostredie.
Aj v prirode casto obyvaju niektore druhy teritorium, ktore je pomerne male.
Do 200x100x100 by som osobne dal nieco zaujimavejsie ako pogona. Dnes sa da uz vyberat. Otazka su skusenosti, prax, financie..varany, zaujimave druhy uramastyxov,..
No ked sa ti paci pogona, nie je co riesit. Problem bude pripadny odchov, dnes je to uz problem aj rozdavat.
radiata
napsal(a):
Tak u felzum, mnohych druhov gekonov a xy druhov to napriklad neplati a lovci az tak dobri nie su. V terariu im hmyz rychlo zalezie a lovit nemaju nakoniec co a tak ich odbabres, postupne. Dalsia vec su vapnik, mineraly, tie rychlo opadnu z hmyzu, dalsi dovod krmenia z boxu, pinzety. Je to skresleny nazor, ze vzdy to najvacsie je to najpre kazdy druh, ideco umely biotop, nie prirodne prostredie.
Aj v prirode casto obyvaju niektore druhy teritorium, ktore je pomerne male.
Do 200x100x100 by som osobne dal nieco zaujimavejsie ako pogona. Dnes sa da uz vyberat. Otazka su skusenosti, prax, financie..varany, zaujimave druhy uramastyxov,..
No ked sa ti paci pogona, nie je co riesit. Problem bude pripadny odchov, dnes je to uz problem aj rozdavat.
Přirozenějším prostředím jsem měl na mysli přesně jak říkáte, jen jsem nemohl najít správná slova.
ono teď mám skupinku 1.2 a přemýšlím že pořídím ještě alespoň jednu 0.1 vitamíny (zrovna u pogony) se dají podávat i jinak než na hmyzu tudíž tenhle problém neřeším. Navíc když krmím, dávám hmyz po dávkách, poblíž ( ne pod nos ) agam. Zvyk z mládí kdy jsem si slepil terárko pro gekony ze skla a místo síta na větrání jsem nechal mezery mezi skly. Cvrky jsem honil měsíc po bytě, šváby ještě 5. Generací tahal ze skříně na tričkách a pod. (mezi škvírou posuvů mi kdysy utekla celá kolonie euscorpius italicus, z čehož neměli radost jen rodiče, ale i sousedi )
zkušenosti se dají nabrat, praxe získat, kdybych se měl řídit tím, že nemám zkušenosti s chovem tohoto či jiného tvora, nepořídil bych si ani křečka. Finance se dají našetřit, ale 18K za ještěrku dávat fakt nechci.
opět- jen můj názor.
thedjstanley
napsal(a):
Přirozenějším prostředím jsem měl na mysli přesně jak říkáte, jen jsem nemohl najít správná slova.
ono teď mám skupinku 1.2 a přemýšlím že pořídím ještě alespoň jednu 0.1 vitamíny (zrovna u pogony) se dají podávat i jinak než na hmyzu tudíž tenhle problém neřeším. Navíc když krmím, dávám hmyz po dávkách, poblíž ( ne pod nos ) agam. Zvyk z mládí kdy jsem si slepil terárko pro gekony ze skla a místo síta na větrání jsem nechal mezery mezi skly. Cvrky jsem honil měsíc po bytě, šváby ještě 5. Generací tahal ze skříně na tričkách a pod. (mezi škvírou posuvů mi kdysy utekla celá kolonie euscorpius italicus, z čehož neměli radost jen rodiče, ale i sousedi )
zkušenosti se dají nabrat, praxe získat, kdybych se měl řídit tím, že nemám zkušenosti s chovem tohoto či jiného tvora, nepořídil bych si ani křečka. Finance se dají našetřit, ale 18K za ještěrku dávat fakt nechci.
opět- jen můj názor.
Len toto vlakno nie je o pogonach, tie funguju aj v plastovom sufliku, rack systeme.
Pisem tu o felzumach, velkosti teraria pre nich, moznom deleni, love potravy, vyhodach/nevyhodach velkeho teraria pre maly druh a o tom pisem.
Krmenie pogon, podavanie vitaminov je banalna vec, to by som ani neriesil.
Ked sa ti nechce, kludne buduj "sklenik" pre pogony, ved vyber je na tebe.
Kazdy najde podla svojich moznosti to svoje, ty si nasiel pogony, ok.