Barca165

XXX.XXX.64.232
Dobrý den,
byla mi přinesene želva, která se našla někde u řeky. Mohli byste mi prosím poradit co sní? (zvláště v tomhle počasí) a co to je za druh? (mohla by to být želva nádherná?) Děkuju.
Ano, může to být želva nádherná, i když podle plastronu (dolní krunýř) se může jednat o jiný druh vodní želvy.Pro identifikaci druhu by to chtělo ještě detail hlavičky a krku. Není to suchozemská želva.
Nejspíš zimovala v přírodě, měla by tedy zůstat venku v bazénku nebo jezírku se souší. Změna teploty jí neprospěje. Nebo alespoň v chladné místnosti. Nádoba s vodou s možností vylézt na souš je důležitá.
Něžný

XXX.XXX.202.36
machlena
napsal(a):
Dobrý večer, v želvách se moc nevyznám, ale želva nádherná je vodní, tato je suchozemská. Ale druh nepoznám. Snad tu někdo poradí.
Co to má být jako za určení? Přesně jste předvedl/a, že když se v něčem nevyznám, mlčím. Je to vodní želva a to, že je na suchu a nekape z ní voda z ní nedělá suchozemku.
Něžný
napsal(a):
Co to má být jako za určení? Přesně jste předvedl/a, že když se v něčem nevyznám, mlčím. Je to vodní želva a to, že je na suchu a nekape z ní voda z ní nedělá suchozemku.
O' tak pardon, pokud se vás mylné určení dotklo...podle nožek mi prostě připadala jako suchozemská. Ale ráda se poučím...možná by to chtělo trošku lepší fotky.
machlena
napsal(a):
Dobrý večer, v želvách se moc nevyznám, ale želva nádherná je vodní, tato je suchozemská. Ale druh nepoznám. Snad tu někdo poradí.
Podla coho ste to "urcila"? Nožek ako pisete..? No aj tie maju od suchozemky daleko.
Pre zadavatelku: korytnacku vykupat v teplej vode, cca 30C, jemnym kartackom ocistit pancier,..a nafotit opatovne. No s istotou je to asi trachemyska, teda vodna korytnacka.
radiata
napsal(a):
Podla coho ste to "urcila"? Nožek ako pisete..? No aj tie maju od suchozemky daleko.
Pre zadavatelku: korytnacku vykupat v teplej vode, cca 30C, jemnym kartackom ocistit pancier,..a nafotit opatovne. No s istotou je to asi trachemyska, teda vodna korytnacka.
V žádném případě ji nedávejte do 30°C!
Pokud doteď přečkala zimu venku, tak ji držte spíše v nižších teplotách a jen pozvolna zvyšujte teplotu. Rozhodně neriskujte její život nebo alespoň zdraví kvůli čitému krunýři a správnému určení poddruhu.
Dejte ji do mělké vody, která bude mít teplotu do 10° C (samozřejmě záleží, v jakých podmínkách jste ji měla doteď - pokuk ji máte v teple a již se probudila a je normálně aktivní, tak ji nedávejte zpět do chladna).
Po pár dnech, až se zvedne teplota a želva začne být aktivní ji zkoušejte předkládat krmení. Je možné že z počátku nebude mít velký zájem o krmení, ale věřím, že se to po týdnu, dvou změní.
Barca165

XXX.XXX.64.232
Všem Vám moc děkuji za poskytnuté informace, želva strávila noc ve sklepě a nyní je přesunuta na verandě - kde je z celého baráku nejchladněji, je umístěna v akváriu s vodou i souší a navečer se jí zvyšuje aktivita, pozítří ji zkusím nabídnout potravu. Ještě jednou Vám všem moc děkuji!
tom91
napsal(a):
Ta je moje moc ji nezkoumejte neni na to zvědavá a pohryže vám ruce brrr. Když utekla minule, zakousla se jedný paní při zkoumání do vlasů nechtěla se pustit a paní musela k nejbližšímu holiči.
Ty máš taky dost...
jinak absolutní souhlas s lissemys
radiata tentokrát totálně vedle
Mal som za to, ze uz ju ma niekde v izbe odzimovanu, pri izbovej teplote. Moja.. Kedze ju nasla niekde vonku, uz sa z casti "odzimovala" ( pokial ju niekto nevyhodil z domu v tomto obdobi ), no s pomalsim zvysovanim teplot suhlasim, kedze ju mudro nedala obratom do vykurenych priestorov. Zvierata kazdy rok odzimovavam, nastastie postup ovladam a suhlasim s nim.
Barca165

XXX.XXX.64.232
radiata
napsal(a):
Mal som za to, ze uz ju ma niekde v izbe odzimovanu, pri izbovej teplote. Moja.. Kedze ju nasla niekde vonku, uz sa z casti "odzimovala" ( pokial ju niekto nevyhodil z domu v tomto obdobi ), no s pomalsim zvysovanim teplot suhlasim, kedze ju mudro nedala obratom do vykurenych priestorov. Zvierata kazdy rok odzimovavam, nastastie postup ovladam a suhlasim s nim.
Možná kdyby jste si přečetl co jsem napsala, pochopil byste že ji vážně NEMÁM odzimovanou, když mi ji někdo zrovna přinesl od řeky...věřte mi, že chytře jsem ji opravdu nedala do vytopené místnosti (stačí si opět přečíst můj komentář)... co takhle se trochu zamyslet, nad tím co píšete? já tady přicházím pro radu od zkušenějších chovatelů a né tady číst arogantní kecy (viz kedze ju mudro nedala...)... jinak pokud se rozhodnete okomentovat tento příspěvek, klidně tak udělejte, já už se vyjadřovat nebudu
Ostatním jak už jsem jednou psala: Děkuji za rady!
Barca165
napsal(a):
Možná kdyby jste si přečetl co jsem napsala, pochopil byste že ji vážně NEMÁM odzimovanou, když mi ji někdo zrovna přinesl od řeky...věřte mi, že chytře jsem ji opravdu nedala do vytopené místnosti (stačí si opět přečíst můj komentář)... co takhle se trochu zamyslet, nad tím co píšete? já tady přicházím pro radu od zkušenějších chovatelů a né tady číst arogantní kecy (viz kedze ju mudro nedala...)... jinak pokud se rozhodnete okomentovat tento příspěvek, klidně tak udělejte, já už se vyjadřovat nebudu
Takze vazena:
1. Zaklad ze sa pytate ako..., teda uplne neznala ani zakladnych kniznych, internetovych informacii ( to este akceptujem), no arogancia vam nechyba na rozdiel od inteligencie a myslenia a zamyslenia..
2. To ze ste "mudro urobila.." mne vyznieva ako moja poklona k vasemu postupu, nie ako arogantny prispevok..
3. Aj ked nebudem suhlasit uplne s vasim postupom, nazorom Lupusa,..a to z par dovodov : a. )
Kedze ste korytnacku nasla ( "bola vam donesena" o com pochybujem..), je to z dovodu, ze bud bola vyhodena z domaceho chovu-tepla, kde umiestnennie do vyhrievaneho priestoru jej absolutne neposkodi, aj ked to nie je nutne, kedze tieto druhy prezivaju bez problemov nase rocne periody, striedanie a zmeny teplot a casto +/- 20-25C
b.) Pripadne sa uz odzimovala a na brehu sa napr.vyhrievala,..co je viac pravdepodobne, kedze cca 10dni spat teploty atakovali 24C !
Tak kupelom vo vlaznej vode a ocistou by ste jej vobec neposkodili, kedze tieto teploty zhruba uz boli dosiahnute v prirode-vonku, tak drzanie v chlade by som prevadzal, keby bola najdena v prirode pri nizkych teplotach, nie ked uz stupaju cez 20C.
A opakujem ani to drzanie v chlade jej neposkodi, no nie je urcite nutne, kedze zimovanie asi uz u nej skoncilo davnejsie a tym padom postupne zvysovanie teplot nie je nutne, uz je odzimovana, teploty uz boli cez 20C..
Jedine ze zijete v horach, o com pochybujem.
Dnes je vonku napr.5C, na druhy den 20C, tolko k vam.
Dokonca som videl takto pobehovat pri plnej aktivite aj dospele aldabry po snehu v Taliansku..pre zaujimavost. Dost ma to prekvapilo.
radiata
napsal(a):
Dokonca som videl takto pobehovat pri plnej aktivite aj dospele aldabry po snehu v Taliansku..pre zaujimavost. Dost ma to prekvapilo.
Není to nic neobvyklého, pokud má želva možnost, se někde ve vnitřní ubikaci vyhřát na "provozní" teplotu. Každopádně na tom nevidim pro želvu žádný přínos nechat jí běhat po sněhu.
radiata
napsal(a):
Na přiložené fotce je velká Etiopská G.pardalis, které opravdu jsou hodně otužilé. Běhání po sněhu je ale jenom zbytečná kuriozita.
Nevím jak na Slovensku, ale tady jsou noční teploty stále kolem nuly, občas i pod. Denní sice vyšplhají nad deset, o víkendu snad má být i ke dvaceti. Ale voda bude ještě hodně dlouho pořádně studená.
Takže jsem přesvěděčený o nutnosti postupného zvyšování teploty.
Asi nemá cenu toto dále rozebírat. Zadavatelka dostala informace a řekla, že se podle nich zařídí.
Všehno ostatní bude jen zbytečné dohadování o tom, kdo co řekl a neřekl.
lissemys
napsal(a):
Na přiložené fotce je velká Etiopská G.pardalis, které opravdu jsou hodně otužilé. Běhání po sněhu je ale jenom zbytečná kuriozita.
Nevím jak na Slovensku, ale tady jsou noční teploty stále kolem nuly, občas i pod. Denní sice vyšplhají nad deset, o víkendu snad má být i ke dvaceti. Ale voda bude ještě hodně dlouho pořádně studená.
Takže jsem přesvěděčený o nutnosti postupného zvyšování teploty.
Asi nemá cenu toto dále rozebírat. Zadavatelka dostala informace a řekla, že se podle nich zařídí.
Všehno ostatní bude jen zbytečné dohadování o tom, kdo co řekl a neřekl.
Na prilozenej fotce viem co je, bola ilustracna. Chcel som poukazat na pomerne velku teplotnu odolnost, aj zvierat z pomerne teplych oblasti..a ze netreba robit az taky povik s uz odzimovanou korytnackou.
Barca165
napsal(a):
Více mozkem mysli!