Dobrý den, chci dělat skleněné terárium 128x50x62,5 cm (šxhxv) pro agamy vousaté, ale potřeboval bych poradit ohledně konstrukce stropu a přední stěny. Strop chci řešit dvěma skleněnými pruhy, kde uprostřed bude větrání z plechu. Ty skleněné pruhy můžou být každý 10cm šířka a plech mezi nimi 30 cm nebo radši skla o šířce 15 cm a plech 20 cm? A ještě nevím v jaké výšce přední stěny udělat šoupačky? Jestli přilepit ke dnu sklo o výšce 20 cm a šoupačka by byly vysoké 42,5 cm a končily by až u stropu? Mnohokrát děkuji za rady.
Vousatky nechovám, nicméně k tomu větrání asi toto: čím víc tam budeš mít plechu, tím víc tam budeš muset topit, protože ti to teplo bude utíkat. Navíc 20cm pruh je dost široký na to, aby to dostatečně větralo, takže bych dal ten. Co se týče přední strany, těch 20+42,5cm se mi zdá v pohodě, ale pokud tam nebudeš mít 10cm vrstvu písku, tak bys mohl udělat klidně ty dvířka větší, bude to příjemnější na obsluhu.
ondrab
napsal(a):
Vousatky nechovám, nicméně k tomu větrání asi toto: čím víc tam budeš mít plechu, tím víc tam budeš muset topit, protože ti to teplo bude utíkat. Navíc 20cm pruh je dost široký na to, aby to dostatečně větralo, takže bych dal ten. Co se týče přední strany, těch 20+42,5cm se mi zdá v pohodě, ale pokud tam nebudeš mít 10cm vrstvu písku, tak bys mohl udělat klidně ty dvířka větší, bude to příjemnější na obsluhu.
Já právě radši budu počítat s tou 10 cm vrstvou písku. Ještě budu dělat větrání pod dvířky, bude tam takový ten tunel, který vlastně zkrátí hloubku terária ve spodní části, jen nevím jak hluboko do terária ten 20 cm pruh skla nalepit. děkuji za předešlé rady.
ondrab
napsal(a):
Myslel jsem 5cm větrání, tj posunout ten pruh skla 5cm dovnitř, pokud jsem dobře pochopil, jak to hodláte dělat. Kolik tam dáte písku je Vaše věc
Tak jsem to pochopil správně Ještě bych měl poslední otázku ohledně osvětlení. Můžu to řešit kompaktem uvb, hned vedle bodová žárovka na výhřev a vedle ní zářivka na dosvětlení přes celý zbytek stropu terária? Nebo je lepší to osvětlení řešit jinak?
K tomu písku. Myslím, že 10cm je opravdu hodně. Mám pro agamy tera 150*70*60 a když tam vysypu 20kg pytel, tak to udělá vrstvu cca 2 cm a bohatě to stačí. Vy plánujete o něco menší tera, takže stejné množství písku by udělalo větší vrstvu, ale na 10 cm by to stejně musely být alespoň 2 pytle. Bude to dost těžké a řekla bych i zbytečné, nikdy jsem neviděla, že by se agamy vyloženě snažili zahrabat. V noci si stejnak většinou vylezou na větev
Jinak doporučuju písek na dětské pískoviště, ale před použitím ho trochu propéct v troubě. Jednak jsou ty pytle většinou z prodejny vlhké a taky tam můžou být různé zárodky.
loraena
napsal(a):
K tomu písku. Myslím, že 10cm je opravdu hodně. Mám pro agamy tera 150*70*60 a když tam vysypu 20kg pytel, tak to udělá vrstvu cca 2 cm a bohatě to stačí. Vy plánujete o něco menší tera, takže stejné množství písku by udělalo větší vrstvu, ale na 10 cm by to stejně musely být alespoň 2 pytle. Bude to dost těžké a řekla bych i zbytečné, nikdy jsem neviděla, že by se agamy vyloženě snažili zahrabat. V noci si stejnak většinou vylezou na větev
Jinak doporučuju písek na dětské pískoviště, ale před použitím ho trochu propéct v troubě. Jednak jsou ty pytle většinou z prodejny vlhké a taky tam můžou být různé zárodky.
Já tam budu dávat vrstvu písku tak 5 cm, ale radši jsem počítal víc, aby mi písek nepadal do lišt, kde budou dvířka. Napište mi prosím, jak máte řešenou přední stěnu, protože budu lepit stejně vysoké terárko, tak by se mi to hodilo. Případně, jak máte v terárku řešené osvětlení. děkuji.
Já dělala terárko z osb. Ze předu mám cca 10 cm lištu, na ní nalepené vodící lišty a v tom pusuvná dvířka. Dolní větráni jsem udělala z boku, pač terárko máme do prostoru.
Jinak ten písek vám to těch lišt bude padat tak jako tak :D ono prostě když z tera něco vyndaváte, případně agamy občas dělaj bordel, tak tam vždycky malinko zrníček napadá, takže jsem se smířila s tim, že ty dvířka skřípou při otvírání :)
Na osvětlení terárka jsem normálně na strop přidělala zářivkové těleso, UVB mám kompakt http://eshop.farmapython.cz/kompaktni-zarovky/arcadia-d3-compact-reptile-lamp/ a pak obyč 60W žárovku (na výhřevu v poho udělá 45 stupňů). Ale myslím, že o osvětlení je tady vláken spousta, stačí jen kouknout a určitě v nich najdete inspiraci jak to udělat lépe :).
loraena
napsal(a):
Jo, jo a hlavně zárodky nebezpečné a vlhkomilné.