Testudo horsfieldi – zkušenosti s chovem

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

zelvus

20.2.2015 22:47
zelvus

XXX.XXX.228.223

Dobrý den,
chtel bych si jen overit par veci od zkusenych chovatelu.
1, minimalni velikost teraria pro jednu dospelou zelvu?
2, nejidealnejsi substrat?
3, jak silnou vybojku pouzit do teraria podle rozmeru ktere doporucite, (neni to zrovna levna zalezitost na experimentovani s watazi.).

20.2.2015 23:42
lupus4

XXX.XXX.24.17

Pokud nemůžete želvě poskytnout venkovní výběh NEPOŘIZUJTE si ji a ani žádná evr. testuda, totéž platí nemáte-li možnost zimování (v nouzi lze lednice jen pro želvy)
pro výběh na terase či alespoň na balkóně by bylo dobré alespoň
1) 2 x 1m
2) ideál jsou travní drny (často měněné), pak zem+ písek (1 : 1-2), zem z krtinců z nehnojené zahrady a obyč.písek do děts.hřišť +pár kamenů, atd...atd...
3) bude-li venku nemusíte řešit

PS. nemáte-li možnost venkovního chovu, zvolte jiné druhy
nemáte.li ani moc místa a chcete za každou cenu želvu, pořiďte akvaterra a želvu vodní
(menších a snadno dostupných druhů je dost), navíc při přirozené a pestré stravě nemusíte řešit UVB.

21.2.2015 00:08
zelvus

XXX.XXX.228.223

Zelva je cca 3/4 roku venku na zahrade (podle pocasi), abych trochu upresnil tak je ji cca 15-20 let, ale jelikoz ji chova uplny laik a ja co se zelv tyce jsem na tom obdobne, tak se alespon snazim pomoct ji zlepsit zivotni podminky. Studoval jsem trochu net a narazil na to, ze by asi bylo vhodne, zjara a na podzim kdyz uz neni idealni pocasi venku, tak dat zelvu do teraria pod UVB vybojku. Dale bych se zeptal jestli je vhodne, nutne a nebo nutne neni tuto zelvu zimovat pokud neni na chov a je jen chovana sama.

21.2.2015 00:42
lupus4

XXX.XXX.24.17

zelvus napsal(a):
Zelva je cca 3/4 roku venku na zahrade (podle pocasi), abych trochu upresnil tak je ji cca 15-20 let, ale jelikoz ji chova uplny laik a ja co se zelv tyce jsem na tom obdobne, tak se alespon snazim pomoct ji zlepsit zivotni podminky. Studoval jsem trochu net a narazil na to, ze by asi bylo vhodne, zjara a na podzim kdyz uz neni idealni pocasi venku, tak dat zelvu do teraria pod UVB vybojku. Dale bych se zeptal jestli je vhodne, nutne a nebo nutne neni tuto zelvu zimovat pokud neni na chov a je jen chovana sama.

Studoval jsem trochu net a narazil na to, ze by asi bylo vhodne, zjara a na podzim kdyz uz neni idealni pocasi venku, tak dat zelvu do teraria pod UVB vybojku

to ji pouze rozhodí nastartované přípravy na probuzení respektive zimování

nejvhodnější je režim cca 04 - 11 (měsíce, a dle venkovních teplot) venkovní výběh
zbytek sklep ( 4 - 6°C)

nej je ji spíci vyndat ze sklepa rovnou do venkovní boudy pod vrstvu slámy a nechat ji přirozeně probudit a na podzim přesně naopak...
doporučuji pozorně nastudovat na nejlepším českém webu, ( kde jsou shrnuty zkušenosti za desítky let a odchovány tisíce mláďat)

http://www.zelvy.wbs.cz/Zakladni-potreby-zelv-.html

http://www.zelvy.wbs.cz/Zakladni-potrava.html

http://zelvy.top-forum.net/t887-zimovani-zelv

zimování je pro želvu přirozená věc, uvědomte si, že specielně stepka je v přírodě aktivní jen 3 -4 měsíce v roce (v létě aestivuje, v zimě hibernuje), takže je pro ní velmi vhodné umožnit jí alespoň
zimování (platí jen pro zdravé a v kondici)
můžete dát její fotku.

Marginata

21.2.2015 17:34
Marginata

XXX.XXX.98.44

zelvus napsal(a):

Zimovanie vždy, v jej veku nevyhnutnosť. V sezóne výbeh bezpodmienečne ako píše LUPUS.

21.2.2015 18:23
zelvus

XXX.XXX.228.223

Dekuji Vam za informace a po precteni Vami doporucenych stranek jsem zjistil, ze k moc chybam nedochazelo a ma prakticky vse az na nekolik veci.
1. Chybou v potrave bylo ze dostavala navic obcas ovoce, coz neni doporuceno proto uz dostavat nebude. Jinak travy, pampelisek, jetele a podobnych veci ma mnoho na vyber ve vybehu + obcas salat hlavkovy. A doplni se vice prisunu vapniku. (tu bych prosil o nejakou radu jak efektivne ho dodavat kdyz ma moznost jist cokoliv jineho prirozene ve vybehu.)
2. Zimovani probihalo jak je popsano jen pri vyssich teplotach(kolem 15ti stupnu) coz se tedy zmeni na doporucenych 4 - 6. A ukonceni zimovani tedy muze byt v dobe kdy uz venku nebudou klesat teploty pod cca 6 stupnu. Zelva se da do vybehu a necha se sama probrat...
Jeste prikladam fotku vitaminu ktere dostava a prosim o radu zda jsou vhodne.
Pokud jeste neco co jsem napsal je spatne tak prosim o vyjadreni ci radu.
Dekuji.
(da se z fotografie potvrdit, ze se jedna o samici?).

21.2.2015 20:26
lupus4

XXX.XXX.17.239

Jo, je to holka a nevypadá tak špatně, jak jsem se obával, (malé pyramidy) ale jestli je foto současné - tak ji začíná přerůstat zoban..
ad1) když dostane v sezoně 1x do měsíce kousek jablka, tak ji to neuškodí
salát vynechte úplně (přiliš dusičnanů a hlavně špatný poměr Ca a P - ideál je +3 : 1)
jinak Ca doplňujte rozhozem vaj. skořápek po výběhu, když bude mít potřebu sama si vezme.
2)" zimování " v +15°C NENÍ zimování - je div, že to vydržela tolik let, ale zřejmě ji pobyt venku
tolik "nabušil", že to zatím "dávala"
Ještě jednou a důkladně si přečtěte ten odkaz o zimování a odzimování.
K těm vitamínům, pokud bude krmena jak má - nejsou potřeba.

PS. chválím za snahu, teď to jen dotáhnout a bude to OK

21.2.2015 20:37
zelvus

XXX.XXX.252.123

Dekuji a budu se snazit jak to pujde.
Jeste dotaz na ten zoban co jste nakousl, netusim co s tim...

21.2.2015 20:39
zelvus

XXX.XXX.252.123

A k te potrave jestli mi muzete priblizit nebo nejake priklady 3:1...

21.2.2015 20:53
lupus4

XXX.XXX.17.239

K zobanu - zastřihnout kleštičkami, pak dávat i tvrdší potravu - skořápky, košťály z peking. zelí, bodláky a i třeba sepiovku (taky špatný poměr Ca a P) ale na běžné obroušení zobanu je OK
nutrient potravy - třeba
http://www.zelvy.cz/nutrient.html.

21.2.2015 21:41
teraraptiles

XXX.XXX.230.209

Konečně diskuze na úrovni , akorát s tím stříháním zobáčku opatrně, ať nestřihnete do prokrveného místa, pokud si nevěříte, svěřte to prosím někomu v tomto ohledu znalejšímu.

21.2.2015 23:52
teratorium.hb

XXX.XXX.62.0

teraraptiles napsal(a):
Konečně diskuze na úrovni , akorát s tím stříháním zobáčku opatrně, ať nestřihnete do prokrveného místa, pokud si nevěříte, svěřte to prosím někomu v tomto ohledu znalejšímu.

Souhlas, diskuze, jak má být, žádné urážky typu "zapoj mozek, najdi si to sám" apod...
Paráda

22.2.2015 10:43
zelvus

XXX.XXX.228.223

Take jsem rad, ze muze byt diskuze i v poklidu a vecna.
Ono se da najit toho na netu mnoho, ale ne vse je vhodne a neni nad konzultaci s lidmi, kteri v chovu maji praxi a oslavili jiz mnoho uspechu.
Takze jeste jednou dekuji.
Zoban necham pro jistou upravit veterinarem (nastesti mam v okoli veterinare ktery se zabiva terarijnimi zviraty.)
Tak Vam vsem preji mnoho uspechu v chovu a dekuji za Vas pristup a rady.
Pokud narazim v budoucnu na nejaky problem, tak se rad ozvu.

22.2.2015 11:28
radiata

XXX.XXX.234.5

zelvus napsal(a):
Take jsem rad, ze muze byt diskuze i v poklidu a vecna.
Ono se da najit toho na netu mnoho, ale ne vse je vhodne a neni nad konzultaci s lidmi, kteri v chovu maji praxi a oslavili jiz mnoho uspechu.
Takze jeste jednou dekuji.
Zoban necham pro jistou upravit veterinarem (nastesti mam v okoli veterinare ktery se zabiva terarijnimi zviraty.)
Tak Vam vsem preji mnoho uspechu v chovu a dekuji za Vas pristup a rady.
Pokud narazim v budoucnu na nejaky problem, tak se rad ozvu.

Ak je vo vasom okoli veterinar ktory ovlada ter.zvierata, urcite je ho lepsie vyhladat.
Diskusia moze byt vecna, prinosom..no zalezi aj komu a "co" sa urcite radi.
Vo vasom pripade je vidno, ze rady padaju na urodnu podu a pytate, pretoze sa chcete nieco aj dozvediet. A hlavne, podla toho aj dalej postupovat.
Ako zdroj cisteho vapniku kludne aj krmny vapenec, posypovat s tym akukolvek potravu.
Do vybehu dat rastlinne krmivo, ktore tam nieje, uz nie je,..je oblubene a to posypovat vzdy, pampelysku,..
Sepiovka na zobak, tie spimenute skrupiny z vajec. A bez zimovania to nejde, teda jedine docasne pre zviera.

22.2.2015 11:47
zelvus

XXX.XXX.228.223

Diky za nazor dalsiho chovatele,
cim vice chovatelu se vyjadri kladne k jiz napsanym nazorum, tim je pro me jasnejsi, ze rady jsou spravne.
O sepiove kosti jsem nekde cetl, ze pro nektera zvirata moc vhodna neni, ptze obsahuje soli.
Ale pokud ji doporucujete, tak uz jsem pro ni na ceste do zverimexu.
Pokud ma slouzit zaroven jako zdroj vapniku a obrusovani zobanu je jasne, ze ji mam nechat celou a pouze vlozit do vybehu.

22.2.2015 11:55
radiata

XXX.XXX.234.5

zelvus napsal(a):
Diky za nazor dalsiho chovatele,
cim vice chovatelu se vyjadri kladne k jiz napsanym nazorum, tim je pro me jasnejsi, ze rady jsou spravne.
O sepiove kosti jsem nekde cetl, ze pro nektera zvirata moc vhodna neni, ptze obsahuje soli.
Ale pokud ji doporucujete, tak uz jsem pro ni na ceste do zverimexu.
Pokud ma slouzit zaroven jako zdroj vapniku a obrusovani zobanu je jasne, ze ji mam nechat celou a pouze vlozit do vybehu.

Ano celu, tu tvrdu skrupinu z dola, mozte dat dole, ak sa da..
Ma vela soli, to je pravda. Na obrusovanie zobaku je vsak uplne vhodna. Mozte ju prevarit vo vode, cast soli by malo z nej odist.
Lupus vam uz poradil celkom vycerpavajuco, odkaz na zimovanie je tiez k danej veci dobry a od dalsiej sezony urcite ho dodrzat.
To ovocie osobne ja uplne vynechavam, krmim len vhodnou potravou z luky, druhy ktore nezimuju v zime cinske zeli, polnicek, rimsky salat.
No v sezone jahodou nic nepokazite, samozrejme nie kôs jahod. Zartujem.

22.2.2015 12:01
zelvus

XXX.XXX.228.223

Tak teorie je mi ted jasna, budu se snazit to co nejlepe prevest do praxe.
Diky.

23.2.2015 22:04
naultinus

XXX.XXX.234.7

teratorium.hb napsal(a):
Souhlas, diskuze, jak má být, žádné urážky typu "zapoj mozek, najdi si to sám" apod...
Paráda

Čo si tu múdre vytvoril? Vieš ty demko k tejto téme niečo povedať? Nie nevieš, tak sa do každej nezapajáte ty drží hmyzu! Na hmyzom fóre tiež nič moc neexceluješ!

23.2.2015 22:05
teratorium.hb

XXX.XXX.62.0

naultinus napsal(a):
Čo si tu múdre vytvoril? Vieš ty demko k tejto téme niečo povedať? Nie nevieš, tak sa do každej nezapajáte ty drží hmyzu! Na hmyzom fóre tiež nič moc neexceluješ!

Zato Ty exceluješ, uklidni se laskavě...

23.2.2015 22:33
naultinus

XXX.XXX.234.7

teratorium.hb napsal(a):

Všetky tvoje vlákna sú len keci, nikde neradiš, len kecáš od veci, mimo tém, no rada jediná a múdra nikde! Všetky vlákna tvoje som si prešla! Rada jediná nepadá! Si tak elementárne podpriemerný po 25r? Tak to je už najvyšší čas to radšej zanechať! Nič už z teba nebude!

23.2.2015 22:42
zelvus

XXX.XXX.228.223

naultinus napsal(a):

Tvore s nickem naultinus, budte tak hodny a na sve dementni prispevky si zalozte sve vlakno a budte tak laskav a nelezte vubec do diskuzi pro ktere nemate zadny prinos.
Nikdo tu neni na vase retardovane vylevy zvedavy.
Par chovatelu mi tu vyborne poradilo a vzniklo tak vecne a uzitecne vlakno.
Bohuzel se musi najit zamidrakovany tupec, ktery nutne musi ukazat vsem jaky je idiot.
Povedlo se vam to skvele.
Timto prosim admina o smazani nevhodnych prispevku v tomto vlakne a doporucuji aby se zameril na prispevky naultinus a zatnul tomu tipec.
Dekuji.

23.2.2015 22:47
naultinus

XXX.XXX.234.7

teratorium.hb napsal(a):

Všetky tvoje vlákna sú len keci, nikde neradiš, len kecáš od veci, mimo tém, no rada jediná a múdra nikde! Všetky vlákna tvoje som si prešla! Rada jediná nepadá! Si tak elementárne podpriemerný po 25r? Tak to je už najvyšší čas to radšej zanechať! Nič už z teba nebude!

23.2.2015 22:50
naultinus

XXX.XXX.234.7

zelvus napsal(a):
Tvore s nickem naultinus, budte tak hodny a na sve dementni prispevky si zalozte sve vlakno a budte tak laskav a nelezte vubec do diskuzi pro ktere nemate zadny prinos.
Nikdo tu neni na vase retardovane vylevy zvedavy.
Par chovatelu mi tu vyborne poradilo a vzniklo tak vecne a uzitecne vlakno.
Bohuzel se musi najit zamidrakovany tupec, ktery nutne musi ukazat vsem jaky je idiot.
Povedlo se vam to skvele.
Timto prosim admina o smazani nevhodnych prispevku v tomto vlakne a doporucuji aby se zameril na prispevky naultinus a zatnul tomu tipec.
Dekuji.

Lenže tento tvor plienil moje, odborné vlákno o korytnačkach presne 25x no nič k téme! Preto od dbes budem všade kde páchané analyzovať ja heho! Ináč moje vlákno bo aj pre ľudí ktorí vám tu poradili..Lupus, Radiata,..A tiež z tohto paka nadšení nie sú. Stačí vám to na objasnenie?

7.8.2016 11:08
Erikae

XXX.XXX.174.138

radiata napsal(a):
Ak je vo vasom okoli veterinar ktory ovlada ter.zvierata, urcite je ho lepsie vyhladat.
Diskusia moze byt vecna, prinosom..no zalezi aj komu a "co" sa urcite radi.
Vo vasom pripade je vidno, ze rady padaju na urodnu podu a pytate, pretoze sa chcete nieco aj dozvediet. A hlavne, podla toho aj dalej postupovat.
Ako zdroj cisteho vapniku kludne aj krmny vapenec, posypovat s tym akukolvek potravu.
Do vybehu dat rastlinne krmivo, ktore tam nieje, uz nie je,..je oblubene a to posypovat vzdy, pampelysku,..
Sepiovka na zobak, tie spimenute skrupiny z vajec. A bez zimovania to nejde, teda jedine docasne pre zviera.

Dobrý den, chci se zeptat ohledně vápníku. Podáváte někdo Calcii carbonas 500g Fagron ?

Přidejte reakci

Přidat smajlík