Rady ako sa spavne postarat o suchozemsku koritnacku

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
14.3.2015 18:01
angelgirl19

XXX.XXX.176.13

Je tu niekto kto sa venuje tomu chovy a vedel by mi podla foto aj pomoct urcit o aky druch suchozemskej koritnacky ide a ci ju spravne chovam pridam aj foto koritnacky aj terarka hlavne ma zaujima aka ma byt telota v terarku a aka tam ma byt vlhkost dakujem za kazde info.

14.3.2015 19:07
pajoš

XXX.XXX.111.236

Dobrý den, zřejmě jde o želvu zelenavou nejspíš. Ale pár chyb tu je, nikde nevidím potravu, plochou mísu s vodou, plochou proto, aby se želva v ní neutopila. Želva pije vodu tak, že do ní vleze a ponoří hlavu, neumí pít z vršku od zavařovací lahve. A vidím jen jednu žárovku- zřejmě výhřevnou ? Kolik má watt? A kde má UVB žárovku- zářivku? sépiová kost na doplnění vápníku, nejlépe v hmoždíři rozbít na prach a posypat přímo na potravu, málokterá želva si ji ukousne sama, obzvlášt tak malá. Na teplotu a vlhkost, je dobrý teploměr a vlhkoměr, bez toho terárium by ani nemělo být, je to základní vybavení terária, a podle naměřených hodnot, to přizpůsobte...

14.3.2015 20:01
lupus4

XXX.XXX.44.249

Je to už značně vysušený prcek, okamžitě pořiďte mokrý záhrab na noc

více zde :

http://www.zelvy.wbs.cz/Zakladni-potreby-zelv-.html

http://www.zelvy.wbs.cz/Zakladni-potrava.html

tu sepiovku dát můžete, ale nechte ji v celku (jako zdroj Ca nevhodná, ale na obroušení

zobanu je dobrá)

vše potřebné se dočtete na uvedeném webu

to bývalé akva je příliš vysoké, vzduch dole musí být děs běs tudíž NEZAKRÝVAT vršek

nemáte-li možnost venkovního výběhu (či alespoň balkon, terasu) + zimování, neměla jste si ji vůbec pořizovat.

15.3.2015 09:27
pajoš

XXX.XXX.111.236

To je nejlepší napsat, neměla jste si ji vůbec pořizovat, jak jednoduché že? Nebylo by lepší prostě poradit člověku co se ptá, ve prospěch zvířete? Tak akorát každého odradíte a co udělá ten člověk příště, radši se ani nezeptá a zvíře zahyne. Takže tak asi.

15.3.2015 09:49
angelgirl19

XXX.XXX.176.13

Tak vratim sa k otazke je dobre mat tam vlhkost 50 a teplotu tam mam tich 26 stupnou co je asi malo bo sade som citala ze ma byt okolo 40stupnou...
misku z vodou ma len ju na fotke nieje vydiet bo je tmavej farby spliva na fotke...
substrat je kokosove vlakno ktore udrujem stale vlhke kropim kazdy vecer...
mame aj vyhrevny kamen ale obchadaho dako sa jej to nepaci poravu dostava nan preto nemam e misku za potravu bo vecinou ju zahrabala...2 krat alebo 3 krat za tizden jej dam mysku velku z vodou a necham ju nech sa sama pupa vymaca potom mysku zoberiem a osusim a natriem ju olejom...
aurat nemam to uv svetlo kcomu sluzi vlasne a ako ho spravne nainstalovat urcite ho kupim... a ktomu komentaru ze ci mam vybech na von jasne mam byvam na rodinnom dome ale este je dost zima dat oritnacku von a mam aj balkon a verandu aj obrovske travne plochhy aj ju mam kde zimovat chcela som ju som ju dostala a hladam rady ako sa onii spravne starat nikto z neda uceni nespadol a kedze si rozne mylne infosky na nete chcem radu od ludi ktori ich maju doma a venujusa chovu uz dlksi cas a maju aj vlasne skusenosti...komenti timu nemala som si ju kupit si nechajte pre seba.

15.3.2015 11:22
teratorium.hb

XXX.XXX.236.0

Také nemám rád rýpání, ale na obranu Lupuse musím říct, že se Vám snažil poradit a ten poslední koment nebyl nic hrozného oproti klasickým reakcím tu na ifauně...
Ale ptát se, na co je UVB...?Jistě, můžete chtít poradit, ale většinu základních informací byste si mohla najít sama...A tady doplnit to, co se Vám případně nalézt nepovedlo...

15.3.2015 12:15
pajoš

XXX.XXX.111.236

Pro ty kdo neumí odpovědět konkrétně, UVB - nahrazuje slunce, samozřejmě nahradit nejde, ale přes zimu jakože ano, v létě ven na sluníčko, želva potřebuje pro správný vývoj dostatek slunce a vápníku. Bez žárovky UVB nebo slunce neumí vstřebat vit. D, který potřebuje. Ale musí mí t i stín, nemůže být jen na slunci. Misku s vodou opravdu u vás nevidím, a možnost koupání v míse s vodou by měla mít pořád. Já osobně to mám v teráriu furt, samozřejmě měnit vodu každý den. Mám velkou podmisku plastovou co je od květináče, tu mělkou. Žárovku doporučuji jen speciální pro terarijní zvířata, zvířata mají jiné nároky, než je obyčejná třeba 60 w žárovka. Mě se osvědčila pro želvy minimálně 100 w, i 150 w. Ty s menší watt nedávají tolik tepla. Želva je plaz, a aby mohla přijímat potravu, musí být dostatečně prohřátá, když je želva studená, nepřijímá potravu a chřadne. Terárium mám na spínací hodiny, vyhřívám tak 9 h denně. Co se týče potravy saláty obsahují moc dusičnanů, nejlepší jsou pampeliškové listy, jetel, byliny.. nastudujte. No a z obchodu polníček, rukola, pekingské zelí, naklíčené mungo fazole, mrkev strouhaná... Největší chyby úhynu zvířat je to, že majitel podává jednostrannou stravu, třeba želvě pekingské zelí, chameleonovi jen cvrčky a pořád dokola.Lidi si musí uvědomit, že pestrá strava je základ, nám taky nechutná pořád řízek s chlebem a furt dokola.. Pokud něco ještě nevíte, ráda odpovím. Jsem ráda že pomůžu. V žádném případě želvu nenatírejte olejem, zhyne. A mě osobně se kokosové vlákno neosvědčilo, želva je celá zapatlaná od toho a má plná ústa vlákna. Já používám seno, rády se do něj zahrabávají, želvy koupu, na noc nespí ve vlhkém, jak se doporučuje. A někdy to seno i jí, trošku, můžou.

such01

15.3.2015 16:59
such01

XXX.XXX.220.9

Pro pajoš:

Citace: Žárovku doporučuji jen speciální pro terarijní zvířata, zvířata mají jiné nároky, než je obyčejná třeba 60 w žárovka. Mě se osvědčila pro želvy minimálně 100 w, i 150 w.

Pokud nevíte co s penězma tak OK, ale výborně poslouží i obyčejné reflektorové žárovky 40 - 60 watů dle teploty prostředí a výšky umístění.

Citace:V žádném případě želvu nenatírejte olejem, zhyne.

Natírat želvu olejem je debilita, ale že by potom zhynula je kravina taky.

Citace:Já používám seno, rády se do něj zahrabávají, želvy koupu, na noc nespí ve vlhkém, jak se doporučuje.

To neděláte dobře. U malých želv je velmi prospěšné, když se mohou zahrabat do vlhkého substrátu. Koupel nestačí. Naopak miska s vodou u dobře zavodněných želv nutná není. Ale samozřejmě pokud tam je, tím lépe.

Citace:Želva pije vodu tak, že do ní vleze a ponoří hlavu.

To je známka toho, že máte želvu v nevhodném prostředí - příliš suchém. Želva chovaná v dobrých podmínkách nemá potřebu pít, ani když jí koupete.

such01

15.3.2015 17:06
such01

XXX.XXX.220.9

Pro Lupus4:

Citace:Je to už značně vysušený prcek, okamžitě pořiďte mokrý záhrab na noc.

Z čeho tak usuzujete? Ta želva vypadá ve velmi slušném stavu. Dost by mě zajímalo, jak z fotografie určíte, že je dehydrovaná.

Citace:
tu sepiovku dát můžete, ale nechte ji v celku (jako zdroj Ca nevhodná, ale na obroušení zobanu je dobrá)

Docela by mně zajímalo, kde je nějaký zodpovědný článek, který by prokazoval, že pojídání sépiovky želvám škodí. Netvrdím, že je nejlepší, jako zdroj vápníku, ale nevěřím, že škodí.

15.3.2015 17:15
lupus4

XXX.XXX.29.251

pajoš napsal(a):
To je nejlepší napsat, neměla jste si ji vůbec pořizovat, jak jednoduché že? Nebylo by lepší prostě poradit člověku co se ptá, ve prospěch zvířete? Tak akorát každého odradíte a co udělá ten člověk příště, radši se ani nezeptá a zvíře zahyne. Takže tak asi.

"vážená" asi NEVNÍMÁTE ČTENÝ TEXT

radou byly ty odkazy, ale to by jste si je musela napřed přečíst a to vám zřejmě nejde

protože ty blbosti co radíte jsou fakt "úžasný"

a to, že si nepořizuji zvíře, pro které nemám vhodné podmínky by mělo být pro rozumného člověka samozřejmostí...mě by se taky líbil třeba gepard

v těch odkazech jsou shrnuty zkušenosti za desítky let a z odchovů mnoha tisíců mláďat,
takže to asi umí

15.3.2015 17:46
lupus4

XXX.XXX.29.251

such01 napsal(a):
Pro Lupus4:

Citace:Je to už značně vysušený prcek, okamžitě pořiďte mokrý záhrab na noc.

Z čeho tak usuzujete? Ta želva vypadá ve velmi slušném stavu. Dost by mě zajímalo, jak z fotografie určíte, že je dehydrovaná.

Citace:
tu sepiovku dát můžete, ale nechte ji v celku (jako zdroj Ca nevhodná, ale na obroušení zobanu je dobrá)

Docela by mně zajímalo, kde je nějaký zodpovědný článek, který by prokazoval, že pojídání sépiovky želvám škodí. Netvrdím, že je nejlepší, jako zdroj vápníku, ale nevěřím, že škodí.

Z čeho tak usuzujete?

vystupující hřebínky ve spojích štítků

netvrdím, že jen škodí, ale jako primární zdroj Ca je nevhodná a přírodní je i slaná
, ona vlastně celá kost je jen sůl CaCO3, Ca3(PO4)2 :?: jsou vlastně ve vodě nerozpustné soli kyselin které tvoří základní stavební látky kostí, ulit( včetně sepiové kost), zubů, či vaj. skořápek. Ostatní rozpustné soli z mořské vody tam být mohou v poměru stejném jako je složení mořské soli kde NaCl tvoří +-99%. a můžou se v ní i ukládat těžké kovy a různá svinstva, co se dostanou do moře atd...atd..,

odkaz na článek - jestli tě "stačí" na Andy C. Highfield

http://www.tortoisetrust.org/articles/calcium.htm

nej jsou úplně obyčejné vaj. skořápky (což ovšem nezní tak "honosně odborně").

15.3.2015 17:56
pajoš

XXX.XXX.111.236

Víte co ? já mám taky zkušenosti, ale né takové, že želva nepije, a žárovku 40 watt? augh# tak toto je debilita zase pro mě. a natírejte si želvy, klidně, zdechne. odkazy jsou fajn, a hlavně se navážet do lidí taky

15.3.2015 17:59
pajoš

XXX.XXX.111.236

A otevřete si veterinární ambulanci

15.3.2015 18:15
lupus4

XXX.XXX.29.251

2pajoš
evidentně o chovu víte kulový a navíc se chováte jak arogantní a hloupej fracek.

15.3.2015 18:21
pajoš

XXX.XXX.111.236

Vaše vizitka chování, ne moje. A vím kulový, proto mám doma 2 krásné, velké, zdravé želvy

such01

15.3.2015 18:24
such01

XXX.XXX.220.9

Pro Lupus4:

Citace: vystupující hřebínky ve spojích štítků

Ty jsou úplně normální. U v zajetí chovaných želv jsou bych řekl až nadmíru dobré.

Citace:
netvrdím, že jen škodí, ale jako primární zdroj Ca je nevhodná
odkaz na článek - jestli tě "stačí" na Andy C. Highfield

Díky za odkaz, ale ten článek potvrzuje, co jsem psal. Příjem vápníku je hlavně z potravy a sépiovka je vlastně sekundární zdroj už z podstaty, takže není primárním, jak píšete.

Je tam přesně psáno, že sépiová kost jako přídavný zdroj vápníku je vhodná.

Naopak, vámi doporučované skořápky jsou naprosto odmítány. Dokonce to tam má červeně zvýrazněno.

The use of home prepared eggshells from store-bought eggs is not recommended due to the lack of quality control over feed inputs and the potential for contamination with residues due to the difficulty of removing all membrane traces.

Sám je nepoužívám, neb je pracné je zpracovávat a hrozí kontaminace viz. článek Highfielda, a pokud nejsou rozdrcené úplně na prášek, přijdou mi i nebezpečné, neboť jsou dost ostré.

Já využívám jako zdroj vápníku kombinaci tří přísad. Krmný vápenec, sépiovou kost, a Roboran H. U vodních druhů však převážně sépiovou kost. Jestli jsou v ní nějaké svinstva z moře neřeším, protože všechno se ohlídat nedá a taky pojídám mořské ryby a zatím žiju.

Takže psát, že sépiová kost jako dodatek v chovu želv není dobrá je mimo mísu a začátečníky zbytečně uvádí v omyl. Naopak bych jí po mnohaletých osobních zkušenostech velmi doporučoval. Některé samice vodních želv před snášením jí žerou po kvantech a vykladená vajíčka jsou úplně v pořádku, takže želvy jsou určitě schopné ten vápník z ní vyžít.

such01

15.3.2015 18:28
such01

XXX.XXX.220.9

pajoš napsal(a):
Víte co ? já mám taky zkušenosti, ale né takové, že želva nepije, a žárovku 40 watt? augh# tak toto je debilita zase pro mě. a natírejte si želvy, klidně, zdechne. odkazy jsou fajn, a hlavně se navážet do lidí taky

No právě, snažím se vám říct, že vaše želva pije, takže by jste jí měla zvýšit vlhkost substrátu aby už potřebu pít neměla.

40 Watů reflektor, zkuste si takovou koupit (OBI atd. cca.35 korun) a strčit pod ní ruku, uvidíte, že tepla dává hodně.

15.3.2015 18:29
pajoš

XXX.XXX.111.236

15.3.2015 18:39
pajoš

XXX.XXX.111.236

Ten palec hore, patřil k té sépiovce. Svému zvířeti nekoupím žárovku z obi, to fakt ne. A co barva světla, lumeny...? Terarijní žárovky, jsou určené přímo k potřebám zvířat.

such01

15.3.2015 19:05
such01

XXX.XXX.220.9

pajoš napsal(a):
Ten palec hore, patřil k té sépiovce. Svému zvířeti nekoupím žárovku z obi, to fakt ne. A co barva světla, lumeny...? Terarijní žárovky, jsou určené přímo k potřebám zvířat.

To je opravdu pod úroveň kupovat něco v OBI. Jak mě to vůbec mohlo napadnout. To jsem si tedy dovolil. To co vám prodají draze v Pet shopu bude určitě lepší.

Nahoře píšete, o výhřevné žárovce, tak tam je snad zbytečné řešit lumeny či barvu světla. Ta má snad hlavně topit ne?

15.3.2015 19:19
pajoš

XXX.XXX.111.236

Pardon nesouhlasím, určitě má i topit. Pro mě není žárovka jako žárovka. Kupte si v obi, já za sebe říkám ne.

15.3.2015 21:22
radiata

XXX.XXX.9.74

angelgirl19 napsal(a):
Tak vratim sa k otazke je dobre mat tam vlhkost 50 a teplotu tam mam tich 26 stupnou co je asi malo bo sade som citala ze ma byt okolo 40stupnou...
misku z vodou ma len ju na fotke nieje vydiet bo je tmavej farby spliva na fotke...
substrat je kokosove vlakno ktore udrujem stale vlhke kropim kazdy vecer...
mame aj vyhrevny kamen ale obchadaho dako sa jej to nepaci poravu dostava nan preto nemam e misku za potravu bo vecinou ju zahrabala...2 krat alebo 3 krat za tizden jej dam mysku velku z vodou a necham ju nech sa sama pupa vymaca potom mysku zoberiem a osusim a natriem ju olejom...
aurat nemam to uv svetlo kcomu sluzi vlasne a ako ho spravne nainstalovat urcite ho kupim... a ktomu komentaru ze ci mam vybech na von jasne mam byvam na rodinnom dome ale este je dost zima dat oritnacku von a mam aj balkon a verandu aj obrovske travne plochhy aj ju mam kde zimovat chcela som ju som ju dostala a hladam rady ako sa onii spravne starat nikto z neda uceni nespadol a kedze si rozne mylne infosky na nete chcem radu od ludi ktori ich maju doma a venujusa chovu uz dlksi cas a maju aj vlasne skusenosti...komenti timu nemala som si ju kupit si nechajte pre seba.

Tak uvodom, skuste aj nastudovat pravopis, neda sa to citat! Koritnacka s "i"?Co ste nastudovala, ked neviete ani spravne napisat jej nazov "korytnacka"?To len jedno z mnohych pravopisnych..naozaj silna kava.
Strucne:
1. Vlchkost je nizka, u mladat cca 70%, v noci 80-85%.
2. Krmenie nepodavat na lignocel, ale mimo neho, kamen plochy, kachlicka,..
3. Teplota pod zdrojom staci okolo 32-33C,40C mlada sa uvari
4. Na olej rychlo zabudnite, zabranuje vstrebavaniu vlchkosti z okolia..tym padom je zdravotne zavadny a pouzitie nevhodne.
5. Vyhrevny kamen obratom vyhodit, u korytnaciek uplne nevhodny zdroh tepla, popisalo sa o tom kvantum; vy si ho tam strcite..smeruje teplo od spodu, co u korytnaciek je nevhodne.
6. UV je bezpodmienecne nutne, urcite vybojku, kompakty su slabe pre korytnacky, pripadne T5, no to musi byt par cm od zvierata..
7. LUPUS vam radi dobre, sepiovku nedrvit, neposypavat nou nic..Dovod je jasny, ma zly pomer potrebnych latok, velky obsah soli, na brusenie zobaka jedine vhodna. Zdroj vapnika nechapem preco sepiovka, ked za par korun mate krmny vapenec, bezpracny cisty vapnik!
Raz za tyzden pouzit napr. REPTIVIT, Nekton mineral,..

15.3.2015 21:32
lupus4

XXX.XXX.29.251

4such
Ty jsou úplně normální.

věc názoru, dle mne NE

že sépiová kost jako dodatek v chovu želv není dobrá je mimo mísu

kbyby jste pozorně četl, hned v 1. příspěvku jsem psal ať ji dá V CELKU, že je dobrá na obroušení zobanu

pak já : jako primární zdroj Ca je nevhodná (tím bylo myšleno "primární dodatkový" )

vy: takže není primárním, jak píšete.

...to ale nikde nepíšu
slovíčkaření o ničem

Jinak já ji nedávám ani vodním, páč krmím mj. hodně šneky, takže už není potřeba je dotovat "uměle" a v podstatě nepřirozeně sepiovkou (kde by k ní sladkovodní přišly ?)

Moje suchozemky se jí taky ve venkovním výběhu vůbec nevšímaly (tak už ji léta taky nedávám), skořápky občas ubydou, ale nic extra, asi mají Ca dost v potravě (už mnoho let každý podzim silně vápním výběh + zahradu).

15.3.2015 21:35
radiata

XXX.XXX.9.74

lupus4 napsal(a):
4such
Ty jsou úplně normální.

věc názoru, dle mne NE

že sépiová kost jako dodatek v chovu želv není dobrá je mimo mísu

kbyby jste pozorně četl, hned v 1. příspěvku jsem psal ať ji dá V CELKU, že je dobrá na obroušení zobanu

pak já : jako primární zdroj Ca je nevhodná (tím bylo myšleno "primární dodatkový" )

vy: takže není primárním, jak píšete.

...to ale nikde nepíšu
slovíčkaření o ničem

Jinak já ji nedávám ani vodním, páč krmím mj. hodně šneky, takže už není potřeba je dotovat "uměle" a v podstatě nepřirozeně sepiovkou (kde by k ní sladkovodní přišly ?)

Moje suchozemky se jí taky ve venkovním výběhu vůbec nevšímaly (tak už ji léta taky nedávám), skořápky občas ubydou, ale nic extra, asi mají Ca dost v potravě (už mnoho let každý podzim silně vápním výběh + zahradu).

To nema cenu. Staci citat "poznatky a nazory"..

15.3.2015 21:54
lupus4

XXX.XXX.29.251

pajoš napsal(a):
Vaše vizitka chování, ne moje. A vím kulový, proto mám doma 2 krásné, velké, zdravé želvy

proto mám doma 2 krásné, velké, zdravé želvy

pokud je chováte způsobem jaký popisujete, tak se o tom dá pochybovat
tož vložte jejich fotky - budou-li OK
rád se omluvím.

such01

15.3.2015 22:16
such01

XXX.XXX.220.9

Pro Lupus4:

Vaše argumentace je dost slabá. Svoje názory podporujete článkem, který ale naprosto odporuje tomu, co tady radíte. Nějak mi to hlava nebere. Takže když argumenty chybí, svedete to na slovíčkaření.

V tom článku, opakuji tedy, se píše, že sépiovka je "vhodná" jako doplňkový zdroj vápníku. Tedy ne jak píšete vy, že je vhodná jen pro obrušování zobáku. Což stejně funguje jen velmi omezeně, protože želvám i při dostatku sépiovek zobany přerůstají.

Vaječné skořápky, které doporučujete, v tom článku nedoporučují, takže tady opravdu neslovíčkařím.

Štítky řešit nemá cenu, je to věc názoru a z fotky se pozná kulový. Zkuste si nafotik pár mláďat v různých světelných podmínkách a budete překvapen, jak rozdílné pohledy na tvar štítků dostanete. Tím chci říci, abych byl správně pochopen, že vás jen upozorňuji, že u takhle jemných detailů na krunýři se s fotek dá velmi těžko diagnostikovat stav želvy a byl bych opatrnější při rychlých soudech chovu někoho jiného.

Pokud si myslíte, že vodním želvám stačí šneci, tak je to zas iluze, která nemá reálný základ. Krmím šneky také a to několik druhů želv různých rodů a ještě jsem neviděl, že by je požíraly celé. Velmi opatrně je drtí a zbytky ulit vyplivují, takže pokud myslíte, že tímto vyplní deficit je mylné. Spolknutých zbytků ulit je podle mých pozorování velmi málo. Při běžném udržovacím chovu to asi stačí, ale při rozmnožování samice dodatečný přísun vápníku potřebují. Docela by mně zajímalo, zda jste už někdy nějaký druh želv rozmnožil a zda, pokud ano, byla kvalita vajec dobrá, ikdyž vaše želvy k dodatečnému zdroji vápníku nemají přístup.

15.3.2015 23:33
lupus4

XXX.XXX.29.251

Tak mám zkušenosti pouze s nechtěnými T.s.e., šlo vždy o odložené a různě zdevastované jedince různého stáří z pet. chovů, co vyrůstali v nepříznivých podmínkách a vesměs byli drženi jen na granulích.
V průměru trvává 0,1 zhruba 5 -6 let (venkovní chov + přirozená potrava +zimování) než se
" srovnají" a začnou se snůškami.
Některé ale (ač je mám i přes 10 let) snášet nezačaly vůbec. Vejce neinkubuju, protože se domnívám, že nemá cenu je dále "šířit" někomu na hraní. A obíhat burzy s "mláďatky" za 100, - aby nakonec skončili jako nechtění se mi opravdu nechce. Přesto se ale domnívám, že díky potravě - celé rybky, plži s ulitou i bez (do 2 - 3cm v kuse polykají), žížaly atd. jim poskytují vše potřebné.
Vámi popisované "plivání" zbytků ulit jsem pozoroval jen při konzumaci větších kusů. Drobné
(at šlo o Achatiny, či Helixy apod.) polykají bez jakéhoko-li drcení...
tož asi tak

such01

16.3.2015 14:24
such01

XXX.XXX.26.249

Pokud máte tedy takto omezené zkušenosti, tak nechápu, proč odsuzujete doplňkové krmivo, které si myslím je velmi pozitivní v chovu. Pokud by jste nějak doložil, že její podávání škodí, klidně bych se poučil a její podávání zvážil, ale vše jsou jen vaše dojmy a fakta chybí.

Trachemysky jsem měl naposled někdy před 20 lety, takže si už nepamatuji, jak je konzumovaly ale moc se mi nezdá, že by šneky nedrtily. U několika druhů želv které mám momentálně a krmím je šneky není žádný, který by šneka spolkl aniž by si i malé napřed nepodrtil a důkladně je nepropláchl v tlamě, aby ho očistil od skořápek,

Argumentace chemickým složením a to, že tělo si z toho nemůže skoro nic vzít odporuje praktickým dosaženým výsledkům. Teď nemám na mysli pouze želvy, ale když je to tak nevyhovující, proč po tom rostou Achatiny dobře, proč se používají u tun terarijních zvířat, proč je používají chovatelé ptáků atd.

Argument, že ve sladké vodě sépiovku nenajdou, také nic nedokazuje. Stejně by se dalo podotknout, že žížaly, které považuji za dobré a vy taky, ve vodě také asi želvy těžko potkají. Možná tak spenglerky nebo jiné terrestrické druhy ano, ale kolik žížal spadne do vody aby se tím nakrmily? To bude párkrát za život. Stejně tak požírání ryb v přírodě je u spousty druhů nahodilým krmením. Výzkumů u volně žijících zvířat je pomálu, přeci jen, želva se musí usmrtit, aby se jí dal udělat rozbor žaludku. Zajímavou studii jsem četl z Austrálie, kde pitvali dlouhokrčky Chelodina longicollis. Ač jsou to želvy aktivní a schopné rybu ulovit, z výkumů se ukázalo, že 90% krmné dávky u nich tvořil hmyz a larvy pakomárů a podobné vodní brebery. Podobné je to u spousty dalších druhů vodních želv. Takže to čím je krmíme v domácích chovech je vlastně také velmi odlišné od toho co najdou v přírodě.

Také to, že je máte ve venkovním chovu staví věc do velmi jiného světla. Kdyby jste měl zkušenost s teplomilnými, trvale celý rok doma drženými zvířaty, také by jste byl nucen hledat doplňkový zdroj vápníku. Želvy venku si vždy najdou přilepšení ať už s napadaného hmyzu či jiných zdrpojů potravy, takže věřím, že se bez sépiovek obejdou, ale vy to šmahem v radách pro začátečníky odsuzujete paušálně, což je chyba.

Také zbytečně agresivně odsuzujete každého, kdo želvu chová doma bez venkovního výběhu. Není to ideální, ale nemyslím, že by se nedalo vytvořit želvám vhodné prostředí i tak. Vždy to bude kompromis, ale vím o prastaré graece, která 50 let žije pouze v bytových podmínkách a musím říct, že vypadá dobře. Viděl jsem i jiné, několikaleté suchozemky, které také vypadaly slušně.

16.3.2015 19:50
fikovnice

XXX.XXX.99.69

pajoš napsal(a):
Moje želvy.

Jen opravdu výjimečně přispívám do tohoto oboru, protože jsem laik. Ale obor mě zajímá, takže jsem hlavně čtenářka vašich příspěvků. V případě Vašich želv jsem ale v minulosti zaznamenala, že zde někdo psal o "pyramidování" želv, pokud mají takový krunýř jako ty Vaše. Pokud se pletu, tak se ráda dočtu zase něco nového. Hodně chovatelských úspěchů!

such01

16.3.2015 19:57
such01

XXX.XXX.26.249

pajoš napsal(a):

Krásné se vám mohou zdát, ale bohužel pyramidy jsou u nich zřetelné. Jedním z faktorů je právě i příliš suché prostředí, jak už vám bylo vysvětlováno výše. Ideálně by želvy měly mít krunýř úplně hladký, ikdyž toho dosáhnout v zajetí bývá dost těžké.

16.3.2015 20:51
radiata

XXX.XXX.10.222

pajoš napsal(a):

Foto vasich korytnaciek nam to "preukazalo"!Suhlasim len s poctom dva.
Utejaju vam uz v tak malej velkosti! Vlchkost, vlchkost, vlchkost + k tomu UVcko, krmenie, vapnik,..
Jeden z tychto faktorov, pripadne ich kombinacia vam unika uplne.
Coho prejavom je pomerne vyrazne pyramidovanie uz v tak malej velkosti.
Predpokladam ze protitvrdenie z vasej strany bude, ze uz take ste dostali, kupili..smajlík
Ak nie, upravte ich chov od zakladov, zastavit sa to da;vratit uz nie..
Ked to robite podla vasich rad, tam by som zacal.

16.3.2015 20:55
radiata

XXX.XXX.10.222

fikovnice napsal(a):
Jen opravdu výjimečně přispívám do tohoto oboru, protože jsem laik. Ale obor mě zajímá, takže jsem hlavně čtenářka vašich příspěvků. V případě Vašich želv jsem ale v minulosti zaznamenala, že zde někdo psal o "pyramidování" želv, pokud mají takový krunýř jako ty Vaše. Pokud se pletu, tak se ráda dočtu zase něco nového. Hodně chovatelských úspěchů!

Zda sa vam to velmi dobre.

16.3.2015 22:33
fikovnice

XXX.XXX.99.69

radiata napsal(a):
Zda sa vam to velmi dobre.

Děkuju!

17.3.2015 16:53
pajoš

XXX.XXX.111.236

Já sem četla, že pyramidování, je u tohoto druhu želv- želvy pardálí, zcela normální a to dokonce i v přírodě.

17.3.2015 17:07
pajoš

XXX.XXX.111.236

Tak at udělám reklamu, četla jsem to na - svět želv.cz.

17.3.2015 20:55
radiata

XXX.XXX.12.10

Ano, no poriadne si precitajte clanok. Je to od Z.P., ten vie o com pise a pozrite sa na jeho dospele jedince, zdaleka sa im vase nepriblizuju. No vy mate mlade jedince, ktore vam utekaju pomerne dost a vrsenie u nich je uz v malej velkosti vyrazne. V dospelosti budu extremne zpyramidovane, ked to nezmenite uz teraz chovom. Preto vase rady su presne to, kde robite chyby. Pisete o dvoch zdravych zelvach, no uplne to tak nie je. Zacnite spravne zmeny kym je cas.

18.3.2015 10:18
Jiras01

XXX.XXX.141.171

To pyramidování je u vašich želv už značné a navíc radíte s chovem podle vašich želv. Uvědomte si, že pardálka pochází z jiného prostředí než evropská Testuda a podle toho by měl také také vypadat chov. Pokud si to tu zadavatelka ještě přečte(o čemž pochybuju), tak je nutné přidat UVB (zářivku či výbojku), větší misku(ne jak je na fotce, která má v průměru cca 5cm), potravu(složení tu už psali) dávat na kamenitou část a každý večer porosit ten lignocel(lepší by byla zemina), popř. ji zahrábnout. Můžete zkusit také dát do rohu bezprašné hobliny, drží dobře vlhkost.

18.3.2015 10:44
elisak

XXX.XXX.169.5

Já želvy nechovám a ani mě nelákaj, jen se hodně zajímám o teraristiku. A někde jsem četla, že želvy by měli většinu vody přijmout právě povrchem těla a potravou, ale ne pitím. Nadměrné pití, jim odrovnává ledviny. Proto se doporučuje to zahrabávání do mokra na noc.

18.3.2015 15:47
pajoš

XXX.XXX.111.236

A já zas četla, že pardálky vodu milují, a když mají příležitost často a vydatně pijí vodu. opět na svět. želv.

18.3.2015 16:13
elisak

XXX.XXX.169.5

Já zase miluju víno a sýry, ale kdybych je jedla furt, tak asi nevypadam úžasně a zdravě.
Jak často asi zrovna pardálky v přírodě potkají vodu? V noci maj vlhkost velkou a padá rosa, přes den maj sucho. Ale jsou to Vaše želvy a nikdo Vás tu nebude prosit aby jste jim dala správný podmínky pro jejich správný růst a vývoj.

18.3.2015 16:55
pajoš

XXX.XXX.111.236

Citace: Hřbetní štíty vykazují často určitou, někdy poměrně výraznou formu kuželovitého pyramidování, a to i exempláře v přírodě-. A Vás by napadlo že to je špatně, po přečtení této věty ? Tak pardon, že věřím tomu co čtu, už nebudu, nebudu věřit ničemu.

such01

19.3.2015 11:59
such01

XXX.XXX.26.249

pajoš napsal(a):
Citace: Hřbetní štíty vykazují často určitou, někdy poměrně výraznou formu kuželovitého pyramidování, a to i exempláře v přírodě-. A Vás by napadlo že to je špatně, po přečtení této věty ? Tak pardon, že věřím tomu co čtu, už nebudu, nebudu věřit ničemu.

Zkuste třeba dát do googlu hledat obrázky Geochelone pardalis, uvidíte že zvířata z přírody mají většinou hladké krunýře, nebo jen lehce vystouplé štítky, určitě se ale občas najde i více pyramidální jedinec. Vaše želvy ale vypadají už v této malé velikosti, že mají náběh na to být v dospělosti silně pyramidální. Úplně už to nezachráníte, ale dalo by se to vylepšit.

such01

19.3.2015 12:03
such01

XXX.XXX.26.249

radiata napsal(a):
Ano, no poriadne si precitajte clanok. Je to od Z.P., ten vie o com pise a pozrite sa na jeho dospele jedince, zdaleka sa im vase nepriblizuju. No vy mate mlade jedince, ktore vam utekaju pomerne dost a vrsenie u nich je uz v malej velkosti vyrazne. V dospelosti budu extremne zpyramidovane, ked to nezmenite uz teraz chovom. Preto vase rady su presne to, kde robite chyby. Pisete o dvoch zdravych zelvach, no uplne to tak nie je. Zacnite spravne zmeny kym je cas.

Nechci vám brát iluze, ale zrovna Z.P. tady na ifauně nedávno nabízel dospělou, silně pyramidální samici Geochelone pardalis. Také to, že želva má pyramidální krunýř nemusí znamenat, že není zdravá. I Z.P. psal v inzerátu, že je zdravá a dobře snáší.

19.3.2015 15:48
draken

XXX.XXX.153.126

elisak napsal(a):
Já želvy nechovám a ani mě nelákaj, jen se hodně zajímám o teraristiku. A někde jsem četla, že želvy by měli většinu vody přijmout právě povrchem těla a potravou, ale ne pitím. Nadměrné pití, jim odrovnává ledviny. Proto se doporučuje to zahrabávání do mokra na noc.

Je to samozřejmě nesmysl. Želvy musejí mít možnost se napít.

such01

19.3.2015 17:11
such01

XXX.XXX.26.249

draken napsal(a):
Je to samozřejmě nesmysl. Želvy musejí mít možnost se napít.

Proč je to nesmysl? Třeba u rodu testudo vám garantuji, že při chovu ve vhodném prostředí opravdu přijmou potřebnou vodu z potravy a z okolí. U Geochelone, pokud budou krmeny převážně senem a jinou málo vodnatou stravou je možné, že se napijí, ale jinak se bez pití obejdou.

19.3.2015 17:14
pajoš

XXX.XXX.111.236

Ano, uznávám, beru na vědomí, ten vlhký záhrab na noc, už to tak dělám. Ale stejně si myslím že to pyramidování až zas tak u tohoto druhu nevadí. U jiných druhů ano, to jsem četla, že je to problém, že se podle krunýře pozná zdravá želva. Jenže vy si myslíte, že sem se nikdy nedívala na obrázky želvy pardálí? vždyt je plný internet zpyramidovaných pardálek. že Vy vidíte všude samé hladké, ale já zas vidím všude zpyramidované, proto jsem si myslela že je to zcela běžné. Dokonce jsem najela na stránku zoo zlín Lešná a tam byla pardálka. zpyramidovaná. Tot můj poslední komentář, všem děkuju, a ano, zahrabávám želvy do vlhkého.

19.3.2015 17:50
draken

XXX.XXX.150.73

such01 napsal(a):
Proč je to nesmysl? Třeba u rodu testudo vám garantuji, že při chovu ve vhodném prostředí opravdu přijmou potřebnou vodu z potravy a z okolí. U Geochelone, pokud budou krmeny převážně senem a jinou málo vodnatou stravou je možné, že se napijí, ale jinak se bez pití obejdou.

Tak například jedince testudo hermanni vidím ve venkovním výběhu pít pravidelně, přestože mají vhodné prostředí. Proto mi skutečně přijde jako nesmysl jim přístup k vodě odpírat, nebo dokonce si myslet, že jim to ničí ledviny.

such01

19.3.2015 18:15
such01

XXX.XXX.26.249

draken napsal(a):
Tak například jedince testudo hermanni vidím ve venkovním výběhu pít pravidelně, přestože mají vhodné prostředí. Proto mi skutečně přijde jako nesmysl jim přístup k vodě odpírat, nebo dokonce si myslet, že jim to ničí ledviny.

Souhlasím, polemizoval jsem jen s tím, že nejsou schopny vodu získat z potravy a prostředí. Samozřejmě pokud to jde, tak vodu k pití jim nabídnout je vhodné a nevěřím, že by jim to uškodilo. Někdy to ale nemá smysl. Třeba když do terária s více jedinci (20-30) dáte misku s vodou, tak do pár minut jí máte zadělanou tak, že k pití vůbec není. Tam je dobré želvy držet tak, aby vodu vůbec nepotřebovaly, což si myslím jde. Dobře se to pozná, že když takovéhle želvy dáte do vody, jediné co udělají je, že do vody se vydělají a snaží se vylézt. Málo zavodněné želvy mají tendenci okamžitě pít.

20.3.2015 06:59
radiata

XXX.XXX.20.15

pajoš napsal(a):
Ano, uznávám, beru na vědomí, ten vlhký záhrab na noc, už to tak dělám. Ale stejně si myslím že to pyramidování až zas tak u tohoto druhu nevadí. U jiných druhů ano, to jsem četla, že je to problém, že se podle krunýře pozná zdravá želva. Jenže vy si myslíte, že sem se nikdy nedívala na obrázky želvy pardálí? vždyt je plný internet zpyramidovaných pardálek. že Vy vidíte všude samé hladké, ale já zas vidím všude zpyramidované, proto jsem si myslela že je to zcela běžné. Dokonce jsem najela na stránku zoo zlín Lešná a tam byla pardálka. zpyramidovaná. Tot můj poslední komentář, všem děkuju, a ano, zahrabávám želvy do vlhkého.

Myslis si urcite zle. V prirode pyramiduju, no v dospelosti ovela menej ako tvoje v tak malej velkosti. Tu bolo poukazane na fakt, ze tu radis a ohanas sa super zdravymi a peknymi korytnackami v tvojom chove, ktore chovas podla svojich rad, no po pridani fotiek tvojich zverencov to je uplne inac. Preto ma uzasne prekvapili tvoje vecne "rady", po ktorych sa nedivime ze tvoje korytnacky takto vyzeraju. Preto to zmen od zakladov a nerad blbosti pre buducnost. Alibisticke tvrdenie ze v prirode pyramiduju tiez je v tomto pripade mimo.

20.3.2015 07:05
radiata

XXX.XXX.20.15

such01 napsal(a):
Nechci vám brát iluze, ale zrovna Z.P. tady na ifauně nedávno nabízel dospělou, silně pyramidální samici Geochelone pardalis. Také to, že želva má pyramidální krunýř nemusí znamenat, že není zdravá. I Z.P. psal v inzerátu, že je zdravá a dobře snáší.

Neberiete. Z.P je urcite spickovy chovatel korytnaciek a zvierata ma v naozaj v dobrom stave, od radiat po...Tuto pardalku vam poviem uprimne, som ani nezaregistroval v inzercii.

Přidejte reakci

Přidat smajlík