Chameleon jemenský – nesvlékl se celý, nehybně leží

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
29.1.2015 00:15
Lenka12345

XXX.XXX.196.72

Dobrý den jdu k vám s prosbou o radu.Mám chameleona který je pravidelně vytamínován, uvb zářivku, topný kabel a neustálý přísun potravy.Zhruba po půl roce se jako vždy zase svlékal ale tak po 3 dnech se nesvlékl celý, přestal chodit a nakonec jen nehybně leží rána se asi nedožije.Nevím kde se stala chyba :(

29.1.2015 00:30
Lenka12345

XXX.XXX.196.72

Prosím odpověď na email : lrradvanovska@gmail.com.

30.1.2015 00:40
fikovnice

XXX.XXX.99.69

Lenka12345 napsal(a):
Dobrý den jdu k vám s prosbou o radu.Mám chameleona který je pravidelně vytamínován, uvb zářivku, topný kabel a neustálý přísun potravy.Zhruba po půl roce se jako vždy zase svlékal ale tak po 3 dnech se nesvlékl celý, přestal chodit a nakonec jen nehybně leží rána se asi nedožije.Nevím kde se stala chyba :(

Jaká je situace?

30.1.2015 11:59
Lenka12345

XXX.XXX.196.72

Nedožil se rána... Zjistila jsem že problém byl asi v tom že jsme měli na dně místo písku terarijní rašelinu.Nabral si cvtčka i s tím a ucpali se mu střeva.Bohužel moje chyba

30.1.2015 15:40
fikovnice

XXX.XXX.99.69

Lenka12345 napsal(a):
Nedožil se rána... Zjistila jsem že problém byl asi v tom že jsme měli na dně místo písku terarijní rašelinu.Nabral si cvtčka i s tím a ucpali se mu střeva.Bohužel moje chyba

To mě mrzí...

30.1.2015 22:49
naultinus

XXX.XXX.234.6

Lenka12345 napsal(a):

1. Aké ste mu "prisuvali" vitamíny?
2. Aký mal zdroj UVB?
3. Čím ste ho kŕmili?
Tak to som zvedavá..

1.2.2015 07:36
lacerta7

XXX.XXX.193.243

Lenka12345 napsal(a):

Terarijní rašelinou se chameleon neucpe. Je to blbost. Otázkou mi zůstává, k čemu je chameleonovi topný kabel. Už z hlášky, že jste ho vitaminovala, je tak nějak jasné, kde ta bota bude. Kdybyste dávala správně vitamíny, tak byste popsala jaké přesně a jak často. Půl roku je tak tipuji doba, kterou dokáže chudák chámík přežít v nevyhovujících podmínkách, takže to šlo do kopru delší dobu, jen jste si nevšimla.

1.2.2015 14:28
radiata

XXX.XXX.234.23

naultinus napsal(a):
1. Aké ste mu "prisuvali" vitamíny?
2. Aký mal zdroj UVB?
3. Čím ste ho kŕmili?
Tak to som zvedavá..

Tak spovedania otazok sa uz asi nedockame, tak pravdepodobna pricina je podla mna cela a zla koncepcia chovu, nevhodny "prisun vitaminov", otazkou je aj podavanie cisteho vapniku, zdroj UVB, v neposlednom rade kvalita krmenia a hlavne skladba predkladaneho hmyzu.
Upchatie criev raselinou povazujem tiez za blbost, to by sa nou musel krmit..
Otazkou je, ci nemyslela raselinou lignocel, tu by som potom bol opatrny v tvrdeni.

2.2.2015 10:48
furcifer

XXX.XXX.40.193

Tak ucpat se mu střeva mohla. Ideální by bylo provést pitvu i lajckou. Nicméně lignocel a rašelina jsou nevhodné jako podklad.

2.2.2015 11:01
lacerta7

XXX.XXX.37.48

furcifer napsal(a):
Tak ucpat se mu střeva mohla. Ideální by bylo provést pitvu i lajckou. Nicméně lignocel a rašelina jsou nevhodné jako podklad.

Nevidím důvod, proč by rašelina měla být nevhodná. Lignocel dejme tomu, ale jak to dotyčná tak popsala nepopsala, tak je asi jasné, že to problém nebyl. Chámík se najednou nedosvlékl a pak nechodil, svádět to na jakýkoliv substrát, když nebyla zadavatelka schopná ani popsat podmínky chovu, je mimo.

2.2.2015 16:30
michal.siegel

XXX.XXX.20.107

Myslím, že bychom všichni uvítali nějaký bližší popis chovu. Mám obavu, abychom se nedozvěděli, že vitaminy byly podávány jablkem v misce na dně terária. Navíc se nikde nepíše nic o dodávání vápníku, podrobnosti o krmení také chybí, pokud byl krmen pouze moučňáky, taky se není čemu divit.

Rašelina je dle mého názoru sice pro chameleona nevhodný podklad, ale osobně si nemyslím, že v takovém množství, které s sebou chameleon nabere do tlamky při krmení, je pro něj nebezpečné. Kdyby to byl lignocel, tak to je jiná. Každopádně vymlouvat se na substrát je nesmysl z jednoho jednoduchého důvodu - píšete, že chameleona máte už půl roku. A to mi chcete říct, že za tu dobu si ani jednou nenabral substrát do tlamky?

2.2.2015 19:24
naultinus

XXX.XXX.234.3

furcifer napsal(a):

A na to ste ako prišla? Blbost nebeská. V jej prípade laická pitva? Nesrandujte. Dôvodom bude zanedbaný chov, od základu, zbytočne tu polemizujete O ničom.

Přidejte reakci

Přidat smajlík