Zdravím všechny chvatele,
Měl bych dotaz. Používá někdo z vás podestýlku, která má stejné vlastnosti jako cypřišová kůra? Sháním alternativu, která taktéž neplesniví, je bezpečná pro plazy, dobře drží vlhkost ale při tom je k dostání a hlavně cenově přijatelnější na rozdíl od cypřišové kůry. Potřeboval bych jí totiž větší množství (pro 6 curtusek) a pravidelný přísun...
Proto to sem právě píšu. Protože bych je rád choval na jiné jim vyhovující podestýlce než noviny. Mám u nich cypřišovou kúru a je vidět jak jí mají rady a zavrtávají se do ní. Což noviny i když mají jiné přednosti neumožňují. A další věcí je vlhkost. Jak dodržím s novinami vyšší vlhkost kterou had potřebuje? A jak potom vypadají svleky? Nemyslím si že noviny jsou ideální. Byl jsem u dvou chovatelů curtusek a jeden je má všechny na cypřiši a druhej na zátěžových kobercích. To už raděj zvolím ty zátěžáky, než noviny.
Ale rád bych věděl jestli existuje ještě jiná možnost, nebo jestli převážně všichni chovatelé curtusek jak píšete chovají na novinách. (Což se mi nezdá a jako ideální volba pro curtusky mi to teda nepřipadne).
Že noviny nahradí vhodnou podestýlku pod curtusky silně pochybuji. Spokojenost a chování hadů je z mé zkušenosti očividně úplně někde jinde, než při chovu na novinách. Nejsem žádný velkochovatel a množitel, potřebuji jen zařídit 6-8 terárií (stěnu) a rád bych aby se hadi cítili tak, jako tento jeden můj svěřenec na obrázku. Proto se ptám... když neseženu, nejspíš přistoupím ke koberci...